انیس نقاش، مبارز خستگیناپذیر جهان مقاومت
«انیس نقاش» مبارز سرشناس لبنانی پس از دهها سال مجاهدت امروز (دوشنبه) درگذشت؛ مردی که هیچ زمانی از مبارزه خسته نشد و بر آرمان خود ایستادگی کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری سرویس اخبار تاریخ ما، «انیس نقاش» مبارز سرشناس لبنانی امروز (چهار اسفند ۱۳۹۹) به علت ابتلا به کرونا در بیمارستانی در دمشق درگذشت. فردی که تمام روزهای عمر خود را در راه مبارزه با رژیم صهیونیستی در عرصههای مختلف صرف کرد.
انیس نقاش در سال ۱۹۵۱ در بیروت به دنیا آمد و در مدرسه «المقاصد الاسلامیه» در بیروت درس خواند. در همان کودکی در تظاهراتی برای حمایت «جمیله بوحیرد» انقلابی سرشناس الجزائری علیه استعمار فرانسه شرکت کرد.
در سال ۱۹۶۴ به طور مخفیانه به جنبش «فتح» پیوست و گروه «خلیه المقاصد» را تأسیس کرد. چند سال بعد در سال ۱۹۶۹ در اعتراض به سکوت دولت لبنان و کشورهای عربی در خصوص حمله نیروهای کماندوی رژیم صهیونیستی به فرودگاه بیروت دست به اعتصاب غذا زد، تا جایی که کارش به بیمارستان کشید. همان سال نیز فعالیت نظامی خود علیه رژیم صهیونیستی را آغاز کرد.
وبگاه شبکه المیادین در مورد وی مینویسد: «روزها در تظاهرات دانشجویی شرکت میکرد و شبها علی رغم کمبود سلاح به کار نظامی میپرداخت. در جنگ ۱۹۷۳ (جنگ رمضان) به اولین گروههای پیوست که به سمت شهرکهای صهیونیستنشین راکت پرتاب میکردند.»
با این حال، در جنگ داخلی لبنان در آوریل ۱۹۷۵ ورود نکرد و در نامهای به رهبران جنبش فتح درباره فجایع این جنگ هشدار داد. او در مصاحبهای نیز با وبگاه «ساجد» در سال ۱۳۸۷ میگوید: «آن زمان بحبوحه جنگهای داخلی لبنان بود، اما من در این جنگها دخالتی نداشتم. آن موقع جنوب لبنان از آرامش برخوردار بود. آن هم به خاطر جنگهای داخلی که لبنانیها را مشغول خود میساخت. من برای خودم برنامهریزی کردم که مبارزه و جنگ خودم را معطوف جنوب کنم. آن جا تشکیلاتی از بچهها را درست کردم و به محض این که جنگ داخلی لبنان آرام شد، تشکیلات ما رفت در جنوب و علیه اسرائیل وارد عمل شد…»
همزمان با یورش ارتش صهیونیستی به لبنان در سال ۱۹۷۸ به جنوب رفت و تصمیم گرفت که از جنبش فتح جدا شده و گروه خود را تأسیس کند. (هرچند جنبش همواره او را یکی از خود میدانست و امروز نیز اولین بیانیه در تسلیت درگذشت وی را جنبش فتح صادر کرد.) «انیس نقاش» فورا دو گردان لبنانی در «کفرشوما» و «بنت جبیل» تأسیس کرد که یکی از اعضای آن شهید «عماد مغنیه» بود. دو گردانی که بعدها هر یک از اعضای آن از فرماندهان جبهه مقاومت لبنان شدند.
ارتباط با انقلاب اسلامی ایران
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران او آمال و خواستههای خود را در این انقلاب و شخص امام خمینی (ره) دید و نقش هماهنگ کنندگی را میان رهبران فلسطینی و مسئولان ایرانی را بر عهده گرفت. او همچنین روابط گستردهای با شخصیتهای انقلاب داشت و کار هماهنگی و همکاریهای آموزشی، امنیتی و نظامی میان جمهوری اسلامی ایران و مبارزان فلسطینی را پیش میبرد. شبکه المیادین در این باره میگوید: «انیس نقاش گمگشته خود را در انقلاب اسلامی ایران یافته بود.»
با این حال ارتباط انیس نقاش با انقلابیون ایران به پس از پیروزی انقلاب محدود نمیشد و پیش از پیروزی انقلاب نیز برخی از شخصیتهای ایرانی در لبنان تحت فرماندهی وی آموزش دیده بودند. خود وی در مصاحبهای میگوید: «من مسئول پرونده ارتباط فلسطینیها با ایرانیها بودم؛ همه مبارزینی که از ایران میآمدند، میآمدند به اردوگاهی آموزشی در جنوب بیروت بنام “اردوگاه دامور” که البته حاج عماد هم آن جا بود. توی جاده خلده – بیروت. یک اردوگاه دیگر در شهر صور بود که خیلی از ایرانیها می آمدند. مخصوصاً از تشکیلات جلال الدین سرویس اخبار تاریخ مای و محمد منتظری که میآمدند اسلحه و مبارزه و مواد منفجره می آموختند. الفتح حیطه ارتباطش خیلی باز بود. یعنی به هر کس که می آمد کمک میکرد…»
اولین هستههای مقاومت اسلامی لبنان
«انیس نقاش» از جمله کسانی که نقش پر رنگی در جذب و آموزش جوانان لبنانی برای مبارزه با رژیم صهیونیستی را داشت. هرچند دایره جذب وی بسیار گسترده بود و این چنین نبود که صرفا نیروهای اسلامگرا و شیعه را آموزش دهد. به گفته خود او در اردوگاههای آموزشی در جنوب لبنان گروههای زیادی مثل مارکسیستها، مائوئیستها، ناسیونالیستها و گروهی هم از اعضای مسلمان اخوان المسلمین در آن جا آموزش میدیدند. بخشی از جوانانی که در این اردوگاهها آموزش دیدند جوانان شیعه لبنانی از جمله شهید «عماد مغنیه» بودند که بعدها وارد تشکیلات حزبالله لبنان شدند.
او درباره آشناییاش با شهید مغنیه میگوید: «حدودا سال ۱۳۵۵، که من عضو “سازمان الفتح” به رهبری “یاسر عرفات” بودم و مسئولیت آموزش نیروهایی را در اردوگاهی در جنوب لبنان برعهده داشتم، او آمد پیش من؛ سنش تقریباً پانزده سال و نیم این طورها بود. آن زمان اکثر گروههای مبارز، چپیها و کمونیستها بودند، و بچههای مومن (مسلمان) در بیروت خیلی کم بودند. عماد آمد و گفت: “ما یک گروه از بچه های مومن هستیم، به من آموزش نظامی بدهید، من میخواهم با صهیونیستها بجنگم.” من قبول کردم.»
با این اوصاف مبارزات انیس نقاش صرفا در بخش نظامی محدود نشد و او تا کنون مقالههای بسیاری در دفاع از جبهه مقاومت نوشته و به عنوان تحلیلگر سیاسی در بسیاری از برنامههای تلویزیونی منطقهای و جهانی حضور یافته است و در همین راستا در سال ۲۰۰۹ «اندیشکده پژوهشهای استراتژیک امان» را راهاندازی کرد.
انتهای پیام/م