شاه دو شمشیره که بود ؟
شاه دو شمشیره در افسانه لییث بن قیص بن عباس یکی از سرداران جنگ عرب علیه کابلستان بود. می گویند او به اندازه انسان خشمناک بود که پس از تخریب دیوار کابل توسط منجنیق بادو دست شمشیر داشته سپاهیان کابل را می کشد.
این سرلشکر پس از اینکه دیوار دیمزگ شکاف میبردارد با دوشمشیر بپیش آمده تا اینکه درمحل مسجد شاه دو شمشیره کشته می شود. و در همان جا دفن می گردد. در پهلو مدفن آن پس از اینکه مسلمانان کاملاً فاتح میشود مسجد ساخته می شود که مردم آنرا بنام شاه دو شمشیره یاد می کنند.
مسجد شاه دوشمشیر چندین بار ویران گردیده که درسال ۱۳۰۶ هجری شمسی مادر شاه امان اله آنرا دوباره آباد می نمایند. تاریخ نویسان افغانان نظریه های متحدد در باره مقبره شاه دوشمشیره دارند.
نظر تاریخ نویسان افغانستان در مورد مقبره شاه دو شمشیره
استاد کهزاد می گویند این مقبره از لیس بن قیس است. محمد حسین مستوفی الممالک، پدر استاد خلیل الله خلیلی، در متنی در داخل زیارت نوشته است: افتخار دارم که امیرحبیب اله اجازه اعمار جدید را درکنار مفبره داده است. درلوحه برنجی نوشته است لیث بن قیس بن حضرت عباس. حضرت عباس عموی پیغمبر اسلام می باشد. ولی حضرت عباس پسری بنام قیس نداشته است.
اعراب در بار اول در سال۳۴-۳۶در زمان حضرت عثمان به سرلشکری عبدالرحمن بن سموره و یک تعداد از رجال جنگجو چون عمر بن عبیدالله تمیمی و عبدالله بن خازم سلمی و قطری بن فجاه و مهلب بن ابی صفره و عباد بن الحصین وغیره در راًس لشکرهای عربی بعزم جنگ با زنبیل عازم بُست و از انجا حمله برکابل را ترتیب دادند.
درین زمان احتمال دارد یک سرباز که خیلی خوب با دو شمشیر میکشد و کشته شده است و پس از سالهای دور مردم انرا زیارت قبول کردند.ولی به گفته اکادمیسن اعظم سیستانی لیس بن قیس نیست.احتمال هم داردکه این مقبره زنبیل شاه بوده باشد و مردم غرض مصئون نگهداشت وی به ان صبغه اسلامی زده باشند.زیاده تاریخ دانان میگویند زیارت شاه دوشمشیره یک عرب است .که درسال ۳۶ کشته شده.ودرانجا دفن گردیده بود.
طبق مشاهدات که در ماه سپتمبر سال۲۰۱۱ نمودم در مقبره دو آدم بدون سر دفن بود از مسولین سوال نمودم که شخص دومی کی است گفتن شخصس دوم تن عبدرالرحمن بن اشعت است . پس ازین که او در جنگ با حجاج شکست میخورد دربست نزد عیاض بن هشام پناه می آورد وهشام خواست اورا به حجاج تسلیم دهد درهمین وقت کابل شاه چون قضیه عبدالرحمن را تعقیب می نمود بست را محاصره و عبدالرحمن را به کابل می آورد.
پس از آن کابل شاه تاب مقاومت را نداشته باج را قبول می نماید واعراب حملات خودرا قطع میکند. درسال ۷۰۳ عبدالرحمن به مرگ طبیعی میمیرد کابل شاه از اینکه خودرا نزدیک با حجاج داند سر عبدالرحمن را به حجاج می فرستدوتنه آنرا در پهلو قیس نام دفن می نماید. ولی الی حمله یعقوب لیث در آن جا زیارت و مسجد وجود نداشت.
زیرا کابل شاه نمیگذاشت مردم از سپاه دشمن او زیارت سازد وهم کی زیارت بسازد زیرا مردم همه بت پرست بودند .پس از زمان کوتاه که معامله گری تجارتی و سرکاری اغاز شد مسلمانان درجنب مقبره یک مسلمان مسجد غرض ادای نماز اعمارنمودند. از اینکه میگویند قبل از مسجد این محل جایگاه بت اسمائی بوده امکان دارد.
چون کابلشاه پایتخت را با شمول سرمایه وبتها بطرف هند انتقال دادند.مسلمانان عادت داشتندبت خانه را خراب و به عوض ان مسجد اباد کنند. امکان داردمسجد طورمجلل در زمان یعقوب لیث اباد شده باشد.
سلام من به تازگی با وب سایت اشناشدم وازان جهت که علاقه زیادی به تاریخ دارم خیلی خرسند هستم.امیدوارم به روزترشود وموفقتر باشد.