شانزدهمین شماره «فصلنامه نقد کتاب تاریخ» منتشر شد
به گزارش سایت «تاریخ ما»، شماره شانزدهم «فصلنامه نقد کتاب تاریخ» در بخش های «نقد شفاهی»، «نقد آثار تألیفی»، «نقد آثار ترجمه»، «نقد آثار پیشین» و «گوناگون» راهی بازار نشر شده است.
این فصلنامه با سرمقاله سردبیر «حبیب اله اسماعیلی» آغاز میشود که در بخشی از آن میخوانیم: «گام نخست هر پژوهش تاریخی نقد متن است. متن فراتر از اثر مکتوب تاریخی است. به واقع اثر تاریخی در متن تاریخی تولید می شود و ماهیتا تاریخی است. یعنی به افق زمانی و مکانی خاصی وابسته است و برای فهم درست آن، فهم افق زمانی و مکانی اثر تاریخی گریز ناپذیر است. فصلنامه نقد کتاب تاریخ، در چند شماره اخیر برنامه ای تدارک دید که به حوزه های کمتر توجه شده جامعه علمی تاریخ توجه شود. یکی از این حوزه ها، رابطه نقد متن تاریخی و نقد آثار مکتوب تاریخی است. فصلنامه ای که عنوانش نقد است، نمی تواند از روش ها و رویکردها ومسائل و چالش های حوزه نقد در مطالعات تاریخی در گذرد. رویکردهای نوین تاریخی ما را به این نکته مهم توجه می دهند که برای شناخت اثر تاریخی باید به متنی که اثار در آن تولید شده مراجعه کنیم. باید به این نکته متوجه باشیم که آثار مکتوب تاریخی در خلا نمی رویند. در افق زمانی و مکانی خاص متولد می شوند. این افق مکانی و زمانی از زمان و جغرافیای زیست مورخ آغاز می شود و به زمان-مکان قریب و بعید مولف ختم می شود. به دیگر سخن ما این افق قریب و بعید را از منابع استخراج می کنیم…»
در بخش نقد آثار تالیفی مقاله هایی با عنوان های «مردم کوچه و خیابان کجای تاریخ بوده اند؟»، « اندیشه سیاسی در ایران باستان»، « کتیبه های میخی در اوراتویی»، «بررسی و شناخت جایگاه تاریخ محلی»، «زنان در تاریخ سیاسی- اجتماعی ایران»، «آخرین شاه بزرگ»، «تاریخ سیاسی کاسی ها»، «تشیع و خاورشناسان»، «فرهنگ و تمدن ایران در دوره سلجوقیان»، «خاطرات صدر انقلاب»، «دولت های شیعی»و… پیش روی خوانندگان قرار گرفته است.
مقاله های«مطالعه ای روشمند و نوآورانه در تاریخ نگاری اسلامی»، «اسلام در آفریقای سده های میانه»، «آموزه و آیین»، «نگاهی به ایران و سازمان سیا»، «سانسور در ایران»، «سفرنامه مرداویج» در بخش «نقد آثار ترجمه» آمده اند.
بخش «نقد آثار پیشین» این فصلنامه نیز دربردارنده مقاله های «تاریخ گمشده بختیاری» و «ایران شناسی در روسیه» است و مقاله های «تاریخ گلبن خانان»، «بازخوانی روابط فرهنگی-تمدنی مسلمانان و فرانسویان»، «دوستی به مثابه جهان بینی» و «کوتاه از تاریخ» نیز در بخش «گوناگون» این شماره از فصلنامه نقد کتاب تاریخ ارائه شده است.
شانزدهمین شماره فصلنامه «نقد کتاب تاریخ» ویژه زمستان ۱۳۹۶ با سردبیری حبیب اله اسماعیلی، در 312 صفحه، به بهای ۱۰۰ هزار ریال از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است.
تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر