عملکرد و دستاورد پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در چهل سال گذشته
به گزارش سایت «تاریخ ما»، پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در گزارشیعملکرد و دستاورد این پژوهشگاه را در گزارشی اعلام کرد. طبق این اعلام، این پژوهشگاه به عنوان نهاد برخاسته از دامان انقلاب اسلامی یکی از قدیمیترین مؤسسههای پژوهشی علوم تربیتی کشور است که از در سال ۱۳۸۳ با مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از محل تجمیع پژوهشکدههای تعلیم و تربیت، برنامهریزی درسی، خانواده و مدرسه، کودکان استثنایی، مرکز پژوهشی آموزش و پرورش دوزبانه، روستایی، عشایری تبریز شکل گرفت و فعالیتهای آن مطابق با اساسنامه مصوب انجام میشود.
سابقه تشکیل اغلب پژوهشکدههای پژوهشگاه به سالهای ۱۳۷۴ تا ۱۳۷۷ برمیگردد و مرکز مطالعات بینالمللی بررسی روند آموزش ریاضی، علوم و سواد خواندن (تیمز و پرلز) نیز که از سال ۱۳۷۴ به فعالیتهای پژوهشی گستردهای پرداخته است نیز زیر نظر پژوهشگاه مطالعات در حال فعالیت است.
پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش دارای ۱۵ گروه پژوهشی مصوب شامل اقتصاد و نیروی انسانی آموزش و پرورش، تعلیم و تربیت اسلامی، بهداشت و تربیتبدنی، مبانی برنامهریزی درسی، آموزش علوم انسانی، آموزش علوم پایه، آموزشهای فنی حرفهای، مشارکتها و ارتباطات، راهنمایی خانواده، مشاوره و روانشناسی تربیتی، جامعهشناسی و آموزش خانواده، آموزش کودکان عقبمانده ذهنی و چند معلولیتی، آموزش کودکان دارای آسیبهای دیداری، شنیداری و حسی حرکتی، آموزش کودکان دارای اختلال یادگیری، آشفتگی هیجانی و رفتاری، آموزش و پرورش چندپایه و دو زبانه، آموزش و پرروش عشایری و روستایی است.
پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش اکنون به عنوان پشتوانه پژوهشی توانمند وزارتخانه از اندیشههای متعالی، پژوهشهای گرانبها، خدمات شایسته و تجارب ذیقیمت بیش از ۴۰ عضو مجرب در حوزههای علوم تربیتی و تعلیم و تربیت شامل اعضای هیئت علمی و کارشناسان رسمی که اکثریت آنها دارای مرتبه دانشیاری هستند به صورت تمام وقت برخوردار است که بدون شک از سرمایههای ارزشمند دستگاه تعلیم و تربیت انقلاب اسلامی محسوب میشوند و دارای تجربه متراکم در حوزه موضوعات گروههای پژوهشی و نیز حوزه اقدام پژوهی، مدیریت پژوهشی، اشاعه و کاربست یافتههای پژوهشی و گسترش فرهنگ پژوهش است.
پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش دارای ۴ فصلنامه علمی پژوهشی است که مطابق با موازین وزارت علوم چاپ و منتشر می شود. فصلنامه تعلیم و تربیت (قدیمیترین نشریه تعلیم و تربیت کشور)، فصلنامه کودکان استثنایی، فصلنامه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی و فصلنامه خانواده و پژوهش این چهار فصلنامه هستند.
پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش امروز با استفاده از ظرفیتهای پژوهشی ویژه به منزله دبیرخانه شورای تحقیقات وزارت آموزش و پرورش نقشآفرینی میکند و امر مهم هماهنگی و راهبری پژوهشهای علوم تربیتی و برنامه پژوهش در عمل (معلم پژوهنده) در شورای تحقیقات آموزش و پرورش استانها و کمیتههای پژوهشی مناطق آموزشی را برعهده دارد.
وجود ظرفیتهای اجرایی قابل توجه در امر گسترس فرهنگ تفکر، نقد، مناظره و طرح اندیشههای نو در حوزه علوم تربیتی کشور موجب انتخاب پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش به عنوان دبیرخانه کمیته دستگاهی وزارت آموزش و پرورش برای کرسیهای نظریهپردازی، نقد و ترویجی شده است.
پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در حال حاضر به اتکای همین توانمندیها به عنوان بازوی پژوهشی وزارت آموزش و پرورش، معاونان وزیر و روسای سازمانها و دفاتر حوزه ستادی وزارت عمل میکند و به پاسخگویی مطالبات پژوهشی آنها را در حد مقدورات میپردازد.
پاسخگویی به نیازهای پژوهشی فوری و اساسی آموزش و پرورش یکی دیگر از ماموریتهای اصلی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش است که در اجرای این وظیفه مهم و علیرغم برخی محدودیتهای اعتباری و ساختاری، در سالیان اخیر موفق به اجرای طرحهای پژوهشی مهم و اساسی مورد نیاز وزارت متبوع و تامین اطلاعات مورد نیاز به ویژه برای تبیین و عملیاتیکردن و پشتیبانی پژوهشی راهکارها و مفاهیم سند تحول بنیادین آموزش و پرورش شده است.
طراحی و اجرای پژوهشهای راهبردی و بنیادی، طراحی و اجرای پژوهشهای مربوط به پشتیبانی از طرحهای تحولی و اجرایی وزارت آموزش و پرورش، طراحی و اجرای پژوهشهای مربوط به ارزشیابی از طرحها و برنامههای وزارت آموزش و پرورش، طراحی و اجرای پژوهشهای مربوط به ارزشیابی کتابهای درسی، طراحی و اجرای پژوهشهای مربوط به آسیب شناسی وضعیت موجود، برگزاری همایشهای علمی پژوهشی، اقدامات مرتبط با همکاریهای علمی پژوهشی، تولید فصلنامههای علمی و پژوهشی و تالیف و ترجمه کتابهای علمی برخی از دستاوردهای پژوهشی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش و مهمترین محورهای عملکردی آن است.
تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر