عطایاى سلطنتى هخامنشیان

یونانیان خوب مى دانستند که با خدمتگزارى به شاه بزرگ امکان دریافت عطایا و هدایا را خواهند یافت ( ر. ک. هرودوت، کتاب ۷، بند۱۳۴ – ۱۳۷ ؛ کتاب ۸، بند ۵ ؛ کتاب ۹، بند ۱۸ و غیره ). گزنوفون که پیوسته به این ویژگى در ایدئولوژى و راه و رسم سلطنت هخامنشیان اشاره مى کند، در اقتصاد آن را چنین توضیح مى دهد: اگر فرماندهان پادگانها و گردانها کار خود را خوب انجام دهند « شاه مقام و منصب ( tai timais auxei ) آنان را ارتقا مى بخشد و آنان را در عطایاى بزرگ غوطه ور مى سازد » ؛ در عوض « دیگران را به سختى کیفر مى دهد، برکنار مى کند و براى انجام وظایفشان دیگران را منصوب مى کند » ( کتاب ۴، فصل ۷ ) . همچنین است در مورد مأمورانى که مسئول بالا بردن بازدهى اراضى زیر کشت بودند ( کتاب ۴، فصل ۸ ) . بر اساس همین پیش فرضهاست که گزنوفون سیماى آرمانى شده کوروش صغیر را ترسیم کرده است:

همه مى دانستند که کسانى را که در سپاهیگرى دلیرى نشان مى دادند، بسیار مى ستود… اگر مى دید آگاهانه خود را در معرض خطر قرار مى دهند، به آنان حکومت ناحیه اى را که مطیع کرده بودند، مى داد و با دادن عطایاى دیگر آنان را گرامى مى داشت… اگرکسى را قصد آن بود که در عدالت ممتاز باشد، آنچه بیش از هر چیز براى کوروش اهمیت داشت، فراهم آوردن امکاناتى بودکه به وی بیش ازکسانى که در جستجوى سودهاى غیر عادلانه بودند، رفاه بخشد… اگر کسى فرامین او را به طور دقیق اجرا مى کرد، تلاش ( prothymai ) او را بى پاداش ( akharistos ) نمى نهاد… وى در توزیع عطایا با توجه به سلایق و نیازهاى خاص افراد، بخشنده ترین کس بود (آناباسیس، کتاب ۱، فصل ۹، بند ۱۴-۲۲).

پیداست که گزنوفون چهره کوروش صغیر را از چهره اى که از کوروش کبیر ساخته، اقتباس کرده است:

بیهوده مى کوشید به لحاظ میزان درآمد خود از همه پیشى جوید، زیرا به لحاظ میزان بى نظیر عطایا از دیگران برتر بود. کوروش این راه را گشود، حتى در روزگار ما نیز شاهان با دادن عطایا خودنمایى مى کنند. آیا کسى را مى شناسید که دوستانى ( philoi ) توانگرتر از شاه پارسیان داشته باشد؟ چه کسى پیرامونیان خود را به خلعتهایى پسندیده تر از خلعتهاى شاه پارس مى آراید؟ عطایاى چه کس چون برخى از عطایاى شاه، نظیر بازوبند، گردنبند، اسبان با لگام زرین، نشان اعطا کننده را بر خود دارد؟ هیچ کس نمى تواند چنین چیزهایى داشته باشد مگر آنکه آنها را از شاه پارس دریافت کرده باشد ( کوروپدیا، کتاب ۸، فصل ۲، بند ۷- ۸ ) .

بهترین از سراسر وب

[toppbn]
5 نظرات
  1. saman می گوید

    درود
    با آرزوی شادی برای شما دوست عزیز
    من نیز از شما سپاسدارم که نقد منصفانه ای در نظرات این پست ارائه دادید. در مورد ساسانیان و علل شکست آنها مطلبی مو شکافانه و جز به جزئی ارائه نداد ام ،در لینک زیر
    http://lstfans.persianblog.ir/page/elalesoghot
    توضیحی داده ام که تا حدوده زیادی کاربر یا مخاطب رو به عللی اساسی و نامی آشنا می کند تا یک طریف کلی و پایه ای از این واقعه بداند.
    تارنما های زیادی به بحث این موضوع پرداختند که شاید نیازی به دوباره بازگویی آن نباشد،ولی گفتار شما رو نیک می گیرم و در صورت لزوم پستی با این عنوان(علل شکست و سقوط سلسله ساسانی ) خواهم زد.

    مهرورز و مهرافزون

  2. jak می گوید

    با سلام بعنوان یک ایرانی علاقمند به دانستن هر چه بیشتر در خصوص تاریخ کشورم هستم.لطفاً مطالب جدید و تاریخی کشورم را برای من بفرستید

  3. hotspot shield می گوید

    How much money should I give my daughter to spend on her birthday?

  4. reza می گوید

    ازمطالب بسیار زیبای شما سپاسگذارم

  5. morad می گوید

    باسلام لطفا درمورد مدفون شدن سربازان هخامنشی در صحرای مصر مطلبی بنویسید با تشکر÷÷÷÷

ارسال یک پاسخ