بیانیه نشست مسکو: طرفهای درگیر در افغانستان فورا آتشبس بدهند
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما به نقل از رویترز، در بیانیه مشترک منتشر شده در پایان این نشست آمده است: «در این نقطه عطف حساس، چهار کشور ما از طرفین میخواهند وارد مذاکره شوند و به توافق صلحی دست یابند که به بیش از چهار دهه جنگ در افغانستان پایان دهد.»
بیانیه از دو طرف خواست به خشونت خاتمه دهند و از طالبان خواست در بهار و تابستان، دوباره دست به تهاجم نزنند. همچنین چهار کشور گفتند که به حمایت سیاسی و اقتصادی از افغانستان پس از امضای توافق صلح، متعهدند.
این نمایندگان در بیانیه خود اعلام کردند: صلح در افغانستان تنها از طریق یک توافق سیاسی در چارچوب مذاکره دست یافتنی است.
در این بیانیه آمده است: «ما تقاضای گسترده و صادقانه مردم افغانستان برای صلح پایدار و عادلانه و پایان جنگ را تأیید و تاکید میکنیم که صلح پایدار تنها از طریق یک توافق سیاسی در چارچوب مذاکره حاصل میشود. ما از همه طرف های درگیری در افغانستان میخواهیم سطح خشونت در این کشور را کاهش دهند. از طالبان میخواهیم از تلفات بیشتر جلوگیری کرده و به منظور ایجاد زمینه مناسب جهت دستیابی به یک توافق سیاسی از طریق گفتوگو، در پی عملیات بهاری مثل سالهای گذشته نباشد».
در این بیانیه تاکید شده: «همانطور که در قطعنامه ۲۵۱۳ شورای امنیت (۲۰۲۰) آمده است، ما از احیای امارت اسلامی حمایت نمیکنیم و از دولت جمهوری اسلامی افغانستان و شورای عالی مصالحه ملی می خواهیم که با نمایندگان گروه طالبان درمورد توافقنامه صلح مذاکره کنند. ما از شرکت کنندگان در مذاکرات بینافغانی می خواهیم فوراً در مورد مسائل اساسی برای حل منازعات، از جمله مبانی دولت صلح آمیز و با ثبات افغانستان آینده، محتوای نقشه راه سیاسی منتهی به یک دولت فراگیر، و موارد آتشبس دائمی و جامع به یک توافقنامه صلح که به چهار دهه جنگ در افغانستان پایان دهد، دست یابند».
در بیانیه این چهار کشور که در پایگاه اطلاعرسانی وزارت امور خارجه روسیه منتشر شده همچنین آمده است: «باید در توافق صلح؛ حقوق تمام افغانها از جمله زنان، مردان، کودکان، قربانیان و اقلیتها حفظ شود. ما شدیدا از یک مصوبه سیاسی پایدار و عادلانه که منجر به تشکیل یک افغانستان مستقل، حاکم، متحد، صلح طلب، دموکراتیک و خودکفا، عاری از تروریسم و قاچاق مواد مخدر شده و باعث بازگشت داوطلبانه، پایدار و سریع آوارگان افغان، ثبات و امنیت جهانی شود، حمایت میکنیم. ما از همه افغانها از جمله دولت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان میخواهیم اطمینان حاصل کنند که گروهها و افراد تروریستی از خاک افغانستان برای تهدید امنیت هر کشور دیگری استفاده نمیکنند. ما همه کشورهای مربوطه را به حمایت از مردم افغانستان تشویق می کنیم و به صلح پایدار به نفع همه کمک می کنیم».
نمایندگان چهار کشور روسیه، آمریکا، چین و پاکستان در بیانیه پایانی خود تاکید کردند: «ما از حمایت دیرینه دولت قطر برای تسهیل روند صلح قدردانی می کنیم و از ادامه بحث و گفتوگوها بین تیمهای مذاکره کننده طرفین در دوحه که در سپتامبر سال ۲۰۲۰ آغاز شده و به پیشرفت قابل توجهی در جهت حل و فصل سیاسی منجر شده است، پشتیبانی می کنیم. ما تمام تلاشهای بین المللی را که برای تسهیل و حمایت از حل و فصل مذاکره در اسرع وقت صورت میگیرد را به رسمیت می شناسیم و از آنها استقبال می کنیم. همچنین از انتصاب ژان آرنو به عنوان فرستاده شخصی دبیرکل سازمان ملل متحد در امور افغانستان و از ایفای نقش مثبت و سازنده سازمان ملل در روند صلح و سازش افغانستان استقبال میکنیم.»
مسکو میزبان جلسه منظم “ترویکا” متشکل از نمایندگان روسیه، چین، ایالات متحده آمریکا و پاکستان بود که هدف آن پیشرفت در روند صلح افغانستان برای دستیابی به یک توافق مذاکره و آتش بس دائمی و جامع اعلام شده است. در این مراسم نمایندگان دولت کابل، شورای عالی مصالحه ملی، چهرههای برجسته سیاسی افغانستان و نمایندگان جنبش طالبان و همچنین قطر و ترکیه به عنوان میهمانان افتخاری حضور یافتند.
حضور زلمای خلیلزاد، نماینده آمریکا، نشانه این بود که واشنگتن تلاش خود را برای جلب حمایت قدرتهای منطقه از طرح صلح خود بیشتر کرده است.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا باید بهزودی تصمیم بگیرد که بعد از یکم ماه مه نیروهای آمریکایی را طبق توافق سال گذشته میان طالبان و دولت ترامپ در افغانستان نگه دارد یا نه.
خلیلزاد میکوشد حمایت طرفین را از تشکیل یک دولت انتقالی جلب کند. اما اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان مخالف این پیشنهاد است و رهبر طالبان هم گفته است که در چنین دولتی مشارکت نخواهد کرد.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای مصالحه ملی افغانستان، پس از نشست روز پنجشنبه در توییتی نوشت که تیم مذاکره کننده دولت حاضر است در هر زمینهای با طالبان مذاکره کند. او نوشت: «ما خواستار توقف کشتار هدفمند و برقراری آتشبسی فراگیر برای شروع دور بعدی مذاکرات در فضایی صلحآمیز شدیم.»
پایان خبر / تاریخ ما