مناقشه مرزی ترکیه و یونان لیبیایی‌ها را نگران کرده است

به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، به نقل از روزنامه الشرق الاوسط، محمد المنفی، رئیس شورای ریاستی لیبی شنبه در مقر سفارت کشورش در آتن با نیکوس دندیاس، وزیر خارجه یونان دیدار کرد.

دندیاس در این دیدار بر حمایت کامل آتن از لیبی و آمادگی برای تقویت همکاری در زمینه‌های مشترک تأکید کرد.

اما با وجود فضای دوستانه‌ای که در دیدارهای مکرر مقامات لیبی و یونان چه در طرابلس و چه آتن دیده می‌شود لیبیایی‌ها نگران نزاع و تنش میان ترکیه و یونان بر سر مرزهای دریایی در مدیترانه شرقی هستند. این تنش کاملا در درگیری لفظی وزرای خارجه ترکیه و یونان طی کنفرانس مطبوعاتی مشترکی اخیرشان در آنکارا دیده شد.

سیاستمداران و شخصیت‌های آکادمیک لیبیایی معتقدند که یونان از تحولات جدید لیبی و دولت نوپا با هدف بستن مسیر به روی ترکیه سوءاستفاده می‌کند.

ترکیه نوامبر ۲۰۱۹ توافقی را برای ترسیم مرزها با دولت وفاق ملی لیبی امضا کرد که برخی از طرف‌ها آن را غیرقانونی خواندند و با آن مخالفت کردند.

مالک ابوشهیوه، استاد علوم سیاسی دانشگاه‌های لیبی معتقد است، درخواست یونان برای آغاز فوری مذاکرات ترسیم مرزهای دریایی با لیبی در سایه مرحله انتقالی و شکنندگی اوضاع این کشور کشورهای همجوار لیبی را تشویق خواهد کرد تا پرونده مرزهای دریایی و زمینی با لیبی را مطرح کند.

ابوشهیوه گفت: محال است که این پرونده جز با کوتاه آمدن از حقوقمان حل شود. اگر دولت این کار را بکند نسل‌های آتی آن را محکوم خواهند کرد و خواهند گفت که سیاست‌های کورکورانه این دولت موجب نادیده گرفتن حقوقمان شد.

اما این نگرانی‌ها و هشدارها مانع این نشد، یونانی که خواهان لغو توافق طرابلس با آنکارا است بگوید با لیبی برای برگزاری مذاکراتی درباره ترسیم مرزهای دریایی به توافق رسیده است.

سخنگوی دولت یونان اعلام کرد، مقامات انتقالی لیبی پیشنهاد تشکیل کمیته فنی برای بررسی این پرونده را داده‌اند. به گفته این سخنگو عبدالحمید الدبیبه، نخست‌وزیر لیبی از آمادگی خود برای تأسیس کمیته مشترک با یونان برای آغاز مذاکرات برای ترسیم مرزهای دریایی و منطقه اقتصادی خبر داده است.

اما ابراهیم موسی جراده، سفیر لیبی و از مشاوران ارشد سابق سازمان ملل از مقامات این کشور خواست در امضای توافق‌نامه‌های مرزی جدید عجله نکنند.

وی گفت: دولت لیبی تنها یک و نیم ماه است که تشکیل شده است و اوضاع متشنج و پرتنشی را اداره می‌کند. توافق‌هایی را با ترکیه امضا کرده و اکنون وارد مذاکره با یونان درباره مرزهای دریایی شده است. اگر مصر یا الجزایر نیز خواهان امضای چنین توافق‌هایی شدند چه می‌شود؟ اگر اعتراض کنیم یا آمریکا، فرانسه یا ایتالیا با این توافق‌ها مخالف بودند، چه می‌شود؟ تنها ۴۰ روز از تشکیل دولت گذشته است و نمی‌توان چنین پرونده حساسی را در این شرایط بررسی کرد.

جراده گفت: هرگونه اقدام نسنجیده‌ای در این راستا به وخامت بحران لیبی و مداخله خارجی بیشتر منجر می‌شود.

پیامدهای نزاع ترکیه و یونان در مدیترانه شرقی تنها به داخل لیبی محدود نیست بلکه واکنش‌های خارجی را نیز به دنبال داشته است.

وزیر خارجه ایتالیا درباره امکان لغو توافق دریایی لیبی و ترکیه گفت: لیبیایی‌ها باید خودشان درباره این مسئله صحبت کنند. باید به این مسئله توجه کرد که لیبیایی‌ها از یونانی‌ها که سفارتشان را در طرابلس افتتاح می‌کنند، استقبال کرده‌اند. این سناریو در نوع خود منحصربفرد است و فرصت‌هایی تکرارنشدنی به آن‌ها می‌دهد.

وزیر خارجه یونان برای کاهش تنش با ترکیه با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور این کشور و مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه دیدار کرد. اما فضای آرام و دوستانه‌ای که بر دیدار آن‌ها حاکم بود زیاد طول نکشید و دندیاس گفت که هرگونه نقض حاکمیت یونان تحریم‌هایی را به دنبال خواهد داشت.

اوغلو این اظهارات را غیرقابل قبول خواند و به دندیاس گفت: به اینجا آمده‌ای تا ترکیه را متهم و پیامی را برای کشورت ببری. من این را قبول نمی‌کنم.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.