دستور جمهوری چک به روسیه برای خارج کردن بخش عمده کارمندان سفارتش
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، به نقل از خبرگزاری رویترز، روز شنبه گذشته مناقشه بر سر مساله جاسوسی بین دو کشور زمانی که پراگ اقدام به اخراج ۱۸ تن از کارکنان روسیه به دلیل شناسایی آنها به عنوان افسران اطلاعاتی کرد تشدید شد.
جمهوری چک اعلام داشت، دو جاسوس روسی که از متهمان مناقشه سال ۲۰۱۸ مربوط به مسموم سازی با ماده اعصاب در انگلیس بودند، همچنین در پشت انفجاری در یک انبار مهمات جمهوری چک در سال ۲۰۱۴ که دو کشته بر جای گذاشت، هستند.
روسیه اتهام زنی های جمهوری چک را رد کرده و در همین راستا روز یکشنبه دستور به اخراج ۲۰ تن از کارمندان جمهوری چک در اقدامی تلافی جویانه داد.
تصمیم روز پنجشنبه که از سوی جاکوب کولهانک، وزیر امور خارجه جمهوری چک اعلام شد روسیه را ملزم می سازد به این که همان تعداد فرستاده هایی که جمهوری چک در مسکو دارد را در شهر پراگ داشته باشد. این به این معنی است که روسیه مجبور به خارج ساختن ۶۳ دیپلمات و کارمند دیگر خود از پراگ است هر چند که پراگ برای این منظور به مسکو تا پایان ماه مه مهلت داده است.
به دنبال این تصمیم سفارت روسیه که بزرگترین هیات دیپلماتیک با اختلاف زیاد در پراگ است با کاهش شدید نیرو مواجه می شود.
کولهانک گفت: ما سقف دیپلماتها در سفارت روسیه در شهر پراگ را در سطح فعلی سفارتخانه خود در مسکو قرار میدهیم.
او ادامه داد: من نمی خواهم به شکل غیرضروری باعث تشدید تنش شوم اما جمهوری چک یک کشور با اعتماد به نفس است و این گونه عمل می کند. این کار در ضدیت با روسها یا ملت روسیه انجام نمی شود بلکه واکنشی به فعالیتهای سرویس های مخفی روسیه در خاک ما است.
در همین حال وزارت امور خارجه روسیه نیز در واکنش خواستار کاهش تعداد کارکنان سفارت جمهوری چک شد که این اشاره به عدم برابری تعداد کارمندان محلی دارد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای گفت: به سفیر جمهوری چک گفته شد که ما این حق را که گامهای دیگری در صورت تشدید هر چه بیشتر کمپین هیستریک ضد روسیه اتخاذ کنیم محفوظ می دانیم.
در همین حال ناتو و اتحادیه اروپا نیز در این مناقشه از در حمایت از جمهوری چک که عضو هر دو بلوک است برآمده اند.
۳۰ کشور همپیمان در ناتو در بیانیه ای اعلام کردند: این کشورهای همپیمان به ابراز نگرانی عمیق از بابت اقدامات بی ثبات کننده ای که روسیه به اجرای آنها در سراسر منطقه یورو-آتلانتیک از جمله در خاک ائتلاف می پردازد پرداخته و با جمهوری چک ابراز همبستگی کامل می کنند.
اسلواکی نیز روز پنجشنبه در همبستگی با جمهوری چک اقدام به اخراج سه فرستاده روسیه از خاک خود کرد. هنوز پاسخ روسیه به این اقدام مشخص نشده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اظهار کرد، مسکو دیدگاهی منفی نسبت به “هیستری” پراگ دارد.
کولهانک در تلویزیون جمهوری چک گفت که روسیه به فرستاده این کشور گفته اکنون “برابری سفت و سخت” در کار خواهد بود.
او گفت که معنی آن این است که هر کشور در سفارتخانه مربوط به خود هفت دیپلمات و ۲۵ کارمند دیگر که معادل سطح فعلی کارکنان جمهوری چک در مسکو است خواهد داشت.
پایان خبر / تاریخ ما