احیای گیاهانی که خود احیاگرند

شهرستان بیجار با وجود گونه‌ها و تیره‌های گیاهی بسیار زیاد از اهمیت ویژه ای در حوزه گیاهان دارویی برخوردار است ضمن اینکه به دلیل شرایط اقلیمی و آب و هوایی در این شهرستان، گیاهان دارویی این منطقه از اثرگذاری بسیار بالایی برخوردار است.

در چند سال اخیر در این شهرستان چند تولیدی در حوزه‌ کاشت، بسته بندی و فرآوری گیاهان دارویی شروع به فعالیت کرده و اقدامات خوبی انجام داده اند، ضمن اینکه این شرکت ها در آینده نزدیک زیر نظر مرکز نوآوری و شکوفایی جهاددانشگاهی به عنوان شرکت های خلاق و یا دانش بنیان فعالیت خواهند کرد.

در همین حال تیم اقتصادی شهرستان متشکل از فرمانداری، اداره کار، کارگزاری اشتغال و جهاددانشگاهی برآن شدند تا با همکاری این شرکت ها و مرکز فنی و حرفه ای شهرستان، با ایجاد کارگروه گیاهان دارویی مسیر توسعه ای این محصول را فراهم کنند.

کارگروه گیاهان دارویی با تاکید بر لزوم کشت گیاهان دارویی و تولید فراورده‌های آن می‌تواند در چارچوب یک برنامه مشخص و جامع زمینه اشتغال و توسعه این بخش را فراهم کنند.

فرزاد خدامرادی رابط اشتغال اداره کار شهرستان بیجار امروز سه‌شنبه(۱۳ اردیبهشت‌ماه) در اولین جلسه کارگروه گیاهان دارویی که در مرکز فنی و حرفه ای شهرستان بیجار برگزار شد، با تاکید بر اهمیت گیاهان دارویی در حوزه اقتصادی و پزشکی، عنوان کرد: منطقه بیجار برای پرداختن به حوزه گیاهان دارویی بسیار مستعد است و با توجه به فراگیر شدن استفاده از دمنوش‌های گیاهی بین مردم این جنبه نیز می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.

خدامرادی گفت: در این جلسه از فعالین این حوزه اعم از بحث کشت، بسته بندی و طعم‌دار کردن محصولات شرکت دارند؛ خوشبختانه بخش زیادی از زنجیره‌ این موضوع در بیجار وجود دارد و باید این حوزه‌ها به هم متصل شوند.

وی ضمن تاکید بر اینکه در موضوع گیاهان دارویی باید به جزییات هم توجه داشت، اظهار کرد: باید گیاهان دارویی مورد هدف را مشخص کنیم و فواید و ارزشی که به محصول می‌دهد را تعیین کنیم بنابراین این کارگروه تشکیل شد تا بتوانیم در تمامی حوزه ها تخصصی و علمی وارد شویم.

خدامرادی به آماده شدن محل دفتر صادرات شهرستان اشاره کرد و افزود: به زودی این دفتر در شهرستان راه‌اندازی می‌شود و این مکان ظرفیتی است که بتوانیم در نمایشگاه‌ها محصولات گوناگون خود در تمامی حوزه‌ها را به دنیا معرفی کنیم.

وی به چهار فاز کارگروه تشکیل شده اشاره و بیان کرد: در فاز اول تحقیقات، شناسایی و ایجاد بانک اطلاعاتی را پیگیری می‌کنیم؛ در فاز دوم در آزمایشگاه کشت بافت و در فاز سوم وارد ترویج، برگزاری استارتاپ و جذب علاقه‌مندان خواهیم شد و در نهایت وارد فاز عملیاتی می شویم.

راحله شریفیان مدیر جهاد دانشگاهی بیجار نیز در ادامه با اشاره به مغفول ماندن گیاهان دارویی در کردستان گفت: طبق برآوردهای صورت گرفته در سال‌های اخیر، ارزش بازارهای جهانی داروهای گیاهی که شامل گیاهان دارویی و فرآورده‌های آن‎‌هاست، همواره با رشد قابل توجهی رو به افزایش بوده است. 

شریفیان در ادامه ضمن تاکید بر بررسی فلور طبیعی منطقه، اضافه کرد: با توجه به اینکه بخش اعظم بازار گیاهان دارویی دنیا، به تولید و عرضه متابولیت‌های ثانوی مشتق از این گیاهان مربوط می‌شود، لذا متابولیت‌های ثانوی گیاهی از ارزش اقتصادی و همچنین ارزش افزوده بسیار بالایی برخوردار است.

وی به ظرفیت‌های بالای جهاد دانشگاهی در حوزه‌های مختلف اشاره و اضافه کرد: جهاد دانشگاهی در راستای دستیابی به اهداف خود در عرصه پژوهشی در نظر دارد با استفاده از ظرفیت های بسیار بالای گیاهان دارویی در این شهرستان و همچنین با بهره مندی از توان علمی جوانان این دیار اقدام به راه اندازی آزمایشگاه کشت سلول گیاهی کند.

شریفیان با تاکید بر زنجیره‌وار بودن ساختار جهاد دانشگاهی گفت: آمادگی داریم تا بتوانیم زمینه بازدید از مرکز تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی را برای فعالان این عرصه فراهم کنیم.

مدیر جهاد دانشگاهی بیجار به جلسات برگزار شده در حوزه دانش‌بنیان شدن اشاره و اظهار کرد: از تولیدکنندگان تشکر می‌کنم که به سمت علم محور شدن رفتند و امیدواریم بتوانند به عنوان شرکت دانش‌بنیان نوع سوم پذیرفته شوند.

زکریا جعفریان تولیدکننده قند و نبات شهرستان بیجار نیز با اشاره به اینکه در سال‌های قبل در تولید قند فعالیت می کردیم، گفت: دو سالی است که تولید نبات نیز به تولیدات شرکت اضافه شده و شش ماهی است که به دنبال تولید نبات طعم‌دار هستیم.

وی افزود: در ابتدا هدف ما تولید نبات طعم‌دار بود اما با راهنمایی رابط اداره کار شهرستان به سمت خلاق شدن شرکت رفتیم و فرآیند تولید ما با این راهنمایی به تولید نبات طعم‌دار با محوریت گیاهان ختم شد که در حال کار بر روی این موضوع هستیم.

این تولید کننده با اشاره به اینکه در ایران اولین تولیدکننده نبات مغز پخت طعم‌دار است، بیان کرد: با تحقیقات بیشتر و استفاده از نظرات افراد باتجربه در این حوزه می توانیم تولیدات ما کامل‌تر شده و تنوع و کیفیت محصولات را بالاتر ببریم.

محمود قاسملو از شرکت بسته بندی گیاهان دارویی نیز به فعالیت های شرکت اشاره کرد و گفت: از ابتدا تحقیقات در خصوص گیاهان‌ دارویی را شروع کردیم، در زمینه گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی می‌تواند بسیار کمک کننده باشد و ما در این راستا تفاهم‌نامه‌ای با پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی منعقد کردیم.

 وی خاطر نشان کرد: به دنبال آن هستیم تا همزمان با کشت گیاهان دارویی، مشاوره و ترویج کشت و جمع آوری و بسته‌بندی و فروش محصولات را پیش ببریم و آن‌ها را به بازارهای هدف هدایت کنیم.

قاسملو افزود: با برخی کشاورزان با شفافیت در خصوص فواید کشت گیاهان دارویی صحبت کردیم، کشاورزان معتقدند که گندم نسل به نسل به آن‌ها منتقل شده و در حوزه گیاهان دارویی نیاز به اطلاعات و تخصص دارند، باید در کنار کشاورزان باشیم و آن‌ها را راهنمایی کنیم.

همچنین در این جلسه رئیس اداره کار و رفاه اجتماعی بیجار، نماینده فرمانداری، رئیس مرکز فنی و حرفه ای شهرستان و جمعی از صاحب نظران و تولیدکنندگان به اظهارنظر و ارائه راهکار پرداختند.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.