باغی جامانده از قاجار یک قرن تاریخ سمنان را موزه ای کرد

به گزارش خبرنگار «تاریخ ما»، عمارت و باغ امیر سمنان یکی از بناهای زیبای شهر سمنان است که در محله باغ فردوس واقع شده  است. این بنا در زمان احداث در شمال شهر و تقریبا خارج از شهر سمنان و به سبک صفویه ساخته شده است. به نحوی که خانه بر بلندای سردر ورودی باغی مصفا و با چشم انداز کارخانه ریسمان ریسی بنا شده است. این بنا دارای دو نما یکی رو به غرب و ورودی مجموعه و دیگری رو به شرق و رو به باغ است و در تزئینات نما از کاشی های معرق استفاده شده است. در کنار این سردر یک خانه اعیانی با دو ایوان رو به جنوب و غرب وجود دارد در نمای این بنا در روی ایوان ها ستون هایی گچی با تزئینات جانبی به چشم می خورد این ستون ها از داخل چوبی هستند تا سازه سقف را نگه دار و تزئینات گچی روی آن به نما جلوه و زیبایی خاصی بخشیده است. ابعاد این بنا حدود ۴۱ در ۳۲ متر است.

متاسفانه باغ این بنا از بین رفته و به جز درختان حیاط جنوبی چیزی باقی نمانده است. این اثر تاریخی متعلق به دوره قاجاریه با شماره ۲۱۴۳ در سال ۷۷ در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده است.

اکنون محل این خانه که از خانه های اعیانی سمنان به شمار می آید به عنوان موزه سمنان مشهور است که روز  ۲۷ اسفند ماه سال ۹۴ با حضور استاندار و جمعی از مسئولان شهر سمنان افتتاح شد. باغی که از دوره قاجار برای سمنانی ها باقی مانده، اکنون به مهمترین موزه این شهر تبدیل شده و یک مجموعه دار خصوصی آن را در دست گرفته تا اشیایی را برای نمایش بگذارد که در نوع خوب جذاب و دیدنی هستند.

در این موزه می توان اصل نامه ای که هواپیماهای روس در سال ۱۳۲۱ در آسمان سمنان رها کردند را مشاهده کرد و خواند. بیوگرافی حسن روحانی رئیس جمهور زاده شده در بخش سرخه سمنان نیز در بخش اسناد موزه نگهداری می شود همان برگه معرفی که او برای نمایندگی اولین دوره مجلس از شهر سمنان ارائه کره بود. بخشی از آن نیز به تاریخ تلویزیون ها و تلفن ها از تلفن سکه ای گرفته تا رادیوی نفتی  می پردازد.

در این موزه یک مطبخ قدیمی وجود دارد که بازدیدکنندگان می توانند با نحوه کار آن آشنا شوند همچنین در بخش موزه آب آن نیز کاسه آبی وجود دارد که ساعت ها و معیار آب کشاورزان را مشخص می کند. در این موزه مجموعه ای از قاشق ها و اسناد منحصر به فرد نیز قابل بازدید است.

این مجموعه دار میلیاردها تومان صرف خرید و جمع آوری این اشیا برای موزه سمنان کرده است. مالک باغ امیر مرحوم حاج میرزا آقا فامیلی از معتمدین، خیرین و تجار به نام سمنان و صاحب عمارت بوده است که بعدها خانه و باغش توسط شهرداری سمنان مرمت شد.

محمد عزیز الدین مدیر موزه سمنان به خبرنگار «تاریخ ما» می گوید: این خانه در سال ۱۲۷۵ شمسی به همت حاج میرزا تاسیس شد از آنجا  که به عنوان تنها خانه مجلل سمنان مورد توجه بود هر سال روز ۱۳ فروردین مردم در باغ امیر تفرج می کردند. در سال ۹۳ این بنا را از شهرداری گرفته و در قالب موزه و سفره خانه مورد بهره برداری قرار دادم. از آنجا که علاقه زیادی به جمع آوری آثار موزه ای و مردم شناسی داشتم  میلیاردها تومان را نیز برای در اختیار داشتن اشیا و کامل کردن مجموعه هایم صرف کرده ام.

اکنون موزه سمنان که به عنوان یکی از غنی ترین موزه های مردم شناسی در این شهر محسوب می شود جزو جاذبه های تاریخی و فرهنگی شهر شده است قرار است که عمارت کناری این خانه نیز توسط متولیان شهر به موزه تبدیل شود.

تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.