پتانسیل‌های همکاری ایران و ازبکستان؛ منافع جمعی در حوزه تمدنی نوروز

اجرای کریدور حمل و نقلی «ایران – افغانستان – ازبکستان» ضمن به همراه داشتن سود برای مردم و کشورهای منطقه به تثبیت وضعیت اقتصادی ـ سیاسی افغانستان نیز کمک می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری سرویس اخبار تاریخ ما در تاشکند، موسسه مطالعات استراتژیک و منطقه‌ای وابسته به ریاست جمهوری ازبکستان و مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی ایران در نشست ویدئویی با موضوع «ایران و ازبکستان: همکاریهای دوجانبه و منطقهای» برگزار کردند.

کارشناسان دو کشور در این نشست، مسائل روز روابط دوجانبه و چشم انداز توسعه بیش از پیش آن را بررسی و بر تسریع پروسه‌ اتصال خطوط حمل و نقلی-لجستیک دو کشور و تشدید همکاری‌های متقابل در امر پیشبرد پروسه صلح آمیز در افغانستان تأکید و در مورد تغییرات مثبت در آسیای مرکزی تبادل نظر کردند.  

«سید محمدکاظم سجادپور» رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی ایران در این نشست گفت: رشد علاقه محافل بازرگانی کشورمان به ازبکستان و به طور کلی به آسیای مرکزی بستگی به سیاست روز منطقه‌ای «تاشکند» دارد که در نتیجه آن منطقه آسیای مرکزی به یک فضای صلح، توسعه پایدار و همکاری‌های سودمند تبدیل می‌شود.

سجادپور افزود: ازبکستان خود را به عنوان نماینده پیشتاز منطقه که در روابط منطقه‌ای تاثیر مثبت دارد، معرفی کرده است.

«الدار عارف اف» رئیس موسسه مطالعات استراتژی و منطقه‌ای وابسته به ریاست جمهوری ازبکستان نیز گفت: روابط متقابل بر اصول احترام متقابل و با در نظر گرفتن منافع دو کشور استوار است و این دو کشور سرچشمه مشترک طی قرون متمادی دارند.

به گفته عارف اف، این روابط با انتخاب «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان بیش از پیش توسعه یافته است.

«بختیار مصطفی یف» نماینده مؤسسه مطالعات استراتژی و منطقه‌ای نیز گفت: تغییرات مهم ایجاد شده در فضای سیاسی آسیای مرکزی در نتیجه دیپلماسی فعال تاشکند برای افزایش جذابیت سرمایه گذاری و بهبود شاخص‌های اقتصادی منطقه کمک کرد.

«الدار عسکراف» دبیر اول سفارت ازبکستان در ایران نیز در این نشست ویدئویی خواستار گسترش بیش از پیش همکاری‌های متقابل دو کشور در تمام زمینه‌های مورد علاقه طرفین شد.

وی از زمینه‌های بازرگانی، تعاونی صنعتی و فرهنگی به عنوان حوزه‌های اولویت دار نام برد.

«غلامحسین یادگاری» مدیر بخش روابط دوجانبه وزارت امور خارجه ایران نیز اظهار داشت: ایران برای سنن مشترک و نزدیکی تاریخی مردم دو کشور در روابط فرهنگی که برای درک بهتر حسن تفاهم در سطح سیاسی کمک می‌کند، ارزش زیادی قائل است.

«بهمن آقا رضی» کارمند ارشد علمی مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی ایران نیز در این نشست به ایجاد خطوط حمل و نقلی- مخابراتی بین کشورها اشاره کرد.

وی این مسیر را به عنوان یک مسیر خوش آتیه و ایجاد کننده مرحله تحول در همکاری‌های دوجانبه ارزیابی کرد.   

این کارشناس ایرانی تاکید کرد: بنادر دریایی ایران (بندر عباس و چابهار) از لحاظ جغرافیایی کوتاه‌ترین مسیر به ارتباطات حمل و نقلی ازبکستان است و با بهره برداری از کریدور ترانزیتی  «ترمذ- مزار شریف- هرات- دلارام- بندر عباس/چابهار» هزینه‌های حمل و نقلی کاهش می‌یابد.

«مجید قافله باشی» معاون مرکز مطالعات سیاسی و بین‌الملل ایران نیز اظهار داشت: اجرای کریدور حمل و نقلی «ایران- افغانستان- ازبکستان» ضمن به همراه داشتن سود برای مردم افغانستان به تثبیت وضعیت اقتصادی این کشور نیز کمک می‌کند.

وی افزود: این ادامه منطقی تلاش‌ها برای حل و فصل مناقشات در افغانستان و یک شرط مهم برای دستیابی به ثبات بلندمدت در این سرزمین است.

شرکت کنندگان این نشست ویدئویی اتفاق نظر داشتند که روابط ازبکستان و ایران از پتانسیل همکاری‌های قابل ملاحظه ای برخودار است. در این ارتباط کارشناسان دو مؤسسه بر تداوم گفت‌وگوها برای تعیین طرح‌های اولویت دار همکاری‌های دوجانبه بین دو کشور برای آینده نزدیک تدکید کردند.

انتهای پیام/ح


ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.