دولتخانه صفوی در قزوین به «سایت موزه» تبدیل می شود
به گزارش سایت «تاریخ ما»، محمدعلی حضرتی در این باره اظهارداشت: مجموعه باغ صفوی شامل باغ سعادت آباد، باغ فرهنگی قزوین، دولتخانه صفوی یا ارگ طهماسبی مربوط به دوره صفوی و دوره قاجار است و در قزوین، مابین خیابان هلال احمر و پیغمبریه، سبزه میدان و خیابان سپه واقع شده است.
وی بیان کرد: مجموعه باغ صفوی با بیش از ۶ هکتار وسعت، از سردر عالیقاپو در شمال و ابتدای خیابان سپه قزوین آغاز شده و در انتها به محوطه کاخ چهل ستون قزوین متصل می شود و در طول مسیر خود با گذشتن از چندین حیاط و محوطه باز، میتوانید آثار و بقایای به جای مانده از دورههای مختلف صفوی، افشاریه، زندیه و قاجاریه را یکجا مشاهده کنید.
حضرتی تصریح کرد: شهر قزوین در عصر صفویان، به علت قرارگرفتن بر سر راه جاده ابریشم و شرایط جغرافیایی و سیاسی آن زمان، حایز اهمیت شد به همین دلیل، توانست تا مدتی عنوان پایتختی صفویان را نصیب خود کند و انتقال پایتخت از تبریز به قزوین باعث شد تابناها و عمارت هایی باشکوه و در شان پایتختی آن، در این شهر بنا شود که از جمله این عمارت ها و بناها، باغ صفوی که مجموعهای از چند بناست از اهمیت ویژه برخوردار است.
وی گفت: بهطور کلی این مجموعه از چند بنا تشکیل شده که اکثراً تخریب شدهاند و تعدادی از آنها در حال حاضر در دست مرمت هستند و محدوده اصلی باغ دارای ۷ در وروردی بوده که فقط یک در از آنها به نام سردر عالی قاپو باقیمانده است.
حضرتی اضافه کرد: محل دقیق باغ را به علت تخریب و ساخت و سازهای اطراف نمیتوان تعیین کرد اما در حال حاضر، محوطه محصور خیابان های هلال احمر و پیغمبریه را باغ صفوی مینامند.
وی اظهارداشت: میراث فرهنگی در صدد است بناهایی را که به حریم باغ تجاوز کردهو باعث تخریب و نابودی تدریجی این مجموعه شدهاند، خریداری کرده و این مجموعه را بازسازی کند که در حال حاضر مدرسههایی که بین عمارت پهلوی و گراند هتل (دو بنا از این باغ) واقع شدهاند خریداری شده است.
حضرتی گفت: دولتخانه صفوی بزرگترین سایت مطالعات باستان شناسی در دل بافت تاریخی قزوین است که فصل اول پژوهشهای باستان شناسی این مجموعه تاریخی با هدف خواناسازی سازههای معماری و شناسایی اجزاء و عناصر تشکیل دهنده این مجموعه به پایان رسیده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین یادآورشد: مجموعه نفیس و باشکوه دولتخانه صفوی یادگار تخت گاهی حکومت صفویه در قزوین است که در دل بافت تاریخی این شهر واقع شده و به دلیل وجود آثار ارزشمندی چون سردر عالی قاپو، کاخ موزه چهلستون، گرند هتل، مدرسه امید، مرکز اسناد، کتابخانه که در این مجموعه مستقر شده، از برجسته ترین آثار تاریخی استان به شمار میرود.
حضرتی با تاکید بر ضرورت انجام فعالیتهای تخصصی باستانشناسی پیش از اجرای طرح ساماندهی و احیای مجموعه دولتخانه اظهار داشت: دولتخانه صفوی به لحاظ پیشینه تاریخی، اهمیت معماری و نوع تزئیناتی که در آن به کار رفته از اهمیت ویژهای برخوردار است و پیش از هرگونه اقدام برای ساماندهی و احیای این مجموعه عظیم تاریخی باید پژوهشهای باستانشناسی برای تجسم فضایی محوطه برای عموم مردم انجام شود و تعیین محور اصلی باغها و عمارتهای معروف آن نیز بنابر اسناد و اطلاعات باستانشناختی به دست آمده درکاوشها صورت گیرد.
وی در خصوص پژوهشهای باستانشناسی در دولتخانه صفوی افزود: فصل اول پژوهشهای باستانشناسی و گمانه زنی در مجموعه تاریخی دولتخانه صفوی با هدف خوانا سازی سازههای معماری و لایههای زمانی و شناسایی اجزاء و عناصر تشکیل دهنده این مجموعه به عنوان مرکز حکومت صفوی در تیرماه امسال با ایجاد پنج گمانه درنقاط مختلف این محوطه به سرپرستی دکتر امان اللهی آغاز شدکه در حیاط چوگان بخشی از سازههای معماری، پاشویه و حوض که احتمالا مربوط به اواخر دوره صفوی و دوره قاجار بود کشف شد و امیدواریم بتوانیم ساختار کلی و کاربری دقیق این سازه را با پیگردیهای آتی مشخص کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین اضافه کرد: با انجام مطالعات باستانشناسی در مجموعه تاریخی دولتخانه صفوی به عنوان بزرگترین سایت مطالعات باستان شناسی در دل بافت تاریخی قزوین و تبدیل آن به سایت موزه، این امکان برای مردم و گردشگران ایجاد می شود تا در طول مسیر خود با گذشتن از چندین حیاط و محوطه از آثار و بقایای به جای مانده از دورههای مختلف صفوی، افشاریه، زندیه و قاجاریه بازدید کنند.
تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر