تقویت روابط با سوریه؛ از اصلیترین موضوعات نشست سران مصر، اردن و عراق در بغداد
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، به نقل از روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط، سفر روز دوشنبه سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به قاهره و دیدار او با عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر، سفر ماه گذشته وی به کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، سفر الکستاندر لاورنتیف، فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه به سوریه در هفته گذشته و سفرهای غیر علنی لاورنتیف به چند کشور عربی همه بخشی از تحرکات روسیه در این راستا هستند.
دیپلماتهای روسیه در نشستهای خود با مقامات عرب از آنها خواستهاند که با بازگشت سیاسی و اقتصادی به سوریه مانع از فروپاشی حکومت سوریه به علت تحریمهای سختگیرانه اروپا و آمریکا شوند. از سوی دیگر، مسکو تلاش میکند که حدود یک میلیارد دلار اموال سوریه را که در بانکهای کشورهای عربی به علت تحریمهای آمریکا بلوکه شده آزاد کند و از این طریق برای سوریه نفت و گندم تأمین کند.
از سوی دیگر کشورهای عربی همچنان درباره بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و عادی سازی روابطشان با دمشق اختلاف نظر دارند هرچند بعد از ماهها مذاکره و تلاش به خصوص از جانب عراق و اردن، کفه بازگشت سوریه به اتحادیه عرب تقویت شده است. به خصوص که الجزایر در مقام میزبان نشست آتی سران اتحادیه عرب تمایل دارد که این نشست امتیازی نسبت به دیگر نشست ها پیدا کند و یک نشست معمولی نباشد.
به لحاظ فنی باید سوریه رسما درخواستی به اتحادیه عرب درباره بازگشت به این اتحادیه بدهد.
این کشورها انتظار دارند که سوریه در این راستا دست به اقداماتی سیاسی برای اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت و پیشبرد تلاشهای کمیته تدوین قانون اساسی بزند و برای بازگشت آوارگان اقدام کند.
در این راستا چهرههای مهم سیاسی سوریهای «طرح عمق عربی» را به چند پایتخت عربی ازجمله قاهره و امان و بغداد ارائه دادند که طرحی برای تقویت حضور کشورهای عربی در سوریه است. این طرح در حالی تحویل این کشورها داده شده که بغداد طی روزهای آینده میزبان سران مصر و اردن خواهد بود.
طرح عمق عربی که در چند پایتخت عربی مطرح شده دروازه امید سوریه به اعراب در برابر درهای بسته آمریکا و اتحادیه اروپاست.
اگر چنین طرحی وارد فاز عملی شود، روندی موازی روند آستانه (روسیه، ترکیه، ایران) و روند تازه روسیه، ترکیه، قطر برای کاهش اختلافات با سوریه و کمک به ثبات و امنیت این کشور خواهد بود.
پایان خبر / تاریخ ما