اقدام بایدن درباره افغانستان و سردرگمی در گوآنتانامو
به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، به نقل از پایگاه خبری هیل، دستکم دو زندانی که بازداشت خودشان را به چالش کشیدهاند، دوباره شکایتهای خودشان را به روزرسانی کردهاند تا به مساله خروج بایدن به عنوان دلیلی برای آزادی خودشان اشاره کنند.
اما جنگ علیه ترور حتی پس از خروج آخرین نیروی آمریکایی از افغانستان ادامه خواهد یافت. همچنین مجوز جنگ کنگره که به عنوان توجیه حقوقی برای بازداشت نامحدود در گوآنتانامو مورد استفاده قرار میگیرد، قرار نیست به این زودیها جایی برود.
استیو ولادک، پروفسور حقوق در دانشگاه تگزاس درباره اثر خروج از افغانستان بر گوآنتانامو گفت: فکر میکنم پاسخ کوتاه این باشد که ما از آن چیزی نمیدانیم. این کار عملا نیروی تازهای در اختیار زندانیان باقیمانده در گوآنتانامو قرار میدهد تا مبنای حقوقی ادامه بازداشت خودشان را در این تاسیسات نظامی زیر سوال ببرند.
او تاکید کرد: اما اصلا روشن نیست که این دادگاهها با استدلالهای جدید همراهی کنند یا خیر، نه به این دلیل که چنین استدلالهایی قبلا نبودهاند، بلکه چون قوه مجریه احتمالا استدلال میکند که صرف اینکه ما از افغانستان خارج میشویم دلیل بر این نیست که جنگ با القاعده به پایان رسیده باشد.
همچنان چهل مرد در زندان گوآنتانامو که به دست جورج بوش، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده پس از حمله آمریکا به افغانستان باز شد، به سر میبرند. شش تن آماده انتقال هستند و هفت تن در سیستم کمیسیون نظامی متهم شدهاند که شامل پنج مظنون حملات یازده سپتامبر است.
دولت بایدن در میانه بازنگری در روند این تاسیسات است و هدفش تعطیل کردن آن است، اما باید دید که آیا این تلاشها به سرانجام میرسند یا خیر. در بحبوحه بازنگری دولت او، بایدن با فشارهایی برای تحقق وعدهاش و بستن گوآنتانامو مواجه است.
باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا هم برای بستن گوآنتانامو تلاش کرد و در دومین روز حضورش در کاخ سفید یک دستور اجرایی برای تعطیلی آن ظرف یک سال به امضا رساند. اما برنامه او به انتقال زندانیان به زندانهایی در خاک آمریکا وابسته بود، امری که کنگره با آن مخالفت کرد.
بیست و چهار سناتور دموکرات آمریکایی به تازگی در نامهای به بایدن تاکید کردند که او میتواند با “اراده سیاسی کافی و اقدام فوری” گوآنتانامو را تعطیل کند.
در نامه این سناتورها آمده است: پس از سالها بازداشت بدون تفهیم اتهام یا تشکیل دادگاه، سابقه شکنجه و رفتار خشونتآمیز، غیر انسانی و تحقیرآمیز و تلاشهای متعدد ناکام و روند بیاعتبار کمیسیون نظامی، باید مدتها پیش بازداشتگاه گوآنتانامو بسته میشد و این بازداشت نامحدود به اتمام میرسید.
وقتی بایدن اوایل همین ماه برنامه خروج کامل از افغانستان تا یازده سپتامبر را اعلام کرد، گفت “زمان آن فرا رسیده تا به جنگهای همیشگی پایان دهیم.”
آلی مککراکن جارار، فعال عفو بینالملل در آمریکای شمالی استدلال میکند که اگر بایدن در تصمیمش برای پایان دادن به “جنگهای بیپایان” مصمم است، باید یکی از اثرات به جا مانده از آن را جمع کند.
او گفت: امیدوارم او جدول زمانی خروج از افغانستان را با برنامهاش برای بستن گوآنتانامو هماهنگ کند. تعطیل شدن گوانتانامو و انتقال زندانیان تا یازده سپتامبر امری فوقالعاده خواهد بود. معتقدم با این کار گروههای زیادی شاد شوند و قطعا نشانه مثبتی است که او به وظایف حقوق بشری خودش متعهد است.
ظرف چند روز گذشته، وکلای دو زندانی گوآنتانامو با تنظیم شکایتی با اشاره به این برنامه خروج، خواستار آزادی موکلهایشان شدند. وکلای خالد قاسم ۴۴ ساله یمنی که ۱۹ سال است بدون تشکیل دادگاه در گوآنتانامو زندانی است، استدلال کردند که اطلاعیه بایدن درباره “پایان مشارکت نیروهای ایالات متحده در جنگ در افغانستان” بدین معناست که “دیگر هیچ مبنای حقوقیای طبق مجوز استفاده از نیروی نظامی یا از جنبه دیگر، بازداشت خالد قاسم به دست آمریکا وجود ندارد.”
وکلای اسدالله هارون گل، مرد افغان ۴۰ ساله که در ۲۰۰۷ به دست نیروهای افغانستان بازداشت شد، با استدلال مشابهی برای آزادی موکلشان تلاش میکنند. در متن شکایت آنها آمده است: قانون روشن است؛ اسدالله باید اکنون به خانه برود، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا -همانطور که دولت به نادرستی ادعا میکند- او بخشی از القاعده بوده یا به طور اساسی از آن حمایت کرده بود.”
با اینکه کاخ سفید تاکید دارد بایدن برای بازنویسی مجوز استفاده از نیروی نظامی آمادگی دارد و برخی از قانونگذاران هم روی آن کار میکنند، این تلاشها با مانعی مواجه هستند و انتظار میرود مجوز کنونی سال ۲۰۰۱ همچنان باقی بماند. این مجوز زیربنای عملیاتهای ضد تروریسم ارتش آمریکا در خاورمیانه، آفریقا و دیگر نقاط است.
ولادک، استاد حقوق در دانشگاه تگزاس درباره آینده گوآنتانامو گفت: اصلاحات واقعی، همانطور که همواره روشن بوده است، باید از جانب کنگره انجام شود.
زمانی که باراک اوباما در سال ۲۰۱۴ پایان عملیاتهای نظامی آمریکا در افغانستان را اعلام کرد و قول داد تا تمام نیروها را تا پایان دورهاش به خانه بازگرداند، یک زندانی یمنی ادامه بازداشت خودش را بر مبنای حرف اوباما که گفته بود این جنگ به پایان رسیده، به چالش کشید. اما یک قاضی فدرال در سال ۲۰۱۵ بازداشت او را همچنان قانونی دانست و تاکید کرد این نبرد فارغ از اظهارات اوباما ادامه دارد.
پایان خبر / تاریخ ما