شهریری در مشگین شهر (فیلم)
تاریخ ما | شهریری یک محوطه باستانی در شهرستان مشگین شهر از شهرهای استان اردبیل ایران است. منطقه باستانی معروف به شهریری، در ۶۵ کیلومتری اردبیل و ۳۱ کیلومتری شرق مشگین شهر در کنار رود قره سو قرار دارد.
وسعت این منطقه تاریخی ۴۰۰ هکتار است و از سه قسمت دژ نظامی، معبد و قوشا تپه تشکیل میشود. قدمت قلعه و معبد به۱۴۵۰ سال پیش از میلاد و قوشا تپه به ۷ هزار سال پیش از میلاد میرسد. اولین بار در حدود ده سال پیش از انقلاب اسلامی چارلز برنی باستانشناس آلمانی در این محوطه، عملیات کاوش را شروع نمود.
این محوطه شامل ۲۸۰ سنگافراشت باستانی است که دیرینگی آنها بیش از ۸ هزار سال پیش میلاد برآورد میشود و قدمت این مناطق به دوران اواخر مفرغ و دوره نوسنگی و مس سنگی و نیز اوایل آهن مربوط است. این سنگافراشتها با ارتفاع متفاوت ۷۰تا ۳۶۰۰سانتیمتری که اکثراً منقوش به اشکال انسان هستند. طرح انسانهای حک شده بر روی سنگها به شکل افرادی دست به سینه و معمولاً بدون دهان است و تنها یک مجسمه حکاکی شده زن یافت شده که دارای دهان میباشد و تاکنون فقط هفت قطعه این نوع سنگافراشتها در منطقه حکاری کردستان ترکیه و یک قطعه هم در قپوزستان آذربایجان یافت شدهاست.
شواهد نشان میدهد که یک زن حق سخن داشته است. این گزارش را ببینید تا راز منحصر به فردترین معبد ایران را بدانید.