در تفکر هنر اسلامی نقطه، وحدت است/آنهاکه قرآن را می نگاشتند اهلند
به گزارش خبرنگار «تاریخ ما»، دکتر محمدرضا خالصی شامگاه چهارشنبه با بیان اینکه هنر اسلامی واژه غریب آشنایی است، گفت: شکلی از هنر امر مقدس می شود و در امر مقدس بکار گرفته می شود.
وی، افزود: افلاطون ساز دیگری می زد و می گفت هنرها در وهم و پندارها قرار می گیرند، در عین حال او هنر را شوریدگی آسمانی می نامید.
پژوهشگر برتر استان فارس در سال ۹۷ در ادامه به آرا دیگر اندیشمندان و فیلسوفان درباره هنر قدسی پرداخت و تصریح کرد: در تفکر هنر اسلامی نقطه وحدت است، بطوریکه ابن عربی می گوید خداوند جهان را با کلمه خلق کرد؛ خداوند می فرماید بشو و می شود که این را خلقیه می گویند.
وی با بیان اینکه اساس این سخن قرآن کریم است، افزود: هنر است که می تواند ما را از سیر نهان به سیر عیان برساند؛ دیدن خداوند در جریانات یعنی آوردن جهان محسوس در جهان نامحسوس است.
خالصی با تصریح اینکه در تفکر اسلامی کلمه صنع می آید که به معنی فضیلت و کمال در ایران و تخنه در یونانی است، افزود: تخنه یعنی صنایع مستظرفه و آنچه هنر به آن اطلاق می شود.
این استاد دانشگاه در عین حال عنوان کرد: آنچه در خوشنویسی مطرح می باشد حروف است؛ در تورات و قرآن کریم، کلمه مقدس است زیرا از حروف کلمه ایجاد می شود.
ساختمان جهان را اگر هنر را جلا ندهد باقی نمی ماند
در ادامه محمد نعمتی قرآن نویس و هنرمند برجسته روزگارما پیرامون هنر خوشنویسی سخن گفت و عنوان کرد: ساختمان جهان را اگر هنر را جلا ندهد باقی نمی ماند.
وی با گلایه از فضای هنری حاکم و ادامه نیافتن بزرگداشت استاد احمد نی ریزی تصریح کرد: در شیراز کارستانی از خط نویسی شده است.
این هنرمند برجسته با اشاره به خاندان ارسنجانی، گفت: حاج ملاعلی عسکر ارسنجانی سرسلسله خوشنویسان این خاندان است.
وی با بیان اینکه مرحوم حاج ملامحمد شفیع ارسنجانی قرآن را اعراب می گذاشت، گفت: این خطاط و خوشنویس نیاز به نگاه به چیز دیگری نداشت و به زبان عربی مسلط بود.
نعمتی با بیان اینکه حاج ملاعسکر و حاج ملا احمد مانند شمس و مولانا بودند خواستار نگارش این موارد شد و گفت: افسوس می خورم که خیلی از منابع اصلی و اصیل تحقیق در این باره از بین رفته است.
نعمتی، قرآن خواندن، فهمیدن و سپس نوشتن را مورد اشاره قرار داد و افزود: هر چیزی اهلیت می خواهد؛ آنها که قرآن را می نگاشتند اهل بودند و وجودشان در خوشنویسی خلاصه می شد.
آن آیینه که خدانما هست می شود در خط پاکان دید
قرآن نویس برتر کشور در ادامه عنوان کرد: آن آیینه که خدانما هست می شود در خط پاکان دید؛ همه چیز آیه خداست اگر با چشم خدابین دیده شود.
نعمتی ادامه داد: به شاگردان مان پیش از آموزش اصول خط نوشتن، درس آدمیت و انسان بودن را بدهیم؛ استادی که تخریب چی است را در جامعه نفرستیم.
وی در عین حال اعلام کرد: متاسفم که بسیاری از زیارتنامه های آستان مقدس شاهچراغ(ع) از جمله ۵ زیارتنامه از جمله آثار اشرف الکتاب و حاج ملامحمد شفیع مفقود شده است.
نعمتی افزود: ما سه خانواده برجسته در خوشنویسی داشتیم که خاندان شیرازی، ارسنجانی و تذهیب کاران سبک خاص خودشان را داشتند.
مجید چیزفهم و فرهاد نصیری شیرازی از اساتید نامدار انجمن خوشنویسان فارس نیز در این مراسم پیرامون هنر خوشنویسی و جایگاه خاندان ارسنجانی در مکتب خوشنویسی فارس سخن گفتند.
این برنامه که به همت واحد پژوهش حوزه هنری طراحی شده با همراهی و همت مشترک نهادهای فرهنگی استان شامل دانشگاه شیراز، مرکز مدیریت حوزه علمیه فارس، انجمن خوشنویسان شعبه شیراز، مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان ، قطب علمی پژوهش های فرهنگی و ادبی، سازمان تبلیغات اسلامی و جهاد دانشگاهی صداو سیمای مرکز فارس و بنیاد فارس شناسی سامان یافت.
به گزارش خبرنگار «تاریخ ما»، در نمایشگاه ماه حوزه هنری انقلاب اسلامی استان فارس ۱۵۰ نسخه و قطعاتی از هنر خوشنویسی و قرآن نویسی و کتابت از خاندان ارسنجانی به نمایش در آمده است.
تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر