مرور برچسب

آناهیتا

کتیبه اردشیر دوم بر پایه ستون آپادانای شوش

گوید اردشیر شاه بزرگ شاه شاهان شاه کشورها شاه این سرزمین پسر داریوش شاه داریوش شاه پسر اردشیر شاه اردشیر شاه پسر خشایار شا شاه خشیار شا پسر داریوش شاه داریوش پسر هیشتاسپ هخامنشی : این آپادانا را داریوش بر پا کرد آنگاه هنگام پادشاهی اردشیر…

حکومت و مذاهب آریایی ها

مورخین تاریخ اسطوره ای ایران باستان معتقدند که آریایی ها چهار دولت تشکیل داده که اولین آن به دولت داستانی جمشید که دوره های آن را باید به زمان زندگی آریایی های ایرانی و هندی با هم دانست ، دومین دولت نیز به دولت داستانی فریدون معروف است که…

آناهیتا در خارج از ایران

شگفت انگیز است که مورخی مانند هرودوت نامی از الهه آناهیتا نمی برد. پیداست که یونانیان از زمان اشکانیان با آناهیتا آشنا شده اند. این نبود آشنایی به هر دلیلی که بوده باشد، روشن است که بیرون از مرزهای ایران آوازۀ آناهیتا به اندازۀ شهرت میترا…

آناهیتا در زمان مادها

به نظر می رسد مادها نخستین ایرانیانی بوده اند که به عنصر های تشکیل دهندۀ آناهیتا اجازه رشد داده اند و به برداشت ایرانیان باستان از الهه آب چهره ای رسمی بخشیده اند. در میان اشیای کشف شده در لرستان از سال های 800 تا 700 پیش از میلاد آثاری…

آناهیتا در زمان اشکانیان

در زمان اشکانیان ایزدهای آناهیتا و میترا به اوج قدرت می‌رسند و با اهورمزدا تشکیل یک مثلث را می‌دهند. در بخش نخست این کتاب دیدیم که برادران اشک و تیرداد، با همه تردیدهایی که درباره موقعیت این دو برادر وجود دارد، مؤسسان سلسله اشکانی هستند.…

ویدئوی معبد آناهیتا در کنگاور

آناهیتا فرشته آب ، زیبایی و باروری بوده و نزد ایرانیان باستان ارج و احترام زیادی داشته است. معبد آناهیتا در شهر کنگاور است یعنی جایی میان همدان و کرمانشاه و بر سر راه تاریخی هگمتانه تیسفون است. این معبد باشکوه یکی از بزرگترین بناهای سنگی در…

زیبایی زنان ایرانی در قدیم

امبرتو اکو، فیلسوف و اندیشمند ایتالیایی در اثر خود با نام «تاریخ زیبایی» به تفصیل درباره زیبایی بانوان سخن رانده است. او یک بخش از اثر خود را با این پرسش می آغازد که کدام معیارها، سلیقه ها و رسوم اجتماعی به ما اجازه می دهد چهره یا اندامی را…

سرزمین پارس از منظری دیگر و در یک ارزیابی تحلیلی – بخش اول

    خطۀ پارس از معدود سرزمینهایی است که در نزد جغرافیادانان جهان باستان همچون بطلمیوس، هکاته و استرابون، اهمیت داشته و به کرات از آن در آثارشان نام برده اند. در منابع لاتینی پارس به عنوان سرزمین پارسیان یا سکونتگاه پارسها در جنوب غربی…

نقش دین در مناسبات ایرانیان پیش از اسلام با جوامع دیگر

 در جهان باستان دین یکی از ارکان مهم و سرنوشت ساز در تقریباً همه جوامع شناخته شده و حتی اقوام و قبایل پراکنده بوده است. از آنجایی که دین و اعتقادات انسانها به ویژه در گذشته های دور مبتنی بر اندیشه های اقتصادی بوده است، بر این اساس عناصر…

ساسانیان از دیدگاه مورّخان غربی

خطۀ پارس (امروز استان فارس) به عنوان گهوارۀ سیاست و فرهنگ مردم ایران و خاستگاه دو سلسله مقتدر در ایران باستان بوده است. در پارس مرکز و پایگاه امپراطوری هخامنشیان، سنت ملی و فرهنگی ایرانیان زنده نگهداشته شد. این ملیت و فرهنگ سده ها پس از…

اندیشه دیگرگونی نظام اجتماعی و اداری موجود به وسیله ساسانیان

بی تردید ساختار جامعه اشکانی و ویژگی های آن در زمینه های اداری، سیاسی-حکومتی و تا حدودی فرهنگی تاثیر پذیرفته از همانندهای آن در دوره زمامداری سلوکیان بود. دولت جدید ساسانی در نظام به ارث برده از اشکانیان دگرگونیهای بنیادی به وجود آورد. با…

سیمای اردشیر بابکان در منابع تاریخی غیر ایرانی

اردشیر شهریار ایران ساسانی تقریباً هجده سال زمام امور را در دست داشت، وی حدود 223 میلادی به قدرت رسید و تا سال 241 میلادی که سال مرگ اوست بر ایران ساسانی فرمانروایی کرد. اندکی بیش از نیمی از یک هزاره پس از سقوط امپراطوری هخامنشی، از همان…

پیشینۀ دودمانی ساسانیان

اسناد و مدارک متعددّی در دست است که به این موضوع پرداخته اند، از آن جمله اند کارنامه اردشیر بابکان و کتیبه های به جای مانده از دوران زمام داری شهریار ساسانی خداینامه و .... به استناد همین اسناد و کتیبه ها و نوشته ها مورخان عرب و ایرانی و…

ایرانیان باستان به حج میرفته اند !

مسعودی در مروج‌الذهب (جلد یکم، ص283 و 284)خبری را نقل کرده است که خلاصه آن چنین است:ایرانیان در گذشته به زیارت خانه‌ی خدا در مکه می‌رفتند و بدور آن طواف می کردند.چون هنگامی که ساسان نیای اردشیر بابکان به آنجا می‌رفته بر چاه اسماعیل نیز…