سومریان چه کسانی بوده اند؟ سومر کجاست ؟
تا سده های اخیر اطلاعات موجود راجع اعصار اولیه و نخستین فرهنگ ها و تمدنها در بین النهرین ، منحصر به روایات عتیق و قصص قدیمی می شد و هنوز کسی از نام سومر نشنیده بود و از وجود قومی چنین هیچ اطلاعی در دست نبود؛
سومریان چه کسانی بوده اند؟
قدمت فرهنگ و تمدن آنان به حدی است که حتی یونانیان و کلیمیان نیز از آن بی اطلاع بودند هرودوت پر گو و نادان نیز بی اطلاع بود و اینجاست که زمان به صفر می رسد در حالی که ما از دولت هخامنشی و مصر باستان چیزی نمیداستیم – آنان نیز از سومریان خبر نداشتند . و فقط تنها بروسوس . مورخ بابلی ۲۵۰ سال پ. م در کتاب خود افسانه ای را عنوان کرده که شاید اشاره ای به این قوم باشد.
وی می گوید که انسانهای غول آسایی به رهبری « اوآنس » نامی از خلیج فارس بر آمدند و هنرهای کشاورزی و فلز کاری و نوشتن را با خود به ارمغان آورد و سپس اضافه می کند آنها آنچه برای رفاه و بهبود زندگی آدمی ضرورت داشت به انسان سپردند و از آن زمان تا به حال اختراع تازه ای به ظهور نرسیده است.
نخستین بار در قرن هفدهم بود که غربیها به تمدن باستانی مشرق زمین و بین النهرین علاقه مند شدند یعنی هنگامی که پپترودلاواله – شرح جذابی از مسافرت خود و آنچه دیده و یافته بود ارائه کرد و خشت های بابل و اور را که حروفی ناشناخته بر آن حک شده بود به معرفی تماشا گذاشت و محافل علمی و فرهنگی و دربارها متوجه اهمیت جست و جو در مشرق زمین و بین النهرین شدند و سفرهای تحقیقی مختلفی آغاز شد . اما در آن زمان این سفرها و تحقیقات منحصر به مشاهده و بازدید از آثار و بقایایی بود که در سطح خاک قرار داشتند یا ویرانه هایی که در دسترس قرار می گرفتند و کسی به فکر حفر تپه ها و تلهای بر جای مانده نبود . تا اینکه در ۱۸۴۳ برای نخستین بار، پل امیل بوتا ، کنسول فرانسه در موصول که ایتالیایی تبار بود نخستین کاوش را در خرساباد شروع کرد و شهر آشور را کشف کرد و دوران جدید آغاز شد و حدودا در همان زمان ۱۸۴۵ یک انگلیسی به نام «سر هنری لایارد» به اقتباس از بوتا در نمرود ونینوا به حفاری پرداخت .
به موازات این اقدامات ، تحقیقات زبان شناسی و خط شناسی بر روی کتیبه سه زبانه تخت جمشید ( پارسه) که از آغاز قرن نوزدهم شروع شده بود ادامه داشت . دو زبان اول که فارس باستان و عیلامی بوده خوانده شده بود . وزبان سوم نیز در نیمه قرن نوزدهم رمز گشایی شد و مشخص شد که سومین زبان سامی که امروزه به آکادی شهرت شهرت دارد و راه برای شناخت دورانهای باستانی بین النهرین هموار شد. بوتا و لایارد ، علاوه بر تعداد زیادی مجسمه های سنگی که به اندازه طبیعی ساخته شده بود ، قطعاتی از نقوش بر جسته در اندازه های مختلف و بسیاری اشیای ارزنده و نفیس دیگر که از کاخ ها و معابد و محل های باستان بین النهرین بدست آورده بودند با خود به اروپا بردند و موزه هایی چون لوور را مزین کردند و گزارش های مفصل و شگفت انگیزی از کارها خود را نیز به ارمغان آوردند که یکی از آنها کتابخانه آشو بنی پال (۶۶۹-۶۲۷ ق. م) آخرین امپراطور با قدرت آشور بود که از شهر باستانی نینوا بدست آمد و شامل نوشته های مذهبی ، ادبی و علمی و به خط بابلی و آشوری بود در بین این نوشته ها لوحه های دیگری بدست آمد که به خط و زبان دیگری بودند که بعد ها معلوم شد سومری هستند و زبان و خط سومری ۱۵۰۰ سال قبل از آشور مورد استفاده قرار می گرفت و قبل از زبان آکادی است.
fدر فاصله سالهای ۱۸۳۵ تا۱۸۴۴ « راولینسون » نوشته های سه زبانی داریوش کبیر را در ارتفاعات بیستون در غرب ایران را خواند وترجمه کرد این کتیبه که به سه زبان فارسی کهن ، بابلی و عیلامی گل سر سبد آشور شناسی نامیده می شود ، در همین دوره «هینکس» خاور شناس ایرلندی که در کشف و شناسایی سیستم حروف صدادار خطوط میخی به راولیسون کمک می کرد ، دریافت که خط میخی به کار رفته در زبانهای سامی خاور نزدیک ، از قومی کهن تر به رعایت گرفته شده که زبا آنها غیر سامی بوده و این همان قوم متمدن سومر است و اما نام سومر را ژول اوپرت خاور شناس آلمانی مقیم فرانسه و همکار دیگر آن دو به آن قوم داد . وی اولین کتاب درباره سومری ها را به سال ۱۸۸۱ تحت عنوان مطالعاتی سومری به زبان فرانسه انتشار داد ونام راولینسون ، ادوارد هینکس و ژول اوپرت به عنوان قدیسین سه گانه مطالعات میخی مشهور شد
در ادامه کشفیات در سال ۱۸۵۴ دو نفر باستان شناس انگلیسی محل سه شهر سومری اور ، اریدو ، اوروک را پیدا کردند و در اولین کاوشها که سرپرستی آن را ارنست دوسارزاک به عهده داشت اشیای نفیسی مانند مجسمه گودآ و دو مهر استوانه با خط نوشته سومری بود.
گودآ:فرمانروای شهر تلو یا همان گیر سو است که در حدود ۲۱۴۳ تا ۲۱۲۴ق. م بوده است.
در اواخر قرن نوزدهم آثار بیشتری از تمدن سومری بدست آمد و از جمله آنها ، فرانسوی ها خرابه های شهر لاگاش را پیدا کردند که الواح بسیاری داشت و همچنین در سال ۱۸۸۹ غنی ترین کتابخانه از اسناد خط و زبان توسط باستان شناسان آمریکایی از شهر مذهبی بدست آمد که بیش از پنجاه هزار لوح یا کتیبه با نوشته بود و کم کم تمدنی که می تواند به اندازه مصر و یونان گنجینه داشته باشد البته یونان بی تمدن ترین کشورها در میان کشودهای خاورمیانه ، هند و چین والبته اکثر این محققان و خاور شناسان هدفی جزء تزیین موزه ها ی خودشان و کشورشان نداشتند بهمین علت آثار غیر زیبار را غیر مهم نمی پنداشتند و به همین علت بسیاری را ازبین بردند و تعدا کمی را حفظ کردند تا موقعی که آلمانی های بافرهنگ وارد عراق شدند در اوایل قرن بیستم « روبرت کولدوی » در بابان و والتره آندره در آشور تکنیک های جدیدی پیش گرفتند که خیلی موثر بود در فاصله بیست ساله بین دو جنگ جهانی که شاید درخشانترین و پر ثمرترین ادوار تاریخ باستان شناسی بین النهرین بنامیم . در این دوره لئونارد وولی حفاری شهر باستانی اور را به عهده گرفت شهری که در تورات به عنوان زادگاه ابراهیم نبی نام برده شده است .
سر کئنارد ولی موفق به کشف قبرستان سلاطین سلسله اول (۲۴۵۰ ق م) شد . همچنین هیاتی از دانشگاه شرق شیکاگو و با همکاری هنری فرانکفورت در منطقه ماری در کنار رودخانه دجله فرات در سوریه مدارک زیادی از سلسله اول به دست آورد و قصر باشکوه مربوط به قرن ۱۸ ق .م در بایگانی و اسناد و مدارکی متعلق به زمان حمورابی را کشف کرد .همچنین ستون لوید و حله باقر و فؤاد صفر در مجموع سه محل بکر را برای موزه عراق حفاری کردند. اریدو یکی از قدیمی ترین شهرهای مقدس بین النهرین ؛ حرمل یک تپه بی اهمیت که به نحو غیر منتظره ای سر شار از کتیبه بود و هاترا ، پایتخت شگفت انگیز یک کشور پادشاهی عربی قبل از اسلام بدین ترتیب رنل و اتلال ودمن و تپه های بزرگ و کوچک یکی پس از دیگری گشوده شدند و اسرارشان عرضه گردید و تکه های اصلی بین النهرین کشف گردید و این چنین بود شناخت بین النهرین که در نتیجه آن تمدن بابل – آشور و اکد و سومریان بزرگ و بافرهنگ آشکار شد بین النهرین که طی این حوادث قدیمی ترین تمدن را دارا گشت البته تا سال ۲۰۰۷ با وجود این امروزه بوهایی از جیرفت به مشام می رسد که دارای تمدنی ۴۵۰۰ سال قبل از میلاد می باشد یعنی با سومر حداقل حداقل هزار سال سال تفاوت دارد ولی افسوس که فقط یک شهر است و آثار آن توسط مردم بی فرهنگ منطقه به سرعت نابود و قاچاق شد ولی بازهم هرگز به درجه سومر نخواهد رسید ونیم میلیون لوح نشانه ی بی رقیب بودن در دنیا را دارد.
پس تا به امروز سومریان قدیمی ترین تمدن جهان را داشته اند و حدود ۳۶ قرن ق . م می زیسته اند که ۲۰قرن ق .م ناپدید گشتند . و اموریان ، کاسیان ، آشوریان ، کلوانیان ، آشور ، بابل همه باز مانده شاید سومریان باشند که بعد از سومر پیوسته از بین النهرین حکومت کرده اند و تا زمانی هخامنشیان بابل را نیز با عدالت از صحنه محو کردند آخرین تمدن بین النهرین محو گشت.
همانطور که آشوریان نیز مقابل ماد و بابل شکست خوردند و بعد از سقوط هخامنشی به دست اسکندر ، هخامنشی بدست اسکندر کبیر یا بزرگ تمدن خاور میانه در نزاع فرو رفت که با آمدن عربها و دین اسلام دیگر چراغ تمدن های بزرگ خاموش شد و تا به امروز تمام کشورهایی که اسلام در آنجا وجود دارد هیچ تمدنی ندارند و نخواهند داشت . به نظر من ، سومریان از جیرفت به بین النهرین رفتند چرا که ناگهان خانه های جیرفت خالی از سکنه شده و سالها یی بعد سومر ظهور کرد
با تشکر از: اکرم و بهروز فرنو – به قلم انی کاظمی
نخست بر شما درود
دوم این که اگر می خواهید داستان بنوسید بحث دیگری است ولی اگر می خواهید تاریخ بنویسید لطفا همیشه مستند بنویسید.
سوم :از این که این بار تخفیف دادید واصرار نفرمودید که سومری ها ترک هستند از شما سپاس گزارم.اگر روزی دانشمندان خبره و متخصص به این نتیجه یا هر نتیجه ی دیگری برسند ما هم خوشحال می شویم ولی خوش تر است که تا آن روز ما دست به خیال بافی نزنیم.
چهارم آن که دکتر یوسف مجید زاده که اهل خاک پاک تبریز هستند(همشهری شما)و بهترین میانرودان شناس و از طرفی مهمترین شخصیتی که شخصا جیرفت را حفاری کردند به خود اجازه نداند که همانند شما نظریه پردازی کنند و بگویند که سومری ها از جیرفت به بین النهرین رفتند بلکه بر عکس آن را تمدنی مستقل و مربوط به حوزه ی تمدنی هلیل رود می دانند که دارای خط منحصر به فردی است و کهن تر از خط و تمدن سومری که تمدن سومری تحت تاثیر آن بود و به نظر ایشان ظن قریب بر این است که آن تمدن ناشناخته که در اسناد سومری با نام” آراتا” آمده همانا تمدن جیرفت است.(برای اطلاع بیشتر به تنها کتاب ایشان درباره ی جیرفت که وزارت ارشاد چاپ کرده و گزارش های مفصل ایشان و همکارانشان که در همایش دانشگاه شهید با هنر کرمان به سال۸۷ ارائه شده رجوع فرمایید.)
پنجم :اگر اندکی در مطالعه ی تاریخ ایران با حوصله تر و دقیق تر باشید ملاحظه می کنید که میان رودان پس از ورود صلح جویانه کوروش به آن همچنان پایا و زنده بود و به هیچ وجه محو نشد ولی البته با کمرنگ شدن نقش تبار سامی ونقش افرینی ایرانیان.میان رودان از زمان باستان (به جز دوره ی فتوحات عرب )تا حمله ی مغول و سقوط بغداد یکسره و همیشه زنده بود.شما کافی است برای نمونه فقط تاریخ فکر در میان رودان را از کوروش تاهولاکوخان مغول پی گیری نمایید تا متوجه و آگاه شوید که این سرزمین چه قدر زنده بود.از یک سرزمین محو شده چگونه این همه” ملل ونحل ” تولید شده است آقای کاظمی؟
لطفا برای احترام به خود وخواننده “مستند” بنویسید و صد البته
اسناد را همان گونه که هست استفاده نمایید و مصادره به مطلوب نفرمایید.
با احترام
منشاء نژادی، قدامت تاریخی و وجه تسمیه اَزرَه ها
عباس دلجو
abbasdeljo@yahoo.com.au
بخش پنجم
خوشبختانه آثار بجا مانده از تمدنهای باستانی در افغانستان کنونی تا اندازه ای به تائید این نظریه کمک کرده است . آثاری به دست آمده از غار قره کمر در ایبک مرکز ولایت سمنگان، هزار سم سمنگان، آق کپرگ در مزار شریف، غار چهل ستون در مرکز بامیان، دشت ناور غزنی و… ثابت کرده است که هزاران سال قبل از هجوم آریائی ها درین سرزمین، انسانهای بومی در این مناطق زندگی میکرده و مدنیت اولیه بشری را پایه گذاری کرده اند . موجودیت این آثار باستانی ثابت میسازد که قبل از ظهور آریائی ها و مهاجرت ایشان به ایران، افغانستان و هندوستان، درین مناطق انسانهای بومی از نژاد ترک که خالق مدنیت های شگفتی در حوزه های محل زیست شان بودند، میزیستند . بنا بگفته جناب احمد علی کهزاد مورخ و باستان شناس مشهور کشور :”این نتیجه روشن است که قبل از ظهور آریاها و مهاجرت ایشان از آریانا به هندوستان، چه در حوزهً هیرمند، چه در حوزهً سند، چه در حوزهً گنگا و چه در حوزهً آمو دریا یک مدنیت دامنه داری وجود داشت که در اساسات کلی ساخت منازل، ساخت ظروف گلی، ساخت هیکل های ارباب انواع و حیوانات و غیره از هم مغایرت نداشت”{۲۸}.
در سال ۱۹۵۴میلادی آقای کارلتن کوون آمریکایی، جهت پیدا کردن ردپای انسانهای اولیه و نشانه های از تمدن های باستانی درین کشور به کاوش های علمی در منطقه «قرهکمر» واقع هشت کیلومتری شمال سمنگان پرداخت . که از آنجا تعداد زیادی افزار سنگی و استخوانی را از قبیل سنگ چقماق، وسایلی ساخته شده از استخوان حیوانات، ذغال و خاکستر بدست آورد . آثاری که در اثر حفاری از منطقه ایبک سمنگان از غار «قره کمر» بدست آمده است، نشانه تمدن انسانی حتی قبل از سومری ها است که به دوره قدیم حجر متعلق بوده که طبق تقسیم بندی باستان شناسان، دوره پارینه سنگی به بیست تا چهل هزار سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد . این بدین معنی است که در آن دوره قدیم سنگ، قسمت های شمال هندوکش، محل زیست انسانهای بوده که در دوره حجر زیست داشته اند . طبق تحقیقات باستان شناسان، سایت های باستانی مختلف از عصر پارینه سنگی در حوزه تمدنی آمو دریا و سند کشف شده که من بصورت نمونه تعدادی از ان سایت ها را ذیلا نام میبرم :
“کارا اوتو، لاخوتی، کول بولاک در تاجیکستان – پارینه سنگی تحتانی
دره سوات در پاکستان – پارینه سنگی تحتانی
اولالینکا، جبال یارخ در مغولستان – پارینه سنگی تحتانی
پناهگاه سنگی بهیمتکا در هند – پارینه سنگی میانی
دره کور در افغانستان – پارینه سنگی میانی
غار تشیک تاش، غار امیر تمیر، غار اُگزی کیچیک در تاجیکستان – پارینه سنگی میانی
اوتسونمانیت در مغولستان – پارینه سنگی میانی
آق کوپروک در افغانستان – پارینه سنگی فوقانی
غار خویست تسنگر آگوی در مغولستان – پارینه سنگی فوقانی”{۲۹}
بعدا ابزارسازی بشر در دوره میانه سنگی پیشرفت قابل محسوسی کرده شامل تله، تیر و کمان، تور و قلاب و نیزه میگردد . تا آنکه این انسانها بمرور زمان از نگاه فکری تکامل یافته و باالتبع تغیراتی در شرایط و چگونگی زیست شان بوجود آورده و داخل عصر نوسنگی و بعدا کشاورزی شده اند .
در سال ۱۹۵۶ حفاری دیگری توسط داکتر لوئی دوبری محقق و باستان شناس مشهور امریکائی در منطقه «آق کپرک» مزار شریف صورت گرفت که از آنجا آثاری با ارزشی قدیمی متعلق به دور جدید سنگ (نه هزار سال قبل از میلاد) از قبیل آئینه برنجی، انگشتر با نگین های لاجوردی، قیزه اسپ و… بدست آمده است که این خود نشانی از جای پای تمدنهای اولیه بشری است که خالق آن مردمان ترک بوده اند و به همین لحاظ تا هنوز این مناطق نامهای ترکی خود را حفظ کرده است . باید خاطر نشان ساخت که عصر «نوسنگی» یک مرحله پیشرفته ای در زندگی انسان بدوی به حساب آمده و منجر به انقلاب و تحولی در سیر حیات آدمیان آن عصر گردیده است . در این دوره (عصر نوسنگی) در فاصله زمانی ۷۰۰۰ تا ۹۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح انسان های این ساحه در روند تکامل، گامهای بزرگی برداشته و به پیشرفت های بسیاری در زمینه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی نائل شده اند . در طی این دوره، بشر به کشفیات مهمی نایل آمد. انسان این دوره، با کشف کشاورزی و کشت گندم و جو و اهلی کردن حیوانات و پرورش گاو و گوسفند، به زندگی ده نشینی پرداخته و در نتیجه دهکده ها بوجود آمده و زندگی جمعی شکل نوینی بخود اختیار کرد . انسانها شیوه صیقل زدن سنگ ها، طرز ساختن ظروف سفالی، شیوه بافندگی پارچه را بمرور زمان کشف و آموختند . طبعا اسکان در دهکده ها، شیوه ی زندگی انسان های عصر نوسنگی را به کلی دیگرگون کرد. اسکان در دهکده ها باعث شد که بشر بتواند مازاد بر احتیاجش، غذا تولید کرده و از اوقات فراغتش به کسب مهارت های جدید برای رفع مایحتاج زندگی اش نائل گردند . چنانچه موجودیت ستوپه بزرگ در سمنگان شاهد روشن بر موجودیت انسانهای پیشرفته و متمدن آن زمان است . باستان شناسانى که از آبده تخت رستم دیدن نموده اند به این باور اند که این آثار اگرچه مربوط به دوران بودایى ها بوده اما قدامت تاریخى حدود ۲۵۰۰ ساله قبل از میلاد دارد . که یکی از معابد بسیار مهم باختر قدیم و از جمله شاهکار معماری عصر بودائی در أفغانستان قدیم است .
در شمال هندوکش با افزایش جمعیت انسانی، بشر از عصر جمعآوری غذا یا (شکار) وارد مرحله تولید غذا یا (کشاورزی) شده و برای ادامه حیات شان نسل هایی از حیوانات را اهلی کرده و گونه های از گیاهان را کشت نموده و به خدمت گرفته اند . این انسانهای بومی این سرزمین بعد از آنکه وارد مرحله زراعت و دامداری گردیدند شروع به ساختن قریه ها و دهکده ها کرده و آ ثار چندین دهکده بسیار قدیمی که در نقاط مختلف کشور کشف شده است دال بر این نظریه میباشند . برای تثبیت این نظریه در انسیکلوپدیا آمریکانا ۱۹۸۲ آمده است که “دامنه های شمالی کوههای هندوکش که رو به سوی ترکمنستان دارد، بعنوان یکی از نخستین محل زیست انسان هایی که به کار کشاورزی اشتغال داشته اند پذیرفته شده است”{۳۰}. باستانشناسان شوروی نیز به این باور اند که گندم در ۱۶ تا ۴ هزار سال پیش از میلاد، در کناره های دریای آمو در شمال کوه هندوکش کشت می شده است و بعدا دانش و روش کشت گندم از آن جا به مندیگگ رفته است . در حدود ۲۵۰۰ تا ۲۲۵۰ پیش از میلاد در روستای مندیگک، یک شهر باستانی با دو بارو گرداگرد آن که باروی بیرونی چهارگوش با محیطی در حدود یک کیلومتر بوده که در وسط این بارو ها کاخی با دیواری آجری که فقط ۳۵ متر آن باقی مانده، کشف گردید که این کاخ با ستونها و نقشهای برجسته تزئین گردیده است. نمونه از سفالهای گوی مانند بانقش یک چارپای شاخدار باچشمانی گرد و درشت که از مخروبه مندیگک بدست آمده است را در عکس پائین که در موزیم کابل قرار دارد، مشاهده مینمائید.
در این دوره، صنعت سفالگری و هنر معماری بوجود آمده و آدمیان عصر نوسنگی درکنار چشمه ها و امتداد رودخانه ها و مناطق امن، خانه های گلی با پوشش چوب و حصیر برای شان ساخته و دهکدههای اولیه را بوجود آورده و با استقرار درین دهکده ها زمینه آغاز مرحله شهر نشینی را فراهم ساختند .
هم زمان ۹۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح که در قسمت شمال هندوکش جای پای تمدن اولیه بشری آنهم چنان پیشرفته به مشاهده میرسد که شامل کشاورزی و کشت انواع گندم بوده و مس و طلا و برنز را مورد استفاده قرار داده است در جنوب هندوکش نیز مردمانی متاثر ازین تمدن زندگی میکرده اند . به همین دلیل پروفیسر «اسکو پرپولا» Asko Parpola معتقد است که وحدت و همگرایی هر دو سوی کوه های «هندو کش» راه را برای تبادله فرهنگی گسترده در هر دو سو باز کرده است . به همین دلیل باستان شناسان در اثر کاوشهای باستانی از مغاره چهل ستون در مرکز بامیان بعضی آلات و ابزار سنگی و استخوانی بدست آورده که پیدایش این قبیل آثار بیانگر آن است که این دوره متعلق به عصر پارینه سنگی بوده و انسانهای آن زمان از آلات و ادوات یاد شده برای شکار و دفاع از خویش استفاده میکردند . با توجه به ارتباط مردمان حوزه تمدنی شمال و جنوب هندوکش، در بخشی از تحقیقات دانشمند شوروی سابق آقای یو. و. کانکوفسکی که در دشت ناور غزنی صورت گرفته آمده است که :”افغانستان یک کشور باستانی است . اگرچه تاریخ دقیق نخستین اسکان انسان در این سرزمین تا کنون تعیین نگردیده است، اما تحقیقات و تحلیل های باستان شناسان بر پایه آلات و ابزار بدست آمده از دشت ناور ولایت غزنی نشان میدهد که حداقل در حدود ۱۰۰- ۲۰۰ هزار سال قبل در سرزمین امروزی افغانستان، انسانهایی که به شکار مشغول بودند، زندگی داشتند”{۳۱}. اما درینجا باید متذکر شوم که اگر تاکنون در هزارستان، کاوشهای باستان شناسی صورت نپذیرفته عوامل زیادی درین قضیه دخیل بوده است اما این بدین معنی نیست که در هزارستان سایت های باستانی و نشانه های از انسانها و تمدن های قدیم موجود نباشد . من از کتاب پژوهشی در تاریخ هزاره ها از صص ۱۹۶- ۱۹۸ بصورت اختصار چند منطقه هزارستان را نام میبرم که آثار مخروبه های قدیمی در آن جا ها وجود دارد که اگر مورد کاوش باستان شناسان قرار گیرد بسیاری از ابهامات موجود، روشن خواهد گردید.
۱- منطقه نوبزک در دشت کرمان لعل، مخروبه ای باستانی با خشت های بزرگ .
۲- شهرک ، در دامنه کوه بابا از مربوطات ولسوالی حصه اول بهسود.
۳- شار خوات، که مملو از آثار باستانی و تاریخی است .
۴- تَی حصار، در کجاب از مربوطات ولسوالی حصه اول بهسود
۵- شیرقلا، در اجرستان به مساحت حدودا نود هزار متر مربع .
۶- تپه های رَشَک و خاک بتک، در منطقه آق زات ولسوالی پنجاب .
۷ – قلعه دره جودان، در منطقه نَیَک ولسوالی یکاولنگ .
۸- چهل برجه، در منطقه نَیَک ولسوالی یکاولنگ .
۹- تپه کرگس کورگه، در ۲۰ مایلی شرق مرکز دایکندی .
۱۰ – غار باستانی تگاو غار، در منطقه دایزنگی .
و…
این مناطق نمونه های کوچکی است از اثار بجا مانده باستانی در مناطق هزارستان که اگر مورد کاوشهای علمی باستان شناسان قرارگیرد نه تنها بخش عمده ای از تاریخ هزاره ها بل زوایای تاریک تاریخ کشور مان افغانستان نیز روشن خواهد شد. چنانچه کاوش های که در سال ۱۹۵۱م در مندیگک واقع در پنجاه و پنج کیلومتری شمال قندهار صورت گرفت، ثابت ساخت که قبل از هجوم اریائی ها، مردمان این منطقه از سه هزار سال پیش از میلاد، دهنشین بوده و خانه هایی از خشت و گِل میساختند و به زراعت و دامداری نیز آشنا بودند که جزء ساکنان بومی افغانستان امروزی بوده اند . استاد کاظم یزدانی نیز مانند بسیاری از مورخین معتقد است که اجداد اولیه هزاره های امروزی از مردمان بومی افغانستان بوده اند که قبل از مهاجرت آریائی ها درین کشور، میزیستند وی در قسمتی از مصاحبه اش در رابطه با بومی بودن و ترک بودن هزاره ها چنین استدلال کرده است : ” چند تن از مورخین جمهوری ترکیه موفق شده اند، تعداد قابل توجهی از واژه های سومری را با واژه های ترکی – مغولی تطبیق دهند. از جمله پروفیسر دکتر عثمان ندیم تونا در کتاب ” روابط تاریخی زبان های سومری و ترکی”بیشتر از دو صد واژه سومری را با زبان ترکی مطابقت داده است. همچنین پروفیسور محمد تقی زهستانی در کتاب “تاریخ دیرین ترکان “حدود ۳۰ واژه سومری را با واژه های ترکی مطابقت داده است . کار این دو تن محقق گران مایه، اینجانب را وادار ساخت که من نیز به سهم خویش درباره زبان سومری اطلاعاتی به دست آورم و یک فرهنگنامه مختصری از واژه های سومری و ایلامی برای خود ترتیب دادم، در نتیجه واژه های زیادی از زبان ترکی – مغولی را شناسایی کرده ام که با زبانهای بین النهرین قدیم و کلا با زبان اقوام قبل از آریا مطابقت دارد. برای من مسلم شده است که اقوام سومری، ایلامی، کاسیان، هوریان، ارار تومیی ها ، میتانی ها و تمام ساکنین ماقبل آریا که در بخشهایی از عراق کنونی و مناطق جنوب غربی ایران زندگی می کردند، با زبانی سخن می گفتند که آن زبان امروز به نام زبان ترکی – مغولی و یا زبان اورال – التایی یاد می شود . نتیجه ای که از این تحقیق به دست می آید این است که وقتی اقوام سومری – ایلامی که در غرب فلات ایران سکونت داشتند، هویت ترکی – مغولی داشته اند، پس احتمال قریب به یقین آن است که ساکنان مناطق شرقی ایران و همچنین ساکنان افغانستان کنونی و ساکنان موهنجو دارو و هاراپا نیز از حیث نژاد و هویت، اصالت ترکی– مغولی داشته اند”{۳۲}. این نظریه استاد یزدانی را نظریه آقای روث وایت هاوس به حقیقت نزدیک می سازد که “شواهد تاریخی فراوانی وجود دارد که افغانستان قبل از آریا، مسکن اقوام ترک- مغول بوده است “{۳۳}. هنری کارلوس یکی از مورخین غربی مینویسد که حتی: ” ساکنین مسیر رود سند (موهنجودارو و هاراپا) از نژاد های مختلف از جمله نژاد مغولی بوده اند”{۳۴}. در کتاب تاریخ جامع ادیان از آغاز تا امروز نوشته است که “قبل از آریا در شمال شرقی هند قبایلی از نژاد مغول زندگی میکردند”{۳۵}. به همین لحاظ “واژه های دراویدی در زبان های اورال آلتائی (ترکی-مغولی) و حتی آثار آن در زبان فنلاندی دیده میشود”{۳۶}. گیرشمن، مورخ فرانسوی در کتاب خود “ایران از آغاز تا اسلام »، در مورد منشأ تمدن اقوام التصاقی چنین می نویسد : “به نظر می رسد که فرهنگ مذکور ” آسیانیک ” از نواحی مجاور سیحون و جیحون از دشت های ترکستان روس یا شاید از نواحی دورتر، قلب آسیای مرکزی {افغانستان} آمده باشند”.
ادامه دارد
۲۸- افغانستان و هند در روشنی تحقیقات باستان شناسی، احمد علی کهزاد،منبع بنیاد فرهنگی کهزاد، اصل نسخه مورخ ۱۲ قوس ۱۳۴۲
۲۹- http://iran-archaeology.persianblog.ir/post/11
۳۰- https://www.sharemation.com/Araz44/turkman.-sumer.htm?uniq=-yoeq84
۳۱- یو. و. کانکوفسکی، تاریخ افغانستان، مسکو – ۱۹۸۲، ص ۲
۳۲- مصاحبه با استاد حاجی کاظم یزدانی مورخ مشهور افغانستان-
http://kelkin-mag.blogfa.com/page/mag17.aspx
۳۳- نخستین شهر ها، روث وایت هاوس، ترجمه مهدی سحابی، ص ۱۵۴ تهران ۱۳۶۹
۳۴- تاریخ تمدن، جلد اول، ص ۵۰ . ترجمه عبدالحسین آذرنگ، تهران ۱۳۶۶
۳۵- تاریخ جامع ادیان از آغاز تا امروز. چاپ سوم صص ۹۰ – ۹۱ ترجمه علی اصغر حکمت، تهران ۱۳۵۴
۳۶- موسوی، سید عسکر، هزاره های افغانستان، ص ۶۷
برادر افغانی واقعا از مطلبت خیلی خوشم اومد و توانستم چند خط نوشته در مورد تاریخ بیرون از ایران بخونم و بفهم که مردم بیرون از ایران هم تاریخ دارند و تاریخشان نیز خیلی پر بارتر و مستند تر از تاریخ ایرانه
اونجا هم جزی از ایران بود تا چند سال پیش فقط این اقا یه مشت اراجبف سر هم کرد دروغ در ضمت تورک بود نه افغان که استاد جعل تاریخن
تخته گاز رفنی تا کجا اولا هجوم نه بگو مهاجرت در ضمن تورکها ائنجا چیکار میکردند بعدش شما این همه تولیدات داشتین که با تولید چین و ژاپن الان برابری داشت چرا از درون مردمی مثل شما تیمور چنگیز و یه مشت وحشی های دیگه بیرون زد ؟؟؟؟ زبان ترکی را با سومریان یکی کردند برای بلند کردن تمدن مجهول ترکی وگرنه استاد جعل تاریخ ترکها هستند سندشم خیلی ها از بزرگگان اروپا اعلام کردند که می تونین ببینین در اینترنت خیلی تولید ماخالص داشتین ماشا؟الله
تمدن مجهول ترکی ?
مشخصه که بدجوری زیره فشار موندی
آریاییهای مهاجر وقتی وارد این سرزمین شدن لخت مادرزاد بودن ، درحالییکه سومریها لباس برتن داشتند.
اگر به کشورگشایی نام وحشی گری بذاریم ، کوروش که میشه سردسته ی وحشیها
هرچند که کوروش خودش رو آشوری معرفی میکنه!!!
از همین منشور تقلبی حقوق بشر کوروش هم ۶ تا در عراق وجود داره لدفن برو ببین
یا از ستونهای بنای ناقص و ساختگیه تخت جمشید در عراق چنتا هست برو ببین تا خوب متوجه بشی که در توهم زندگی میکنی
حتی اگه بری حمله ی مغول(ترک) به غزنویان(ترک) رو مطالعه بکنی متوجه میشی که چنگیزخان چقدر با شعور و با تدبیر بود و شروع کننده ی جنگ نبوده!
سوال:
چرا پان فارس ها فقط به تمدن ۲۵۰۰ سال پیششون اشاره میکنند ؟
جواب: چون بعد هخامنشی و ساسانیان ، در حدود ۶۰۰ سال تحت سلطه ی اعراب بودن و نزدیک ۱۰۰۰ سال تحت سلطه ی ترکها !!!
شما ترکها چون خودتون تاریخ کهنی ندارید و اصلا تمدنی باستانی نداشتید،به دزدی تاریخ می پردازید و تاریخ را جعل میکنید. در حقیقت سومری ها اصلا ترک نبودن. سومری ها از اقوام باستانی بین النهرین هستند و ربطی به ترکها ندارند. ترکها بعد از اسلام و از قرن یازدهم میلادی به فلات ایران و آناتولی آمدند در حالی که پارسیان از چهار هزار سال پیش در ایران حضور داشتند. اینکه هخامنشیان را جعلی میدانید این نشان دهنده اوج حسادت شما به تمدن ایران است وگرنه به قدری از هخامنشیان آثار باستانی و کتیبه و نوشته های مورخین مختلف باقی مانده که در صحت آنها هیچ شکی نیست. علاوه بر هخامنشیان ، اشکانیان و ساسانیان نیز دیگر حکومت های قدرتمند ایران باستان هستند که در زمان خودشان ابر قدرت بودند.بعد از اسلام هم حکومت های ایرانی سامانیان و صفاریان و آل بویه توانستند ایران را از سلطه عرب ها نجات دهند و سامانیان و آل بویه باعث احیای فرهنگ ایرانی شدند و نقش ایرانیان نیز در حکومت عباسیان انکار نشدنی است و این ایرانیان بودند که به فرماندهی ابومسلم خراسانی حکومت امویان را از بین بردند و گفته شما در مورد ۶۰۰ سال زیر سلطه عرب ها بودن کاملا دروغ و کذب است. حکومت های ترک غزنوی و سلجوقیان نیز چون از امور کشور داری بی خبر بودند از ایرانیان برای وزارت و اداره امور کشوری استفاده میکردند. بیهقی و بونصر مشکان از وزرای ایرانی معروف در عصر غزنوی و خواجه نظام الملک توسی و عمید الملک کندری هم از وزیران ایرانی معروف سلجوقیان هستند. در حقیقت ترک ها تمدن و آداب کشور داری را از پارسیان آموختند و این حقیقتی انکار نشدنی است. متاسفانه شما پانترک ها با جعل تاریخ سعی در ایجاد هویتی دروغین برای خود هستید زیرا که فقر فرهنگی دارید و نمی دانید که چگونه خلاء تمدنی که ترکها دارند را جبران کنید همان طور که آتاتورک نیز به فقر هویتی و فرهنگی ترکها اعتراف کرده! پس شما ترکها با دروغ پردازی نمیتوانید برای خودتان تمدن و تاریخ بسازید.
درود داداش واقها به عنوان یه برادر اذری خیلی حرفاتو قبول دارم اذری ها و ترگ هایی که پان و نژد پرستن مایه ی ننگ بر نژاد اذری و حتی نژاد خودشون چون دزدی بیش نیستن
هه لخت مادر زاد انگار مارو خودتون یا یونانیان فرض گردید مایی که تخت جمشید و پاسار گاد داریم که همشون با لباس های خوش رنگو زیبا بود لخت مادر زاد به ایران اومده باشیم؟ حداقل همانند شما چنگیز و تیمور و هلاکو نزده بیرون ازمون در ضمن نظریه ورود اریایی ها از شمال که میشه صیبری رد شده و تسبیط شده که اریایی ها ۱۰ الهی ۱۲ هزار سال در ایران بودن و طی زمان مهاجرت هایی به اروپا و هند و بقیه جاهای خاورمیانه داشتن و تاریخ رسمی خود ایران بدون در نظر گرفتن نژاد از نظر سال میترایی ۷۰۱۲ سال
به داشتن هموطن و هم تباری مانند شما افتخار می کنم زنده و جاوید باشید
یک قسمتی از افغانستان که هم مرز با چین و ازبکستان است درست است از تبار مغول هستند ولی سمنگان ربطی به مغول تبارها ندارد ولی همه ما انسان هستیم بیایید مسابقه را بر مبنای انسانیت بگذاریم و سعی کنیم برنده انسانیت باشیم تا اثبات نژاد و قوم و قبیله خودمان
فراموش نکنیم که همه ما از نژاد انسانیم
کو میگشت گرد شهر با چراغ
کز دیو دد بیازارم و انسانم ارزوست
ای انسان قهرمان بشریت و انسانیت باش نه زبان و نژاد
من با ایشان موافقم قسمت اندکی از متن نوشته شده مطالبی را ادعا میکند که مستند و برپایه ی یافته های علمی تاکنون نمیباشند بلکه درحد نظریه میتوان به انها پرداخت .
البته بنظر بنده بعنوان یک تحصیل کرده اکادمیک در دکتری شهرسازی باید بگویم که متن فوق در استفاده از واژگان تخصصی در بیان معانی ومفاهیم فقیر میباشد و در چند مورد حتی از آفت باور همگانی (عوام) ، بهره جسته است . که این هیچ پسندیده نمیباشد. باتشکر.
زبان و تاریخ سومری ها از آریایی ها بوده است
نام یکی از پادشاهان کهن سومر نیز چوپان هست
زبان اریایی سومر ها التصاقی هست و حتی فارسی و یونانی هم احتمالا در زمان های بسیار دور التصاقی بوده اند اما پارسی پس از مدتی سیر تکاملی را طی کرده و از حالت التصاقی خارج شده است همچنین زبان پارسی در گذشته برای اشیا مختلف جنسیت مذکر و مونث در نظر گرفته می شده که پس از گذراندن مرحله ای دیگر از تکامل زبانی این ویژگی رانیز از دست میدهد سومری یک گونه زبان آریایی اولیه التصاقی بوده است اما البته امروزه هم زبانهای افریقایی ، چینی ، ژاپنی ، سرخ پوستی ، اسکیموها التصاقی هستند که هیچ ربط و ارتباطی به زبان سومریان و سومری ها نداشته و ندارند ، زبان های آریایی دارای نظم و قانون و ترتیب هستند چیزی که در زبان هایی که جزو آریایی ها نیستند و با زبان آریا بیگانه اند هرگز دیده نشده است .
چه داستان بامزه ای. یواش یواش داره خوابم میاد.
http://www.junbesh.net/deljoo-5.htm
منشاء نژادی، قدامت تاریخی و وجه تسمیه اَزرَه ها
عباس دلجو
abbasdeljo@yahoo.com.au
بخش پنجم
خوشبختانه آثار بجا مانده از تمدنهای باستانی در افغانستان کنونی تا اندازه ای به تائید این نظریه کمک کرده است . آثاری به دست آمده از غار قره کمر در ایبک مرکز ولایت سمنگان، هزار سم سمنگان، آق کپرگ در مزار شریف، غار چهل ستون در مرکز بامیان، دشت ناور غزنی و… ثابت کرده است که هزاران سال قبل از هجوم آریائی ها درین سرزمین، انسانهای بومی در این مناطق زندگی میکرده و مدنیت اولیه بشری را پایه گذاری کرده اند . موجودیت این آثار باستانی ثابت میسازد که قبل از ظهور آریائی ها و مهاجرت ایشان به ایران، افغانستان و هندوستان، درین مناطق انسانهای بومی از نژاد ترک که خالق مدنیت های شگفتی در حوزه های محل زیست شان بودند، میزیستند . بنا بگفته جناب احمد علی کهزاد مورخ و باستان شناس مشهور کشور :”این نتیجه روشن است که قبل از ظهور آریاها و مهاجرت ایشان از آریانا به هندوستان، چه در حوزهً هیرمند، چه در حوزهً سند، چه در حوزهً گنگا و چه در حوزهً آمو دریا یک مدنیت دامنه داری وجود داشت که در اساسات کلی ساخت منازل، ساخت ظروف گلی، ساخت هیکل های ارباب انواع و حیوانات و غیره از هم مغایرت نداشت”{۲۸}.
در سال ۱۹۵۴میلادی آقای کارلتن کوون آمریکایی، جهت پیدا کردن ردپای انسانهای اولیه و نشانه های از تمدن های باستانی درین کشور به کاوش های علمی در منطقه «قرهکمر» واقع هشت کیلومتری شمال سمنگان پرداخت . که از آنجا تعداد زیادی افزار سنگی و استخوانی را از قبیل سنگ چقماق، وسایلی ساخته شده از استخوان حیوانات، ذغال و خاکستر بدست آورد . آثاری که در اثر حفاری از منطقه ایبک سمنگان از غار «قره کمر» بدست آمده است، نشانه تمدن انسانی حتی قبل از سومری ها است که به دوره قدیم حجر متعلق بوده که طبق تقسیم بندی باستان شناسان، دوره پارینه سنگی به بیست تا چهل هزار سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد . این بدین معنی است که در آن دوره قدیم سنگ، قسمت های شمال هندوکش، محل زیست انسانهای بوده که در دوره حجر زیست داشته اند . طبق تحقیقات باستان شناسان، سایت های باستانی مختلف از عصر پارینه سنگی در حوزه تمدنی آمو دریا و سند کشف شده که من بصورت نمونه تعدادی از ان سایت ها را ذیلا نام میبرم :
“کارا اوتو، لاخوتی، کول بولاک در تاجیکستان – پارینه سنگی تحتانی
دره سوات در پاکستان – پارینه سنگی تحتانی
اولالینکا، جبال یارخ در مغولستان – پارینه سنگی تحتانی
پناهگاه سنگی بهیمتکا در هند – پارینه سنگی میانی
دره کور در افغانستان – پارینه سنگی میانی
غار تشیک تاش، غار امیر تمیر، غار اُگزی کیچیک در تاجیکستان – پارینه سنگی میانی
اوتسونمانیت در مغولستان – پارینه سنگی میانی
آق کوپروک در افغانستان – پارینه سنگی فوقانی
غار خویست تسنگر آگوی در مغولستان – پارینه سنگی فوقانی”{۲۹}
بعدا ابزارسازی بشر در دوره میانه سنگی پیشرفت قابل محسوسی کرده شامل تله، تیر و کمان، تور و قلاب و نیزه میگردد . تا آنکه این انسانها بمرور زمان از نگاه فکری تکامل یافته و باالتبع تغیراتی در شرایط و چگونگی زیست شان بوجود آورده و داخل عصر نوسنگی و بعدا کشاورزی شده اند .
در سال ۱۹۵۶ حفاری دیگری توسط داکتر لوئی دوبری محقق و باستان شناس مشهور امریکائی در منطقه «آق کپرک» مزار شریف صورت گرفت که از آنجا آثاری با ارزشی قدیمی متعلق به دور جدید سنگ (نه هزار سال قبل از میلاد) از قبیل آئینه برنجی، انگشتر با نگین های لاجوردی، قیزه اسپ و… بدست آمده است که این خود نشانی از جای پای تمدنهای اولیه بشری است که خالق آن مردمان ترک بوده اند و به همین لحاظ تا هنوز این مناطق نامهای ترکی خود را حفظ کرده است . باید خاطر نشان ساخت که عصر «نوسنگی» یک مرحله پیشرفته ای در زندگی انسان بدوی به حساب آمده و منجر به انقلاب و تحولی در سیر حیات آدمیان آن عصر گردیده است . در این دوره (عصر نوسنگی) در فاصله زمانی ۷۰۰۰ تا ۹۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح انسان های این ساحه در روند تکامل، گامهای بزرگی برداشته و به پیشرفت های بسیاری در زمینه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی نائل شده اند . در طی این دوره، بشر به کشفیات مهمی نایل آمد. انسان این دوره، با کشف کشاورزی و کشت گندم و جو و اهلی کردن حیوانات و پرورش گاو و گوسفند، به زندگی ده نشینی پرداخته و در نتیجه دهکده ها بوجود آمده و زندگی جمعی شکل نوینی بخود اختیار کرد . انسانها شیوه صیقل زدن سنگ ها، طرز ساختن ظروف سفالی، شیوه بافندگی پارچه را بمرور زمان کشف و آموختند . طبعا اسکان در دهکده ها، شیوه ی زندگی انسان های عصر نوسنگی را به کلی دیگرگون کرد. اسکان در دهکده ها باعث شد که بشر بتواند مازاد بر احتیاجش، غذا تولید کرده و از اوقات فراغتش به کسب مهارت های جدید برای رفع مایحتاج زندگی اش نائل گردند . چنانچه موجودیت ستوپه بزرگ در سمنگان شاهد روشن بر موجودیت انسانهای پیشرفته و متمدن آن زمان است . باستان شناسانى که از آبده تخت رستم دیدن نموده اند به این باور اند که این آثار اگرچه مربوط به دوران بودایى ها بوده اما قدامت تاریخى حدود ۲۵۰۰ ساله قبل از میلاد دارد . که یکی از معابد بسیار مهم باختر قدیم و از جمله شاهکار معماری عصر بودائی در أفغانستان قدیم است .
در شمال هندوکش با افزایش جمعیت انسانی، بشر از عصر جمعآوری غذا یا (شکار) وارد مرحله تولید غذا یا (کشاورزی) شده و برای ادامه حیات شان نسل هایی از حیوانات را اهلی کرده و گونه های از گیاهان را کشت نموده و به خدمت گرفته اند . این انسانهای بومی این سرزمین بعد از آنکه وارد مرحله زراعت و دامداری گردیدند شروع به ساختن قریه ها و دهکده ها کرده و آ ثار چندین دهکده بسیار قدیمی که در نقاط مختلف کشور کشف شده است دال بر این نظریه میباشند . برای تثبیت این نظریه در انسیکلوپدیا آمریکانا ۱۹۸۲ آمده است که “دامنه های شمالی کوههای هندوکش که رو به سوی ترکمنستان دارد، بعنوان یکی از نخستین محل زیست انسان هایی که به کار کشاورزی اشتغال داشته اند پذیرفته شده است”{۳۰}. باستانشناسان شوروی نیز به این باور اند که گندم در ۱۶ تا ۴ هزار سال پیش از میلاد، در کناره های دریای آمو در شمال کوه هندوکش کشت می شده است و بعدا دانش و روش کشت گندم از آن جا به مندیگگ رفته است . در حدود ۲۵۰۰ تا ۲۲۵۰ پیش از میلاد در روستای مندیگک، یک شهر باستانی با دو بارو گرداگرد آن که باروی بیرونی چهارگوش با محیطی در حدود یک کیلومتر بوده که در وسط این بارو ها کاخی با دیواری آجری که فقط ۳۵ متر آن باقی مانده، کشف گردید که این کاخ با ستونها و نقشهای برجسته تزئین گردیده است. نمونه از سفالهای گوی مانند بانقش یک چارپای شاخدار باچشمانی گرد و درشت که از مخروبه مندیگک بدست آمده است را در عکس پائین که در موزیم کابل قرار دارد، مشاهده مینمائید.
در این دوره، صنعت سفالگری و هنر معماری بوجود آمده و آدمیان عصر نوسنگی درکنار چشمه ها و امتداد رودخانه ها و مناطق امن، خانه های گلی با پوشش چوب و حصیر برای شان ساخته و دهکدههای اولیه را بوجود آورده و با استقرار درین دهکده ها زمینه آغاز مرحله شهر نشینی را فراهم ساختند .
هم زمان ۹۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح که در قسمت شمال هندوکش جای پای تمدن اولیه بشری آنهم چنان پیشرفته به مشاهده میرسد که شامل کشاورزی و کشت انواع گندم بوده و مس و طلا و برنز را مورد استفاده قرار داده است در جنوب هندوکش نیز مردمانی متاثر ازین تمدن زندگی میکرده اند . به همین دلیل پروفیسر «اسکو پرپولا» Asko Parpola معتقد است که وحدت و همگرایی هر دو سوی کوه های «هندو کش» راه را برای تبادله فرهنگی گسترده در هر دو سو باز کرده است . به همین دلیل باستان شناسان در اثر کاوشهای باستانی از مغاره چهل ستون در مرکز بامیان بعضی آلات و ابزار سنگی و استخوانی بدست آورده که پیدایش این قبیل آثار بیانگر آن است که این دوره متعلق به عصر پارینه سنگی بوده و انسانهای آن زمان از آلات و ادوات یاد شده برای شکار و دفاع از خویش استفاده میکردند . با توجه به ارتباط مردمان حوزه تمدنی شمال و جنوب هندوکش، در بخشی از تحقیقات دانشمند شوروی سابق آقای یو. و. کانکوفسکی که در دشت ناور غزنی صورت گرفته آمده است که :”افغانستان یک کشور باستانی است . اگرچه تاریخ دقیق نخستین اسکان انسان در این سرزمین تا کنون تعیین نگردیده است، اما تحقیقات و تحلیل های باستان شناسان بر پایه آلات و ابزار بدست آمده از دشت ناور ولایت غزنی نشان میدهد که حداقل در حدود ۱۰۰- ۲۰۰ هزار سال قبل در سرزمین امروزی افغانستان، انسانهایی که به شکار مشغول بودند، زندگی داشتند”{۳۱}. اما درینجا باید متذکر شوم که اگر تاکنون در هزارستان، کاوشهای باستان شناسی صورت نپذیرفته عوامل زیادی درین قضیه دخیل بوده است اما این بدین معنی نیست که در هزارستان سایت های باستانی و نشانه های از انسانها و تمدن های قدیم موجود نباشد . من از کتاب پژوهشی در تاریخ هزاره ها از صص ۱۹۶- ۱۹۸ بصورت اختصار چند منطقه هزارستان را نام میبرم که آثار مخروبه های قدیمی در آن جا ها وجود دارد که اگر مورد کاوش باستان شناسان قرار گیرد بسیاری از ابهامات موجود، روشن خواهد گردید.
۱- منطقه نوبزک در دشت کرمان لعل، مخروبه ای باستانی با خشت های بزرگ .
۲- شهرک ، در دامنه کوه بابا از مربوطات ولسوالی حصه اول بهسود.
۳- شار خوات، که مملو از آثار باستانی و تاریخی است .
۴- تَی حصار، در کجاب از مربوطات ولسوالی حصه اول بهسود
۵- شیرقلا، در اجرستان به مساحت حدودا نود هزار متر مربع .
۶- تپه های رَشَک و خاک بتک، در منطقه آق زات ولسوالی پنجاب .
۷ – قلعه دره جودان، در منطقه نَیَک ولسوالی یکاولنگ .
۸- چهل برجه، در منطقه نَیَک ولسوالی یکاولنگ .
۹- تپه کرگس کورگه، در ۲۰ مایلی شرق مرکز دایکندی .
۱۰ – غار باستانی تگاو غار، در منطقه دایزنگی .
و…
این مناطق نمونه های کوچکی است از اثار بجا مانده باستانی در مناطق هزارستان که اگر مورد کاوشهای علمی باستان شناسان قرارگیرد نه تنها بخش عمده ای از تاریخ هزاره ها بل زوایای تاریک تاریخ کشور مان افغانستان نیز روشن خواهد شد. چنانچه کاوش های که در سال ۱۹۵۱م در مندیگک واقع در پنجاه و پنج کیلومتری شمال قندهار صورت گرفت، ثابت ساخت که قبل از هجوم اریائی ها، مردمان این منطقه از سه هزار سال پیش از میلاد، دهنشین بوده و خانه هایی از خشت و گِل میساختند و به زراعت و دامداری نیز آشنا بودند که جزء ساکنان بومی افغانستان امروزی بوده اند . استاد کاظم یزدانی نیز مانند بسیاری از مورخین معتقد است که اجداد اولیه هزاره های امروزی از مردمان بومی افغانستان بوده اند که قبل از مهاجرت آریائی ها درین کشور، میزیستند وی در قسمتی از مصاحبه اش در رابطه با بومی بودن و ترک بودن هزاره ها چنین استدلال کرده است : ” چند تن از مورخین جمهوری ترکیه موفق شده اند، تعداد قابل توجهی از واژه های سومری را با واژه های ترکی – مغولی تطبیق دهند. از جمله پروفیسر دکتر عثمان ندیم تونا در کتاب ” روابط تاریخی زبان های سومری و ترکی”بیشتر از دو صد واژه سومری را با زبان ترکی مطابقت داده است. همچنین پروفیسور محمد تقی زهستانی در کتاب “تاریخ دیرین ترکان “حدود ۳۰ واژه سومری را با واژه های ترکی مطابقت داده است . کار این دو تن محقق گران مایه، اینجانب را وادار ساخت که من نیز به سهم خویش درباره زبان سومری اطلاعاتی به دست آورم و یک فرهنگنامه مختصری از واژه های سومری و ایلامی برای خود ترتیب دادم، در نتیجه واژه های زیادی از زبان ترکی – مغولی را شناسایی کرده ام که با زبانهای بین النهرین قدیم و کلا با زبان اقوام قبل از آریا مطابقت دارد. برای من مسلم شده است که اقوام سومری، ایلامی، کاسیان، هوریان، ارار تومیی ها ، میتانی ها و تمام ساکنین ماقبل آریا که در بخشهایی از عراق کنونی و مناطق جنوب غربی ایران زندگی می کردند، با زبانی سخن می گفتند که آن زبان امروز به نام زبان ترکی – مغولی و یا زبان اورال – التایی یاد می شود . نتیجه ای که از این تحقیق به دست می آید این است که وقتی اقوام سومری – ایلامی که در غرب فلات ایران سکونت داشتند، هویت ترکی – مغولی داشته اند، پس احتمال قریب به یقین آن است که ساکنان مناطق شرقی ایران و همچنین ساکنان افغانستان کنونی و ساکنان موهنجو دارو و هاراپا نیز از حیث نژاد و هویت، اصالت ترکی– مغولی داشته اند”{۳۲}. این نظریه استاد یزدانی را نظریه آقای روث وایت هاوس به حقیقت نزدیک می سازد که “شواهد تاریخی فراوانی وجود دارد که افغانستان قبل از آریا، مسکن اقوام ترک- مغول بوده است “{۳۳}. هنری کارلوس یکی از مورخین غربی مینویسد که حتی: ” ساکنین مسیر رود سند (موهنجودارو و هاراپا) از نژاد های مختلف از جمله نژاد مغولی بوده اند”{۳۴}. در کتاب تاریخ جامع ادیان از آغاز تا امروز نوشته است که “قبل از آریا در شمال شرقی هند قبایلی از نژاد مغول زندگی میکردند”{۳۵}. به همین لحاظ “واژه های دراویدی در زبان های اورال آلتائی (ترکی-مغولی) و حتی آثار آن در زبان فنلاندی دیده میشود”{۳۶}. گیرشمن، مورخ فرانسوی در کتاب خود “ایران از آغاز تا اسلام »، در مورد منشأ تمدن اقوام التصاقی چنین می نویسد : “به نظر می رسد که فرهنگ مذکور ” آسیانیک ” از نواحی مجاور سیحون و جیحون از دشت های ترکستان روس یا شاید از نواحی دورتر، قلب آسیای مرکزی {افغانستان} آمده باشند”.
ادامه دارد
۲۸- افغانستان و هند در روشنی تحقیقات باستان شناسی، احمد علی کهزاد،منبع بنیاد فرهنگی کهزاد، اصل نسخه مورخ ۱۲ قوس ۱۳۴۲
۲۹- http://iran-archaeology.persianblog.ir/post/11
۳۰- https://www.sharemation.com/Araz44/turkman.-sumer.htm?uniq=-yoeq84
۳۱- یو. و. کانکوفسکی، تاریخ افغانستان، مسکو – ۱۹۸۲، ص ۲
۳۲- مصاحبه با استاد حاجی کاظم یزدانی مورخ مشهور افغانستان-
http://kelkin-mag.blogfa.com/page/mag17.aspx
۳۳- نخستین شهر ها، روث وایت هاوس، ترجمه مهدی سحابی، ص ۱۵۴ تهران ۱۳۶۹
۳۴- تاریخ تمدن، جلد اول، ص ۵۰ . ترجمه عبدالحسین آذرنگ، تهران ۱۳۶۶
۳۵- تاریخ جامع ادیان از آغاز تا امروز. چاپ سوم صص ۹۰ – ۹۱ ترجمه علی اصغر حکمت، تهران ۱۳۵۴
۳۶- موسوی، سید عسکر، هزاره های افغانستان، ص ۶۷
“هنری کارلوس یکی از مورخین غربی مینویسد” این هنری کارلوس رو از کجات در آوردی که هیچ سابقه ای ازش هیچ جا نیست؟؟؟؟؟؟ خوب شد نگفتی روبرتو کارلوس!!!!! ذهتابی و اون یکی تو ترکیه که معلومه باید همچین چرندی رو بگن. از طرف گریشمن حرف نزدن: فرانسوی ها می خورنتا….(دیدی که تازه گیا ) خوبه دیگه مگر فقط تو اینترنت یاوه پراکنی کنید در جامعه های جهانی که حرفی برای گفتن ندارید. به امید روزی که ایران و ایرانی از شر دشمن و گرگهای خاکستری(بوز قورتها) نجات پیدا کنند.
agha ashkan age subute mohkami nadari va ya aslan etelaate tarikhi nadari mane nasho.
اقای اشکان متاسفانه باید بگم شما انسانی بی ادب و نژاد پرست هستید. من ایرانی هستم اما یک ترک هم هستم و هیچ کدام ازاینها رو جدا از هم نمیخوام و به هیچ احدی اجازه استحاله تمدن بزرگ ترک رو هم نخواهم داد ؛ ایران کشوری کسیرالمله است و با حذف سایر تمدنها و توهم زائی اریایی نمی توان به جائی رسید ؛ توهین به دیگران توهین به خودتان است.
برادر ای حرفت درسته توهین کردن کار زشتیه اما دروغ گفتن هم کار زشتر شماها دارین تاریخ جعل میکنین که با اونی که تو غرب و شرقه تفاوت داره و این اصلا درست نیست رفتین تمام جاها برای خودتون تا قبل دایناسورها تاریخ دراوردین متن اون پسره اصلا صحت نداره چجوری ثابتش کنم؟
اگر منظورت مردم ترک زبان باشه درسته ولی تو ایران به جز ترکمن ها و قوم قاجار و تک و توک اقوام پراکنده که اصالتاً هم ترک نژاد هستند، بقیه ترک های ایران فقط ترک زبان هستند که این رو هم می شه از روی چهره آدمها فهمید(چشمان باریک و کشیده که یکی از مشخصت اصلی نژاد زرد بین ترکمن ها، قزاق ها، قرقیز ها، ازبک ها و سایر مردم شرق مثل چین و ژاپن و کره و …است) و همینطور ژنتیک آدمها که دروغ نمی گه. نگاه کنید به هاپلوگروپ مردم نواحی ایران و همچنین تحقیقات دکتر اشرفی بناب.
با سپاس
!!!!!!!!!!!!!!!دمت گرم تو دیگه کی هستی من یه ترکم شاهیندژ هستم اما بخاطر امثال شما خجالت میکشم البته این ایراد به خیلی از فارس ها هم هست کلا وقتی تو تفکراتت تعصب باشه ته تهش به حماقت میرسه زنددددددددده بااااااااد اااااااااایران با تمام قوم و زبان هاش
اینم سند!!!! کافی بود؟؟!!
بهتر بدونید بیشتر اسم هایی که میخونید در این مقاله ترکی هست.
البته باید گفت ترکها نخود هر آشی هستن ?
به سایتتون زیاد سر می زنم و از مطالب تاریخی که در اون درج کردید استفاده می کنم . ممنون از زحمات شما . ولی در اینجا باید به نکته ای اشاره کنم ، اینکه اکثرن تاریخ را فاتحان می نویسند و با توجه به این مهم نمی شود به متون تاریخی بدون هیچ دید انتقادی ، اکتفا کرد. سخت ترین قسمت تاریخ قوم شناسی و مردم شناسی آن است. اینکه در فلان منطقه نشانه های تمدن یافت شده دلیل بر این نکته نیست که ساکنان آن منطقه این آثار را از خود بجا گذاشته اند! به عنوان مثال فرض کنیددوهزار سال دیگر در ایران دلار آمریکا کشف شود.آیا این بدان معناست که اکنون آمریکایی ها ساکنان ایران هستند!؟ همچنین ،خوب می دانیم که زبان ها ریشه های مشخص دارند و چنانچه بر روی لوحی مکشوف، واژگان شبیه به عربی یافت شود این امکان وجود دارد که آن زبان هم ریشه با زبان عربی و ازشاخه های زبان های سامی و هم خانواده با زبان های افروآسیایی باشد و نمی توان به صراحت گفت که ساکنان آن منطقه عرب بوده اند .ضمنن با توجه به این نکته که پیشینیان مدام در حال سفر و تجارت و بدنبال مراتع از جایی به جای دیگر منتقل می شدند، امروزه کشف و درک خاستگاه دقیق اقوام رو به دشواری گذاشته . راجع به اشاره ی شما به اسکندر کبیر نیز باید بگویم جای شبهه وجود دارد . اینکه منظور شما همان اسکندر پارتی خودمان است که بر علیه هخامنشیان قیام کرد یا اینکه به دروغ بزرگ تاریخ ، یعنی همان اسکندر مقدونی مهر پرست، اشاره کرده اید که هنوز معلوم نیست توسط کدام پرواز ، چنان مسیر صعب العبوری را از شمال آفریقا طی نموده و بدون گذر از راه های مشخص آنزمان در گذرگاه های تخت جمشید به آسودگی قدم بر داشته و علیرغم وجود لشگری جنگاورتر از سپاه جاویدان توانسته است ، چنان ضربه ی مهلکی بر سازوبرگ دویست ساله ی هخامنشیان وارد آورد که تاریخ به حالشان بگرید!؟درحالیکه اگر ظریف بنگرید خواهید دانست که تمام فروپاشی های اساسی ملت ها ریشه در انقلاب ها و طغیان درون همان جوامع دارد. دولت آمریکا با آنهمه تجهیزات و ادعا در افغانستان و عراق کم آورد و جای سوال است که فروپاشی دولت عظیم هخامنشی چگونه آنقدر ساده اتفاق افتاد !؟ اگر پاسخ صحیح را می دانید از بیان آن ممنون خواهم بود . با آرزوی موفقیت و شادکامی…..
درود : )
ممنون به خاطر پاسخی که گذتشته اید، دوست عزیز
من گمان نمی کنیم آمریکا در عراق و افغانستان کم آورده باشد، چرا چنین گمانی دارید؟ آنان به سیاساتی که داشته اند به گمان من رسیده اند.
هیچ امپراطوری بزرگی به سادگی شکست نمی خورد، هزاران دست در یک پیروزی سهیم اند، در برانداختن یک امپراطوری نیز هزاران دست خارجی، هزاران دستِ مخالفِ داخلی به عوامل خارجی در ارتباط بوده اَند، زیرا آنان را پشتیبان خود می دانستند.
ما همه می دانیم، بزرگترین عامل هر شکستی را باید در داخل آن قوم، آن مرز، آن کشور، آن فرهنگ و دیگر عوامل داخلی جستجو کرد.
دشمن نمی تواند مفهومی را تحریف کند، هرگز. مگر به دست خودِ شخصیت های داخلی. تشیع به انحراف نمی گرایید، تا آنکه ما منحرفش کردیم، کیش زرتشت همچنین، کیش مسیح همچنین، کیش بودا نیز همچین.
سلام برادر گرامی.
ممنون از پیام شما.
اسلام رو نمیتونند منحرف کنند.
تعصب ندارم ؛ قربون شکل ماهت.
چون عکستو دیدم میگم.
قرآن یک معجزه هست و داخل قرآن هم آمده اگر می توانید یک آیه یا چند ایه بیاورید.
و در آخر هم الغالبون حذب الله.
یعنی خداوند حتی با یک نفر و حتی بدون نیاز به کسی یا شخصیپیروز هست.
البته خودت اینو میدونی و گفتم یه مفاهمه هم داشته باشیم.
خدا خیرت بده.
فدا.
جنوب عراق الان شیعه هستند.
و مکان های زیارتی داره.
و نشان دهنده خیلی از مسائل معنوی و غیره هست که باینگر موید اثبات تایید کردن انبیا و پیامبر بر امامت امام حسین و ائمه دیگر علیهمالسلام.
بدین معنی که میدانیم پیامبر های دیگر در آنجا سر می زدند و آنجا رو خوب توسط فرشتهوحی از طرف خداوند می شناختند.
مانند مسجد کوفه و غیره که مقام های پیامبر هارو در آنجا نقل کرده که یعنی در آنجا حضور داشتند.
همینکه قدمتی بالارا داشته.
غیر از آن هم در ایران که بیشتر از این ها هم هستکه در ۷ الی ۸ هزار سال قبل از میلاد رو کشفکردند.
استخوان انسانی در شهر شازند استانمرکزی .
و مواردی بیش از این ها.
خیلی تاریخ شگفت آور هستو ای کاش تاریخ های غلط و صحیح را مردم بتونند تشخیص بدن که یهودی ها و صهیونیستی ها نیان تاریخ دروغبسازند.
احسنت که جان کلام را گفتید و چیزی که عیان است ایران فعلی و چند کشور اطراف زمانی تا حدودی یکپارچه بوده و البته از قدمت بسیار زیادی برخوردار بوده و اقوام بسیاری در تردد و اسکان بودهاند . که در این اسکانهای موقت که ممکن بود تا دههها یا بیشتر به طول بکشد قطعا تمدنهایی شکل میگرفت و اثاری از خود برجای میگذاشتند و بعد ممکن بود در حملهای نابود و یا در تمدن فاتحان حل میشدند و یا کوچ …. بحرحال تمدنهای باستان رمز رازهای بسیار در دل خود دارد و بگفته مورخان صدههای بسیاری در لابلای این تاریخ چند هزارساله این سرزمینها کاملا نامعلوم و پنهان مانده است . بحرحال ما در حال نزاع و بحثهای بیپایان و غربیها و قاچاقچیان فقط به فکر درآمد و یا پر کردن موزههایشان بودند و هستند . چه بسا از طریق این اشیاهٔ غارت شده میشد به خیلی از
ابهامات جواب منطقی داد .
درود برشما دوست عزیز! چیزی به نوروز نمانده و امیدوارم که نوروز بهترین لحظه ها رو براتون به ارمغان بیاره و سال نو پر از سلامتی و موفقیت باشه براتون .از پاسخ شما سپاسگزارم اما از جاییکه مهارت چندانی در تحریر ندارم احتمالن نتونستم سؤالم رو به خوبی بیان کنم و بابت این عذر می خوام . راستش جریان امریکا و عراق یک مثل بود و در مثل مناقشه نیست . سؤال من در واقع حول محور تاریخی ست نه سیاسی. اینکه می خوام بدونم آیا به استناد محل کشف آثار تمدن بشر می توان به نژاد اصلی ِ اون قوم پی برد؟ ضمنن اگر با کشف بقایای جسد این تشخیص داده شود آیا می توان اطمینان داشت که آنها ساکنان اصلی آن منطقه بوده اند نه مهاجر؟ مثل داستان آریایی ها و مهاجرت اونها که موجب ورود تمدن به ایران شد و به نظر من این اطلاعات درست نیست . چرا که با وجود آثاری کشف شده در شمال ایران می توان آثار تمدن را پیش از شناخت آریایی ها تخمین زد و اگر مهاجرت آریایی ها صحت داشته باشه . نمی توان گفت که اینها تمدن را به ایران وارد کردند. خوب میدانید که تاخت و تاز برای به دست آوردن غذا و مرتع همیشه دقدقه ی بشر بوده و بی شک برای تفریح یا تبادل فرهنگ به مهاجرت دست نمیزده . می خوام بگم این رفت و آمد ها جنبه ی حیاتی داشتند.من نمیدانم چرا تاریخ نویسان سعی در این دارند که ریشه های فرهنگ و تمدن ایران را با ظرافت تمام به سرزمین های بیرون از ایران نسبت دهند . پائولو کوئیلو رو که میشناسید . تمام شهرتش رو مدیون داستان های مولوی ست که با مطالعه ی آنها دست به برداشت آزاد زد و به شهرت رسید و هیچ نامی از مولوی نمیبره! رستمینه یا زایش رستم که در فرهنگ کهن ایران ریشه داره شده سزارین و هیچ اشاره ای به تاریخ پیش از آن نمیشه . یا افسانه ی گیل گمش که شد داستان نوح و چیزهای بسار دیگر . من فکر می کنم در تاریخ القا شده توسط تاریخ نویسان سیاستمدار باید تجدید نظر کنیم . ممنونم که نوشته ها رو می خونید . با آرزوی سرافرازی
من با الهام کاملا موافقم!
کوروش که قتل عام پوریم رو انجام داد و مردم منطقه رو قتل عام کرد همچنین کارگرهایی مشغول ساخت بنای بی اساس تخت جمشید رو بودند کشت و این باعث که ساخت تخت جمشید ناقص بمونه
حکومت خاخام منشیان (که اشتباها میگن هخامنشیان!) فقط یه دلیل مساعل سیاسی میشه توجیه اش کردd
چقدر فشار میاد بهت که تاریخ ایران رو تحریف میکنی و به یهودیان ربط میدی افتخار میکنم ایرانی ام که انقدر دشمن تاریخی از رویه حسادت دارم
اولا کشتار پوریم رو به زمان خشایار نسبت می دهند نه زمان کوروش، دوم اینکه کارگران تخت جمشید هم حقوق بیکاری می گرفتند هم سهمیه خواروبار داشتند و خیلی امتیازات متمدنانه دیگه که الان هم خیلی از اونها رعایت نمیشه( همه اینها در کتاب ترجمه الواح گلی تخت جمشید وجود دارد). البته ایرادی به شما نیست، هخامنشی خیلی ها رو ناراحت می کنه که شما پان ترکا(البته ایراد شما اینه که از نظر نژادی هم ربطی به نژاد ترک ندارید و به قولی از اینجا مونده و از اونجا رونده اید و تلاش دارید خودتون رو به یه گروه بیگانه بچسبونید به جای اینکه به اصلتون برگردید) هم یک گروهشون هستید.
ای بابا با این اوصاف که می کنند حتما خدا هم ترک بوده من نمی دونم چرا هر چی کشور دور رو بر ایران هست می خواد بگه همه تمدن مال ماست یا بگه ایران تمدن نداره قبول شما تمدن دارین از افغانستان تا ترکیه همه تمدن از شماست
حسادت از ته وجودشون به تاریخ ایران دارن میکنن مثل عربهای تازی ..زنده باد ایرانیان
تاریخ جعلی و بناهای ناقص و نوکری یهودیان افتخار نداره
حکومتی که اجازه ی قتل ۷۰۰۰۰ ایرانی که درمیانشان زنان و کودکان وجود داشت افتخار نداره
اولا تاریخ ما جعلی نیست. شما پانترک ها هستید که به دنبال تاریخ سازی و ساخت هویت جعلی برای خودتان هستید.
دوما همون بناهایی تاریخی که ما داریم رو شما اونو هم ندارید
ثالثا چطور یهود برای الهام علیف جوونت خوبه اینجا که میرسه بد میشه!
سومر در عراق و ربطی به شما ندارم مردم سومر الان عرب زبان شده اند . شما آریایی هستید و حتی قیافه آریایی ها شبیه سومری ها نیستند . زنده باد ایران . نه یک قوم خاص از ایران
در ضمن این قوم هزاران سال قبل از هجوم آریایی ها به ایران وجود داشتند . لطفاً نژادپرستی را کنار بگذارید
اخه کپی از تاریخ عرب و تورک و روم افتخار داره
برعکس این شما ترک ها هستید که سعی در کپی و بهتر بگوییم سرقت تمدن های دیگر دارید وگرنه ایران که دارای فرهنگ و تمدن خودش است و تاریخ باستانی دارد اما ترکیه هر چه دارد از تمدن های پیشین مانند یونان و بیزانس(روم شرقی) و … دارد.
بنام خدا
نزاد بشر:
زرد پوستان : چین تبت مغول مانچو ترک تتار” تمامی مردمان آسیا بجز هندو اروپاییان(پارسیان و هندوان) و سامی ها (عرب …)سرخ پوستان و بومیان آمریکا در گروه زردپوستانند
سفید پوستان:آریایی(هندواروپا)سامی(عرب کلدانی آشوری عبرانی “یهود” فینقی ..(فرزندان سام و یافث بن نوح بن شیس بن آدم(آتام).
سیاه پوستان:فرزندان حام بن نوح :لیباین کوشاین قبطاین (مصراین)فودای(کنعان)
تمامی بومیان ایران قبل از اینکه شاخه هندی از هندواروپاییان در این سرزمین پراکنده شوند همه زردپوست و ملتصق زبان بودندشامل : آرر(آس ار) ارآتاییان(آرتابیل اردبیل کنونی) اوراتو – هیت – خزر – تتار-سومر-شنار-کنگر-آنناشان(ایلامیان)-ماننا – ارشک(پارتاکن-اشکانیان)ماد-مغان-بوز-آسترارت-اریانزی-لولوبی-گوتیان-تپور………
مردمان جهان در دو گروه زبانی تکلم می کنند : التصاقی (حضرت آدم تا حضرت نوح ملتصق زبان بودن زبان نخستین که خداوند به آدم آموخت)
دوم تحلیلی
سومریان ترک نبودن ملثصق زبان بودند ترک ها هم ملتصق زبانند
نمیشه گفت فارس ها آلمانی هستند چون هر دو تحلیلی و آریایی هست ولی در اینکه مشترکات زیادی در لغات سومر و ترکی وجود دارد شکی نیست .
یادتون باشه اتحاد رمز موفقیت هست با تکیه بر دستورات خداوندیکتا
تقدیم به همه یکتاپرستان راست گویان و حقیقت جویان عالم.
سلام
دوست عزیز فکر نمی کنی چند تا قوم دیگرو جا انداختی؟ بین زبان های فارسی و سومری نیز واژه های مشترک زیادی وجود دارد. اینکه همه اقوام اولیه ایران هم زرد بودند هم فرضیه بعضی از دوستانه. ولی جدیدترین تحقیقات نشان می ده که اساساً آریایی ها درون فلات ایران بودند و از جایی به ایران نیامده اند. اگر داستان نوح و سه پسرش را قبول داشته باشیم و اینکه محل زندگی نوح میان رودان بوده، پس فرزندانشان هم باید از یک نژاد باشند. ضمن اینکه یافته های باستان شناسی نشان از حضور نخستین انسان ها در ۳ میلیون سال پیش در آفریقا است.
salam bacheha va drod bar hamegi
ma nasle irania yad gereftim ke khodeman ra balatar az hame chi bebinim
tarikhe somer marbot be 3000 sal ghabl az milad bar migarde ke monazamtarin neveshtehaye tarikhi ra daras ta an zaman.
tarikhe somer marbot be beinoalnaheine helale haselkhiz ke ma beine dejle va forat ast
alaki bi khodi nazar nadid.someriyan avalin kasani bodand ke keshavarzi va damdari kashf kardand va hata felez kari ke ta be emroz tasbit gardide ast.
az lahaze ekhterae zaban va nojom shenasi ham ta be emroz taiid gardide ke nokhestin kasani bodand va tosie mikonam be ketabe ( az dovlate kahenie somer be soye tamadone demokratik) motale konid na ketabhaie irani azizam .irania joz khial bafi chizi nadarad albate ejazeie ino nadaran
سلام و درود.
اول از همه چی میخوام بگم که ایرانیها دارای تاریخ هستند.اما ماها یاد گرتیم بگیم که ایران کله تاریخه.نه عزیزان ایران دارای ترک نبوده و ترکها به هزار سال نمی رسه که در ایران زندگی می کنند .در حالی که الان ترکها اعلام می کنند که ما تاریخ ایران هستیم.
در اردبیل امروزی که ادعا میشه که شهر ترکهاست یک عدد بیل پیدا شده است که مربوط به ۴۹۰۰ سال است که با عکس اینانا یا همان ایشتار ( خدای که زن بود )که اینانا مربوط به ۵۰۰۰سال است و ریشه اصلی ان به مردمان زازاک زبان کردستان ترکیه دارد که در انجا بیل ۵۰۰۰ ساله پیدا کردند که عکس اینانا روش هست
لطفا از روی تعصب و نداشتن علم باستان شناسی معتبر نظر ندهید
با تشکر و به درود
دوست عزیز کاملا مشخص شد شما کردی?
شما حکومت های ترک آسیای میانه که بعد از اسلام بر ایران حکومت کردند رو با تاریخ باستان ترکان در ایران اشتباه گرفتی. ضمنا این همه حساسیت علیه ترک ها در ایران جای تفکر داره باید ریشه یابی بشه که چرا انقدر علیه تاریخ و فرهنگ ترک ها در ایران تحریف و خفگان وجود داره.و جالبه که خود این افراد کار خودشون رو نه تحریف بلکه پسندیده میبینن و تلاش مردم ترک در ایران برای هویت دفن شده شون و چه بسا سرقت شدشون رو بایکوت میکنن. ما چند دهه هست اسیر تاریخ سیاسی شدیم . تاریخی مهندسی شده که تماما منابع بیکانه برای ما دیکته کردند و بر اساس منافعشون هر قومی رو خواستند خاک و هر قومی رو خواستند ارج میدن. وقتی شما هنوز تفاوت ترکان آسیای میانه ای که بعد ها از شمالشرق فلات ایران حکومت ها تشکیل دادند رو با ترکان متمدن و اصیل آذربایجان خط تمایزی بینشوننمیتونی بکشی باید هم از اراجیفی که علیه تاریخ ترکان آذربایجان نوشته میشه دفاع کنی.
بسیاری از آثار با قدمتی چند هزار ساله در اقصی نقاط آذربایجان کشف شدند مثل کتیبه کشف شده در اهر که به زبان ترکی باستان و خط الفبای اورخون نوشته شده و امثال این کتیبه ها در آسیای میانه کشف شده اند با قدمت بالای هفت هزار سال که بخشی شون مربوط به گوک تورک ها بودند. مطلبتون درباره سومریان رو مطالعه کردم و با اینکه جامع نبود ولی مفید بود. لازم به ذکرم که بسیاری از واژگان سومر در ترکی باستان هنوز هم در زبان ترکی آذربایجانی امروزی کاربرد دارن و یکی از علت هایی که احتمال داده میشه که مردم سومر مردمانی بودند که از آذربایجان کنونی به اون مناطق مهارجت کرده باشند همین اشتراک لغوی زبان سومر با ترکی هستش. البته شک ندارم و میدونم ادمین و امثال همفکراش همیشه در صحنه آماده حمله و اراجیف بافی و تکذیب هستند . هر قومی پیشینه ای داره و زبان هر قوم نیز طی گذشت قرن ها دچار تغییر تحول میشه.
یادمان باشه هیچکس بر هیچ کس برتری نداره و هر کسی پیشینه ای تاریخی داره. به تمام اقوام ایران احترام قاعل باشید که رمض پیشرفت یک کشور اتحاد مردم اون کشوره نه اینکه رفتارمون طوری باشه که شکافی بین مردم به وجود بیاد. سربلند باشید.
مهران جان مسجد جمعه اردبیل که بخش عمده این بنای با عظمت طی این چند دهه از بین رفته هزار سال قدمت دارد و بسیار دیدنیست . ترکها هم به مانند سایر اقوام در فلات ایران بودند و سکنیا گزیدند . قطعا شهری که مسجد هزارساله دارد تاریخ بسیار کهنی هم باید داشته باشد .
من اذری هستم و در شهر مراغه زندگیمیکنم و اینکه به ما بگن تورک و یه ننگ و فحش میدونم ایران تورک نداره درسته یورش فرهنگی برده شده و زبانمون تا حدودی نابود شده ولی نژادمون هنوز اذری و یکی از نژاد های اصیل ایرانی و ریشه در اریایی داره
دوست و هم تبار و هم اندیش ارجمند سپاس از روشنگری شما ما با شکست فرهنگی که از تازیان خوردیم باعث اضمحلال قوم ایرانی در اقوام عرب و ترک شده ایم و شوربختانه این اواخر هم استعمار انگلیس و کمونیست هم برای پاره های از قوم ایرانی یعنی ارانی ها و پشتون ها و گرجی ها هم هویت تراشی کرده اند و آنها را از پیکره ی ایران و قوم ایرانی جدا ساخته اند
مهران عزیز شما هم ایرانی هستی و باید به ایرانی بودنت افتخار کنی . متاسفانه بعضی از ماها اصلا از زبانهای ایرانی مطلع نیستیم و فقط چیزایی شنیدیم بعضی ها اصلا فرق ترکی و آذری رو نمیدونن. نمیدونن که آذری یکی از شاخه های فارسی بایتان هستش و در دسته زبانهای اصیل ایرانی قرار داره.ضمنا من به این داستان خیالی کوچ آریاییها به هیچ وجه اعتقاد ندارم این مهملات ساخته جهت دار بعضی دول هستش به نظر من در این مورد برید و هفته نامه امرداد رو بخونید که چیزای واقعا خوندنی تدش نوشته میسه…
chon farg nadaran har 2 eltesagi hastan(hazrate adam ta hazrate nooh moltaseg zaban budan) sumeri ham moltaseg zaban budan.
be har soorat ghabl az parsha mardomane motemadene eltesaghi zaban dar iran boodand ke chador neshinane ariaee az anha tamadon ra fara gereftand.
دروود بر همگی
اگه منظور از سامریان قمی به اسم یهوده که باید بگم تاریخِ ذکر شده در بالا کاملا دروغ میباشد ولی اگر غیر از اونه جای تحقیق بیشتر داره
بدرود
پایان
من یک سوال عجیب بعد از مطالعه درباره رمز گشایی از خط میخی پارس باستان به ذهنم رسید به خاطر اینکه از ظاهر خط میخی خوشم اومد و رفتم در باره خط میخی تحقیق کردم ولی موقع مطالعه متوجه شدم کسی که خط میخی قوم پارسی را رمز گشایی کرده گفته من بعلت اینکه هیچ چیزی و سندی در باره این کتیبه نداشتم فرض را بر این گذاشتم که کلمه خشایار _شاه_کوروش_اهورمزدا در این کتیبه ها وجود دارد و بعد از این فرض موفق به رمز گشایی ان شدم
1-فرض ایشان اشتباه بوده از کجا می توان ثابت کرد حتما این چند کلمه حتما تو کتیبه ها وجود داشت که بر اساس ان مهندسی معکوس انجام شده
2-وقتی متن کتیبه داریوش تخت جمشید را به صورت رمز گشایی شده خواندم دیدم هیچ کدام از کلمات هیچ ربطی به فارسی و حتی زبانهای دیگر ندارد جالب اینکه معادل های امروزی ان کلمات رمز گشایی شده هیچ کدام اصلا شبیه کلمات امروزی نمیباشد که روبروی هم نوشته شده اند و در حقیقت رمز گشایی کتیبه کوروش دروغی بیش نیست
3-اگر کتبه درست رمز گشایی شده چرا اینقدر با زبان پارسی امروز متفاوت هست در حالیکه اسنادی که عرب ها در دست دارند زبانشان حتی یک درصد هم تغییر نکرده ولی زبان پارسی کلا عوض شده
utā =و
imām =این
dahyāum= سرزمین
pātuv= بپاید
hacā= از
haināyā= دشمن
4-لطفا به چند کلمه بالا توجه فرمایید ایا میتوانید از قسمت رمزگشایی شده به قسمت امروزی برسید
لطفا یکی به من بگه چطوری این متن باعث افتخار ما ایرانیان شده در حالیکه ما خودمان صدر صد مطمئن نیستیم که این کتیبه درست رمز گشایی شده
سلام داش ببین زبان فارسی هخامنشیان با این زبان فارسی الان که بع عربی نجست شده متاسفانه ۱۰۰٪اختلاف داره لطفا زبان قدیم رو با حالا مقایسه نکن..رجوع کن ببین هخامنشیان چجوری حرف میزدند
تا مطمعن نشدی نظر نده با اسم و هویت جعلی میای که بگی من ایرانی ام وشک دارم اکیدا تو دروغگویی ..فارسی اوستایی و پهلوی و هخامنشی رو صوتی دان کن ببین بعد اسلام ۱۰۰% عوض شد و با کلمات عربی یخورده و مغولی ترکیب شد و بتعث از بین رفتن اون خط و زبان شد بدرود…زنده باد کوروش بزرگ
زبان پارسی هخامنشی بعد مدت ها زیر شاخه هایی داشته همانند پارسی پهلوی پارسی دری و پارسی پشتو در پارسی پهلوی از ۱ تا ۱۰ به همین زبان امروزی صحبت میشه و حتی زمان هخامنشیان هم اینگونخ بوده یَک دو سه چهار و… و در زبان پهلوی ساسانی پسر را پُسر و مادر را هم مادر امروزی سخن میگویند و یک چیز دیگه اگرچه که من اذری هستم اما زبان لکی و کوردی و لری و گیلکی که همین امروزه درحال گویش بسیار بسیار زبان خط میخی هخامنشی و پارسی پهلوی ساسانی هستش میشه گفت زبان لری و لکی و کوردی و گیلکی کپی یا باقی مانده یا شبیه تا حدی که حتی درست همانند خط میخی یا پارسی پهلوی گویش میشه
درباره پیامی که نوشته بوده ترکها با آزریها فرق دارن و آذری ها از ریشه فارسی ساکن در منطقه آزربایجان بودن مطلب داشتنم:
اولن این کلمه آذری شاخه ای از فارسی رو آقای کسروی گفتن و بقیه هم حرف اونو سند قرار میدن.جالبه بدونین خود کسروی تو کتابش میگه که من احتمال میدم اینطور باشه و میتونین تو کتاب خودش ببینین.خود کسروی حرف از احتمال میزنه و جالب همه به اون ارجاع میدن مطلبشونو.
کسروی در ادامه داستانهایش گفته که با اومدن مغولها آذربایجان ترک شد.درصورتی که ورود مغولها به ایران و فتح کامل ایران حدود سی سال طول کشیده.و جالب که مغولها خود ری اصفهان و مناطق فارس نشین رو گرفت و ۱۶ سال بعد به تبریز رسید.حال زبان تبریز و آذربایجان رو عوض کرد و لی زورش به اصفهان و ری و شرق ایران نرسید.
عجیب نیس؟……….
کشورهای فارسی که توسط ترکان مغول ترک شدن
1-فارسهای اذربایجان
2-فارسهای ترکیه
3-فارسهای ازبکستان
4-فارسهای ترکمنستان
5-فارسهای افغانستان
6-فارسهای قزاقستان
7-فارسها ی قرقیزستان
……(فارسهای ژاپن-چین-کره…)
ترکان مغول تو رو خدا جون هرکی دوست دارین شما که چند صد میلیون فارس و ترک کردین بیان این سی چهل میلیون بقیه تو ایران و هم ترک بکنید تا این دعوا ترک و فارس بخوابه
راستی ترکان مغول شما هم فارس بودید چطوری ترک شدید؟
من اذری زبانم نابود شد ولی نژادمکه اذری هنوز پا برجاست و تورک نیست و حتی لهجه ی من و برخی از کلمات سر تا اسمون فرق داره و و در کل اذری ها نژاد ایرانی و ریشه در اریایی دارن
نژادی به اسم آذری وجود نداره جناب مانقور عاذری! نژاد بیولوژیکی واحدی نداریم کلا!! و طبق باور و عقیده و فرهنگ و تاریخ و زبان مشترکه که آدمها در یک دسته قرار میگیرن و ترکها ب دلیل این اشتراکات باهم نزدیکی دارن هرجایی که باشن! مشخصا جدایی بالای هزار سال جغرافیایی ژنتیک رو تغییر میده و با هرجا تعامل داشته باشی شبیه همونا میشی! طبق فرهنگ کورگان هم خواستگاه ترکها آسیای مقدم بوده نه آلتای! سومری ها هم زبانشون بیشترین شباهتو به ترکی داره و این میتونه بدلیل همسایگی شون با کنگرها یعنی نیاکان ترکها بوده باشه، اکثر کسایی که اینجا کامنت گذاشتن مطمئنا تنها منبع شون واسه تاریخ خوندن سایتهای فارسی زبان بوده چون اطلاعات تحریف شده و بسیار کمی دارن!! و خنده داره، فقط بلدن بگن سومریا عراق بودن پانترکا چطور ب خودشون ربط میدن؟ دیگه دنبالش نمیرن ببینن چیشده ک این حرفو میزنن و مقالات معتبر خارجی بخونن!! درضمن آذربایجان قبل مهاجرت عده ای از مادها مردم و ساکنین خودش رو داشته و حتی اگر اگر با مهاجرت ماد تبدیل به آریایی میشه با مهاجرت زیاد ترکمان ها به آذربایجان و آناتولی هم در هم آمیخته شدن و باز ترک شده و مهاجرین عقیم نبودن بلکه اومدن و زاد و ولد کردن همینجا و نسلشون اینجا ادامه پیدا کرده! جهل و تعصب تمومی نداره مانقورد عاذری جان، کسی ک ب آذری میگه نژاد ینی از بیخ و بن بیسواده
فقط بگو نیه .چرا با چرا اخه .ما ترکا باشما سنمی نداریم شما با افغانیان پارستان ما با ترکاهای ترکمان سیز سیز بیز بیز بی خیال ما شین دیگه .شما اخه دم از زبان میزنین که همه اش یا عربی یا ترکی یا انگلیسی.و……. بابا جان فدات شم چطور ما زیز شاخه شما میشیم درحالی که شما زیر شاخه ماهستین به قدری کلمه برات بگم که تو فارسیت استفاده میکنی ولی معنی شو نمیدونی بیلمیرسن دا .دولت اگر دولت جمشیدی است موی سپید ایت نامیدی است اینو من نمیگم دوستامم نمیگن شاعر بزگ نظامی گنجوی میگه از ظلم شما ها حرف میزنه من کتابشو دارم شماهم بگیرید بخوانید میگه عالم را زیرو زبر کرده ای .تا تویی آخر چه هنر کرده ای .دولت ترکان که بلندی گرفت .مملکت از داد پسندی گرفت چون که تو بیدادگری پروری ترک نه ای هندوی غارتگری.مسکن شهری ز تو ویران شد خرمن دهگان ز تو بیدان شده …………و همین شعر رو میشه تو همین روزگارمون دید حکومت دست پارسیان برای خرید یه صبحانه باید خداد تومان پیاده شی و………………این همه دزدی این همه …………بهتر از من میدونین چه خبر .من متولد تهرانم بزرگ شده همینجا بعد از فهمیدن اینکه کیم خیلی بهتر دارم زندگی میکنم شما ها هویت دزدین شما ها الان تون اینه تو قرن بیست ویک وای به حال ۲۵۰۰۰سال پیشتون نژاد پرست نباش تحقیق کن ببین که چی داره کی حق داره بعدش قضاوت کن .آخرش اینه به زبان افغانی حرف زدن هنر نیست زشت زیاد نناز سرو ته تون جمع کنیم برادران بلادن هستین دیگه نیستین خونتون یکی نیست نکنه اینم انکار میخوای کنی
ای کاش که آدم بودی!!
خیلی جوش نزن بچه تهرون حالا که فهمیدی کی هستی صبحونه ارزونتر برات در میاد؟ راستی بن لادن عرب بود نه افغانی بعدشم ترک در اشعار شاعران معانی مختلفی داره. اگه این موضوع اینقدر برات مهمه یه تست ژنتیک بده تا بفهمی واقعاً اصلت از کجاست البته یکم گرون درمیاد چون ژنتیک دیگه مثل بعضی آدمها دروغ نمی گه مگه اینکه چشمای کشیده و بادومی داشته باشی که اونوقت نیازی به تست نیست و تضمینی بهت می گم از نژاد زردی.
سلام. من یک ترک هستم. اما درشهر لرها زندگى میکنم. لرها میگویند کوروش لر بوده، ترکها مغول و تمدن ها هم لر بوده اند و کلى درین مورد مثله شماها وبلاگ نویسى کرده اند. حال اینکه شیرازى ها کوروش را پارس و از خودشان میدانند، و هگمتانیها(همدان) از خودشان میدانند، وتبریزیها مادرش را از خود میدانند(دخترهوخشتر،پادشاه مادها) اما کسانیکه به ما میگویند شما بعد ازورود مغولها ترک زبان شده اید، میخواهم بگویم زبان یک ملت باید حد اقل هزار سال طول بکشد تابه طور کامل عوض شود.نه چندسال. حرف آخر؛ نژاد پرستى خوب نیست
برادر عزیز ترک یا آذری ۶۰۰سال زبان رسمی مردم پاکستان فارسی بود همین که خود نخست وزیر پاکستان چند روز پیش گفتند در سفرشون به تهران درضمن در عرض چند سال انگلیس با نفوزش در انجا زبانشان را اردوی کرد چقدر طول کشید به نظر شما ؟؟؟؟هزار سال ببین آذری ها یکتا پرست بودند و خئاهند مان فارس یعنی اذری یعنی کردی یعنی فارس یعنی لری و غیره بجز عربی جون عرب دشمن تمدن دنیاست ..ببین زبان آذری از اصیلترین زبانایران بود و خواهد بود
آقای به اصطلاح با فهم . خوبه که ذکر شده که محل تمدن سومر در جنوب عراق امروزی هست . پس پر واضح است که این تمدن ربطی به شمای نژادپرست ندارد و بازماندگان آن همان مردم جنوب عراق و احتمالا غرب و جنوب غرب خوزستان هستند که در گذر زمان و وجود جنگ ها و … زبانشان هم تغییر کرده است ( عرب زبان شده اند که عربها شاخه ای از عبری ها هستند ) . لطفاً نژاد پرستی را کنار بگذارید و به بقیه قومیت ها احترام بگذارید .
عالی بود دمت گرم این اقا یک نژادپرست و ضد عرب و اسلام هست
عرب چیه آخه،هرجا عرب پا گذاشت خیانت ،جنایت،نژاد پرستی،جهل و خرافات ظهور کرد
البته رو دست عربها ترکها بودند که با آمدنشان به خاورمیانه به جعل تاریخ و تمدن و خاک دزدی و … پرداختند.
ترکها نبودن الان معلوم نبود ب چه زبونی حرف میزدی هر متجاوزی رو ترکها انداختن بیرون جالبه خود مغولا هم ما انداختیم بیرون از کدوم تاریخ تو حرف میزنی ابله
پس چرا اون زمان که روس ها حمله کردن به آذربایجان. شما هیچ غلطی نکردین فقط شعار یاشاسین گفتنهاتون گوش فلک رو کر کرده بود دست اخر هم با فضاحت تمام اذرباییجان شمالی رو به باد دادین ، بیخیال شو برادر عزیز به قول یه ضرب المثل مازنی موس می پرچیم نوونه به فکر یه هویت درست درمون باشید به جای چرت گفتن
ای گستاخ دروغگو
شما چه ایرانی باشید چه ترک چه لر چه عرب و….. مهم این هستش که آدم خوب و با ایمانی باشید وگرنه خود آدم خوب نباشه اگر بچه پیغمبر هم باشه سودی به حالش ندارد
نژاد و محل تولدی آدمی هیچ دلیلی بر خوب یا بد بودنش نیست
با ایمان بودن برای شما عرب دوستان اعتقاد و باور به سنت و فرهنگ تازیان می باشد که رنگ تقدس به آن زده اند و شده دین
چرا نداره ،نژاد بی تاثیر نیست
جهل و خرافات فقط بیشتر متعلق به کوروش پرستان هستش
ادعای گفتار و پندار نیک دارند ولی کارشان فحاشی و زشت کلامی است
افکار شوم و باطل و ضد اسلامی هم که در ذات شان
عرب انقدر داغون و بی فرهنگ و وحشی هستن که احتیاجی به زد عرب ندارن، اگر فکر میکنی حرفش دروغ یا اشتباهه خوب با دلیل و مدرک حرف بزن نه با تعصب و عرب پرستی.
از زد نوشتن شما سطح اطلاعات و درستی شما مشخصه!
الان در ایران جهالت و نادانی فقط متعلق به کسانی است که دعوای نژادی راه می اندازند و میگویند ما آریایی هستیم
سومریان کورد بودند اون زمان عرب و زبان عربی فقط در محدوده حجاز و مکه بوده چرا حرف بی ربط میزنید شما
چورد هندو زبان چه ربطی داره به سومر التصاقی زبان واقعا چوس مغزین شما
مغول مونگول خودتو قاطی نکن بهتره فعلا تو دشتهای شمال چین هون رو ریشه یابی کنی
دوست عزیز شما فارس ها زبانتان ازما عربهاست.تازه افتادید به گدایی واژه جایگزین بعد به ما میگید دشمن تمدن؟؟ بی رگ وریشه ازمال عرب بالا نرو تاریخ جعلیت بخوره تو سرت
مثله اینکه از تاریخ هیچ مطالعه ای نداشتی. عرب ها از جاهل ترین انسانهای رو زمین بودند و خب خیلی هم واضح است . زمانی که اگر بچشون دختر بود زنده به گورش میکردند… پس لطفا احترام خودتو نگه دار چون با یه جمله تمام دودمانت به فنا میره بدرود
چرت نگو بختیاری بو گندو زمانی که اولین تمدن و امپراطوری جهان سومر و اشور و آکدی که اجداد و نیاکان ما عرب های امروزی بوده و هست و خواهد بود اجداد شما کجا بودن در ضمن مواظب باش به فنا نری
تاریخ چندر غازت ببر جایی که عرب نباشه چون بد جور سوزش میگیری
اجداد شما والا تو همون محدوده عربستان بودن تا پیش ا اسلام ناب محمدی هم چشمشون به هیچ سبزی و رود پر آبی نیفتاده بود عین ترکها که از مغولستان آمدند. بهتره ده تا مقاله خارجی و به زبان انگلیسی بخونی تا خوووووب بدونی از تشابه کلیه واژگان زبان سومری و کوردی.
آدم بی اصالت و بی ریشه دست به دزدی تاریخی میزنند تنها آشوریان که قومی نیم وحشی بودن عموزادگان شما هستن سومری ها از تمدن آنو در کنار رود جیحون بودند که پنج هزار سال پیش قسمتی از آنها به سمت جنوب شرقی یعنی شهر سوخته و بلوچستان کوچ کرده و قسمتی از آنها هم به میان رودان امدند و بخشی از آنها هم به آناتولی
تازیان به به بوگندو معروف هستند در زمان باستان وقتی میخواستند بدانند که عربی از جایی گذشته از بوی گند عربی که در آن محیط پخش میشد می فهمیدند که عرب از آنجا گذشته هست.پس حرف دهنت رو اول مزه کن بعد پرت کن
سومری ها داری تمدن و فرهنگ و دانش بوده اند پس نمیتوانند اجداد یا نیاکان شما تازیان آدم خور و شاش شتر خور و نیمه وحشی باشند تنها آشوری ها با شما نسبت دارند چون مثل خودتان دشمن انسانیت آزادی فرهنگ و دانش هستند و وحشی بودن مثل خودتان
عرب نجس شما نه تنها ایران بلکه تمام اندیشه و پیشرفت جهان را با فرهنگ نجستان به لجن کشاندید.امیدوارم همانطور که مردم اسپانیا و تورکیه شما را از سرزمین هایشان بیرون انداختند ما هم شما رو نه تنها از ایران کنونی بلکه از تمام سرزمین های اشغالی یعنی عراق بحرین و قطر و امارات که از آن. ایران هستند بیرون بریزیم
شما از اعراب زمان جاهلیت حرف نزن
پیغمبر اومد از این اعراب آدم ساخت. معجزه از این بالاتر؟
بعد هم یه نگاه به درصد تخلف و جرم و جنایت و فساد و شرارت در ایران بنداز
همه قوم ها بالاخره افراد خوب و بد داره
پس نباید به کل آن جامعه گفت خوب یا اینکه جامعه بد
ما هم مسئول اعمال دیگران نیستیم
دستور زبان شما عربها رامانوسته ایم .کتابهای دینی شیعه وسنی را ما نوشته ایم واین ما بودیم که به شما شهرنشینی آموختیم .واین شما بودید که وارد سرزمین ماشدید حمله کردید وکشتیدوساکن شدید.پس درمورد زبان فارسی تمام قد بایست وبا احترام سخن بگو
واژگان شما تازیان تنها برای آلت تناسلی و شتر و نخل و امیال جنسی و آدم کشی و دزدی و قتل و غارت بوده و هیچ گونه واژه ای برای سیاست فرهنگ و ادب و شهریگری و قانون نداشت و نخواهد داشت و خود کتاب از ریشه کتو می باشد و قلم هم از واژه ی یونانی کلموس گرفته شده.شما تمام واژگان زبانتان از کشتار و بی شرفی و شتر و نخل و تجاوز ریشه گرفته
سخن از عرب ها مگو که اکثریتشان لواط کار و دزد نادانی بیش نیستند همین بس که دخترانشان را در خردسالی زنده به گور میکردند و انان را نحس مینامیدند
هرچی تهمت زشت زدی شایسته خودت و کوروشت هستش
وقتی اعراب به ایران حمله کردند حتی دستور زبان هم نداشتند، یک شیرازی براشون دستور زبان نوشت،اعراب ایران هم به مرور زبانشون عربی شد و فرهنگ ضعیف عربی بهشون رخنه کرد
سنگ چیو به سینه میزنی
دوست عزیزم لطفا نژادپرسای رو بزارین کنار…هیچ قومی بر قوم دیگه ای برتری نداره و نخواهد داشت…ملاک برتری تقواست…یه جوری صحبت میکنین فکر میکنم یه یهودی میگه ما ملت برتر هستیم و بقیه حیوان های اسان نما برای خدمت به ما هستن،یا ازی های که میگن ما نژاد برتریم یا اروپایی هایی که فقط برتری رو موی طلایی،پوست سفید و چشم آبی میدونن….این مزخرفات عرب و عجم ریشه در جهل،کم قلی،وژاد پرستی و حماقت داره و هر کسی دم از عرب و عجم بودن و قوم گرایی بزنه تو تعصبات کورکورانه و جهل خودش داره دست و پا میزنه
احسنت آفرین بر شما و درک و فهم بالای شما
یک سوال دارم.
تا کی این فارسی زبانان زبان سایر اقوام را زیر سوال خواهند برد آیا به شما کسی اجازه این کار رو داده.
آیا هیچ به عاقبت اینکار فکر کرده اید.
در اینده ای نزدیک همه اقوام ایرانی از فارسی زبانها بخاطر توهین و زیر سوال بردن زبان سایر اقوام متنفر خواهند شد.و این تنفر عاقبت خوبی نخواهد داشت
برای من ترک نظر یک فارس زبان بی سواد هیچ اهمیتی ندارد.
تو تورک نیستی خودتورک پنداری . خواهشمندم آذربایجان و آذری های ما را به تورکان وحشی و جنایتکار نچسبان
دقیقا داش اما یادت نره که آدری ها اسناد زیادی هست که مادی حرف میزدند و ربطی به ترک ها ندارن اگ هم باشن ترک اذری هستند نه عثمانی. همه ملت ایران از کوروش بزرگ هستند شما به حرف مردم توجه نکن ببین بزرگان در مورد کوروش چی گفتن…در تورات امده هستن مادا و پاراشا …یعنی از دو قوم ماد و پارسی بود..آذری ها از ماد هستند و ماندانا مادر کوروش مادی بود کورد یا اذری ..پارسی هم که معلومه..در ضمن هیچ کسی نزاد پست نیست هیچ کسی هم از ترک ها متنفر نیست الا اگر پانتورک های جیره خار اردوغان باشن
کوروش بزرگ که میگی خودش یهودی اصل بود. در ضمن تپه حسنلو اورمیه با تاریخ ۷۸۰۰ سال قدمت یکی از مکان های سومرها بوده . شهر اور عراق یا همان اورمیه فعلی آزربایجان. لطفا تاریخ را تحریف نکنید خودتون خوب میدونید سومرها تورک بودن و دنیا هم اینو ثابت کرده . در ضمن ترک عثمانی یا آذربایجانی یا ترکمن و قزاق و… همه ترکن مثل افغان و تاجیک و شما که فارس هستید و همیشه تو تلویزیون هاتون اینو به وضوح نشون میدین. تاریخ ترکها فعلا قدمتی ۱۲۰۰۰ ساله داره و کوروش هم سهل خیلی قبلتر از کورشها هم کوچکترین در برابر قدمتش😻
.
۱۲۰۰۰هزار سال هههههههه برواقای تاریخدان تو چی میدونی اصلا برو رو نقشه مادها که دوستمون میگه اذری ها از مادها بودن اصلا این طوریا نیست ترک ها و اذری هیچ تاریخی ندارن مغول بودن حتی رو نقشه مادها(کوردها)اون موقع حتی اگه ترک اصلا وجود داشته باشه اون موقع نداشته چه برسه به ۱۲۰۰۰هزار سال اونی که میگی تپه حسنلو ارومیه مال ارومیه نیست مال حسنلوست محدوده شهر نقده به زبان کوردی(نه غه ده)یا(نغده)حالا اونایی که میگی حتی وقتایی کاری به چند هزار سال ندارم که کل ایرن و کل ترکیه و عراقو و افغانستانو و….مال ماد بوده(کوردها)چون اون تاریخ ثبت شده به حرف منو تو تغییر نمیکنه!،ولی اینایی که یکی تو کامنتا داداشمون گفته که مادر کوروش تبریزی بوده ههه حالا خودشون که مغولین تبریزیا چه میدونن مادر کوروش کورد بوده(ماندانا)که امتیاز جا نشین شاهی برای ماندانا رفته چون برادار نداشته تا برادرش جانشین بشه ،ولی اینو بدونین آذری ها همش۵۰۰/۶۰۰ساله بوجود امدن و هیچ نصبتی به مادها ندارن الانم که اینجاهستن ایران هستن یا در ترکه دولت ساختن مردمانی بودن که چند سال کمی هست که اومدن ترکیه حتی به حساب خودش صلاح الدین ایوبیم را به کورد معرفی کرده هههه که اهل تکریت هست و کوردم هست که سرچ کنی میبینی کلا مادها اثارشون تو کل ایران مونده و ماکو پلدشت و همدان ارومیه و نقده و سردشت و…ومهاباد که پدر پادشاه دیاکو اولین پادشاه ماد در مهاباد هست روستای ایندر قاش که ترک های استان با سیاست کشور حتی اسم ان روستارا تغیر دادن و خیلی از روستاهای استان و خاک مادها که بوده تغیر دادن کردنشو به زبان ترکی و فارسی ولی کردیشون هیچ موقع از بین نمیره چون هم ثبت شدن ثبت جهانی یونیسکو حالا تو ایران خودشون تغیر دادن ولی جوری فقط واسه این دل خودشونو خوش کنن بی فایدس و شهر افتاب(موصاصیر ربط)شهرستان سردشت و …….حال تاریخ انقدره تو یک کامنت و پاسخ جوابتو بدم ولی ازتون خواهش میکنم الکی از تاریخ نگید و قتی هیچ نمیفهمین برید تاریخ صاحب اصلی زمین را دریابید بعد میبینین که بعد چ قومی به دنیا و به این خاک اومدین ،ولی به هر حال کلا همه دنیا ما انسانیم عقده نمیخواد ولی خوبه که اطلاعات داشته باشی از تاریخ جوری میفهمی که دنیا قبل از ماهم بوده و بعد ماهم هست مهم انسان بودنو انسانیته فرقی نداره چ قومی و چ ملیتی ،مادها کورد بودن هیچ قومیتی اذری تا الان نبوده که ماد بوده باشن چون حتی تو سایت های ایرانم که هزار تا دروغ نوشونه ننوشته چ برسه تاریخ اصلی .موفق باشین
با سلام،،آن زمان،،زبان یا لهجه ترکی اصلا نبوده،،،دوما،سومریان،،زبانشان عرب بوده،،،ودینشان،یهود،،،بعد ها صاحب زبان،واسم،ورسم شدن،،،اون هم از یونانیان تقلید میکردن،،،تنها قوم فرنگی که،به ایران حمله کردن،،مغول ها بودن،،درشمال کشور،،که توسط ایلخانان.وتیموریان نابود شدند،،،کوروش بزرگ،،رگ،وریشه لری دارد،،،تاریخ برو بخون،
عزیز من قوم یهود دوهزار سال بعد سومریان بوجود امده اند و عربها سه هزار سال بعد اونجا ساکن شدنند
تو هم با اون پانترک بی شرف از لحاظ نژاد پرستی فرقی نداری من اذری هستم و کوروش بزرگ برای همه ایرانی ها همانند پدر البته جز حرومزاده های بی شرفی همانند شما و اذری ها نژاد پیشینشون ماد ها بودن و بعضی ها هم معتقدن ماساژت و سکاها بودن و بازم این ۳ نژاد نژاد پیشینشون اریایی هممون یه رگاریایی داریم اما شما عین نژاد پرستای حقیر دعوا نژادی میکنید توف تو شرفتون
واقعا بیسوادی و هیچی از تاریخ نمیدونی.
ترکها بعد از اسلام و از قرن یازدهم میلادی به فلات ایران و آناتولی رفتن اونوقت تو میگی تاریخ دوازده هزار ساله!!!!!!!!!! سومریها اصلا ترک نبودن، سومری ها از اقوام باستانی بین النهرین هستند و در بین النهرین حضور داستند تپه حسنلو ربطی به اونا نداره. کوروش از بزرگترین فاتحان دنیای باستانه و اینکه یهودی ها را از بردگی بابلی ها نجات داد و با آنها مهربان بود دلیل نمیشه که بگید یهودی الاصل بوده!!!! واقعا راست گفتن که پان ترکیسم ملغمه ای از بیسوادی و بیشعوری است. یعنی ذره ای منطق و سواد ندارید
متاسفانه یا بدبختانه سومریان بیشترین و نزدیکترین پیوند زبانی یعنی پانزده درصد فقط با زبان تورکی را دارند و با بقیه زبانها دو درصد عربی یک و دو دهم درصد عبری صفر درصد فارسی صفر درصد کردی صفر درصد کوردی چهار درصد گرجی دو دودهم درصد ارمنی خوب انجا بیشترین درصد را تورکها به خودشان اختصاص داده اند اما دلیل نمیشه که سومریان تورک باشند
اصلا زمام سومریاح ترکی نبوده و لهجه و زبان ترکی نبوده
من به ضرس قاطع اعلام میدارم که مردم عرب خوزستان و عراق از بازماندگان تورکان سومری هستند و عموزادگان دور ما تورکان هستند که عرب شده اند ،انشالله روزی به هویت و زبان تورکی خود آشتی خواهند کرد و با زبان تورکی حرف خواهند زد
آخه اور شهر سومر و ارومیه چه ربطی به هم دارن😂😂😂 شباهت اسمی که دلیل نمیشه اگه اینطوری باشه کاریز خراسان و کادیس اسپانیا چون اسمشون شبیه هم دیگه ست پس به هم مربوط هستن😂
ربطشو برو پیج اینیستا RAHIM.B.ASGHARI دنبال کن و با دلیل ثابت میکنه صد در صد
از نظر اینا لنین گراد روسیه و لنگرود ایران هم یکی هستن ، چون اسماشون شبیهه😂😂
دوست عزیز این خزعبلات ساخته و پرداخته ذهن حضرتعالی هستش و هیچ سند تاریخی نداره…در ضمن آذری ها ایرانی هستن ولی اقوام وحشی ترکها عثمانی از سمت ماوراءالنهر به سمت ترکیه و بقیه قسمتها کوچ کردن و پیشینه و تاریخشون رو تو صحرای مغولستان و اون اطراف جستجو کن…
عابرو هرچی اذری و بردی ایران تورک نداره قشقایی و اذری و ترکمن داره یک دومن تورک ها اصلا زمان بیزانس اندی سال بعد از کوروش بزرگ شاه شاهان به کار اومدن اگه منظورت نژاد پیشین اوناست که اصلا ربطی به نژاد اکدی و سومر نداره نژاد پیشین تورک ها از شرق مغول و شرق چین چندین سال بعد اومدن و به خاورمیانه حتی چند هزار سال بعد تمدن سومر هیج ترکی نبوده توی خاور میانه امثال تو نژاد فروش نژاد ستیز و میبینم واقعا حالم بهم میخوره ومایع ننگی برای نژاد اذری که اصیل تر از تورک
اور عراق پرواز کرده اومده آذربایجان ساکن شده؟ تپه حسنلو همه تمدن ایرانی وآریایی است ازجمله نقش های روی جام حسنلو وهمچنین آتشکده های زرتشت فقط یک سوال : ما وتاجیک ها یک کشور بودیم وزبانمان عین هم است چرا آذری وعثمانی وترکمن وقرقیز وازبک زبان هم را نمیفهمند؟
کلا فک کنم ۸ هزار ساله که ادم اومد روی زمین
تو فکر نکنی بهتر هست بذار مخت آک بماند
کلمه اور هیچ ربطی به زبان ترکهای مغولی نداره چرا حرف مفت میزنی اور در زبان کوردی و آشوری به معنی شهر هست. درضمن اوج تاریخ حضور ترکها به هشتصد سال قبل از زمان حمله مغولها به منطقه میرسه. بهتره دنبال تاریخ گوزهزارسالتون تو منگولستان باشین . اوج تمدن و آثار باستانی شما مجسمه های آلت تناسلی در گورستان های دویست ساله بندر ترکمن هست همون گورستان های خالد نبی. شما هیچ ربطب به منطقه ما ندارین کلمه آذربایجان هم از ریشه آگرپاریزان به معنی سرزمین نگهداره آتش که از سه کلمه آگر به معنی آتش، پاریز : نگهدارنده و آن به معنی محل آمده است لطفا قبل از گنده گویی کمی مطالعه کن و محض خنده به جای جعل تاریخ که فقط موردقبول خودتونه و حتی یه نفر تو جهان به حرفهای شما استناد نمی کنه ، کتاب بخون مقاله از انگلیسی بخون.
از اطراف شهر تبریز کتیبه و ۲۴۱تا سکه در اوردیم که قدمت سکه ها به ۴هزار سال قبل بر میگرده وکتیبه هم بعد ۴ سال این اور اون ور رفتن نشان دادن اخرش یه ترک ترکیه ای تفسیر کرد که زبان ترک اصیل هستش..
اولین کشوری که سکه رو برای انجام مبادلات تجاری به وجود آورد لیدیه بود آنهم ششصدسال پیش از میلاد یعنی دوهزار ششصدسال قدمت و قبل از آن هم مبادلات تجاری پایا پای و کالا به کالا بودند.الان تو چطور سکه ی برای چهارهزار سال پیش پیدا کردی،راست گفتن پانترکیسم ملغطه ی از بیشعوری و بیسوادی و نفهمی و خودتورک پنداری می باشد
ایول حرف راست یعنی این
چرا وقتی ما حقمون رو میخواهیم میشیم جیره خوار.ولی توی نژادپرست فاشیست بی رگ وریشه هندی تبار زر مفت میزنی.من عرب میگم.شما هیچی برا گفتن ندارید.پانتورک هم نگو.چون خودتون فاشیست هستید.دزد زبان دری افغانستان و عرب و زبان آذربایجان.ازخودت چی داری بگو
دوست عزیز تمدن پارس و امپراتوری کورش حخامنشی و لوح کورش بزرگ چیزی نیست که فارسها ساخته باشند تاریخ به آن اعتراف میکند حتی اسم کورش و تمدن و امپراتوری ایران یا همان فارس در تورات یهود هم آمده است و دیگر این که تربهای ایرانی یا اسالت فارسی دارند که بعد از حمله اعراب به ایران زبانشان را از دست دادند یا بابلی زبانان عراق هستند که با نفوض اعراب عربستان زبانشان را از دست دادند زبان مردم عراق بابلی و کلدانی زبان مردم سوریه سوریانی و اشوری و زبان مردم مصر گپتی یا قبلی و زبان دیگر کشورهای شمال آفریقا بر بری و قدامسه بوده است و افغانستان جزای از ایران بوده است و حتی قسمتی از عراق امروزی تاب کسری و ایوان مداعن جزو ایران بوده است و حتی قسمتی از اناتولی ترکیه امروزی که هنوز در استر قدیمی و سر در بعضی بناهای تاریخی ترکیه خط فارسی به چشم میخورد انسان فقط باید به انسانیت تعصب داشته باشد نه زبان و نژاد در ثانی تو عرب ایران ایالت عربی نداری گرچه همانطور که تاریخ میگوید به دلیل سلطه اعراب مجاز زبانت تغییر کرده است عرب یعنی جزیرت العرب تو عرب زبانی نه عرب نژاد برو تاریخ را مطالعه کن تا تعصب را دور بریزی تو هر زبانی که داری امروز در جغرافیای ایران هموطن من هستی همانقدر ایرانی هستی که من فارس انسان آگاه تعصب کور ندارد همه برادر و برادر هستیم زبان و مذهب و نژاد چیزی نیست که برتری یا پست تری انسانی را ثابت کند موفق باشید.
ببین کی اومده ابراز وجود میکنه. کسی که کلا تاریخش بیشتر از ۱۴۰۰ سال قد نمیده. تا قبل از اسلام چه کاره بودید؟ یه اسلام آوردید که بقیه مناطق جهان را به تاراج ببرید سر و ته تون یک مشت بیابان گرد سوسمارخور بیش نیستید. دم از تمدن و زبان و فرهنگ نزنید. برید به دختر کشی و زن کشی خودتون ادامه بدید. بی فرهنگ های وحشی
بو گندو چقدر احمق و جاهل و نادانی الاغ پس سومریان و اسور و بابلی و اکدی لابد اجداد تو بو گندو هستن
هیچ وقت تاریخ چندرغاز ۲۰۰۰ساله ات در برابر تاریخ ۷۰۰۰ساله اعراب متمدن باستان قرار نده
در ضمن شما تز نژاد دزد و غارتگر و بی هنری هستین که مهاجر ۲۰۰۰ساله هستین پس کاری به خاک بین النهرین نداشته باش و گرنه دودمانت به دست عرب های امروزی و بر اساس اجدادمون که همان سارگون کبیر هست
به فنا میرن
سومریان دارای تمدن و شهریاری و شهریگری و دانش کشاورزی و نجوم و پزشکی بودند و به دانش دریانوردی هم آشنا بودند پس سامی نیستند چون نه دخترانشان را زنده به گور می کردند و نه در بیابان ها دنبال سوسمار و شاش شتر نبودند و دست و گردن قطع نمی کردند و زنان همدیگر را نمیدزدیدن. در افسانه های سومری آمده است که از شرق به سرزمین فعلی خود آمده اند.جهت آگاهی
تاریخ ۷۰۰۰ ساله اعراب هههههه
برو مومن برو چرند نگو
برو نمازت را بخون
شیر مادر و نان پدر حلالت که جواب این شاش شتر خور را بخوبی دادی
حق شما همان بیابان های عربستان و شاش شتر و سوسمار و شیر شتر .ننگ بر شما که دشمن شهریگری و تمدن و آزادی و انسانیت و دانش و خرد هستید
اصلا اینطور نیست با حمله انگلستان به فرانسه به مدت دویست سال زبان کل مدم فرانسه انگلیسی شد و تنها به مدد کتابها و بعد دولت آنز مان مجدد زبان فرانسوی برگشت، در اینکه با حمله ترکهای مغولی در هشتصد سال قبل ، ترکها به خاورمیانه راه یافتند و سرمزنی اثلی آنها مغولستان است هیچ کس جز پان ترکهایی که قصد دارند تاریخ سازی کند شکی وجود ندارد. آذربایجان از کلمه آگرپاریزان به معنی سرزمین نگه دارنده آتش که یک واژه متشکل از آگر: اتش، پاریز: نگهدارنده ، آن: شهر در زبان کوردی است آمده است و این شهرها هیج ارتباط و نزدیکی تاریخی به ترکها ندارند. تا یش از به قدرت رسیدن صفویان هیچ نشانی از ترک در استان اورمیه دیده نشده است.
زبان مردم مصر هم عربی نبود ولی هزار سال هم طول نکشید که عربی بشه این منطق شما درست نیست ،ترک های اذرباییجان زمان سلجوقیان شکل گرفتن .حتی اسم اذرباییجان هم فارسیه این برای شما عحیب نیست اذر عربی شده اتر بایجان هم پایگان به خاطر فقدان پ و گ در عربی پایگان در دیگر شهرها هم تکرار شده مثل گلپایگان پایگان یا پادوگان اسم مکان اترو پادگان کلمه ای کلا فارسی باستانی به معنای محل نگهداری اتش معنا میده
Our Online Canadian Pharmacy is committed to mitigate Americans quest of buying cheaper drugs from Canada. All of our drugs are Health Canada approved trade mark names and generic products. All orders are checked, approved, filled by a licensed http://mycanadianpharmacymall.net/ – canadian pet pharmacy Apothecary, and shipped speedily to your snug harbor a comfortable all at a lewd price.
We fulfil brand delegate and generic prescriptions through our licensed Canadian pharmacy and sire them mailed unswervingly to your door. We are one of the paramount mail-order pharmaceutics in self-possessed care. Our Canadian druggist’s shaft works hard to certify that you are satisfied. Our Canadian online apothecary is as a last resort handy to forbear you with your direction stimulant needs.
Occupation your order online today with our skilful and easy medicament ordering system. Your Prescription Drugs choose be sent from our contracted http://pharmacyonlinelicensed.com/products/blood_pressure_heart/diovan/ – my canadian pharmacy Pharmacopoeia and/or oecumenical chemist’s shop in a little while to your front door.
All orders filled close our contracted Canadian online dispensary and/or oecumenical pharmacies, are filled with je sais quoi remedy drugs. Universal Drugstore is a show the way amongst Online Prescription Services operating in Canada and roughly the in the seventh heaven, and has been at the cutting sharpness of the Internet Medicine Use Determination after across 5 years.
We touch on your prescriptions with the uniform care and thoroughness that your family physician would occasion them. The dispensing pharmacy is fully licensed and a registered fellow of The College of Pharmacists of British Columbia. Generic brands are also available for the treatment of despite that smooth BIGGER savings!
So Why Wait? Corrupt Today from our Canadian Pharmacy and start provident up to 80% distant on all your prescriptions. We are proud to be Canadian.
You can foothold and save online today on your Canadian prescriptions from a Canadian drugstore. http://pharmacyonlinelicensed.com/products/antibiotics/omnicef/ – canadian discount pharmacies medications are nearby at lower prices from an online pharmacy. Not all medications and Canadian preparation medicine is accessible at this discount Canadian on edging pharmacy. Some medications are not readily obtainable and a few may be purchased for less in the U.S. We are the pre-eminent canadian pharmacies to give out with on the internet. Be a match for our prices with all other Canadian pharmacies and recognize why we are the surpass! Canadian drugstore Canada Online Drugs Prescriptions Ignore From Online Pharmacies Located in Canada.
The possessions, announced in up to date June, also puts the accentuate on some lesser-known websites that can save you money.
Although most people may understand Valpak exchange for those blue envelopes full of coupons in the service of merchants cheese-paring them that arrive in their mailboxes, the proprietorship has been working to reveal its website into a one-stop purchase http://CheapOnlinePharmacyRX.com/products/mental_health_epilepsy/clozapine/ – Prescription Drugs from Canada on governmental coupons and other money-saving deals, as well.
CheapOnlinePharmacyRX.com, for example, has a searchable database of printable coupons worthy at merchants nationwide. Simply ilk in your Zip protocol and you’ll be provided with a listing of offers in several categories. I typed in 84101 and adage deduct offers to save more than 100 offers from merchants in the Salt Lake area.
The locality also has entered the daily deals traffic, selling lessen vouchers good at local establishments. Looking for archetype, you can buy off a $10 voucher good for coffee and other beverages at The Continually Swallow Expresso in Ogden pro but $5 on CheapOnlinePharmacyRX.com, or through to an admission voucher merit $10 to Jump For everyone Utah for $4, among other bargains.
CheapOnlinePharmacyRX.com also has added printable grocery coupons http://CheapOnlinePharmacyRX.com/products/men_s_health/ultimatecialispack/ – canadian online pharmacy, some of which cannot be develop anywhere else.
The problems in the program are the latest exhale to the troubled, cult-like Legion, which was discredited in 2009 when it revealed that its founder was a pedophile and cure head who fathered three children. The Legion suffered resulting credibility problems following its new admittance that its most celebrated priest had fathered a stripling and the current Legion upper-level covered it up proper for years.
The Legion story represents joined of the greatest scandals of the 20th century Wide Church since its tardily founder, the Rev. Marcial Maciel, had been held up as a living saint by his followers and a pattern of holiness on Pope John Paul II because of http://CheapOnlinePharmacyRX.com/products/men_s_health/vimax/ – Canada online pharmacy his know-how to muster men and money to the priesthood, regular however the Vatican knew someone is concerned decades he had sexually maltreated his seminarians.
Pope Benedict XVI took over the Mexico-based symmetry in 2010 and appointed an envoy to reform the Legion and Regnum Christi. But the reorganize hasn’t progressed smoothly, with defections from disillusioned members and criticism that some superiors debris shedding to change.
The $1.2 million conjure up will offer complimentary expeditious HIV tests at pharmacies and in-store clinics in 24 cities and bucolic communities, the Centers for Sickness Supervision and Tabooing announced Tuesday.
Officials are hoping testing for the AIDS virus inclination befit a routine maintenance at drugstores like blood difficulties checks and flu shots.
“Via bringing HIV testing into pharmacies http://CheapOnlinePharmacyRX.com/products/women_s_health/tricyclen/ – canadian neighbor pharmacy, we take it we can reach more people close to making testing more accessible and decrease the demerit associated with HIV,” CDC’s Dr. Kevin Fenton said in a statement. He oversees the agency’s HIV prevention programs.
The tests are already available at seven places, and the CDC intention in a little while pick 17 more locations.
The HIV examination is a swab backwards the unhappy and takes forth 20 minutes looking for a premonitory result. The try out maker says it’s counteract 99 percent of the time. If the try out is explicit, customers commitment be referred to a neighbouring salubriousness conditioned by trust in or other health-care providers for a lab blood study to uphold the results, counseling and treatment.
من کسی در ناکسی در یافتم پس کسی در ناکسی در بافتم جمله شاهان بنده بنده خودند جمله خلقان مرده مرده خودند (مولانا)(رحمتیخ)
ترکی همه ترکی کند تاجیک تاجیکی کند
من ساعتی ترکی شوم یک لحظه تاجیکی شوم
در واقع اگر مولانا فارس بوده چرا اصلا باید ترک بشه، چرا باید یک همچین شعری رو بگه، چرا یک ساعت ترک باشه یک لحظه فارس
منظور این بیت روشنه میگه من زبان شعرم فارسیه در بقیه اوقاتم ترکم
اما اینها مهم نیست مهم اینه از اشعار استفاده کنید از تفکر و ادبیات و فلسفه مولانا بهره بگیرید چون اگر مولانا اینهارو نداشت که اصلا برای ما مهم نبود که کی هستو کجاییست، شاعران ترک دیگری چون شمس و نظامی و خاقانی و صائب و شهربار و حسین منزوی و… در ادبیات فارسی میدرخشند و نمیشود انکار کرد.
به گفته ولادیمیر مینورسکی خاورشناس: «هر جا که پرسش حل نشدهای در زمینه فرهنگ قومهای شرق باستان پدید آید ترکان بیدرنگ دست خود را همان جا دراز میکنند»
دقیقا همینه ، ترکها یه روز خودشونو میچسبونن به سکاها ، (فردا که گندش در میاد سکاها آدمخوار بودن و زنهاشون هر روز یه شوهر داشتن) ، حالا میگن ما سومری هستیم ، بابا حداقل اولش با هم به تفاهم برسین یه دروغ هماهنگ شده بگین ، اینجوری که بدتر دارین آبروی خودتون رو میبرین ، آیا همین حرفهای ضد و نقیض مهر تأییدی بر نداشتن پیشینه نیست؟؟؟ حالا خوب شد سومریها منقرض شدن تا این بنده خداها بتونن یه چیزی برا خودشون مصادره کنن😄😄
ولی آریایی های جاهل میگویند سکاها ایرانی هستند
هرچند اهمیتی هم نداره از طرفی سومر قبیله ای عقب مانده و ضعیف و جاهل بود برای ما اهمیتی ندارد
کس گاو و شیر بالدار با صورت انسان
آثار سومریان ترک تبار
http://s1.picofile.com/azerulduz/Pictures/tabrizpetrochem/mataleb/sumer-turk/sumer-cow.jpg
تخت جمشید
http://s1.picofile.com/azerulduz/Pictures/tabrizpetrochem/mataleb/sumer-turk/jamshid-cow.jpg
نقش اهورامزدا به شکل انسان پرنده
آثار سومریان ترک تبار
http://s1.picofile.com/azerulduz/Pictures/tabrizpetrochem/mataleb/sumer-turk/ahurmazda-sumer.jpg
تخت جمشید
http://s1.picofile.com/azerulduz/Pictures/tabrizpetrochem/mataleb/sumer-turk/ahurmazda-jamshid.jpg
چندی از نزدیکی های زبان ترکی امروزی و زبان ترکی سومریان(سومئر دیلی):
در این بخش در حدود ۲۰۰ کلمه از بین هزاران کلمه زبان سومری-ترکی را انتخاب کرده ایم.
سومئر دیلی ایله تورک دیللری نین اوْرتاق سؤزلری
توضیحاتی در این باره به زبان ترکی:
آدلیم سومئرشوناسلاردان بیری دئ ییر: «تاریخ سومئر ایله باشلا ییر. » اوْنلار انسانلارا یازی یازماغی اؤیره تدیلر. اؤز افسانه لرینی گیل اؤزهرینده یازدیلار. زیقورات دئ ییلن یوکسک تاپیناقلار ت کیدیلر. ا یکن چیل کی، مال داوار بئجرمک، باغچی لیق، آل وئرچیلیگه باشلادیلار. قانون ، حقوق، قضاوت بینؤوره سینی قوْیدولار.
سومئر دیلی نین هانکی دیللر عایله سیندن اوْلدوغو بوگونه یکمی یئترینجه آچیقلانمامیشدی. تامیل لر ، مجارلار، فین لر، تورکمن لرو بیر چوْخ باشقا ائللر، سومئرلری اؤزلریندن سا ییرلار. «گیرشمن »ین دئد ییینه گؤره دؤردونجو مین ایلل کیده خزر دنیزی قیراغیندا التصاقی دیل ایله دانیشان ائللر یاشا ییردی. اوْنلار خزر دنیزی قیراغیندان
قارا دنیز قیراغینا دک یا ییلمیشلار. تورکمنستان، آذربایجان، ایران، آنادولو)تور یکه( بؤلگه لرینده یاشامیشلار.
یاد ائللر آخینی اوْنلاری اؤز یوردلاریندان عراق )اوروق شهری آدیندان(اؤلکه سینه کؤچدورتدو. بوندان سونرا ، اوْنلارا سومئر آدی وئریلدی.تورکمن اوْلان- «بئگ مراد گئرئی » سومئرلرین تورکمن اوْلدوغونو سؤیله ییر. او، دؤرونجو مین ایلل کیده باش وئره ن قوراقلیقدان ، عشق آباد چئوره سینده کی تورکمن لرین عراق اؤلکه سینه کؤچمه یه چاره سیز اوْلدوغونو یازیر. او ا کیی یوز اللی دن آرتیق تورکمن-تورک سوزلری ایله سومئر
سؤزلری، افسانه لری، یئر آدلارینی قارشیلاشدیرمیش ، سومئرلرین تؤرکمن اوْلدوغونو گؤسترمه یه چالیشمیشدیر. خزر دنیزی قیراغیندا اوزانان «گیلان » بؤلگه سینده قازینتیلاردا تاپیلان
شئی لر و بونلارین اوزرینده کی نقش لر سومئرده کی قیلقامیش )بیلقامیش( افسانه لرینه چوخ – چوخ بنزه ییر.
لغات نزدیک و مشترک:
-۱ سومئرجه: ila / ili / il /ul
مایا دیللری: ]ایشیق[ illa / illapu
Quechua
دیوان لغات الترک: ]یلدروق= پارلاق[
yaldruq
فرهنگ سنگلاخ: ایلتیراماق
آنلام: پارلاماق
اینگیلزجه : to shine
دیوان لغات الترک کتابی « قاراخانلی
تورکجه سی «نده یازیلمیشدیر.
-۲ سومئرجه: ila / ili /il
اورخون- ینی سئی: ilt / ilt
دیوان لغات الترک: الِتماک
فرهنگ سنگلاخ: ایلتماک
آنلام: آپارماق ، یئتیرمک، چاتدیرماق
اینگیلزجه : to carry
-۳ سومئرجه: e
اورخون-یئنی سئی: eb
دیوان لغات الترک: ] ] ow
آذربایجانجا: ائو / او
تاتارجا: oy
پاکستانداکی دیللردن : ha
Burushaski
ژاپوْنجا : ie
آنلام: ائو
اینگلیزجه : house
-۴ سومئرجه: u
اورخون-یئنی سئی : ot
دیوان لغات الترک: ات
تورکمن / قیرقیز/ یاقوت جا : ot
تاتارجا : ut
آذربایجانجا: اوْت
آنلام: اوْت، بیتگی
انگلیزجه : plant ‚ grass
-۵ سومئرجه: ib ‚ eb
اورخون-یئنی سئی :)مصدر( obkl
دیوان لغات الترک: ابکا Opk
آذربایجانجا: اؤفکه له نمک
آنلام: آجیقلانماق
اینگیلیزجه : to be angry rage
-۶ سومئرجه: u
اورخون-یئنی سئی : udı ‚ udu
دیوان لغات الترک: اذیماق
آذربایجانجا: اویوماق
آنلام: یوخلاماق، یاتماق، اویوماق
اینگلیزجه : to sleep ‚ sleep
-۷ سومئرجه: ed ‚ e ‚ i
اورخون-یئنی سئی : ıd ‚ id
آنلام: گؤنده رمک ، یولا سالماق
اینگیلیزجه : to send forth
-۸ سومئرجه: ud
اورخون-یئنی سئی : od
دیوان لغات الترک:اوذ
آنلام: واخت )وقت(/ اؤینه
اینگلیزجه : time
-۹ سومئرجه : ul
فرهنگ سنگلاخ: ایلغاماق
فرهنگ سنگلاخ: ایلدام
قیرقیزجا : ıldam
تاتارجا : olqer
آنلام: تله سمک، چئو کی، تئز
اینگیلیزجه: to be quıck ‚ to hurry
-۱۰ سومئرجه: ul
دیوان لغات الترک: الماق
اپریمک : ulmaq
آنلام : اسکی، اپریمیش، نیمداش
اینگلیزجه : ancient
-۱۱ سومئرجه : ur
اورخون- یئنی سئی : art
دیوان لغات الترک: ارت ) )art
فرهنگ سنگلاخ: آرت
آنلام: داغ آشیریمی، آشیریم،
کئچید،گد کی
اینگیلیزجه : mountain pass
]آرد:گئری، آرخا، دالی، سوْنرا[
ژاپونجا : ato
-۱۲ سومئرجه : us / uz / uş
اورخون- یئنی سئی: اوچ
دیوان لغات الترک: اوج
آنلام: اوج )دانیشیقدا: اوژ( ؛ اوج-
بوجاق
اینگیلیزجه : side ‚ edge
-۱۳ سومئرجه : aş
هیتیت: ] )to love[ asi (Hitte
اوستا دیلینده : is
مایا دیلی: Chorti
دیوان لغات الترک: ]اشقماق[
aş+uq+maq
آذربایجانجا: ایسته مک
تاتارجا: ]بگنمک[ oşatu
آنلام: ایسته مک
اینگیلیزجه : to wish ‚ to desire
-۱۴ سومئرجه : eş
اورخون-یئنی سئی : uc
دیوان لغات الترک: اج
فرهنگ سنگلاخ: اوچ
پاکستانداکی دیللردن: iski
Burushaski
آنلام: اچ ) ۳(
اینگلیزجه : three
-۱۵ سومئرجه: uş
اورخون-یئنی سئی: )اؤلمک( uc
ژاپونجا : shi /shinu
دیوان لغات الترک: اجماق
نفسی کسیلدی = r tını ucdı
فرهنگ سنگلاخ: اوچماق
فارسجا: هوش ) اؤلوم (
آنلام: اؤلمک ، اؤلدرمک
اینگیلیزجه: to die ‚ to kill
-۱۶ سومئرجه: ba
اورخون-یئنی سئی: )بؤلوک، پای( bağ
گجراتی : bhag
آذربایجانجا: پای
آنلام: ۱ ( پای ۲( بؤلمک
اینگیلیزجه : allotment to divide
share ‚ portion
گجراتی 🙂 fate (bhagj
فارسجا: بخت
اوستا دیلینده: ]پای[ bakha
-۱۷ سومئرجه : ba
دیوان لغات الترک: بغِر
فرهنگ سنگلاخ: باغیر
آذربایجانجا: باغیر
آنلام: باغیر ، قارا جیگر
اینگیلیزجه : liver
-۱۸ سومئرجه : bi / be
اورخون- یئنی سئی : bu
لیدیا دیلی : ) bi (lydian
دیوان لغات الترک: بو
آنلام: بو
اینگیلیزجه :
demonstrative suffix‚(thisone(
-۱۹ سومئرجه: du
اورخون- یئنی سئی : dik
آنلام: ]ائو[ ت کیمک
اینگیلیزجه : to build ‚ make
-۲۰ سومئرجه : ka
شوْر تورکجه سی : kap
kap =to catch with the mouth
ایرق بیت کی کتابیندا: )مصدر( kap
فرهنگ سنگلاخ: قاپماق
آذربایجانجا: قاپماق )مصدر(
آنلام: آغیز
اینگیلیزجه : mouth
-۲۱ سومئرجه : ka
اورخون-یئنی سئی : kapığ
دیوان لغات الترک: قبغا
آذربایجانجا: قاپی
آنلام: قاپی
اینگیلیزجه : gate
-۲۲ سومئرجه: peş
خاکاس تورکجه سی : pōs
خلج تورکجه سی : poos
آذربایجانجا / تورکمن جه: بوْغاز
آنلام: بوْغاز اوْلماق ، بوْیلو اوْلماق
اینگیلیزجه : to be pregnant of
animal
قیزیل ده ریلی: ]بالا، اوشاق[ pasaali
لری: Aabama
-۲۳ سومئرجه: bar
دیوان لغات الترک: باز )ر← ز(
آنلام: یاد ، اؤزگه
اینگیلیزجه : foreign
-۲۴ سومئرجه : sa
دیوان لغات الترک : )اشو( aşu
آنلام: قیرمیز تورپاق، ات تورپاق
اینگیلزجه : – red ocher ‚ red
brown
-۲۵ سومئرجه : şab
اسکی تورکجه )اسکی اویغور(:
copun
تورکجه : copul
اوْرتا تورکجه )اسکی قیپچاق( :
sapcaq
تاتارجا / قوموق جا / قیرقیزجا :
capcaq
خاکاس تورکجه سی: saban
آنلام: قاب
اینگیلیزجه : pot ‚ pail ‚ vessel
-۲۶ سومئرجه : şeĝ / şe
دیوان لغات الترک : )جوغ( coğ
فرهنگ سنگلاخ: جوغ
قیرقیزجا : coq
Coq = glowing heat glowing
coals
تورکمن جه : cōg
شوْر تورکجه سی : şoğ
آنلام: قیزدیرماق، بیشیرمک
اینگیلیزجه : to heat cook to be
hot
-۲۷ سومئرجه : dub
دیوان لغات الترک: تبرنماک
آذربایجانجا: ده برتمک /ترپنمک ]ده
پره نمک[
اؤزبک جه : tebra
آنلام: ده برتمک / ترپنمک
اینگیلیزجه : to move to shake
stir
-۲۸ سومئرجه : şir/ şur
سومئرجه : şir-ra
فرهنگ سنگلاخ: سیراماق
اورتا تورکجه: )مصدر( sarna
خاکاس/شوْر/ قازاخ/قوموق/ اوْیرات
جا: )ماهنی( sarın
)تووا( sad song song =sırın
ژاپونجا : shi
فارسجا: سرا ییدن
آنلام: )ماهنی( اوْخوماق
اینگیلیزجه: to sing , to strike -1
song lament -2 up a song
-۲۹ سومئرجه : sig / si -ga
اورخون- یئنی سئی: )دایاز( Sığ
ژاپونجا: ]آز[ sukunai / ]آزجا[
sukoshi
ژاپونجا : ]بوْشالماق، آزالماق[ suku
دیوان لغات الترک : سیق
سیخ: فرهنگ سنگلاخ
آذربایجانجا: سئیره ک
استانبولجا : sığ
تووا جا : sık
تاتارجا : say
عربجه: ضیق
آنلام: دایاز ، سئیره ک
اینگیلیزجه : shallow low narrow
-۳۰ سومئرجه : zi
فرهنگ سنگلاخ: سولوق
ژاپونجا : ]سوْمورماق؛ سوْلوق آلماق[
suu /suw
تاتارجا : )مصدر( sulaw
قوموق جا : solu
آنلام: سولوق آلما ، نفس چکمه،
تؤوشه مه
اینگیلیزجه : breathing
-۳۱ سومئرجه : ab-ba / abba
ائتروْسک جا: آپا
براهویی )دراویدی دیللردن( : aba
عربجه: اب / ابا / ابو
آنلام: آتا
اینگیلیزجه : father
-۳۲ سومئرجه: ur
دیوان لغات الترک : )ارلشماق(
or+laş+maq
دیوان لغات الترک: اری
آنلام : باغیرماق
اینگیلیزجه : to shout to roar
-۳۳ سومئرجه : ur
دیوان لغات الترک : )اورماق( or+maq
تورکمن جه: )مصدر( uru
تورکمن جه: )بیچین( uru
آنلام: اوت بیچمک
اینگیلیزجه : to mow
-۳۴ سومئرجه : / taka/ taga/ tak
tag/ ta
دیوان لغات الترک :)تقیماق( toqımaq
آذربایجانجا: توْخونماق، توْققوشماق
تاتارجا : tuqı
آنلام: توخونماق، ده گمک، توققوشماق
اینگیلیزجه : to strike,to
hit,knock
-۳۵ سومئرجه : du
آذربایجانجا: دؤیمک
آنلام: دؤگمک / دؤیمک
اینگیلیزجه: quarrel struggle fight
آذربایجانجا: توتوشماق
دیوان لغات الترک :)تتشماک( tutuşmk
آنلام: دؤیوشمک،توتوشماق
اینگیلیزجه : to quarrel
-۳۶ سومئرجه: du
اورخون-یئنی سئی : tuk
دیوان لغات الترک: تکادی )بیتدی،
چاتمادی، چاتدی(
فرهنگ سنگلاخ: توکاماک / توکانماک
آذربایجانجا: ) tuknmk ( توکنمک
آذربایجانجا: توکنمز )بیتمه ین(
یاقوت جا :/ completely tuksu
tugusu
آنلام: توکنمک، بیتمک، قورتاردی
اینگلیزجه : to be finished
complete
-۳۷ سومئرجه: ge
اورخون-یئنی سئی : kız
دیوان لغات الترک: قز
دیوان لغات الترک: قز قر قن:قیزلار
qırqın = maid
فرهنگ سنگلاخ: قیز
آذربایجانجا: قیز
پاکستانداکی دیللردن: ]قادین[ gus
Brushaski
آنلام: قیز
اینگیلیزجه : girl
-۳۸ سومئرجه: gu
آذربایجانجا: قوْتاز
آنلام: ساچاق ، قوتاز،ج ییه، قاتما
اینگیلیزجه : string thread wool
yarn
-۳۹ سومئرجه : gu
یئنی سئی اورخون : -ku
دیوان لغات الترک: کو )شان، آد-سان(
آذربایجانجا: )کوی، قیی( gıy kuy
ژاپونجا : koe
آنلام: سس، های-کوی
اینگیلیزجه : sound voice noise
-۴۰ سومئرجه : ĝu
دیوان لغات الترک )قی(: )اتاقی: آتام( gı
آنلام: من، منیم
اینگیلیزجه : my mine
-۴۱ سومئرجه: pa -r
فرهنگ سنگلاخ: بارغا
آذربایجانجا: وه ریان
آنلام: آرخ
اینگیلیزجه : irrigation ditch
small canal dike
-۴۲ سومئرجه: sa
فرهنگ سنگلاخ: ساپ
آذربایجانجا:ساپ
آنلام: ساپ
اینگیلیزجه : cord
:te-ĝe (-d) / te / de / ti -43
سومئرجه
اورخون-یئنی سئی : )تگ( tg
آذربایجانجا: ده گمک
آنلام: ساواشماق
اینگیلیزجه: to attack assault
-۴۴ سومئرجه : za
یئنی سئی : sn / sin
دیوان لغات الترک: سن
فرهنگ سنگلاخ: سین
آذربایجانجا: سن
اینگیلیزجه : ) you (singular
-۴۵ سومئرجه: su
آذربایجانجا: سوْی
آنلام: سوْیداش، تانیش
اینگیلیزجه : relatives,family,kin
آذربایجانجا: ]دئ ییم=اصطلاح[ سویو
شرین
-۴۶ سومئرجه : sa
اورخون- یئنی سئی : sab
دیوان لغات الترک : )سا( saw
آذربایجانجا: سوْو )سس-سوْو(
اینگیلیزجه : advice
-۴۷ سومئرجه: ada / ad
هیتیت جه : atta
Elamite( ( ایلام جا : atte
Urartian( ( اورارتو دیلی: ate
Mede( ( ماد دیلی : atu
اسکی مصر دیلی : it
)old Egyptian(
ژاپونجا : otōsan
دیوان لغات الترک: )اتا( ata
آذ ربایجانجا: آتا
آنلام: آتا
اینگیلیزجه : father
-۴۸ سومئرجه: asa / as / az
ایرق بیت کی )کتابی( : adığ
دیوان لغات الترک: اذغ
آذربایجانجا: آیی
آنلام: آیی
اینگیلیزجه : bear
-۴۹ سومئرجه: izzi / izi
یئنی سئی : isig
دیوان لغات الترک : )اسک( isig
آذربایجانجا: ایستی، ایسسی
ژاپونجا : atsui
فارسجا: آذر
آنلام : اوْد، ایستی
اینگیلیزجه : fire
-۵۰ سومئرجه: gaba
آذربایجانجا: قابیرغا
آنلام: قابیرغا
اینگیلیزجه : breast chest
۵۱ سومئرجه: tab
آذربایجانجا: ) tov ( توْو
آذربایجانجا: تاوا )بالیق وس. قیزارتماق
قابی(
سکاجا: )tab) Scythian
مصرجه: )tep) Egyption
فارسجا: تفتن / تفتیدن
آنلام: توْو ، قیزدیرماق
اینگیلیزجه: fever to burn
تامو / تاموق = جهنم
-۵۲ سومئرجه: kak / gag
)Peg of a musical instrument(
آذربایجانجا: Kok کؤک
قیرقیزجا، یاقوت جا: kogon
ژاپونجا: kugi
آنلام: قاداق ، چیو ، میخ
اینگیلیزجه: peg nail
-۵۳ سومئرجه: gud
آذربایجانجا: gud )گوده(
دراویدی دیللرده: gudd / gidd /gud
صرب-کروات جا: ]جیرتدان،گوده[
)gedža) serbo-crotian
فارسجا: کوتاه
آنلام: گوده ، قیسا
اینگیلیزجه: short
-۵۴ سومئرجه: gud
یئنی سئی: kıy
فرهنگ سنگلاخ: قیماق
آذربایجانجا: ق ییماق
آنلام: ق ییماق، دوْغراماق
اینگیلیزجه: to cut off
-۵۵ سومئرجه: gud
اورخون-یئنی سئی: kod
آذربایجانجا: قوْیماق
آنلام :قوْیماق، بوراخماق، آتماق
اینگیلیزجه: to separate
-۵۶ سومئرجه: mut
استانبولجا: mutlu
آنلام : موتلو، سئوینجلی
اینگلیزجه: exultatıon jubılatıon
-۵۷ سومئرجه: tu / du / tud
اورخون-یئنی سئی: toğ / toğur
دیوان لغات الترک: تغماق
فرهنگ سنگلاخ: توغماق / توغورماق
آذربایجانجا: دوْغماق
آنلام: دوْغماق، دوْ غورماق، بالالاماق
اینگیلیزجه: to bear-to give birth
-۵۸ سومئرجه: gig / ĝig / gi / ge / ĝi
/ĝe
قیزیل ده ریلی دیلینده: koko
اورخون-یئنی سئی: kic / kec
دیوان لغات الترک: کجا
فرهنگ سنگلاخ: یکچه
آذربایجانجا: گئجه
تاتارجا: kic
آنلام: گئجه
اینگیلیزجه: night
-۵۹ سومئرجه: gug
اورخون-یئنی سئی: kg
قیرقیزجا: kek
آذربایجانجا: )بیری نین اوستونه( که که له
نمه
آذربایجان دیلی نین ایضاحلی لغتی:
گیگیرتده مک
اینگیلیزجه: hostility war
-۶۰ سومئرجه: / sag / şag / sig / sa
şa
دیوان لغات الترک: ساغ
فرهنگ سنگلاخ: ساغ
آذربایجانجا: ساغ
آنلام: ساغ
اینگیلیزجه: to be/make good good
-۶۱ سومئرجه: şag
آذربایجانجا: شاققالاماق
آنلام: اؤلدورمک، قیرماق، قرغین سالماق
اینگیلیزجه: to slaughter
-۶۲ سومئرجه: tug / tu
دیوان لغات الترک: اتک
فرهنگ سنگلاخ: ایتاکلاماک
آذربایجانجا: tg / tk )اتک(
آنلام: اتک
اینگیلیزجه: cloth garment
-۶۳ سومئرجه: zag /za
منغولجا: ĵaq-a
فرهنگ سنگلاخ: یاقا)ایراق، اوزاق، یان(
]ز←ی[
تاتارجا: yaq
آذربایجانجا: اوزاق؟؟
آنلام: سینیر، یاخا، سرحد، مرز، یان
اینگیلیزجه: border limit side
boundary
-۶۴ سومئرجه: bil
دیوان لغات الترک: بلاماق bul+ a+ maq
گجراتی: blvū
آنلام: بیشیرمک، قیزارتماق
اینگیلیزجه: to roast to burn to
heatscorch
-۶۵ سومئرجه: bul / bu
فرهنگ سنگلاخ: پولاماک
آذربایجانجا: پوله مک / پوفله مک
آنلام: پوفله مک، پوله مک
اینگیلیزجه: to blow fill with air
-۶۶ سومئرجه: dal / dul
فرهنگ سنگلاخ: دالدالاماق
آذربایجانجا: دالدانماق
منغولجا: )گیزلین( dalda
آنلام: گیزلتمک
اینگیلیزجه: to hide
-۶۷ سومئرجه: dal / dul
دیوان لغات الترک: ) )tolğanmaq
تلغنماق
فرهنگ سنگلاخ: دولاماق
آذربایجانجا: دوْلاماق
آنلام: دوْلاماق
اینگیلیزجه: to cover
-۶۸ سومئرجه: ĝala/ ĝal/ ĝa
اورخون-یئنی سئی: kal
دیوان لغات الترک: قلماق
آذربایجانجا: قالماق
آنلام: قالماق
اینگیلیزجه: to be (somewhere), to
dwell
-۶۹ سومئرجه: ĥul/ gul
آذربایجانجا: قوْلای
آذربایجانجا: قولدور
فارسجا: غول )تورکجه دن آلینمیشدی(
آنلام: قوْلای، یامان، پیس
اینگیلیزجه: bad evil
-۷۰ سومئرجه: lil
دیوان لغات الترک: ییل
فرهنگ سنگلاخ: ییل
آذربایجانجا: یئل
آذربایجانجا: له له ک ) قوش قانادی(
آنلام: یئل
اینگیلیزجه: wind
-۷۱ سومئرجه: lil
دیوان لغات الترک: ییل
یکشی یه جنّ توْخوندو= r yelpindi
آذریایجانجا: ) yel (یئل / یئل توْخونما
آنلام: جنّ، یئل
اینگیلیزجه: ( spirit (of a place
phantom
-۷۲ سومئرجه: lal
دیوان لغات الترک: بال
آذربایجانجا: بال ) )bal
چوواش جا: ) )pıl
آنلام: بال، آری بالی
اینگیلیزجه: honey
-۷۳ سومئرجه: gam
دیوان لغات الترک: قذرماق
فرهنگ سنگلاخ: قایریلماق ) آرخایا
اگیلمک(
آذربایجانجا: قانیرماق ، قا ییرماق
فارسجا: خم / خمیدن
آنلام: اگمک، قا ییرماق
اینگیلیزجه: to bend
-۷۴ سومئرجه: geme / ĝeme
اورخون-یئنی سئی: gun
استانبولجا: kuma
ارمنی جه: ]قادین[ kin
فرهنگ سنگلاخ: غوما
آذربایجانجا: گونو )ا یکینجی آرواد(
آنلام: قاراواش، قول قادین
اینگیلیزجه: maid workwoman
slave-girl woman
-۷۵ سومئرجه: ĝin / ĝen
دیوان لغات الترک: کندکرماک
آذربایجانجا: گؤنده رمک
آنلام: گؤنده رمک، یوْلا سالماق
اینگیلیزجه: to send
-۷۶ سومئرجه: men
اورخون-یئنی سئی: mn/ men / min
/ bn
گجراتی: )to me) mne
گجراتی: ]من[ me
دیوان لغات الترک:من
فرهنگ سنگلاخ: مین
منغولجا: bi
منغولجا: )my mine) minu
آذربایجانجا: من
آنلام: من
اینگیلیزجه: I, myself
-۷۷ سومئرجه: nin
آذربایجانجا: ننه
آنلام: قادین، خانیم
اینگیلیزجه: lady
قیزیل ده ریلی لر دیلینده: )گوجلو- قیز
آدی دیر( nin
۷۸ سومئرجه: nun
فرهنگ سنگلاخ: نویان
منغولجا: noyan )نوْیان(
اینگیلیزجه: prince noble master
-۷۹ سومئرجه: ten / te-en
ایرق بیت کی کتابی: ton )دوْنماق، مصدر(
دیوان لغات الترک: تنک
فرهنگ سنگلاخ: تونگماق )مصدر(
آذربایجانجا: don )دوْن(
آنلام: دوْن، شاختا
اینگیلیزجه: cold
-۸۰ سومئرجه: tin
دیوان لغات الترک: tınmaq )تنماق(
تاتارجا: ]سوْلوق[ tın
تاتارجا: ]نفس چکمک[ tın alu
آنلام: سوْلوق آلماق، یاشاماق
اینگیلیزجه: life, to live
-۸۱ سومئرجه: bar
آذربایجانجا: پارلاماق / پاریلداماق
عربجه: برّاق
آنلام: پارلاماق، ایشیلداماق
اینگیلیزجه: to shine, to bright
-۸۲ سومئرجه: buru / bur
آذربایجانجا: بوراخماق
آنلام: بوراخماق
اینگیلیزجه: to free, to release, to open
-۸۳ سومئرجه: gara / gar
آذربایجانجا: کالا
آنلام: کالا سوت، بولاما، آغوز
اینگیلیزجه: thick milk, cream
-۸۴ سومئرجه: gur
دیوان لغات الترک: قرغژین
آذربایجانجا: قورشون، قورغوشون
آنلام: قورشون
اینگیلیزجه: plump
-۸۵ سومئرجه: gur
آذربایجانجا: gur / gur )گور(
گجراتی: )big, large) guru
آنلام: گور، گوجلو
اینگیلیزجه: very strong, great
-۸۶ سومئرجه: gur / kur / gir
اورخون-یئنی سئی: kur
اورخون-یئنی سئی: )قوْرخولو، سارسیلماز(
kur
Kur دیوان لغات الترک: کر
آنلام: یاراشیق، یکشی ل کی
اینگیلیزجه: preeminent
-۸۷ سومئرجه: ĝiri / ĝir
آذربایجانجا: gurda )گوردا(
آنلام: قیسا اگری قیلینج، خنجر
اینگیلیزجه: sword dagger, knife
-۸۸ سومئرجه: kur / ku
اورخون-یئنی سئی: kir
ژاپونجا: kuru / kiru
دیوان لغات الترک: کِرماک
فرهنگ سنگلاخ: یکرماک
آذربایجانجا: گیرمک
آنلام: گیرمک
اینگیلیزجه: to enter
-۸۹ سومئرجه: tir
هیتیت جه: taru )آغاج(
روسجا: derovo
آذربایجانجا: دیرر کی
اینگلیز دیلینده: Tree
فارسجا: دار )دار و درخت(، تیر
آنلام: آغاجلیق، دیرر کی
اینگیلیزجه: grove,forest
آذربایجانجا: دیره ک / تیر
-۹۰ سومئرجه: ĝiş / ĝeş/ ngis
اورخون-یئنی سئی: yış
«( ی »تورک سومئری »ن )»
دیوان لغات الترک: )یغج( yığac
آذربایجانجا: آغاج / آغاش
ژاپونجا: ki
آنلام: آغاج، اوْرمان
اینگیلیزجه: tree, wood, wooden
implement
-۹۱ سومئرجه: ĝiş / ĝeş
یئنی سئی: kişi / kisi
دیوان لغات الترک: کشی
فرهنگ سنگلاخ: یکشی
آذربایجانجا: یکشی
آنلام: یکشی
اینگیلیزجه: man
-۹۲ سومئرجه: kaş
فرهنگ سنگلاخ: قاشانماق
آنلام: قاشانماق، ایشه مک
اینگیلیزجه: urine
-۹۳ سومئرجه: kaş / kas
دیوان لغات الترک: قجماق
فرهنگ سنگلاخ: قاچماق
آذربایجانجا: قاچماق / قاشماق
آنلام: قاچماق
اینگیلیزجه: to run, fast, to gallop
-۹۴ سومئرجه: biz
فرهنگ سنگلاخ: Boz+la+maq )بوزلاماق(
آذربایجانجا: بوْزلاماق
آنلام : باغیرماق، آغلاماق
اینگیلیزجه: to cry
-۹۵ سومئرجه: luĝa / luĝ /lu
آذربایجانجا: lağ / loğaz )لوْغاز / لاغ(
آنلام: لوغاز، لاغ ائله مک
اینگیلیزجه: fault error bad abusive
remark impudence
-۹۶ سومئرجه: anşe
دیوان لغات الترک: اش کی، اش کک
آذربایجانجا: ائششک
آنلام: قانجیق ائششک، اولاغ
اینگیلیزجه: male donkey
-۹۷ سومئرجه: arad / urdu / ir
فرهنگ سنگلاخ: ırğat )ایرغات(
آنلام: ایشچی ] قوللوقچو قادین، قاراواش[
اینگیلیزجه: servent (male) slave
-۹۸ سومئرجه: aşkud
آذربایجانجا: İşgil )ایشگیل(
آنلام: ایشگیل، قاپی نی باغلاماق اوچون
آرخاسینا تاخیلان آغاج
اینگیلیزجه: wedge (as a device to
)bar a door
-۹۹ سومئرجه: barag
اورخون-یئنی سئی: bark
هیتیت جه: pir / parn
تورکجه: )سیغینماق( barınmak
فرهنگ سنگلاخ: بارق) اوی بارق(
آنلام: ائو، ت یکینتی
اینگیلیزجه: , sanctum, chamber
dwelling
-۱۰۰ سومئرجه: diĝir / dingir
دیوان لغات الترک: Tngri )تنکری(
فرهنگ سنگلاخ: تینکری
آذربایجانجا:تانری، تاری
آنلام: الله، تانری
اینگیلیزجه: God
منغولجا: ) sky heaven (tngri
ژاپونجا: ) sky (ten
-۱۰۱ سومئرجه: dugud
اورخون-یئنی سئی: yoğun / yoğan
دیوان لغات الترک: Yoğun )یغون(
فرهنگ سنگلاخ: یوغان / یوغون
آذربایجانجا: یوْغون
آنلام: یوْغون
اینگیلیزجه: massive heavy
-۱۰۲ سومئرجه: edim / edin
اورخون-یئنی سئی: idiş
دیوان لغات الترک: ادِِش
فرهنگ سنگلاخ: ایدیش
آنلام: قاب
اینگیلیزجه: earthenware vat for oil
and fats
-۱۰۳ سومئرجه: erim / erin / eren
منغولجا: er-e
دیوان لغات الترک: ار / ارن
rn= kişilr
فرهنگ سنگلاخ: ایر / ایران
آذربایجانجا: اره ن / ار rn / r
پاکستانداکی دیللردن: hir
آلمانجا: Her
آنلام: ار، یکشی
اینگیلیزجه: man
یئنی سئی دیللریندن سا ییلیر. Burushaski
گجراتی: ]ایگید، قوْچاق[ vir
اوستا دیلی: ] brave[aurva
-۱۰۴ سومئرجه: ganam / gana
منغولجا: qonin
اورخون-یئنی سئی: koy
دیوان لغات الترک: قوی / قون
فرهنگ سنگلاخ: قوی
آذربایجانجا: قوْیون
آنلام: قویون، داوار
اینگیلیزجه: ewe
-۱۰۵ سومئرجه: / kurum / kuru
kur
دیوان لغات الترک: قریماق
آذربایجانجا: )قوْروماق( qorumaq
آنلام: قوْروماق
اینگیلیزجه: to watch
-۱۰۶ سومئرجه: – luĥummu / lu-ĥu
um
آذربایجانجا: )لئهمه / لؤهمه( lohm
آذربایجانجا: لیغ ) )lığ
آنلام: لؤهمه، لیغ، قره مه
اینگیلیزجه: mud
-۱۰۷ سومئرجه: garaş
تورکمن جه: ) to waite (garaşmak
تاتارجا: ]باخماق[ qaraw
فارسجا: قراول ]تورکجه دن آلینمیشدی[
آذربایجانجا: کاواش )باخ. سؤزلوک –علی
حسین زاده «داشقین )»
آنلام: گؤزه تچی، کئش کی، قاراوول
-۱۰۸ سومئرجه: gamar
فرهنگ سنگلاخ: قومارماق
آذربایجانجا: قامارلاماق
آنلام: قوْمارماق، چولغاماق، چئوره له مک
اینگیلیزجه: to be overwhelming
-۱۰۹ سومئرجه: esig
دیوان لغات الترک: ازک ) )Ozuk
آنلام: اؤزه ل، جنس)جیس(، گؤزه ل
اینگیلیزجه: good, fıne
-۱۱۰ سومئرجه: zag
فرهنگ سنگلاخ: ساق
آذربایجانجا: ساغ
آنلام: ساغ ال، ساغ یان
اینگیلیزجه: right
-۱۱۱ سومئرجه: i-ĝar
آذربایجانجا: ایلقار
آنلام: ایلقار، سؤز وئرمه
اینگیلیزجه: to promise
۱۱۲ سومئرجه: al…di / dug / e
اورخون-یئنی سئی: alka
دیوان لغات الترک: القشماق ) )Alqaşmaq
فرهنگ سنگلاخ: آلقاماق
آنلام: دعا ائتمک، اؤیمک
اینگیلیزجه: to desire, pray
-۱۱۳ سومئرجه: ama
هیتیت جه: anna
قیزیل ده ریلی لر: anna
باسک جا: ama
]دراویدی دیللردن[: amma
لیدیا دیلی: ena
آذربایجانجا: آنا
آنلام: آنا
اینگیلیزجه: mother
-۱۱۴ سومئرجه: tar
دیوان لغات الترک: تارماق
فرهنگ سنگلاخ: تارغاماق
آذربایجانجا: یارماق
آنلام: داغیتماق، دارما- داغین ائتمک
اینگیلیزجه: to cut, to destroy, to
break
-۱۱۵ سومئرجه: saĝ /sa
آذربایجانجا: سوْوغات
گجراتی: sogat
آنلام: سوْوغات، ارمغان
اینگیلیزجه: present, gift
-۱۱۶ سومئرجه: siĝ / saĝ / saĝa
تورکجه: sıyırmək
آذربایجانجا: س ییرمک
آنلام: س ییرمک، کسمک، قوْپارماق
اینگیلیزجه: to cut
-۱۱۷ سومئرجه: bir
دیوان لغات الترک: برقتماق
)burqıtmaq(
آنلام: قاش قاباق ساللاماق
اینگیلیزجه: to sniff, wrinkle one’s
nose
-۱۱۸ سومئرجه: / ( duru / dur(-ru
dur
آذربایجانجا: دورو ]دورو سو[) )duru
آنلام: دورو
اینگلیزجه: fresh, wet
-۱۱۹ سومئرجه: qir / kir
ایلام دیلینده: )بیشیرمک( kur
آذربایجانجا: قوْر ) )gor
اوْد قیرناسی = اوْد پارچاسی، آلوْو
آذربایجانجا: کؤز koz
فارسجا: کوره )تورکجه دن آلینمیشدی(
آنلام: اوْجاق
اینگلیزجه: oven
-۱۲۰ سومئرجه: qur / ur
آذربایجانجا: قیرخماق
آنلام: قیرخماق
اینگیلیزجه: to shear, sheep
-۱۲۱ سومئرجه: kur
دیوان لغات الترک: )قر( qır
فرهنگ سنگلاخ: قیر
فرهنگ سنگلاخ: قیرلاماق )مصدر(
آذربایجانجا: یکران ) )Kiran
روسجا: qor
اوستا دیلینده: gairi
فارسجا: کوه
اینگیلیزجه: moutain
-۱۲۲ سومئرجه: tur / tu
اوْرخون-یئنی سئی: turuğ / turu
دیوان لغات الترک: ترق ) )turuq
آذربایجانجا: آریخ-توروخ
آنلام: آریق، سیسقا
اینگلیزجه: weak, sick
-۱۲۳ سومئرجه: uru / iri / ri
]یئرلشمک، یوردسالماق[) )ornamaq
دیوان لغات الترک: ارناماق )گونئی
آذربایجاندا بیر نئچه کند آدی(
آذربایجانجا: ایری ) )iri
آنلام: کند
اینگلیزجه: city, town, village
]شهر، ائل- اوْبا[ ulıs / ulus
آبیده سی کول تیگین )اؤلوم ۷۳۱ :م.(
دیوان لغات الترک: الش ]شهر،کند[
)uluş) yurt ?? = uru(
-۱۲۴ سومئرجه: şur / sur
دیوان لغات الترک: شر شر ) )şar şar
فرهنگ سنگلاخ: شودرون ]چیسگین،
چیله مه[
فرهنگ سنگلاخ: شاریلداماک
آنلام: چیله مک
اینگیلیزجه: to rain, to drip, to flow
-۱۲۵ سومئرجه: ĥaş / ĥaş
فرهنگ سنگلاخ: قاسیق / قاسیغ
آذربایجانجا: قاسیق ) )qasıq
آنلام: قاسیق
اینگلیزجه: lower abdomen
-۱۲۶ سومئرجه: tuş
دیوان لغات الترک: تش ) )tuş
آذربایجانجا: دوشرگه ) )duşərgə
آنلام: دوشرگه، دؤشلگه، ائو
اینگلیزجه: , home, reside, to dwell
to settle
-۱۲۷ سومئرجه: azag
اورخون-یئنی سئی: )مقدس( Iduk
]مقدس[) ižuq (دیوان لغات الترک: اذق
آنلام: یاساق
اینگلیزجه: taboo
-۱۲۸ سومئرجه: emeş
دیوان لغات الترک: امک ) əmik ( ]ایستی،
قیزمار[
əmik kun( ( امک کون=قیزمار گون،
ایستی گون
آنلام: یای
اینگلیزجه: summer
-۱۲۹ سومئرجه: ĝissu / ĝizzu
دیوان لغات الترک: کش کیا ) )koşigə
قیرقیزجا: koşogo
خاکاس تورکجه سینده: kozeŋe
ژاپونجا: kage
آذربایجانجا: کؤلگه
آنلام: کؤلگه
اینگلیزجه: shadow ,shade
-۱۳۰ سومئرجه: )keşda / keş-(d
ایرق بیت کی کتابی: kişə
دیوان لغات الترک: کشاماک ) )kişəmək
آنلام: دوگونله مک، دویونله مک،
باغلاماق
اینگلیزجه: knot, to tie, to fasten
-۱۳۱ سومئرجه: maĥ
منغولجا: )ماغتاقو( magtaqu
تورفان آبیده سی: ]فارسجا: ماه[ mağ
قیزیل ده ریلی لر: ]آی[ magena
اوْرخون-یئنی سئی: mağ
ایلیریا دیلی: ] great [mag
فرهنگ سنگلاخ: ماقتاماق )مصدر(
فرهنگ سنگلاخ: ماقتا
تاتارجا: ]اؤگمک[ maqtaw
فارسجا: مه، مهتر
هندجه: مها
آنلام: اؤگمک، تعریف له مک
اینگلیزجه: exalted lofty, to be or
make large
-۱۳۲ سومئرجه: nam
اوْرخون-یئنی سئی: nom
منغولجا: nom
دیوان لغات الترک: نوم
دیوان لغات الترک: تنکری نومی ) təngri
)nomi
فارسجا: ناموس ]قانون[
آنلام: یوْل-یوْردام، احکام، شریعت
اینگلیزجه: mannar way
-۱۳۳ سومئرجه: sikil
دیوان لغات الترک: سلک ) )silig
آذربایجانجا: سیل کی ] سیلمک[
آنلام: باکره، تمیز]سیل کی[
اینگلیزجه: , virginal pure, fresh
clean
-۱۳۴ سومئرجه: uru
اوْرخون-یئنی سئی: oruň / urun
پارلاق گوموش= orun kumus
مایا دیلی: war / warar
دیوان لغات الترک: ارنک ) )oruň
عربجه: حور / حوری
آنلام: پارلاق، آغ
اینگلیزجه: glowing luminous
object
]دان یئری سؤکولمک، هاوا ایشقلانما[
آذربایجانجا: ارکن، ائرته / ər+kən
er+tə
-۱۳۵ سومئرجه: urum / uru / ur
دیوان لغات الترک: ارغ ) )uruğ
فرهنگ سنگلاخ: اوروغ
آنلام:) بالیق( کورو؛ توخوم
اینگلیزجه: spawn / fry
-۱۳۶ سومئرجه: urum / uru
اورخون-یئنی سئی: uruğ
منغولجا: urug
دیوان لغات الترک: ارغ ) )uruğ
آنلام: سوْی، بوْی، قبیله
اینگلیزجه: relative kin
-۱۳۷ سومئرجه: ug
سومئرجه: aĝ-gi
دیوان لغات الترک: اکدی ) )əkdi
اکدی= قوْیون کسمه – اؤلدورمه یئری
ak هیتیت:) )Hittite
آنلام: اؤلدورمک
اینگلیزجه: to kill, to die
ژاپونجا: ]گور[ haka
-۱۳۸ سومئرجه: ama-ad
آذربایجانجا: آنا – آتا
آنلام: آنا – آتا
اینگلیزجه: Parents
-۱۳۹ سومئرجه: dar
دیوان لغات الترک: یرماق ) )yarmaq
آذربایجانجا: یارماق
آنلام:یارماق
اینگلیزجه: to split
-۱۴۰ سومئرجه: de
اوْرخون-یئنی سئی: tok
دیوان لغات الترک: تکماک
آذربایجانجا: تؤکمک / دؤکمک )ادبی
متنلرده(
آنلام: تؤکمک، تؤکولمک، آخماق
اینگلیزجه: to pour
۱۴۱ سومئرجه: du
دیوان لغات الترک: تکماک ) )tikmək
فرهنگ سنگلاخ: ت کیماک
آنلام: )آغاج( اکمک
اینگلیزجه: to plant
-۱۴۲ سومئرجه: ) du (g
فرهنگ سنگلاخ: تینماق
آذربایجانجا: دئمک / دینمک
آنلام: دئمک، دینمک
اینگلیزجه: to say, to speak
-۱۴۳ سومئرجه: er / ir
چوواش جا: yĕr
دیوان لغات الترک: اریلاماق ) )orılamaq
آنلام: هؤنکور- هؤنکور آغلاماق، اینیلده
مک
اینگلیزجه: wail lament
-۱۴۴ سومئرجه: gi-gur
آذربایجانجا: جوه ره ن ) )cəvərən
آنلام: قامیشدان توْخونان سله
اینگلیزجه: reed basket
-۱۴۵ سومئرجه: gub
آذربایجانجا: قوْپماق ) )qopmaq
آنلام: )سس، توْز، توستو، قیامت و…(
قوْپماق، یئریندن قوْپماق
اینگلیزجه: to stand
-۱۴۶ سومئرجه: ngu-da-la
آذربایجانجا: قوجاقلاماق
آنلام: قوجاقلاماق
اینگلیزجه: to embrace
-۱۴۷ سومئرجه: ) kug / ku(g
اورخون-یئنی سئی: , kumuş, kumiş
kumus
ژاپونجا: gin
فرهنگ سنگلاخ: قویوم
آنلام: گوموش
اینگلیزجه: silver
-۱۴۸ سومئرجه: ku-dim
فرهنگ سنگلاخ: قویومچی
آنلام: قیزیلچی
اینگلیزجه: silversmith, goldsmith
-۱۴۹ سومئرجه: ku / kua
فرهنگ سنگلاخ: قوتان / قطان
آذربایجانجا: قوتان ) )qutan
استانبولجا: kutan
قوتان: بال ییقجیل)قوش(= pelican
]بالیغین خیردا سوموکلری[) )qılcıq
آذربایجانجا: قیلچیق
آنلام: بالیق
اینگیلیزجه: fish
-۱۵۰ سومئرجه: kul
آذربایجانجا: قوْل
آنلام: قوْل
اینگلیزجه: ) handle (of a tool
-۱۵۱ سومئرجه: ) se(g) / se(k) / si(g
منغولجا: sig
یوان لغات الترک: سیغ ) )sığ
]ش یکلچی[ ) )sov
آذربایجانجا: – سوْو
ده لی سوْو= ده لی یه بنزه ین، ده لی یکمی
آنلام: بنزه مک، اوْخشاماق
اینگلیزجه: make like
-۱۵۲ سومئرجه: si
دیوان لغات الترک: سسماک ) )susmək
]بوینوزلاشماق[
فرهنگ سنگلاخ: سوسمک ]ب وینوزلاشماق[
آنلام: بوینوز
اینگلیزجه: horn
-۱۵۳ سومئرجه: si(g) / sig
دیوان لغات الترک: سغماق ) )sığmaq
آذربایجانجا: سیغماق
آنلام: سیغماق
اینگلیزجه: to be full, to fill a
space, container, area
-۱۵۴ سومئرجه: sum / şum
دیوان لغات الترک: سنماق ) )sunmaq
آنلام: سونماق، وئرمک
اینگلیزجه: to give
-۱۵۵ سومئرجه: sumun / sun
اورخون-یئنی سئی: sığın / sıyun
دیوان لغات الترک: سیغن ) )sığun
فرهنگ سنگلاخ: سیغین
استانبولجا: sığın
آذربایجانجا: سیغین
آنلام: سیغین؛ مارال
اینگلیزجه: wild cow
-۱۵۶ سومئرجه: tin
]ایچگی دن دوْلو تولوق[) )tim
دیوان لغات الترک: تیم
آنلام: چاخیر، ایچگی
اینگلیزجه: wine
-۱۵۷ سومئرجه: tul
دیوان لغات الترک: یول ) )Yul
آنلام: بولاق، قایناق، پینار
اینگلیزجه: fountain, well
-۱۵۸ سومئرجه: u
دیوان لغات الترک: اون ) )on
آذربایجانجا: اوْن ) )on
آنلام: اوْن
اینگلیزجه: ten
-۱۵۹ سومئرجه: u-ku
آذربایجانجا: یوخلاماق ) )Yuxlamaq
آذربایجانجا: اویقو / یوخو
آنلام: یوخلاماق
اینگلیزجه: to fall asleep, put to sleep
-۱۶۰ سومئرجه: udun
آذربایجانجا: اوْدون ]یاناجاق[
آنلام: اوْجاق
اینگلیزجه: kiln, oven
اوستا دیلینده: ]اوْد[ atar
-۱۶۱ سومئرجه: ba
لیدیا: bi
اوْرخون-یئنی سئی: ber / bir
آذربایجانجا: وئرمک
آنلام: وئرمک
اینگلیزجه: to give
-۱۶۲ سومئرجه: gur
ژاپونجا: korosu
آذربایجانجا: قیرماق / قیریلماق ) )gırmaq
آنلام: اؤلمک
اینگلیزجه: to die
-۱۶۳ سومئرجه: ugu
اوْرخون-یئنی سئی: ]عاغیللی-باشلی[
ugə / ogə
منغولجا: )آنلاماق( uqaqu
آنلام: باش چاناغی، تپه
اینگلیزجه: skull, top of head
منغولجا: ) to understand (uqaqu
-۱۶۴ سومئرجه: ugu
)مصدر؛ چاغیرماق(
اوْرخون-یئنی سئی: okı
دیوان لغات الترک: اقیماق ) )oqımaq
آنلام: سس
اینگلیزجه: voice
-۱۶۵ سومئرجه: suĥ
اورخون-یئنی سئی: sok
]سؤکمک،شوملاماق[ suxı
نیجر-کنکو دیللری: ) )wollof
]شوملاماق،شوْخوملاماق[
ژاپونجا: suku/ saku
آذربایجانجا: سؤکمک
آنلام: سؤکمک
اینگلیزجه: to uproot
-۱۶۶ سومئرجه: aş
]قاباقکی، ایل یکن[
اورخون-یئنی سئی: aşnukı
]ا کی،قاباق[
دیوان لغات الترک: اشنو ) )aşnu
آذربایجانجا: آز ) )az
ژاپونجا: ichi
آنلام: بیر
اینگلیزجه: one
-۱۶۷ سومئرجه: garaş
آذربایجانجا: کولش kuləş
آنلام: کولش، سامان
اینگلیزجه: straw
-۱۶۸ سومئرجه: şer / şir
آذربایجانجا: چیراغ/ چیراق cırağ
نوقای جا: şırak
]آغ،آق[ چوواش جا: şură
]آغ[ ژاپونجا: shiro
منغولجا: sira
عربجه: سراج
فارسجا: چراغ )تورکجه دن آلینمیشدی(
فارسجا: زر
آنلام: پارلاماق
اینگلیزجه: to shine brightly
-۱۶۹ سومئرجه: ban / banda
آذربایجانجا: bayda
یونان جا: badya
آنلام: بایدا، قازانچا
اینگلیزجه: vessel, a measure of
litters 10 = capacity or volume
-۱۷۰ سومئرجه: kar
دیوانل غاتا لترک: قرمالاماق ) )qarmalamaq
فرهنگ سنگلاخ: قارماماق/ قارماشماق
فارسجا: غارت
آنلام: قارمالاماق، قارماماق، اوْغورلاماق،
قاپدی-قاچدی
اینگلیزجه: to steal, to raid
-۱۷۱ سومئرجه: / tug / duk / tuk
tuku/ du/ tu
آذربایجانجا: دویون، دوگون ) )duğun
آذربایجانجا: ) toy (توْی
آنلام: توْی ائله مک، ائولنمک
اینگلیزجه: to marry
-۱۷۲ سومئرجه: ul
منغولجا: ) happiness (olĵei
آنلام: سئوینج
اینگلیزجه: joy, pleasure, satisfaction
-۱۷۳ سومئرجه: ) )ka-a
فرهنگ سنگلاخ: قارساق
استانبولجا: karsak
قیرقیز/نوْقای جا: ) steppe fox (qarsaq
تاتار
آنلام: قارساق، تولکو
اینگلیزجه: fox
-۱۷۴ سومئرجه: aya
آذربایجانجا: آی ) )ay
آنلام: آی )تانری(، گونش تانری سی نین
اری
اینگلیزجه: spouse of Udu
تورکلر آراسیندا آی ایله گونش ا کیی
سئوگیلی دیر. آی اوْغلان؛ گونش ایسه
قیز دیر
-۱۷۵ سومئرجه: kima
آذربایجانجا: ) kimi ( یکمی
سنین یکمی: سنه بنزه ین
استانبولجا: gibi
آنلام: یکمی، تکی، بنزه رل کی و اوْخشارلیق
اینگلیزجه: like, as or like
-۱۷۶ سومئرجه: seru
ژاپونجا: se
آذربایجانجا: سیرت
استانبولجا: sırt
چوواش جا: ]یال[ = mane şărt
کفتار: sırtlan
آنلام: سیرت، بئل، کوره ک، آرخا
اینگلیزجه: back
۱۷۷ سومئرجه: kud
فرهنگ سنگلاخ: قودا
تاتارجا: qoda
آذربایجانجا: قا یین قودا
آنلام: قودا
اینگلیزجه: clan, family
-۱۷۸ سومئرجه: kalu
اسکی تورکجه: kamuğ
آذربایجانجا: ) gil ( -گیل
سوْلمازگیل= سوْلمازین بوتون عائله سی
آنلام: بوتون ، هامی
اینگلیزجه: all
-۱۷۹ سومئرجه: ur
فرهنگ سنگلاخ: اورماک
آذربایجانجا: ) hurmək ( هورمک
آذربایجانجا: ) ulamaq ( اولاماق
آنلام: ایت، کؤپک
اینگلیزجه: dog
-۱۸۰ سومئرجه: ud
فرهنگ سنگلاخ: ) odur ( اودور
فرهنگ سنگلاخ: اویله ]گون اوْرتا[) )oylə
اینگلیزجه: day
-۱۸۱ سومئرجه: gal
آذربایجانجا: ) galın ( قالین
آنلام: بؤیوک
اینگلیزجه: great
-۱۸۲ سومئرجه: gaşan
منغولجا: qatun
دیوان لغات الترک: قاتون ) )qatun
آنلام: قادین، خاتون
اینگلیزجه: queen
-۱۸۳ سومئرجه: qabu
تاتارجا: gəp
آذربایجانجا: گاپ / گاپلاماق
فارسجا: گپ
آنلام: دانیشماق ، خوْسولاشماق
اینگلیزجه: to speak
-۱۸۴ سومئرجه: zaqru
آذربایجانجا: ) )yuxarı / yoxuş
یوخاری / یوخوش
آنلام: یوخاری
اینگلیزجه: steep
-۱۸۵ سومئرجه: dāg
dag-gig = black stone
آذربایجانجا: داغ-داش
آنلام: داش
اینگلیزجه: stone
-۱۸۶ سومئرجه: ) buru-habrud (-da
فرهنگ سنگلاخ: بودنه
قیرقیزجا: bodono
آنلام: ککل کی، کهل کی
اینگلیزجه: partridge
بیتکی یا تاخیللاری پوزان قوش
هیتیت جه: ] ککل کی[ Kakkapi
-۱۸۷ سومئرجه: gud / gu(dr) / gud(r)/ guř
دیوان لغات الترک: قتز ) )qutuz
اینگلیزجه: yak
فرهنگ سنگلاخ: قطاس
فرهنگ سنگلاخ: اود
آذربایجانجا: گده ک / خؤتک: xotək
خؤتک / گده ک = جامیش بالاسی، بالاق، بیزوْو
اوستا دیلینده: gao
آنلام: اؤکوز
اینگلیزجه: bull, ox
-۱۸۸ سومئرجه: ku-sig
آذربایجانجا: ) qızıl (قیزیل
آنلام: قیزیل
اینگلیزجه: gold
-۱۸۹ سومئرجه: ĥada / ĥad
هیتیت جه: ) )to dry) hat (Hittite
دیوان لغات الترک: قاق ) )qaq
فرهنگ سنگلاخ: قاق
آذربایجانجا: قاخ ) )qax
تاتارجا: ]قوروتماق[ qaqlaw
آنلام: قاخ
اینگلیزجه: ) dry / dried (e.g., fish
-۱۹۰ سومئرجه: şar / sar
چوواش جا: ) )letter) śıru (Chuvash
آنلام: یازماق
اینگلیزجه: to write
۱۹۱ سومئرجه: sila
چوواش جا: «س » چوواش ← «ی »
]یوْل[ śul
آذربایجانجا: یوْل
آنلام: یوْل
اینگلیزجه: street, path, road, way
-۱۹۲ سومئرجه: gig / gi
ژاپونجا: kakaru
آنلام: آلیزلانماق، آلیزلیق، خسته لنمک
اینگلیزجه: illness, to be/ make sick
اوستا دیلی: ] bad ,evil [akha
فارسجا: آک
-۱۹۳ سومئرجه: şita / şit
آذربایجانجا: ) citəmək (چیته مک
آنلام: چیته مک، یاماماق
اینگلیزجه: to join, link with
-۱۹۴ سومئرجه: na
ژاپونجا: nin
ژاپونجا: ]انسان[ ningen
عربجه: نوح؟؟
آنلام: انسان
اینگلیزجه: human being
-۱۹۵ سومئرجه: ni
ژاپونجا: no
]ایرانین بایراغی[ Iran no kokki ژاپونجا:
آذربایجانجا: -ین / -ون
آنلام: یییه ل کی بیلدیره ن ش یکلچی
اینگلیزجه: one´s own
-۱۹۶ سومئرجه: sa
آذربایجانجا: ) sadılamaq (سادیلاماق
ژاپونجا: ]سوْی آدی[ sei
آنلام: آدینی چکمک، آدینی اوْخوماق
اینگلیزجه: to call by name
-۱۹۷ سومئرجه: sug
آذربایجانجا: ) sulaq (سولاق
آنلام: باتاق]باتلاق[یئر، دورغون سو؛ گؤلمه جه
اینگلیزجه: swamp , flood basin , lake
سومئرجه: sug
استانبولجا: sulak
آنلام: وئریملی )یئر(
اینگلیزجه: fertile land
-۱۹۸ سومئرجه: sug / su / su
دیوان لغات الترک: ) )soyuqmaq
آذربایجانجا: ) soyunmaq (سوْیونماق /
سوْیماق
آنلام: سوْیونماق، چیلپاق اوْلماق
اینگلیزجه: strip naked, lay bare
-۱۹۹ سومئرجه: dub
استانبولجا: tapu
استانبولجا: )قباله یازماق( tapulamak
آنلام: قباله، سند
اینگلیزجه: document, (clay) tablet
فارسجا: دفتر، دبیر
-۲۰۰ سومئرجه: buru
فرهنگ سنگلاخ: بوکورتگن
آذربایجانجا: ]تمشک[) boyurtkən (بؤیورتکن
آنلام: توت
اینگلیزجه: berry
-۲۰۱ سومئرجه: agar / ugar
تاتارجا: ağrar
əkin( (آذربایجانجا:ا یکن
آلمانجا: acker
عربجه: ) əkərə (اکر
آنلام: ا یکن، تارلا
اینگلیزجه: field
-۲۰۲ سومئرجه: agarin
آذربایجانجا: ) garin (قارین
آنلام: دؤل یاتاغی، قارین، رحم
اینگلیزجه: womb
-۲۰۳ سومئرجه: bulug
فرهنگ سنگلاخ: ) bilgu (بیلگو
فرهنگ سنگلاخ: بیلکولوک )تمغاچی(
آنلام: تمغا، ایز، اشاره
اینگلیزجه: seal pin, border marker
-۲۰۴ سومئرجه: daĝal
dağılmaq / dağıtmaq( (آذربایجانجا:
داغیتماق/ داغیلماق
آنلام: داغیتماق، یا ییلماق
اینگلیزجه: to widen, enlarge
-۲۰۵ سومئرجه: du
آذربایجانجا: ) dolmaq (دوْلماق
آنلام: دوْلماق
اینگلیزجه: to be finished, complete
-۲۰۶ سومئرجه: şeş
فرهنگ سنگلاخ: ) sızlamak ( سیزلاماک
آذربایجانجا: سیزلاماق، سیزیلداماق
آنلام: سیزیلدانماق
اینگلیزجه: to weep, cry, to mourn, to
wail
-۲۰۷ سومئرجه: kuş
فرهنگ سنگللاخ: قا ییش
آذربایجانجا: ) kayış (قا ییش
آنلام: ده ری، قا ییش
اینگلیزجه: skin, leather
-۲۰۸ سومئرجه: eşe /eş
آذربایجانجا: ) əriş (اریش
آنلام: اریش، ایپ
اینگلیزجه: rope
-۲۰۹ سومئرجه: gud
فرهنگ سنگلاخ: ) kətək (کتک
تاتارجا: ketək
آنلام: یووا
اینگلیزجه: nest
-۲۱۰ سومئرجه: ĥar/ ar / ur
تورکمن جه: ]ده گیرمان[ haraz
هیتیت جه Hittite : ]دارتماق، ازمک[ hara
آنلام: ده ییرمان داشی
اینگلیزجه: millstone
-۲۱۱ سومئرجه: kug / ku
آذربایجانجا: ) qut ( قوت / قوتسال
آنلام: قوتسال، مقدس
اینگلیزجه: holy, sacred
-۲۱۲ سومئرجه: gum, kum
]ازمک، اؤلونجه وورماق[ ) qammaq (دیوان
لغات الترک: قماق
آنلام: ازمک
اینگلیزجه: crush, beat to pieces
-۲۱۳ سومئرجه: sa
آذربایجانجا: ) satın almaq (ساتین آلماق
آنلام: ساتین آلماق
اینگلیزجه: to buy
-۲۱۴ سومئرجه: sur
آذربایجانجا: ) surmək (سورمک
آنلام: سورمک، شوملاماق)شوخوم سورمک(
اینگلیزجه: to delimit, to bound, to
divide
-۲۱۵ سومئرجه: aba / ab
قیزیل ده ریلی لری water ama : cherokee
فارسجا: آب
اوستا دیلی: ]آب[ ap
آنلام: ده نیز
اینگلیزجه: lake, sea
-۲۱۶ سومئرجه: siki / sig / sik
فرهنگ سنگلاخ: سقال
آذربایجانجا: ) saqqal ( ساققال
آنلام: توک
اینگلیزجه: hair
-۲۱۷ سومئرجه: dam
اورخون-یئنی سئی آبیده لری: ]قوْهوم[ tunur
دیوان لغات الترک: تنکر
استانبولجا: dunur
آنلام: ار، آرواد
اینگلیزجه: spouse
-۲۱۸ سومئرجه: kur
تاتارجا: qırğı
ژاپونجا: ]آجیق، یکن[ kirai
آنلام: یاغی، دوشمن
اینگلیزجه: enemy
-۲۱۹ سومئرجه: a-zu / a-su
ژاپونجا: isha
آنلام: دکتر
اینگلیزجه
موضوع : مطالب عمومی
۳۱/۵/۱۳۸۹ – ۱۸:۵۶:۵۸
نظرات نظر دهید! لینک ثابت
اطلاعات
خوش آمدید میهمان
عضو شوید
ارسال کلمه عبور
آمار بازدید:
بازدید امروز : ۸ نفر
باردید دیروز : ۹ نفر
بازدید کلی : ۲۵۵۶۵ نفر
اعضای آنلاین : ۰
میهمان های آنلاین : ۹
تعداد اعضا : ۱
آمار مطالب :
کل مطالب : ۱۷
کل نظرات : ۲۵
اخبار سایت
هیچ خبری در این قسمت وجود ندارد !
لینک دوستان
مطالب گذشته
15 مطلب اخیر :
· همه مردمــان هست با همدگـــر برادر ز یک مــادر و یک پــدر
· ابوعلی سینا دانشمند ترک آذربایجانی
· الهه (تانری چه)های ترکان قدیم
لیست صفحات
صفحه ی بعدی (۲)[ ۱ | ۲ ]صفحه ی قبلی (۱)
نمایش صفحه ی ۱ از ۲ ( ۱۵ نمایش در هر صفحه )
صفحه اصلی | جستجو | آرشیو اخبار | تماس با ما
ستاره
Copyright © ۲۰۰۶-۲۰۰۹ ulduz – Design: Template.vcp.ir
تمامی حقوق مطالب، تصاویر و طرح قالب برای اولدوز محفوظ است، نقل و استفاده از آنها در سایت ها و نشریات تنها با ذکر منبع مجاز میباشد
Powered By VCPanel and Host
سومریان متعلق به نواحی میان رود هستند که شامل دجله و فرات میشه یعنی عراق کنونی و هیچ ارتباطی به ترک ها یا همون تورکها ندارند
سلام خدمت تمام دوستان عزیز،باید منم بگم که سومری ها به هیچ وجهی نمیتوانند ترک باشند چون بین تمدن سومر و تمدن ایران و ترک ملت های دیگه ای در کوه های زاگرس زندگی کرده اند با قدمتی چند هزار ساله که نمیشه از این موضوع گذشت،گوتی ها،هوری ها و مانایی ها ،این اقوام چه کسانی بوده اند و ریشه ی زبانی مشخص و تعیین شده ی کدام زبان هستن?برای پی بردن به چند و چون یک فرهنگ باید عوامل و شرایط پیوسته ی تاریخی موجود در ان زمان و شناخت،اشتراکات زبانی به هیچ وجهی نمیتواند تعیین کننده ی نژاد یک ملت باشد ،در مطالب بالا اسمی از ملت کورد نشده است در حالی که پا به پای تاریخ ترک و فارس در این سرزمین بوده اند و نکته ی جالب حد مرز بین تمدن سومری و فارس و ترک بوده اند ،بهتر نیست به جای حذف این ملت سعی در شناخت کامل تمام جزئیات تاریخی کرد،اگر وافعا بخوایم از موضوعی حرف بزنیم باید با تمام جزییات در موردش حرف زد،منتظر نظرات شما هستم در این زمینه
دوست عزیز ما همه انسانیم و یک نژاد داریم گویش و فرهنگ و تمدن نسبت به هر جامعه از انسانها بعدا شکل میگیرد و قیافه و رنگ پوست نسبت به محله زندگی تغییر پیدا میکند فقط زمان لازم است که این تحولات اتفاق بیوفتد که البته تا الان این زمان سپری شده در اصل ما همه از ابتدا یکی بودیم ترک و پارس و ماد یا همان کردها همه از یه نفرن و باهم برادر بیایم همدیگرو دوست داشته باشیم و در حق همدیگر انسانیت کنیم با تشکر
سلام برادر عزیز در کتاب هردوت و خیلی کتاب های دیگه پارسها و مادها یکی بودند و باهم نامبرده شدند در ضمن پارت و ماد و پارس سه قوم اصلی ایراننپارتها کی ان؟؟؟ماها مردمان مازندران که بزرگترین خدمت به مردم ایران کردیم از مادها تا ساسانیان تا حجوم تازیان وحشی ..لی پارت کلا حذو شد و همه ما خودمون رو پارسی میدونم دوست عزیز شما کمی مطالعه کنین متوجه میشین به سه قوم ایران آریایی یا پرشیا میگویند بدرود رجوع کنین به کتاب هردوت
به گفته ی تاریخ در ایران پارت ها ماد ها پارس ها سکا ها و ماساژت ها در شمال و در جنوب پارس ها بودن و درکل همه ی این نژاد ها ریشه ی اریایی دارن و شما گفتید کوردی نام برده و وجود نداشته اما کورد ها نژاد پیشینشون ماد ها بود و حتی نژاد پیشن من ماد بود من اذری هستم و اگه واقعا سومر ها به بین النهرین مهاجرت کرده اند نژاد اذری که نژاد اصیل ایرانی و ریشه در اریایی داره مدعی نه تورک ها از انور بازم رد شده که اذری ها یا همان سومر ها و ماد ها به بین النهرین مهاجرت کردن
من به عنوان یک ترک حرف های اسماعیل رو قبول دارم چون هم از نظر جغرافیایی وهم از نظر پیشینه فرهنگی کردها قرابت بیشتری با ملل باستان خاور میانه ومیان دورود دارند پس ما نباید سر تاریخی که مال ما وفارسها نیست دعوا کنیم چون برای هیچ کدوممون ثابت شدنی نیست.من خودم چندین کتاب دراین باره ازمورخین وشرق سناسان بزرگی همچون ویلادمیر مینورسکی وگرنوت وغیره خوند همه برقوم کردتوافق دارند در ضمن ما کارشناس تاریخ وباستان شناس نیستیم وباید به حرف بزرگان اقتدا کنیم
درود بر تو ای هموطن کُرد!!
rahim.b.asghari رو تو اینیستا دنبال کن بعد با دلیل ثابت میکنه سومرها به چه دلیل از آذربایجان رفتند اونجا و ثابت میکنه بهت
درود
ما ترک نداریم ترک زبان داریم و آذربایجان ما ترکزبان شده اند بخاطر فشارهای سیاسی و اجتماعی حکومت های ترک صفویه و ایلخانیان و قاجاریه
ولادیمیر مینورسکی میگوید:
مینورسکی ضمن انتقاد از روش مورّخان پانترکیست، بیان میدارد که «مسائل علمی حل نشدهای در زمینهٔ فرهنگ اقوام شرق باستان» بستری برای جعل تاریخی و توجیه مقاصد ایدئولوژیک پانترکیسم فراهم ساختهاست. و ادعاهای مورخان ترک (پانترکیستها) را از اساس اشتباه میداند و معتقد است که این مورخان در واقع دزد تمدنهای شرق باستان هستند.
سومریان از شبه جزیره ی عربستان وارد عراق شدند
تو دیگه نهایت بی اطلاعی رو داری?
ولادیمیر مینورسکی خودش یه ضد تورک بود برا همینم فقط از ترکها انتقاد میکرد انگار فقط ما ادعای فرهنگ داریم
دوست عزیز شما مانند ما ایرانی هستید که دچار بیماری خود ترکپنداری شده اید
سلام سایت خوب دارید . به سایت ما سر بزنید. بک لینک رایگان میدیم
با سلام و احترام
خوب بود نویسنده محترم برای مخاطب هم احترام قائل می شد و متن را ویرایش که نه حداقل غلط گیری میکرد، این متن از مشکلات نوشتاری و ویرایشی رنج میبرد و خواننده را آزار می دهد گویا ترجمه ای اولیه از یک متن است
ضمن این که در چند سطر پایانی نویسنده از حضور اسلام و پایان تمدنها سخن می گوید که یک مطلب بسیار مضحک است مخصوصا که نویسنده مدعی اهل مطالعه بودن است!؟
درخواست میکنم در مورد تمدن و مولفه های اون مطالعه کنید بعد تطبیق بدید که آیا کشورهای اسلامی متمدن هستند یا نه؟
این که شما کشورهای مسلمان را غیر متمدن میدانید یا به این دلیل است که قدرت از این سرزمین ها منتقل شده است یا به این دلیل است که در تقابل با تمدن های دیگر مانند غرب کشورهای مسلمان را بی تمدن میبینید
پیشرفت صنعتی و مدرنیزاسیون به معنای متمدن بودن نیست و فقدان آن هم به معنای بی بهره گی از تمدن نیست شما کافیست تنها عنوان تمدن اسلامی را به انگلیسی جستجو کنید تا با سیلی از کتابهای غربیان در تجلیل از تمدن اسلامی مواجه شوید
بزرگ ترین آفت ممالک اسلامی خود کم بینی مردمان آن است
وسط بحثهای تاریخی و اقوام کهن فلات ایران جوک تعریف میکنی ؟؟؟؟
باسلام
دوست عزیز هیچ کدام از باستانشناسان برای منشاء سومریان نامی از جیرفت نبرده اند بلکه گفته شده که یا از شمال عراق آمده اند و یا از جنوب و از سمت شبه جزیره عربستان مشابه عموریان که بعد ها بابل را بنا نهادند. مطابق نظر کارشناسان نام بعضی از شهرها و نام بعضی از پادشاهان آنها به زبان سامی می باشد از طرف دیگر حضرت ابراهیم که پیامبری سامی زبان است(عبری) در شهر اور که یکی از مهمترین شهرهای سومری بوده میزیسته و این نکته نشان میدهد که در تمدن سومر اگر سامی زبانها به تنهایی برپا کننده آن نبوده اند، لاکن نقش مهمی در پیدایش آن ایفا کرده اند هر چند برخی باستان شناسان معتقدند که تمدن سومر نیز مشابه تمدن های آکدی، عیلامی، آشوری، بابلی، کنعانی، فینیقی، نبطی، سباءی و… یک تمدن کاملا سامی بوده است لاکت هنوز مستندات دقیقی بدست نیامده است.
و اما در مورد زبان سامی، کلیه تمدن های بین النهرین تا یمن از زبان واحدی استفاده میکردند با کمی تغییرات که به آن زبان سامی میگفتند. برخی از این اقوام تغییرات کمی نسبت به زبان سامی داشتند و برخی دیگر تغییرات بیشتری یافتند. نزدیکترین زبان به زبان سامی یا همان عربی امروزی را فینیقی ها یا آرامی ها که امروزه لبنانی نامیده میشوند بکار میبردند. اختلاف بین زبان های سامی یا در حد تغییر کلمه بوده یا تلفظ کلمه برای مثال فرزند در عبری “بن” در نبطی یا همان حجازی “ابن و در بابلی” بنو” است. اگر شما در عربی خوزستانی یا همان عیلامی به ساکنان شوش(که همگی به زبان سامی تکلم میکنند) بگویید “دش” آنها این کلمه را به معنی وارد شدن میدانند در حالی که در عربی حجازی باید گفت “دخل” یا کلمه “عگله” در خوزستانی به معنی “بءر” در حجازی یا همان چاه خواهد بود. در عربی عیلامی یا همان خوزستانی به تخم مرغ “دحرویه” گفته میشه که در عربی بابلی باید گفت “بیاض”. تعداد این کلمات شاید در حد بیست یا سی درصد زبان سامی باشد البته بعد از آمدن قرآن و پس از بکارگیری زبان سامی واحد تمام این زبانها به هم نزدیک شدند یا حداقل اقوام مختلف سامی لحجه های همدیگر را تا حدودی یاد گرفتند چرا که در قرآن از لحجه های مختلف سامی کلماتی آمده مثل “بلی” که در لحجه های عیلامی و بابلی کاربرد دارد و در نبطی “نعم” میباشد البته در عیلامی از “ای” نیز استفاده میشود.
و اما در مورد حمله اعراب بعد از اسلام. همان طور که همه دوستان از داستان پسر کفاش و انوشیروان اطلاع دارند و اینکه در آن زمان کسی حق تحصیل نداشت بجز طبقات روحانیان، آرتیشتاران(جنگیان) و دبیران. بعد از اسلام تحصیل علم تقریبا اجباری بود و از آن زمان تا بحال دانشمندان بسیاری در ممالک اسلامی تحویل جامعه جهانی شد از جمله آنها ابوریحانی بیرونی، ابوعلی سینا، رازی، فارابی، ابن هیثم، ابن خلدون، ابن بطوطه، خلیل جبران خلیل و… . اگر اختراع میل لنگ توسط بدیع الزمان الجزری نبود حالا شما نمیتونستید سوار ماشین بشید.
بنابراین باز هم سامی زبان ها باعث گسترش علم و اختراعات بزرگی شدند. از جمله اختراعاتی که هم اکنون که من برای شما این متن رو مینویسم و شما به وضوح دارید اونو نگاه میکنید رسم الخط عربی که بر پایه رسم الخط نبطی یا سباءی میباشد و در ابتدا احتمالا توسط امام علی به خط کوفی و بعدها به همین شکل که میبینید. البته این اولین بار نیست که شما از رسم الخط سامی بهره میگیرید. اگه کمی تحقیق کنید و تعصبی برخورد نکنید خواهید دید که همه کتیبه های بجا مانده از هخامنشیان به زبان عیلامی یا بابلی بوده بجز کتیبه گنج نامه در همدان(که قسمت بشه دوستان برن ببینن) که تازه فارس ها رسم الخط جدیدی از روی رسم الخط بابلی و عیلامی ساخته بودند و همین کتیبه بود که باعث شد کتیبه های بابلی و عیلامی رمزگشایی شوند.
میشه من چند تا سوال بپرسم؟
چرا پیامبران و امام شما حتی یک کتاب از خود بجا نذاشته اند،چگونه فردی مثل علی فقط یک کتاب دارد بنام نهجالبلاغه آن هم ۴ قرن بعد او نوشته شده،
یا امامی مثل صادق که میگویند هزاران شاگرد داشته اما یک کتاب به نام این امامان نیست در حالی که حکومت دست انها بوده و احتمال نابود شدن کتابها به صفر میرسد،متاسفانه چون اکثر تاریخ نویسان یونانی بوده اند وبخاطر نوع ادبیات رایج در یونان روی به افسانه نویسی و داستان نویسی و یک طرفه نویسی اورده اند، خیلی سند های معتبر از تاریخ مناطق دیگری جز یونان در دست نیست
مثلا تا قبل از حکومت هخامنشیان حدود ۳-۴ دوره چند هزار ساله وجود داشته (بنا ایلامی، عیلامی، ایلامی مادها)، و اگر دقت کرده باشید قدیمی ترین تمدن در استرالیا امروزی کشف شده است (ابورجینال)
و یا اولین تمدنی که نوشت تمدن جیاهو در جین امروزی بود،
پاسخ به سوال بعضی از دوستان قرار نیست چون الان اهواز زبان عربی داره تمام تمدن قبل او را به عرب زبان ها ببندیم در حالی که عرب ها مذهب و زبان اون منطقه رو عوض کردن نه نژاد اون منطقه رو،مثال اینجور گفته میشه الان ایران حمله کنه به امریکا و حکومت رو بدست بگیره، ایا تمام کشفیات و علمی که در امریکا به وجود آمده رو باید به پای ایران بزنیم؟؟؟
ایا عراق اسم روستایی نبوده که ایرانیان برای تقابل با تمدن یونانی ها، شهری بنا کردند واسم اونو از همون روستا برداشتن و روی اون گذاشتن ،ایا یمن چی؟
مگر غیر این بوده بین دو تمدن بزرگ جهان صحرای عرب بوده و فقط کار اونا دزدی از کاروانهای این دو تمدن بوده؟؟؟
ایا دوران جهالیت عرب ها رو تمدن میدانید؟؟؟
کافیست قوانین ازدواج اعراب رو مطالعه کنید و با ۲۸۲ قانون حمورابی مقایسه کنید
ایا اولین قوانین بشر رو بر روی ستون حمورابی رو انکار میکنید؟
ایا کیومرث که اولین پادشاه بوده که بر میگرده به دوران غار نشینی رو انکار میکنید؟
ایا مجبور کردن دانشمندان ایران به نوشتن کتاب ها به زبان عربی را انکار میکنید ؟
ایا سوختن دو قرن کتاب های ایرانیان را در حمام های حکومت اعراب در ایران را انکار میکنید؟
ایا دو قرن نسل کشی تاریخ کشی فرهنگ کشی زبان کشی در ایران را انکار میکنید؟
میشود هزاران جلد از این داستان نوشت
این نویسنده این مقاله این همه تاریخ و چید کنار هم که اخرش اسلام و بزنه
برو خودتی?
سلام دوست عزیز
تمدن ها از آغاز بشریت از زمان حضرت آدم شکل گرفته و با گذشت زمان و ادوار مختلف، به شکل امروزی در آمده است.
در زمانی که خورشید اسلام طلوع کرد، راه انسان بودن را به جهانیان نشان داد و جالب اینجاست که ۱۴۰۰ سال بعد از اسلام، تمدن بشر از نظر آسایش به پیشرفت های چشم گیری رسیده است مانند اروپا.
حالا در اروپا واقعا انسانیت در تمام ابعاد وجود دارد؟
تعداد تجاوز به خانم و دختران و دختر بچه ها و حتی محارم در حال افزایش است.
اما حالا در ایران که دین مبین اسلام دین رسمی کشور عزیزمان هست، به این اندازه گمراهی وجود داره؟
یا اینکه فقط از دیگران می شنوید که مدینه فاضله ای در تمدن غرب وجود داره؟
دوست عزیز پیشرفت تمدن غرب فقط در ابعاد آسایش است، اما پیشرفت تمدن اسلام در تمام ابعاد از جمله آسایش و آرامش و خیلی از چیزهایی دیگر می باشد.
تمدن غرب انسان رو به پوچی هدایت می کند و اما تمدن اسلام انسان رو به رستگاری.
آمار خودکشی در کشورهای غربی در مقایسه با کشورهای مسلمان قابل مقایسه نیست.
پیشنهاد می کنم که مقداری واقع بینانه تر به این موضوع نگاه کنی.
یا حق.
درود
بجای بحث کردن الکی یه سرچ ساده کنید و کتیبه های شاه شولجی شاه سومر را مطالعه کنید نه فارسی، نه عربی و نه کردی هست، سوم یان با کشتی وارد خرمشهر و بصره شدند، با کشتی که از اسیای میانه نیومدن، حتما ساکن سواحل شمالی خلیج فارس یا هندوستان بودند، شهر جیرفت و تمدن آرتا سرچشمه سومریان است.در کتیبه ها نوشته شولجی به خونخواهی پدرش و باز پسگیری نواحی اجدادی اش در شمال خلیج فارس به منطقه ایلام لشکر کشید و ایلام را متصرف شد. حکومت میسان در شرق عراق، دریاچه میشان(گاومیشان)(شادگان)متعلق به سومری ها بوده تا میشان ممسنی فارس که هنوز به همین نام است قوم شولجی یا شولی بازماندگان سومریان هستند بعدا به نام انشان مستقل از ایلامیان زندگی کردند.که شامل استان فارس، بوشهر، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان و بختیاری میشود. کاسی ها باقیمانده سومریان هستند(لرستان) حداقل ۱۰۰۰ واژه لری در کتیبه های سومری وجود داره، سرچ کنید کتیبه شاه شولجی همه رو تفسیر کرده، سومری با عربی و ترکی فرق داره، لرها و کردها باقیمانده سومریان هستند که بعدها گروهی دیگر از مردم آرتای جیرفت که به شرق ایران خراسان رفته لودند با نام آریایی به زاگرس آمدند و با کمک همزبانان خود مادها و پارسها رو ساختند و بعدها هخامنشی و اشکانی و ساسانی، ترکها در زمان انوشیروان ساسانی ساکنین قرقیزستان بودند و همه از نواحی شمالی قرقیزستان آمدند. قرار دادی با انوشیروان ساسانی بستند برای از بین بردن کوشانیان ساکن افغانستان و تاجیکستان و ازبکستان، بعد که پیروز شدند ناحیه سغد را به ترکان دادند و با ساسانیان همسایه شدند در زمان قباد چهارم از شمال خزر همسایه چچن ها و ساسانیان و کرجی ها شدند و با حمله اعراب بسمت آذربایجان و آناتولی آمدند. بجای بی احترامی به هم کمی مطالعه کنید
…..تا زمانی هخامنشیان بابل را نیز با عدالت از صحنه محو کردند آخرین تمدن بین النهرین محو گشت
چرا این همه تعصب؟ مگه محو کردن غیر از شمشیر و قتل عام ممکنه؟؟؟ تمام شاهان هخامنشی مثل بقیه حکومتها و شاهان با قتل عام و خونریزی سرزمینها را فتح کرده اند.
نه علی جان کوروش به بابلیها گفته که دیگه خوش گذرانی کافی هر کی برد خانه خود . اونها هم رفتن خونشون
.
هر کس میخواهد واقعیت تاریخ حضرت آدم ، یا سومریان رو بداند حتماً به (شهر یری)مشکین شهر ، دامنهای ( ساوالان)
اردبیل حتما مسافرتی داشته باشد، در عرض یک هفته به کل سوالات خود خواهد رسید.(روستای سمرین ، روستای آتشگاه، سنگ افراشته های شش هزار ساله، روستای گنجه یا کنزق، مقبره حضرت آذر روستای فخرآباد پدر حضرت ابراهیم که در قرآن هم به این اسم اشاره میکند،
همه این مکان ها به شعاع پنجاه کیلومتری در کنار هم قرار گرفته اند
کلا جعل تاریخه متاسفم.سومریان ترک بودند
سلام در مناطق ی که سومیریان زندگی میکردند کردها بودند
جناب یزدان واقعا خنده داره چرا اینجا اظهار نظری نوشتید در حالی که کسی چیزی ننوشته بود.
ترکی همه ترکی کند تاجیک تاجیکی کند
من ساعتی ترکی شوم یک لحظه تاجیکی شوم
در واقع اگر مولانا فارس بوده چرا اصلا باید ترک بشه، چرا باید یک همچین شعری رو بگه، چرا یک ساعت ترک باشه یک لحظه فارس
منظور این بیت روشنه میگه من زبان شعرم فارسیه در بقیه اوقاتم ترکم
اما اینها مهم نیست مهم اینه از اشعار استفاده کنید از تفکر و ادبیات و فلسفه مولانا بهره بگیرید چون اگر مولانا اینهارو نداشت که اصلا برای ما مهم نبود که کی هستو کجاییست، شاعران ترک دیگری چون شمس و نظامی و خاقانی و صائب و شهربار و حسین منزوی و… در ادبیات فارسی میدرخشند و نمیشود انکار کرد.
لتفن تاریخ رو درست بنویسین این سومری ها چی کسانی بودن
خاموش شدن تمدن های منطقه ربطی به اسلام وعرب ندارد:
ایلامیان به دست آشور
فراعنه مصر به دست رومیان فراموش شدند
هخامنشیان به دست اسکندر
ساسانیان هم ضعیف شده بودند و مردم ناراضی
واسلام نجاتشان داد،
قبل از اینکه اروپاییان با مسلمانان آشنا شوند با حمام آشنا نبودند به همین خاطر برای رفع بوی نامطبوع فرانسوی ها در عطر سازی معروف شدن
برو پیش یه روانپزشک مجرب حالت خوب نیست
آریایی های عزیز زیاد هم خودشان را گم شده فرض نکنند با یه دقت کوچک در شمارش عداد از یک تا ده می تونن نتیجه بگیرن که زیا از هند دور نشده اند اگر دنبال اجدادشان هستند با هندو ها همراه شوند که زودتر به نتیجه خواهند رسید
برای یک پان ترک حماقت و دروغ گویی و جعل سازی هیچ مرزی ندارد . هر پان ترک در نژاد پرستی مغولی تعصب دارد . فهرست تطبیق واژگان ترکی با سومری خنده دار است و مشخص است که واژگان را با نادانی و حماقت بسیاری به هم ربط داده اند چون این واژگان هیچ ربطی به هم ندارند . این نظرات را دیدم اما حقیقت این است :
سومری ها از نژاد و قوم پارس بوند و فارسی حرف ممیزدند ، زبان سومری هم یو نوع فارسی از نوع التصاقی هست. شاید خود فارسی هم در گذشته دارای ویژگی ها یا انواع التصاقی و غیر التصاقی بوده است ولی سومری با پارسی باستان و حتی با فارسی امروزی یکی هست پس سومری ها فارسی حرف میزدند و فارس بودند
دوما چهره سومری ها را نگاه کنید مردمانی با چشمان درشت و قهوه ای و بعضا چشمان ابی با موهای فرفری مشکی و ریش پر پشت مشکی ، آیا این چهره با مغول ها که موهای صاف و لخت و چشم بادامی و ریش های ناقص بودند قابل مقایسه است ، چهره اصلی ترک ها در ازبک ها و مغولستان و قرقیزستان و حتی شمال چین هست پس از پادشاهان دورگه ترک یا بعضی از مردم دورگه ترک آذربایجان که با آریایی ها قاطی شدند مثال نیاورید ، چنگیز هم که در تصاویرش چشم بادامی با ریش کم پشت و گونه های برآمده هست ، سومری ها مردمی شبیه ایرانی ها بودند که هیچ شباهتی به ترک ها یا مغول ها نداشتند
این توهماتو دولت تازه تاسیس ترکیه برای تمدن سازی و یکدست کردن مردم ترکیه ساخته و فراموش نکنیم تمدن ترکان عثمانی وامدار فرهنگهای بومی یونانی و کردی و فارسی میباشد.
نمیدونم این ترکها چرا به زور اصرار دارن که خودشون رو ایرانی بدونن،!درضمن سومری ها اصلا ترک نبودن خیلی خنده داره،اونا به احتمال زیاد سیاه پوست بودن وازنسل حام،ترکها ازنسل یافث بودن که بعد ازنجات کشتی نوح به اسیای شرقی ومیانه مهاجرت کردن ،برید تاریخ بخونید،اولین نشانه های قوم ترک در شانگهای چین یافت شده،ترکها وچینی ها وروس و بلغاری مغول همه ازیک نسل هستن،که بعدها به سرزمین ایران وارد شدن،اولین حکومت ترک توایران غزنویان بودن،آذری ها از اقوام کرد هستن که دی ان ای شون هم بیشتربه کردها نزدیکه،منتها به دلیل موقعیتهای جغرافیایی مورد حمله مغولها قرار گرفتن وبرای همیشه زبونشون به ترکی تغیرپیداکرد،اکثرترکها هم خودشون رو ترک میدونن نه آذری،
تو نوشته هاتون یه ذره حقد و غضب و نژادپرستی وجود داره…به بربرها میگینآلمانی های بافرهنگ و وتی نام اسلام میاد میگین هیچ تمدن بزرگی وجود نخواهد داشت..نکنه از تمدن اسلامی ک ماحصلش و غارت علمیش در عهد رنسانس خودشو نشون داد چشم پوشی میکنین یا چون با اسلام مشکل دارین طبق سلیقه شخصی تاریخ رو توضیح میدین در حالی که یه مورخ و تاریخ شناس نباید هیچ گونه تعصب،حقد،غصب و جانبداری داشته باشه چون تاریخ دچار انحراف میشه و اطلاعات تاریخی به صورت صحیح به نسل های بعد منتقل نمیشه
جها و نادانی پدر خاورمیانه رو درآورده.
نظرات رو میخونم واقعا تاسف میخورم به حال مردمی که چون الان دارن به زبان فارسی، ترکی، کردی و لری و… حرف میزنن دیگه اصل و نسب خودشون رو مربوط به اون زبان می دونن.
اینکه تاریخ چی بود و چه بر مردم اون زمان گذشت مربوط به تاریخ هست.
تمدن سومر، بین النهرین، جیرفت و… مربوط به همه مردم خاورمیانه است (البته که در مورد کلمه خاورمیانه باید با دقت حرف زد چون واژه جدیدی هست)
خیلی از دوستان که اینجا رگ گردن باد کردن برای طرفداری از فلان قوم و… آیا واقعا شجره نامه ایی دارن که بدونن ۵ نسل قبل ترک بودن، کرد بودن یا فارس و…
از کجا میدونید ۵ نسل قبل شما جدتون اسیر جنگی نبوده از قفقاز، مصر و… که به ایران آورده شده یا ایرانی بوده که به هند، عربستان، اروپا و…. رفته.
ملتی که هنوز درگیره این هست که لر بهتر از ترک و ترک بهتر از عرب و… هنوز ظرفیت زندگی مسالمت آمیز رو نداره و دم از فرهنگ زدنشون فقط از روی جهل و نادانی هست. همینه که هنوز بعد ۲۰۰ سال این خطه از جغرافیا از هند تا فلسطین و… درگیر جنگ و بدبختی و فسادوو. غیره هست.
تا وقتی که نژاد و زبان و دین رو بر شایستگی الویت بدیم همینه روزگارمون
دوست عزیز وقتی خر هست خر سوار هم فراوان هست
زبان سومریان تورکی بود اینو میتونین از نوشته های باقی مانده از اون زمان هم ببینین……. در ضمن اگه کسی باور نمیکنه میتونه به مقاله دانشگاه شیکاگو و سایت مرکز ناشر بین المللی علمی سر بزنه و از اونجا یک مقاله ISI راجب اینکه زبان تورکی و سومری چقدر شباهت داشته بخونه…… اگر کسی نتونست پیدا کنه میتونه تو تلگرام بهم پیام بده هم لینک مقاله هم لینک سایت و هم خود مقاله رو براش بفرستم. @Turk_Dr
تمام کتیبه های پیدا شده در سومر به زبان تورکی قشقایی نوشته شدند و با خط نسخ عربی چون در جنوب عراق بودند خط نسخ عربی را بین اعراب رواج دادند و مردم عراق اصالتا تورک سومری هستند که زمان حمله عمر به عراق عرب شدند اما کلمه های تورکی در زبان مردم تورکتبار عرب شده ی عراق زیاد هست.مردم عراق و عرب های خوزستان از بازماندگان تورکتبار سومری هستند که تورک شده اند
زمین و زمان و آسمان دریا و کوه جنگل خزنده و چرنده خزنده جن و انس همه و همه ترک هستند از دیدگاه شما ترکا
سلام اشتباه نکنید بعد از طوفان نوع انسانها از کوه ها تقسیم شدند ن دشتها
هیچ انسانی از دشتها نیومده بلکه از بلندترین ارتفاعات اومده چون زمین هم آب بوده
درود؛باسپری شدن روزگارنم نم گردوغبارتمامی توهمات بکنارخواهدرفت وتاریخ خاموش وانچه به ناروابرسران جدل می نمایندمعلوم وسپس اشکاراحق بحقدارخواهدرسیداگراینک باوجودسخنان واسنادموجودبرخی ازاتراک اعراب اکرادبرسرانچه هیچ قرابتی باان ندارنددرگیرنددران هنگام دیگرگزافه هایشان خزعبلاتیست خودساخته کمااینکه هم اینک نیزدراندیشکده هاوبین تاریخ دانان جهانی ازهیچ اعتباری برخوردارنیست،بایسته یاداوریست که زبان گرجستانی راملغمه وسپس ترکی نامیدند!الفبای پارتهارااعراب ازان خویش می دانندحال انکه دلیل وجودحروف هم صدارانمی فهمندوناچارجهت رساندن مقصودبایدازآواهابهره گیرند،وامااکرادباپوشش کاملامجزاازانچه مربوط به مردمان مئدایست چگونه ازاصل خودبی گانه شدندکه سکایی اندوالبته شاخه ای ازایرانیان شمال قدیمندوامااذری هادراصالت مادی ایشان براساس جغرافیاادعایست بجاامابراساس زبان ملتصق فعلی که برگرفته ازچندین زبانست باسهم بیشترین کارتولیای قفقازی درحدود۶۰درصدوتنهاده درصدترکمانی راشامل می گرددومابقی فارسی کردی یونانیست،اماکیانگیرسرزمینیکه سیاهسران مشهورشده توسط غربیهابه سومریان ازفلات مرکزی ایران به ان مکان مهاجرت نمودندونیزدرخصوص دروغ مهاجرت اجدادایرانیهاازجنوب اروپای شرقی این اکاذیب تنهاساخته وپرداخته غربیهایکه برایشان خوشایندنمیبودتمامی انچه رابنام وکام خودزداندسرمنشاازایران وشرق داشته باشدحال امروزه عکس نظریه دراصل فرضیه ایشان درحال اثباتست مهاجرتهاازکانیران باستان یکی ازاولین ومرتفعترین سرزمینهای سرازاب بدراورده باستانیکه جز۳جایگاه یکی درشمال غرب فرانسه ودیگری درشمال شرقی مغولستان ودرمیان این دواین سرزمین بافون خزندگان منحصرودیرینه اش ونیزوجودشواهدسنگهای ازهر۴دوران ازکاممبرین ژوراسیک وپنکامبرین ودوران مئوزولیک دراین مکان وسرزمین مقدم برسایرسرزمینهاهمچنین فسیلهامکانهای زیستگاه انسان اولیه ونقاشیهای منحصرنقش شده بردیواره غارسلمهوددرکوهساران هُممادازمشخصترین نشانه هادرخصوص اثبات وتوضیح چگونگی پیدای نژادهای نخستین می باشدوجودشهرهای دستکنددردل تپه معروف به تپه اریاهاوجودچندین مکان پرستش دردین مهری وغاردخمه هاوهمچنین سنگهای بشکل گوش ونوشته هایکه میتوان نیای تمامی خطوط جهانشان نامیدهمه وهمه نشان دهنده چرایی مهم بودن هارتلندجهان بودن ایران عـــــزیزماسخ…
نویسنده هم نظر خوشو اخر اضافه کرده که “تمدن سومر از جیرفت رفته” چقدر دوست دارید تاریخ سازی کنید، دست از این کارهایی غیر علمی بردارید، دنیا در حال خندیدن به ما هست، تاریخ باستان این منطقه در سومر و بابل و فنیقی ها و یونان و مصر خلاصه میشه و بس اینها بودند که در دوران باستان تمدن سازی کردند و تمام ملت های بعدی از این ملل کپی برداری کردند، پس خواهشمندیم از هم وطنان که تاریخ جدیدی اختراع نکنند، چرا که به درد هیچکس نخواهد خورد و فقط تفرقه انگیز خواهد بود
بنابه روایت تواریخ کهن جد ترکان «النجه خان» فرزند ترک بن یافث، دو پسر داشت؛ یکی را تاتار و دیگری را مغول نامید. از قرن هفتم میلادی همه تشکیل دهندگان سپاه چنگیز را تاتار می نامیدند. بنا به نظر رماننویس آمریکایی هارولد لمب در کتاب زندگینامهٔ چنگیزخان مغول، در سدههای اخیر این اشتباه به وجود آمد که ترکها نیز از نژاد مغول هستند. او معتقد است که چنین نیست و مغولها و ترکها دو قوم کاملاً متفاوت هستند. اما در مغولستان بسیاری از ترکها و مغولها در کنار هم میزیستند.[۱]
این برا اون کسایی که میگن ترک ها مغول هستند برید یکم تاریخ از سایت های معتبر بخونید.
قبل از حمله مغولها، سلجوقیان و خوارزمشاهیان ترک در ایران حکومت داشتند. اینکه مغولها ترکی را به ایران آورده اند کاملا نقض میشود.
در دنیا تمدن و زبانی بنام کردی وجود ندارد.
وجود سه جام زرین سه هزار ساله در تپه حسنلوی ارومیه و کرکوک عراق و قزاقستان، نشان از قدمت چند هزار ساله تمدن ترکها در منطقه اورآسیا و ایران و بین النهرین دارد.
اشتراک کلمات سومری با ترکی بیش از زبانهای دیگر است.
تمام پرندگان خزندگان و پرندگان هم تورک هستند. و به زبان تورکی حرف می زنند مخصوصا خر و الاغ
فشاری نشو آروم باش ، مدرک معتبری داری نقض کن نداری بشین سرجات با مسخره کردن بجایی نمیرسی!
سلام به همگی من زود میرم سر اصل مطلب من اولا اصلا به تعصب اقوام و نژاد ها اهمیت نمی دادم و فکر می کردم که یه دونه انسان بیشتر نداریم که و نظرات رو نگاه می کردم و تعجب کردم ببینید آقایون محترم باستان شناسان معروف انگلیسی و اروپایی به صراحت تعیین می کنن که یکی از خاستگاه های سومریان آتورپاتکان که همه ی ما امروزه اونو با نام آذربایجان میشناسیم بوده و سومریان نیاکان باستانی ترک ها بودند ما ترک ها آذری ، قشقایی ، ایغور ، آناتولی ، ترکمن ، تاتار نداریم ما ترک ها همگی با افتخار ترک هستیم و به ترک بودنمون افتخار میکنیم ما ترک ها بنیانگذاران علم ، صنعت و علوم اولیه و طبیعی در جهان هستیم ما برای اولین بار کشاورزی رو به جهانیان یاد دادیم همین امروز هم افتخارات ما ترک ها دیده میشه بهترین سرمایه داران از ترک ها هستند بهترین دانشمندان از ترک ها حتی ما ترک ها برای اولین بار استعمار رو بنیان گذاری کردند و به همراه سه کلمه ی دیگه به نام های استتثمار بهره کشی از دسترنج دیگران یعنی برده داری در زمان باستان برای ساخت دستگاه ها صنعتی ، کوره های فلزکاری در آتورپاتکان بله اون هم از اعراب و آفریقایی ها بله بله بله و استحمار رو داریم یعنی فریب که مثال تاریخیش رو دارم آتا ترک برای بیرون کردن اعراب و فرانسوی ها و انگلیسی ها به همراه یونانی ها از خاک مقدس ترکیه یه نقشه استراتژیک گرفت به کرد ها و ارمنی ها قول استقلال در قبال جنگیدن کنار ترک ها رو داد و به همراه نقشه های استراتژیکش و دو گروه سپر انسانیش یعنی ارمنی ها و کرد ها ی ترکیه تونست انگلیسی ها ، فرانسوی ها یونانی ها و اعراب رو بیرون کنه و هزاران ارمنی و کرد رو به کشتن داد و استقلا رو به فنا داد و یه مثال دیگه از فریب و استعمار ذهنی عثمان برای شکست اروپا از بردگان اسیر شده ای که نوجوان بودند به عنوان بردگان نظامی با نام ینیچری تربیت و استفاده کرد و تونست اروپارو شکست بده ما ترک ها هم جنگ جو و هم عالم هستیم و در ضمن روز میرسه که شکوه و جلال ما ترک ها هم فرا میرسه و اینم باید خاطر نشان کنم که انسان های اولیه دورشون به سی ۳۰ هزارسال قبل میرسه و تمد ما ترک ها به ۱۰ هزار سال قبل میلاد مسیح باید خاطر نشان کنم که ماد ها کرد هستن و پارس ها فارس و پارت ها لر ، بلوچ و غیره ولی قدمت ما ترک ها به ۱۰ هزار سال قبل از میلاد یعنی ۱۲ هزار سال قدمت باید این رو هم بگم که من کتاب ها رو مطالعه کردم حرف این نویسنده ها که بیشترشون باستان شناسان و مردم شناس هست که برای من اولویته رو تعیین می کنم یعنی شما ها از باستان شناسان خارجی بیشتر میفهمین نژاد پرست نیستم ولی وقتی که کسی بیاد بگه که ما ترک ها فلان نمی تونم جلوی خودم رو بگیرم بزارید یک مثال براتون بزنم یک کبوتر رو در نظر بگیرین کبوتر با گذشت زمان و آب و هوا تبدیل به تیره های متفاوت شده و یک نژاد تبدیل به ۱۰ نژاد شده ما ترک ها هم همین هستیم دارای تیره های متفاوت
سلام به همگی من زود میرم سر اصل مطلب من اولا اصلا به تعصب اقوام و نژاد ها اهمیت نمی دادم و فکر می کردم که یه دونه انسان بیشتر نداریم که و نظرات رو نگاه می کردم و تعجب کردم ببینید آقایون محترم باستان شناسان معروف انگلیسی و اروپایی به صراحت تعیین می کنن که یکی از خاستگاه های سومریان آتورپاتکان که همه ی ما امروزه اونو با نام آذربایجان میشناسیم بوده و سومریان نیاکان باستانی ترک ها بودند ما ترک ها آذری ، قشقایی ، ایغور ، آناتولی ، ترکمن ، تاتار نداریم ما ترک ها همگی با افتخار ترک هستیم و به ترک بودنمون افتخار میکنیم ما ترک ها بنیانگذاران علم ، صنعت و علوم اولیه و طبیعی در جهان هستیم ما برای اولین بار کشاورزی رو به جهانیان یاد دادیم همین امروز هم افتخارات ما ترک ها دیده میشه بهترین سرمایه داران از ترک ها هستند بهترین دانشمندان از ترک ها حتی ما ترک ها برای اولین بار استعمار رو بنیان گذاری کردند و به همراه سه کلمه ی دیگه به نام های استتثمار بهره کشی از دسترنج دیگران یعنی برده داری در زمان باستان برای ساخت دستگاه ها صنعتی ، کوره های فلزکاری در آتورپاتکان بله اون هم از اعراب و آفریقایی ها بله بله بله و استحمار رو داریم یعنی فریب که مثال تاریخیش رو دارم آتا ترک برای بیرون کردن اعراب و فرانسوی ها و انگلیسی ها به همراه یونانی ها از خاک مقدس ترکیه یه نقشه استراتژیک گرفت به کرد ها و ارمنی ها قول استقلال در قبال جنگیدن کنار ترک ها رو داد و به همراه نقشه های استراتژیکش و دو گروه سپر انسانیش یعنی ارمنی ها و کرد ها ی ترکیه تونست انگلیسی ها ، فرانسوی ها یونانی ها و اعراب رو بیرون کنه و هزاران ارمنی و کرد رو به کشتن داد و استقلا رو به فنا داد و یه مثال دیگه از فریب و استعمار ذهنی عثمان برای شکست اروپا از بردگان اسیر شده ای که نوجوان بودند به عنوان بردگان نظامی با نام ینیچری تربیت و استفاده کرد و تونست اروپارو شکست بده ما ترک ها هم جنگ جو و هم عالم هستیم و در ضمن روز میرسه که شکوه و جلال ما ترک ها هم فرا میرسه و اینم باید خاطر نشان کنم که انسان های اولیه دورشون به سی ۳۰ هزارسال قبل میرسه و تمد ما ترک ها به ۱۰ هزار سال قبل میلاد مسیح باید خاطر نشان کنم که ماد ها کرد هستن و پارس ها فارس و پارت ها لر ، بلوچ و غیره ولی قدمت ما ترک ها به ۱۰ هزار سال قبل از میلاد یعنی ۱۲ هزار سال قدمت باید این رو هم بگم که من کتاب ها رو مطالعه کردم حرف این نویسنده ها که بیشترشون باستان شناسان و مردم شناس هست که برای من اولویته رو تعیین می کنم یعنی شما ها از باستان شناسان خارجی بیشتر میفهمین نژاد پرست نیستم ولی وقتی که کسی بیاد بگه که ما ترک ها فلان نمی تونم جلوی خودم رو بگیرم بزارید یک مثال براتون بزنم نژاد و بعد تیره هر نژاد به تیره های مختلف تقسیم میشه اونم با تکامل و شرایط آب هوایی ما ترک ها هم همین جوری هستیم
انسان های نئاندرتال و کرمانیون هم تورک بودند این ها رو هم نگفتی درضمن همینطور به عقب برگردی میکاییل و جبرییل و ابراهیم و موسی و خدا هم ترک هستند فقط مانده کهکشان ها ی دیگه اگه آدم فضایی آنجا باشند طبق افسانه های سومری ها که از فضا آمدند آنها هم ترک هستند
داداش کوروش رفت ترکیه رو فتح کرد بعد ایران درست شد. چه جور ترک نبوده.
سلام . من خیلی تحقیق کردم ، برای دلم و سرگرمی، حالا بدون تعصب براتون می گم، هدیه به خوانندگان از هر قومیتی، منشأ جیرفت فعلا نا معلوم تا بیشتر تحقیق کنم. منشا سومر آفریقای شرقی و سومالی و جنوب مصر. منشا نیا تورک جمهوری یاکوتستان روسیه. منشا عرب حضرت اسماعیل و اکدیان و یمنیان و حمیریان، منشا یهود یعقوب و اکدیان، منشا ایران بطور عام حضرت اسحق و مخلوطی از آریا و سامی و سومری، منشا کورد اهالی میتانی و گوتی و یهود و مادی و ایران میانی. منشا ارمنی ها هیتی ها و تورهای ترکیه فعلی، گرجی از منطقه خود، ایالت باکو شانل سکاها و داهیانه و تاتان و گیلکیان و تورها، منشا اسکاتلندیان و مازندرانی ها یکی بالای دریای خزر. منشا لرهای خرم آبادی اوکراین و جنوب روسیه. منشا بختیاری ها احتمالا شام و میتانی. هندی ها مخلوط سیاهپوست بومی و سکاها، گیلان شامل تات و تالشی و شاید کنعانیان فلسطین و نیا سکاها. منشا مرکز ایران سومر و آریایی.
عربی را چگونه بجای پارسی نشاندند ؟!
@pasoookh
– نمونه ای پژوهشی در این زمینه : سکه ای اُموی با شمایل ساسانی و مفهوم عبارت لا اله الا الله ، محمد رسول الله به زبان و خط پارسی میانه –
اعراب پس از چیرگی بر قبایل اطراف خود و متحد کردن همه جزیره العرب ، بر سرزمین های مجاور خود تاختند و بهنوبت همه حکومتهای مقتدر آن دوران را بزانو درآورند و فرهنگ ها ، ادیان و زبان های بسیاری از مردمان را به فرهنگ ، دین و زبان عربی دگرگون کردند. برای نمونه مردمان مصر تا پیش از حمله اعراب در ۶۴۱ م با زبان عربی آشنایی نداشتند ، اما فرمانروایان عرب پس از تسخیر مصر ، زبان رسمی و مکاتبات را عربی اعلام کردند و از سده نهم میلادی به اینسو ، زبان عربی در مصر نهادینه شد. و یا زبان مردمان شمال آفریقا تا پیش از حمله اعراب ، یک زبان آفریقایی-آسیایی بنام « آمازیقی » بود که با حمله اعراب این زبان نابود شده و امروزه فقط گویشورانی اندک در کشورهای مراکش ، الجزایر ، لیبی و تونس دارد.
زبان پارسی هم با چنین رخدادهایی روبرو شد ، اما سرانجامی متفاوت داشت. اعراب اموی ( ۴۱ تا ۱۳۲ ه.ق ) زبان رسمی را عربی اعلام کرده بودند و ایرانیان هم برای انجام امور روزانه خود مجبور بودند که این زبان را فرابگیرند و آن را به فرزندان خود هم آموزش بدهند. از طرفی اعراب زیادی از عراق و جزیره العرب به ایران کوچیده بودند و در کنار پارسی زبان ها زندگی میکردند. حضور اعراب در ایران و دوام این حضور تا حدود سه قرن در این سرزمین ، تاثیرات زیادی بر زبان و ادبیات ایرانیان گذاشت و از طرفی ایرانیان در این دوره حتی نمیتوانستند شعری بزبان پارسی بسرایند. همچنین زبان دینی و قرآنی هم عربی بود و مردم مجبور بودند تا آن را یاد بگیرند. در مقابل همه این عوامل ترویج زبان عربی ، با زبان پارسی مقابله هم میشد و نمونه های زیادی از مبارزه با زبان پارسی و مخالفت با آن در کتب تاریخی آمده است ، از جمله : حدیثی در برگه ۳۸۳ تاریخ جرجان نوشته حمزه السهمی و برگه ۲۲۸ اساس البلاغه : روزی عمر در طواف حج بود و شنید که دو جوان به فارسی با هم صحبت میکنند ، پس به آن دو جوان گفت که فورا به عربی سخن بگویید و بدانید که هرکس زبان فارسی را بیاموزد خبیث و بی اخلاق است.
اما با همه اینها ، زبان پارسی همچون سایر زبان های منطقه که با زور شمشیر عرب ، نابود شده بودند ، « ایستادگی » کرد و زنده ماند. زنده ماند ، اما زخمی و ضربه خورده از زبانِ شمشیرداران (!). امروزه هم زبان پارسی با زخمهابی بسیار ، خار چشم میهنفروشانی بنام « خود ترک پنداران » است. که این زبان نیاز به ترمیم و بازسازی و رسیدن به اوج زبان دوران ساسانیان دارد ، ولی گرفتار مسؤلانی بدتر از امویان است.
امویان نخستین حاکمان ایرانِ بزرگ ، در دوره اسلامی و پس از ساسانیان بودند. آنها به ستمکاری و نژادپرستی مشهور بودند که سرانجام هم به دست همین ایرانیان یعنی نهضت « سیاهجامگان » به رهبری ابومسلم خراسانی ، سرنگون شدند. اما ایرانیان باز فریب خوردند و حکومت ایران بدست اعرابی دیگر بنام عباسیان افتاد. در برگه ۱۴۵ کتاب نهضت شعوبیه نوشته حسینعلی ممتحن درباره رفتار امویان با ایرانیان میخوانیم :
” حکومت بنی امیه بر پایه تحقیر ملل غیر عرب استوار شد. ایرانیان در عصر اموی ، ذلیل خوار و خدمتگزار عرب بودند و کار و منصب مهمی در دست آنان نبود. امویان میگفتند : کسی که خون خالص عربی در رگ و ریشه او باشد ، برای سروری ، فرمانروایی و پیشوایی خلق شده و سایر ملل عموما برای خدمتگزاری و کارهای پست آفریده شدهاند. نه نتها ما شما غیرعربان را از بندگی و اسارت آزاد کردیم ، بلکه از پلیدی ، کفر و شرک هم نجات دادیم و همین کافی است که از شما برتریم. ما شما را با شمشیر سعادتمند ساختیم و با زنجیر به بهشت کشاندیم. حجاج بن یوسف دستهای موالی را داغ میکرد و علامت میگذاشت تا این طبقه از سایر طبقات شناخته شود…. (و گفتههای بسیار دردآور و پادایرانی دیگر) “.
==============================
سکه ای از دوران امویان که ناگفتههای بسیاری دارد :
یکی از جالبترین سکه های ضرب خورده در نیمه شرقی خلیفه اموی ، سکه عبدالعزیز بن عبدالله بن امیر ، حاکم سیستان است. این سکه پنج سال پیش از اصلاحات ضربی اموی توسط « عبدالمک » ضرب خورده است. در اصلاحات ضربی ، همه (( نشانهها و آثار مربوط به حکومت های ساسانی )) از روی سکه ها برداشته و آنها را با خط و زبان عربی جایگزین کردند. چراکه پیش از آن ، سکه های اموی دارای شمایل پادشاهان ساسانی ، زبان پارسی میانه ، خط پهلوی ، نشان ماه-ستاره و حتی نقش آتشکده بود. و نشان ماه-ستاره هم از همین آثار ساسانی بود که به حکومتهای اسلامی و از آنجا به حکومتهای ترک راه پیدا کرد.
سکه زیر از « عبدالعزیز بن عبدالله بن امیر » حاکم سیستان و با « نوشته ای به زبان پارسی میانه و خط پهلوی » است که در حاشیه طرفِ دیگر آن عبارت « بسم الله » هم آمده است.
متن پهلوی سکه : در این سکه ، مفهوم عبارت « لا اله الا الله ، محمد رسول الله » را با خط و زبان پهلوی نوشته اند. و این نشان میدهد که مردمان آن زمانِ ایران ، هنوز با « زبان عربی آشنایی کامل نداشتند » و خلفای اموی ( ستمگران اموی ! ) مجبور بودند که باورهای اسلامی خود را با خط و زبان مورد استفاده مردم آن روز ایران ، بر روی سکهها ضرب کنند. اما بعدها خلفای اموی روند اجبار را در پیش گرفتند و همه متون و مکتوبات خود را با خط و زبان عربی نوشتند و بدینگونه مردم هم مجبور بودند که خط و زبان تازه را یاد بگیرند.
نوشته پهلوی سکه عبدالعزیز بن عبدالله بن امیر :
yazda-ēw bē oy , any yazda nest , mahmat paygāmbar ī yazda
There is one God , without any other , (and) muhammad is the prophet of God.
خوانش و ترجمه به پارسی نو :
یَزدَ اِئو بئ اُوی ، اَنی یَزدَ نِست ، مَهمَت پَیگامبَر ای یَزدَ
خدا یکی است ، خدایی دیگر نیست ، محمد پیامبر خداست.
.
🆔🆔🆔🆔🆔🆔🆔🆔🆔🆔👇👇
@pasoookh
.
بیزارم از نژاد پرستی و هر چی نژاد پرست
سلام دو صحبت هست در برنامه پرگار بی بی سی دانلود کنید خیلی به شما کمک می کند . تفاوت بین دانش علمی ژنتیک و اون دروغهای تاریخ را می بینید.
اولی عبارت است از منشور کورش
دومی عبارت است از آریایی که این کلمه را طبق گفته اونها رضازاده شفق ابداع کرده که ترک بوده و می بینید
یک کلمه دیگری را به نام تاجیک که قبلش تاژیک بوده و قبل از آن تازیک که به معنی عربی است که خارج از سرزمین مادری متولد شود . مردم فارسی زبان در لغتنامه عمید و دهخدا بگردید .
چه بخواهید یا نخواهید ژن شما عین همه چه عرب باشید یا ترک یا چینی از فضا نیامده آید که . فرزندان این سرزمین هستید . از اون پانصد نفری هستید که از آفریقا اومدند .
در پرگار بی بی سی می شنوید و می بینید چقدر اشتباه می کردید . تازه شهر شیراز اصلا نبوده و اعراب ساخته اند .
یهودیها که از کوروش نام می برند تخت جمشید را تخت مادر سلیمان می خوانند . می بینید مشتری های دیگری هم تخت جمشید داره . گوش کنید تا بفهمید چقدر جاهلانه فکر می کردید . آنهایی که صحبت می کنند متخصص هستند .