جام طلای جسنلو
جام طلای حسنلو یکی از آثار باستانی برجسته ایران است که در جریان کاوشهای رابرت دایسون در تپه حسنلوی نقده یا همان سولدوز در سال ۱۳۳۶ کشف شد. این اثر قدمتی ۳۲۰۰ ساله دارد و احتمالا نقش بسزایی در شکلگیری هنر دوره بعدی یعنی دوره مادها داشته است.
جام جسنلو، از مشهورترین آثار تاریخی و طلایی ایران، با ۲۱ سانتی متر بلندی، ۲۵ سانتی متر قطر و ۹۵۰ گرم وزن میباشد. بر روی جام نقش خدایگان سه گانه: خدای زمین، خدای آب و خدای خورشید حک شدهاست. نقش پهلوانی که با هیولا میجنگد، الههای ایستاده روی دو قوچ، نقش بدن انسان بر پشت یک پرنده و مطابقت صحنهها با یک حماسه حوری از نقشهای موجود بر روی این جام است. سازمان میراث فرهنگی برای اولین بار آن را در سال ۱۳۷۷ به نمایش عمومی گذاشت.
تصاویر هک شده بر روی جام جسنلو
در جلد اول کتاب کهن دیار که قسمتی از مجموعه آثار ایران باستان در موزههای بزرگ جهان را به تصویر کشیدهاست، در رابطه با این جام آمدهاست: «بر روی بدنه این جام معروف، نقشهای بسیاری حک شدهاست که احتمالا داستانی حماسی را روایت میکند. در ردیف بالایی، ایزدی بالدار سوار بر گردونهای که یک گاو نر آن را میکشد، به سوی کاهنی در حرکت است که جامی در دست دارد و در این حال از دهان گاو، رودی جاری است که احتمالا نماد حیات و باروری محسوب میشود. در ردیف پایینی و زیر گردونه حیات، پهلوانی در حال نبرد با موجودی نیمه انسان و نیمه اژدها است. از تصاویر قلم زنی شده آن سوی جام می توان به ایزدهای شاخدار سوار بر ارابه، کاهنانی که در حال حمل قوچ های قربانی هستند، پهلوانی که گرز و کمان در دست دارد، مردی که در حال رام کردن شیر است و پدر و مادری که در حال بازی با کودک خردسالشان هستند، اشاره کرد.»
این جام که در زیر اسکلت مردی یافته شده، ضربه خورده و کج می باشد. کارشناسان بر این باورند که این مرد با در دست داشتن جام در حال فرار از دست سپاه مهاجمان بوده، و چون در حال فرار جانش را از دست داده جام در زیر فشار بدنش ضربه خورده و کج شده است. در حال حاضر این جام در موزه ایران باستان نگهداری می شود.
منابع
- ایل قاراپاپاق نوشته مرتضی رضوی
- http://www.hamshahrionline.ir/hamnews/1377/771204/elmif.htm
- تاریخ ما، اِنی کاظمی
- کهن دیار، مجموعه آثار ایران باستان در موزههای بزرگ جهان- جلد اول، بهنام محمد پناه- انتشارات سبزان – شماره شابک:۷-۳۴-۸۲۴۹-۹۶۴-۹۷۸
- رضاییان، فرزین. هفت رخ فرخ ایران.
با درود به آقاى انى کاظمى
خواستم ازتون بپرسم؛
آیا اطلاعاتى در رابطه با ترکهاى قشقایى که در جنوب ایران زندگى میکنند مخصوصا در استان فارس دارید؟
اگه میشه در مورد تاریخشون صحبت کنید.
[صولت الدوله] کسى بود که بناى جنگ با انگلیسیهارا در زمان هاى قدیم نهاد و دو سردار؛ امام قلى خان قشقایى فرمانده قشون شاه عباس و الله وردى خان قشقایى سردار سپاه نادر شاه بودند و بسیارى دیگر در زمان رضا شاه جدایى طلب بودند،حسین خان،رضاخان،خسرو خان و و و …
بنای تپه ی حسنلو قدمتی ۷ هزار سال قبل از میلاد را دارد(یعنی ۹ هزار سال پیش) این عدد را سر در و ورودی تپه ی حسنلو نوشته شده .من ساکن شهرستان ارومیه هستم و بارها به این مکان رفته ام.
سلام دوست عزیز
تپه ها از انباشت بقایای ساختمانی شهرها در طول تاریخ ایجاد می شوند
ممکن است تپه حسنلو خود قدمتی ۷۰۰۰ ساله داشته باشد اما این اثر ۳۲۰۰ سال قدمت دارد
دلیل می تواند موارد زیر باشد : ۱-عدم رونق فلزکاری در قبل ۲-متمول نبودن قوم ساکن ۳-برپا بودن حکومت کمونیست اولیه (کالا به کالا) قبل از پادشاهی
سنجش میزان قدمت آثار توسط آزمایشی با نام تست کربن ۱۴ صورت می گیرد و تقریبا دقیق است
این جام قطره ای از دریای بیکران میراث ماست…
باشد که توانیم هویت خویش را بازپس گیریم.
سلام استاد
لطفا یک نیم نگاه کوچک به وب ما و پست (( دژ برازجان در حال نابودی)) کنید
و ….
با تشکر