طاعون ژوستینین و افول امپراتوری روم (۵۴۱-۷۵۰ میلادی)
بیماریهای عالم گیر
طاعون ژوستینین
هزاران سال است که بیماریهای عالم گیر در جهان وجود دارند و بشر از همان سالهای نخستین حیات اجتماعی خود با آنها روبرو بوده است. نخستین اشارات منابع تاریخی به بیماریهای همه گیر را شاید بتوان به شیوع چنین بیماری در سال ۴۳۰ قبل از میلاد مسیح و در طول «جنگهای پلوپونزی» (جنگهایی که بین متحدان دولت شهر آتن و متحدان اسپارت در یونان رخ داد)، نسبت داد.
بسیاری از این اپیدمی ها، پیامدهای عمدهای بر جامعه بشری داشته اند که از بجا گذاشتن تلفات عظیم انسانی گرفته تا مهاجرت و هزینههای هنگفت مالی را در پی داشته است.
وبسایت تاریخ ما ، به بررسی ۱۰ بیماری همه گیری که روزانه در وبسایت قرار داده میشود پرداخته که باعث تحولات چشمگیر در جامعه بشری شده اند . پس با ما همراه باشید .
«طاعون ژوستینین»، یک همهگیری جهانی بود که امپراتوری بیزانس و به ویژه پایتخت آن کنستانتینوپول (= قسطنطنیه-استانبول) و همچنین پادشاهی ساسانی (ایران) و بندرهای سراسر حاشیه دریای مدیترانه را درگیر خود کرد.
این طاعون یکی از کشندهترین طاعونهای تاریخ بود که در حدود دو قرن شیوع خود ۲۵ تا ۵۰ میلیون نفر (۱۳ تا ۲۶ درصد جمعیت جهان در زمان آغاز آن) را طعمه مرگ کرد. تخمین زده میشود که طاعون ژوستینین جمعیت قاره اروپا را ظرف تنها ۱۲ ماه به نصف کاهش داد و در زمان اوج شیوع خود روزانه جان پنج هزار نفر را میگرفت.
«پروکوپیوس»، یکی از مورخان یونانی آن عصر، این همهگیری را جهانی توصیف میکند. این طاعون نام خود را از ژوستینین یکم گرفته است که در زمان شیوع آن، امپراتور روم شرقی بود. ژوستینین خود به این طاعون مبتلا شد، ولی جان سالم بهدر برد.
به گفته منابع تاریخی، گسترش این بیماری همه گیر منجر به متوقف کردن فعالیتهای تجاری و تضعیف امپراتوری روم شد. به همین دلیل این امپراتوری بسیاری از متصرفات خود در شمال آفریقا، شرق اروپا و غرب این قاره را از دست داد.
بسیاری از پژوهشگران امروزی نیز تأثیرات اجتماعی و فرهنگی این طاعون را با مرگ سیاه (که ششصد سال بعد اروپا را دستخوش خود کرد) مقایسه میکنند.