هشدار سازمان ملل: نظام بانکی افغانستان تا شش ماه دیگر سقوط می‌کند

به گزارش خبرگزاری تاریخ ما به نقل از رویترز،  این سازمان، در گزارشی، فقدان نقدینگی در افغانستان را بزرگ‌ترین تهدید برای نظام بانکی کشور خوانده پیش‌بینی شده است اگر اوضاع بانکی در افغانستان به همین‌گونه ادامه یابد، در شش ماه آینده، بانک‌های افغانستان فرصتی برای بقا نخواهند داشت.

سازمان ملل خواستار اقدام فوری برای حمایت از بانک‌های افغانستان شده‌است. در گزارش برنامه توسعه‌ای این سازمان آمده که آثار اقتصادی فروپاشی سیستم بانکی و در نتیجه تاثیر اجتماعی منفی آن بسیاری ویرانگر خواهد بود.

در این گزارش خروج شرکت‌های خارجی پس از تسلط طالبان بر کابل عامل سقوط آزاد اقتصاد وابسته افغانستان گفته شده‌است. این موضوع فشار بر سیستم بانکی را تشدید کرده که در نتیجه به اتخاذ سیاست تعیین سقف برداشت پول منجر شده‌است.

برنامه توسعه سازمان ملل تاکید کرده که نیاز است برای جلوگیری از فروپاشی نظام بانکی، مشکل ازدحام جمعیت و هجوم مردم برای برداشت پول به صورت فوری حل شود.

این گزارش با اشاره به روند فعلی و محدودیت‌‎هایی که برای برداشت از حساب‌های بانکی در افغانستان وجود دارد، یادآور شده است حدود ۴۰ درصد از پایه سپرده‌های بانکی در افغانستان تا پایان سال جاری میلادی از بین خواهند رفت. این گزارش افزوده است که بانک‌ها اعطای اعتبارات جدید به مشتریانشان را متوقف کرده‌اند و وام‌‎های غیرجاری تقریبا دو برابر شده است.

از سوی دیگر، سازمان ملل گفته که وضع تحریم علیه طالبان حل مشکل سیستم بانکی افغانستان را بسیار پیچیده کرده‌است.

عبدالله الدرداری؛ رییس برنامه توسعه‌ای سازمان ملل (UNDP) در افغانستان به رویترز گفت: «ما باید راهی پیدا کنیم تا مطمئن شویم اگر از نظام بانک‌داری حمایت می‌کنیم این به حمایت از طالبان تعبیر نشود.»

وی افزود که «ما در شرایطی قرار داریم که به همه گزینه‌های ممکن حتی آن‌هایی که سه ماه پیش برای ما قابل تصور نبود، برای یافتن یک راه ‌حل موثر فکر کنیم».

در گزارش برنامه عمران سازمان ملل آمده است که بانک‌های افغانستان به‌شدت به محموله‌های فیزیکی دلار آمریکا متکی بودند و متوقف شدن این کمک‌ها به دلیل فروپاشی دولت پیشین افغانستان، از عوامل مهم بحران در سیستم بانکی افغانستان است.

عبدالله الدرداری به رویترز گفته است: «در نظام مالی افغانستان تنها ۵۰۰ هزار دلار آمریکایی از چهار میلیارد دلار آمریکایی پول ملی افغانستان در گردش است. بقیه پول‌ها زیر تشک یا زیر بالش‌اند، زیرا مردم می‌ترسند.»

رئیس بخش افغانستان در برنامه عمران سازمان ملل متحد گفته است: «افغانستان در سال ۲۰۲۰ حدود هفت میلیارد دلار کالا و محصولات عمدتا غذایی از کشورهای خارجی وارد کرده است و اگر سیستم بانکی در آن کشور سقوط کند، هیچ تعاملی با کشورهای بیرونی شکل نمی‌گیرد.»

سیستم بانکی افغانستان پیش از به قدرت رسیدن طالبان نیز در معرض آسیب بود و این موضوع پس از تسلط این گروه بر کابل با قطع کمک‌های خارجی و مسدود شدن ذخایر بانک مرکزی از سوی امریکا تشدید شده‌است.

پیش از این، صلیب سرخ و دیگر سازمان‌های بین‌المللی نیز کمبود پول نقد در افغانستان را مشکلی جدی خوانده و خواستار حل آن شده‌اند.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.