مرور برچسب

مشروطه

درباره شاهزاده قاجاری و زندگی عجیب او

برادر محمد علی شاه   یعنی ابوالفتح میرزا سالار الدوله داستان زندگی عجیبی دارد او بعد از افتادن حکومت به دست مشروطه خواهان اقداماتی کرد در چنین وضعیتی «ابوالفتح‌ میرزا سالارالدوله»، برادر محمدعلی شاه می‌خواست با کمک خارجی‌ها به‌ویژه دولت

خواندنی‌های تاریخ| «مجاهد روز شنبه» لقب چه کسانی بود؟

محمدعلی شاه قاجار دشمن مشروطه بود و در سال ۱۲۸۷ شمسی، مجلس را به توپ بست و مشروطه‌خواهان را کُشت. ولی یک‌سال بعد نیروهای مسلح مشروطه‌خواه از اصفهان و گیلان به تهران رسیدند و پس از درگیری با سربازان و طرفداران محمدعلی شاه بالاخره پایتخت فتح

سفارت انگلستان عامل تحولات ایران در دوران مشروطه

در دوران قاجار به ویژه در نیم قرن سلطنت ناصرالدین شاه، زمینه‌های تغییر و تحول فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در جامعه ایران مهیا گشته بود، با این همه مجموعه‌ای از حوادث و جریان‌ها نیز وجود داشت که نقش کاتالیزور یا شتاب‌دهنده را در فروریختن

این شاه قاجاری، آخرین پادشاهی بود که در خاک ایران درگذشت

  ۱۲ دی سال ۱۲۸۵ شمسی، «مظفرالدین قاجار» درگذشت؛ پیش از آن کارهای جالب و تاریخی انجام داد و تا حدی میان مردم محبوب شد و آخرین پادشاه ایران شد که در ایران درگذشت!  مظفرالدین کلاً شاه جالبی بود در میان قاجارها. از کودکی بدنی ضعیف و

دوره اَکابِر، سخت‌تر از دانشگاه!

برخی از بزرگوارانی که زحمت کشیده و تاریخ آموزش و پرورش بزرگ‌سالان را در ایران نوشته‌اند، اعتقاد دارند که آغاز تأسیس مدارس نوین بزرگ‌سالان در ایران، با تصویب قانون «اعتبار برای تشکیل مدارس ابتدایی و تعلیمات عمومی»، مصوب اردیبهشت‌ماه سال…

خوب و بد حکومت قاجار

دوره قاجار را هر کسی با یک اتفاق یا ویژگی به یاد می آورد؛ برخی آن را با عهدنامه هایی که باعث جدا و تکه تکه شدن ایران شد به یاد می آورند و برخی دیگر با تصویر زنانی با ابروان پر پشت و سبیل. هفته نامه کرگدن - پوریا میرآخورلی: دوره…

قیام خیابانی برای احیای مشروطه

در سال ۱۲۹۹ که دولت وثوق‌الدوله بر سر کار بود و احساسات عمومی و ملی بر ضد قرارداد ۱۹۱۹ برانگیخته شده بود، دموکرات‌های تبریز به رهبری شیخ محمد خیابانی، روحانی آگاه و انقلابی در فروردین ۱۲۹۹ قیام کردند. گفته شده که اقدامات تضییقی وثوق‌الدوله…

شیر دختر و سرخاب پنبه‌ای؛ درمان‌های خرافی از مشروطه تا الان

علی‌اکبر دهخدا در یکی از مقالات چرند و پرندش در هفته‌نامه صوراسرافیل که در سال ۱۳۲۵ منتشر می‌شد، باور‌های خرافی روزگار خود از جمله چشم زخم و شور بودن چشم را که موجب بروز بیماری و اتفاقات شوم برای دیگران می‌شود، به‌شدت به باد انتقاد…

استبداد صغیر

استبداد صغیر به دوره‌ای یک ساله از تاریخ سیاسی ایران اطلاق می‌شود که از تیر ۱۲۸۷، با به توپ بستن مجلس شورای ملی توسط محمدعلی شاه آغاز گردید و در تیرماه ۱۲۸۸ با فتح تهران توسط مشروطه‌خواهان و پناهنده شدن محمدعلی شاه به سفارت روسیه پایان…

کمک مالی زنان در انقلاب مشروطه

اواخر سلطنت مظفرالدین‌شاه، دولت مشیرالدوله تصمیم گرفت براى تامین برخى مخارج دولتى و کشورى، از دولت روس و انگلیس وامى با سود ۷ درصد دریافت کند. این تصمیم با مخالفت مجلس و مردم روبه‌رو شد. در نتیجه آن، دولت از اجراى تصمیم خود دست برداشت و…

چگونه سلطنت مطلقه انگلستان به سلطنت مشروطه تبدیل شد؟

 دو تن از رهبران این نهضت، دختر و داماد شاه وقت بودند؛ پرنسس ماری و شاه‏زاده هلندی ویلیام که فرمانروای منطقه اورانژ بود. این انقلاب اگرچه کوتاه و بدون شور و هیجان انقلاب‏های دیگر بود، اما نه‌تنها نتیجه آن، یعنی سلطنت مشروطه،…

یارمحمدخان ازسرداران مشروطه که بود و چگونه به شهادت رسید؟

یارمحمدخان کرمانشاهی، از سرداران و مبارزان دوره مشروطه ۱۳مهرماه ۱۲۹۱ به دست مستبدان وقت به شهادت رسید. با به توپ بسته شدن مجلس توسط محمدعلی شاه و آغاز دوره استبداد صغیر و شکل‌گیری شورش‌های تبریز و رشت و بختیاری‌ها، کردستان و کرمانشاه هم…

خانه مشروطه

۱۴ مرداد ۱۲۸۵ مظفرالدین شاه فرمان مشروطیت را امضا کرد اما آنچه مشروطه را ماندگار کرد مجاهدت‌های ستارخان و باقرخان در تبریز بود.در تبریز خانه‌ای به نام خانه مشروطه یاد آور آن دوره تاریخی است. این بنا به شماره ۱۱۷۱ در سال ۱۳۵۴ خورشیدی در…