روستای نایبند طبس
معرفی نایبند
یکی از جاذبههای دیدنی کشور عزیزمان ایران که همه ساله پذیرای مسافران و گردشگران بسیاری از داخل و خارج کشور است و با زیبایی و طبیعت حیرت انگیزش چشمان هر بینندهای را به خود مبهوت کرده است، روستای نایبند در طبس است. این روستا با آب و هوای دل انگیزش چنان آرامشی به فرد میدهد که نمیتوانند از این روستا دل بکنند. با مجله گردشگری تاریخ ما در این مقاله همراه باشید تا دربارهی این روستا بیشتر آشنا شویم.
روستای نایبند در طبس قرار دارد که در دامنه ی کوهستان و مشرف بر کویر لوت در جنوب شهرستان طبس و با نزدیک ترین فاصله از شهر دیهوک نیز قرار گرفته است. روستایی در دل کویر که وقتی به آن وارد می شوید باورتان نمیشود، اینجا کویر باشد، کشتزارهای گندم و جو، نخلستانهای زیبا و باغ های مرکبات جلوه گری زیبایی دارد و مناظری بکر آفریده است. روستای نایبند در طبس جز روستاهای پلکانی کشورمان قرار گرفته و عنوان ماسوله کویری را به خود اختصاص داده است. این روستا همچون جزیره ای سبز در میان کویر به نظر می رسد و جلوه ای شگفت انگیز دارد. قدمت روستای نایبند در طبس به قرون اولیه تاریخ اسلام بر می گردد البته این منطق را بر اساس وجود حفره ها و غارهایی که در دل کوه های وجود دارد می گوییم.
این روستا در دهستان کویر قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت آن (۱۲۶ خانوار) ۴۲۷ نفر بوده است.
روستای نای بند یکی از نمونه های معماری پلکانی را داراست که عنوان ماسوله کویر را به خود اختصاص داده است.
با توجه به اینکه در شعاع حدود ۲۰۰ کیلومتری روستا آبادی دیگری وجود ندارد ، درختان نخل موجود در روستا همچون جزیره ای سبز در میان کویر به نظر می رسد.
کشتزارهای گندم و جو با نخلستان های زیبا و باغ های مرکبات که به صورت پلکانی، جلوه زیبایی را به وجود آورده اند و مناظری بکر آفریده اند که هر کس دلش می خواهد در بالاترین نقطه در زیر این نخلستان ها و درختان میوه بنشیند و مناظر پایین را نگاه کند و لذت ببرد. قدمت این روستا به هزار سال قبل در زمان نادرشاه بر می گردد که در منابع تاریخی هم به کرات به آن اشاره شده است. در زمان شورش افغان ها هنگامی که نادرشاه به قصد بیرون راندن و فرو نشاندن این شورش، از پایتخت حرکت کرد، این مکان را به عنوان پایگاه و استراحتگاهی برای خود و سربازانش انتخاب نمود.
از هر سو که به روستای نایبند طبس نگاه می کنید، مناظری زیبا و بکر را می بینید که قابل توصیف نیستند. اگر از پایین روستا نگاه کنید، خانه هایی را می بینید که همچون لانه ی پرندگان از شیب های تند آویزان هستند و با هماهنگی با صخره ها در دل کوه در ارتباط می باشند. خانه هایی که در عین سادگی، بسیار زیبا هستند و با ابتدایی ترین مصالح و از دل طبیعت ساخته شده اند. اگر به بلندترین نقطه روستا بروید، می توانید پرتگاهی بزرگ ببینید که در آن نخل کاشته اند و یا به دور دست نگاه کنید و بیابان بی انتهای کویر لوت را نظاره کنید که در سمت مغرب روستای باشکوه نایبند چشم نوازی می کند و یا به داخل روستا بروید و دیوارهای عمودی خانه ها را ببینید و اگر به اطراف خود توجه کنید، می توانید در هر سو، یک نقش و نگار را ببینید و پا به کوچه های تنگ و باریک و کوره راه های سنگی این روستا بگذارید، روستایی که ترکیب غریبی دارد!
مردم روستا به لطف وجود چشمه ها و قنات هایی که در این روستا در جریان هستند به کشت مرکبات، نخل، توت و انواع محصولات نظیر گندم، جو، سبزیجات و حبوبات مشغول هستند و عده هم به دامداری اشتغال دارند. در سال های اخیر به دلیل عوامل طبیعی که در این روستا به وقوع پیوسته موجب شده تا جمعیت روستا کاهش نسبتا چشمگیری داشت باشد اما زمانی که در به سمت آن بروید شاهد رنگ و بوی زندگی خواهید شد.
جاذبههای روستای نایبند:
چشمههای آب نایبند
وجود چشمههای آب سرد و گرم منحصر به فرد در نایبند، عامل حیات این روستا هستند و در نتیجه فعالیت فرآیندهای زمینی ایجاد شده اند. چشمه زردگاه و آبگرم دیگ رستم از جمله این چشمه ها هستند و عده ای نیز در اطراف آنها زندگی می کنند. با فاصله گرفتن از روستا و پیمودن ۱۰ کیلومتر به سمت راور، چشمهای کوچک با آب گوگردی می بینید. درجه حرارت این چشمه آن قدر بالاست که شاید دست تان را بسوزاند. چشمه دیگری در کنار این چشمه وجود دارد که آب آن خنک است و می توانید از آن استفاده کنید.
گفته می شود حرارت و املاح چشمه گوگردی، برای رفع دردهای رماتیسمی و آب درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. وجود سنگهای سیاه در این منطقه را نیز ناشی از فعالیتهای آتشفشانی سالیان قبل می دانند که بی ارتباط به این چشمه نیست.
غارهای نایبند
روستا بر روی کوهی واقع شده که تعداد زیادی حفره بر بدنه آن دیده می شود. این حفره ها نشان دهنده قدمت هزاران ساله روستا و سکونت انسان های غارنشین در آن دارد. امروزه این حفره ها و دالان ها به عنوان محل هایی برای نگهداری دام مورد استفاده قرار می گیرند.
نخل های روستا
یکی از زیباترین جاذبه های این روستا نخلستان آن است که در پایین دست آن قرار دارد. در این نخلستان درختان نخل سر به فلک کشیده ای را می بینید که با سرسبزی خود سرزمینی بهشت گونه را در تابش آفتاب داغ کویر ساخته اند.
کوهستان
با وجود اینکه نایبند در سرزمینی کویری قرار گرفته اما سه کوه آب شلمه، علی آباد و کوه نایبند باعث شده اند تا به عنوان منطقه ای کوهستانی در حاشیه غربی کویر لوت نظر گرفته شود. این کوهستان اختلاف ارتفاع نسبتا زیاد، چیزی در حدود ۲۵۰۰ متر نسبت به کویر لوت دارد و روستاهایی مانند علی آباد، کلات آب انار، آب رضا، زردگاه و نایبند را از کویر جدا کرده است. بلندترین این کوه ها، نایبند است که ۳۰۵۰ متر ارتفاع دارد و قرار گرفتن در ارتفاعات آن امکان تماشای کویر لوت را برای شما فراهم می کند.
پناهگاه حیات وحش نایبند
پناهگاه حیات وحش نایبند علاوه بر پوشش گیاهی ارزشمند، گونه های جانوری خاصی را نیز در خود جای داده است. یوزپلنگ آسیایی یکی از جانداران رو به انقراض است که بیشترین تعداد آن، در حدود ۱۵ قلاده در این منطقه زندگی می کنند.
چه فصلی را برای سفر به روستای نایبند انتخاب کنیم
به منظور سفر به روستای نایبند در طبس بهترین زمان می توانید پاییز و زمستان باشد و همینطور در اوایل بهار هم می توانید به سمت آن سفر کنید چرا که این منطقه دارای شرایط بیابانی است و گرمای شدیدی در آن برقرار است. از همین رو توجه داشته باشید که همراه خودتان حتما وسایلی نظیر ضد آفتاب، عینک آفتابی و کلاه آفتابگیر را ببرید.
مسیر دسترسی ، نایبند کجاست؟
برای رسیدن به این روستا شما باید در مسیر جاده طبس- کرمان حرکت کنید. پس از عبور از کریت، دیهوک و زنوغان، فاصله شما تا روستای نایبند حدود ۱۰۵ کیلومتر است.
ویدئوی روستای نایبند ، مستند
*از این که با مجله گردشگری تاریخ ما همراه بودید، سپاسگزاریم!
منابع
۱ – روستای نایبند در طبس، ماسوله ای سرسبز در دل کویری ایران – الی گشت
۲ – نایبند (طبس) – ویکی پدیا
۳ – روستای نایبند طبس، چهره زیبای بیابان در ماسوله کویر – میزان آن لاین
۴ – روستای نایبند طبس | ماسوله ای در قلب کویر ایران – کارناوال
۵ – روستای نایبند، ماسولهای در قلب کویر – زرین تراول