اهمیت یادگیری css
امروزه دیگر کلمه وب سایت همانند گذشته گمنام نیست شاید بیست سال پیش افراد معدودی کلمه وب سایت به گوششان رسیده بود اما اکنون کلمه وب سایت به یکی از پرکاربردترین کلمات در زندگی روزمره ما تبدیل شده است و شاید در روز بارها این کلمه را استفاده کنیم یا بشنویم.
برای مثال زمانیکه با یک مشکل روبرو میشویم یا قصد خرید یک وسیله یا لباس را داریم و یا سوالی برایمان پیش میآید اولین راه حل و راهکاری که بنظرمان میرسد جستجو در اینترنت و مطالعه بیشتر در وب سایتهای اینترنتی است.
در گذشته زمانی که آهنگی در تلوزیون پخش میشد ناگزیر بودیم توسط دستگاههای ضبط صوت اقدام به ضبط آنها کنیم ولی امروزه دیگر دنیا دگرگون شده است و کافیست کلمه یا کلماتی از آن آهنگ را در اینترنت جستجو کنیم و از نتایج به دست آمده آهنگ مورد نظر را پیدا کنیم.
در گذشته مطالعه کتاب بعنوان یکی از لذت بخشترین کارها بشمار میرفت چرا که اطلاعات علمی و تاریخی متنوعی را در اختیارما قرار می داد و برخی از کتابها بخاطر تصاویر و طراحی بسیار دلنشین آنها باعث لذت بیشتر در مخاطب می شدند. امروزه کتابها جای خود را به وب سایتهای اینترنتی دادهاند و اکثر افراد برای مطالعه وارد وب سایتهای اینترنتی میشوند.
اما سوال اینجاست ما چگونه میتوانیم در دنیای اینترنتی صدای خود را به بقیه برسانیم و یا چگونه میتوانیم اقدام به جذب مخاطبان کنیم همانطور که اشاره کردیم در کتاب ، تصاویر و طرحهای زیبا میتوانست باعث جذب مخاطب شود. یا هنگامی که به ویترین فروشگاه نگاه میکنیم رنگ بندی و چیدمان ویترین میتواند تاثیر بسزایی در جذب مشتریان داشته باشد.
در وب سایت نیز دقیقا همین مورد صدق میکند و برای جذب مخاطب باید طراحی و چیدمان دلچسب و جذابی برای سایتمان داشته باشیم اما چگونه میتوان این کار را کرد و چه ابزارهایی برای طراحی سایت نیاز داریم.
ساخت یک وب سایت به دو بخش تقسیم میشود یکی ظاهر و یکی باطن که ظاهر سایت را بخش فرانت و باطن سایت را بخش بک اند یا برنامه نویسی میگویند که توسط زبانهای برنامه نویسی مختلف پیاده سازی میشود. اما ظاهر یا فرانت سایت به چه صورتی پیاده سازی میشود.
فرانت اند سایت
در ابتدا باید بدانیم هر آنچه توسط کاربر دیده میشود در واقع ریشه آن با زبان نشانه گذاریhtml است و مرورگرها کدهای نوشته شده به این زبان را نمایش میدهند اما باید توجه کنیم در بخش فرانت علاوه بر زبان html ازcss و زبان جاوا اسکریپت نیز استفاده میشود.
بیاید کمی با این دوآشنا شویم از زبان جاوا اسکریپت که میتوان آن را نوعی زبان برنامه نویسی نیز تلقی کرد بیشتر برای ایجاد جلوههای ویژه ، اعتبار سنجی فرمها و تعامل و واکنش به کاربر استفاده میشود. اماcss چیست و چه اهمیتی دارد؟
همانطور که گفتیم در ویترین یک مغازه رنگها و چیدمان میتواند باعث جذب کاربر شود.css نیز در دنیای وب سایتها دقیقا همین نقش را دارد. میتوان اینطور تصور کردcss در حقیقت به عنوان مهندس معمار در یک ساختمان است که سعی دارد با استفاده از قدرت خود چیدمان سایت و فرانت را به بهترین شکل داشته باشد.
همچنینcss را میتوان یک نقاش تصور کرد که با رنگهای جادویی و دلنشین خود به متنهای سیاه و سفید سایت جان میبخشد و باعث زنده شدن یک وب سایت میشود.
البته در گذشته اکثر این کارها در خود html انجام میشد ولی با گذشت زمان و پیشرفت قدرت پردازش کامپیوترها امکان اجرای طرحهای بسیار پیچیدهتری مهیا شد که دیگر از قدرت و توان html خارج بود و این چنین بود که نیاز به وجود یک فناوری جدید احساس شد و اینگونهcss متولد شد و بار طراحی و رنگ آمیزی سایت را بدوش کشید.
میتوان به راحتی و با کمال اطمینان گفت یک سایت بدون وجودcss چیزی تهی و بی ارزش است و اینcss است که با قدرت خود میتواند جلوهگر یک سایت باشد.
اما بیایید کمی در رابطه با امکاناتcss صحبت کنیم و ببینم که این فناوری چه امکاناتی را در اختیار طراحان قرار می دهد. میتوان اینگونه اشاره کرد کهcss همه امکانات مختلف طراحان سایتها و وب اپلکیشن را پشتیبانی میکند . از جمله قالب بندی و طرح بندیهای مختلف مثل تکنولوژی grid و Flex که امروزه اکثر وب سایتهای دنیا برای چیدمان عناصر از این تکنولوژیها بهره میبرند در کنار این ویژگی قابلیت کار با متنها شامل ویژگی تعیین رنگ، اندازه متن، فونت متن، استایل متن، زیر خط ، فاصله بین سطرها ، فاصله بین کلمات و بسیاری ویژگی دیگر را دارا می باشد.
همچنین امکان کار با تصاویر، جداول، پس زمینه، منوها، موقعیت عناصر در صفحه، ارتفاع، عرض، لیستها ،لینکها ، انیمیشنها و … درcss وجود دارد.
نسخههای مختلفی در سالهای گذشته ازcss منتشر شده است و هم اکنون نسخه ۳ آن در اکثر سایتها استفاده میشود که قابلیت ایجاد انیمیشنهای مختلف را نیز دارا میباشد و هر روزه بر امکانات این تکنولوژی افزوده می شود.
با کمک جاوا اسکریپت فناوریهای طراحی بسیار جدیدتری نیز با تکیه بر css ایجاد شدهاند که ازجمله میتوان به بوت استرپ، UIkit و تیلوند اشاره کرد. به کمک این فریمورکها کار بسیار سادهتر شده چرا که این فریمورکها شامل کدهای آماده برای عناصر مختلف هستند و بسیاری از عناصر دارای ویژگی و طراحی پیش فرض و دلنشینی هستند و در اکثر موارد میتوان گفت با کمترین کد نویسیcss میتوان ظاهری بسیار زیبا برای سایت خود ایجاد کرد.
اما سوال این است با وجود فریمورکهای مختلف برایcss چه لزومی برای یادگیری css داریم و اصلا اهمیت یادگیری css برای فرانت کار و طراح سایت چیست.
اهمیت یادگیری css
همانطور که میدانید الفبای طراحی و برنامه نویسی سایت html میباشد و میتوان گفت الفبای طراحی سایت از لحاظ فرانت و ظاهر بدون شکcss می باشد و همه فریمورکها نیز با پایه و اساس کدهای css ایجاد شده اند و برای درک نحوه کار این فریمورکها یا استفاده آسانتر و یا تغییرات مورد نیاز در استایل هنگام استفاده از این فریمورکها مجبور هستید دوباره دست به دامان کدهای css شوید.
علاوه بر آن بسیاری از این فریمورکها به کمک زبان جاوا اسکریپت اقدام به ایجاد امکانات و ویژگیهایی میکردند کهcss از آن ها پشتیبانی نمیکرد اما با ظهورنسخه های جدید تر css ازجمله نسخه ۳ و پشتیبانی از انیمیشنها و در ادامه با افزودن امکاناتی مثل flex وGrid بسیاری از فریمورکها محبوبیت قبلی خود را از دست دادند و دوباره css جایگاه اصلی خود را کسب کرد.
همچنین بنظر میرسد با انتشار نسخههای جدیدترcss در آینده نزدیک ، شاهد آن خواهیم بود که بسیاری از امکانات موجود در فریمورکها بصورت پیش فرض در خودcss پشتیبانی شوند و دیگر نیازی به یادگیری فریمورکهای مختلف این تکنولوژی نباشیم و این میتواند دلیلی بسیار مهم بر اهمیت یادگیریcss در بخش فرانت باشد.
پس در مجموع میتوان اشاره کرد هر کسی که قصد ورود به دنیای طراحی و برنامه نویسی وب سایت دارد و می خواهد در آینده در این زمینه کار کرده و فعالیت داشته باشد در وهله اول پس از یادگیریHtml ، یادگیریcss بعنوان الفبای طراحی سایت ضروری و اجباری است. اگر به این حوزه و یادگیری طراحی سایت علاقمند هستید و البته زبان اچ تی ام ال را نیز یاد گرفتهاید ، جهت آموزش css میتوانید از لینک زیر استفاده کنید :