چگونه از بروز مشکلات حقوقی ملکی جلوگیری کنیم؟
معاملات ملکی معاملاتی است که مربوط به املاک است. در صورتیکه این معاملات به درستی پیش نرود ممکن است مشکلات حقوقی ملکی پیش بیاید. برای رسیدگی به این مشکلات باید به مقامات صالح مراجعه کرد. دعاوی ملکی انواع مختلفی دارد که در ادامه به طور مفصل به آنها اشاره خواهیم کرد
چرا دعاوی ملکی بوجود میآید؟
دعاوی ملکی چه حقوقی و چه حقیقی به املاک مربوط است و این دعاوی به مسائلی مانند دعوای الزام به تنظیم سند رسمی، الزام به ایفای تعهد، الزام به اخذ پایان کار، الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی، کلاهبرداری، جعل سند، قرارداد پیمانکاری ، تصرف عدوانی و ممانعت از حق، خلع ید و تقسیم و افراز املاک مشاع گرفته تا دعاوی کیفری مثل فروش مال غیر ارتباط دارد.
معمولا ممکن است دعاوی ملکی ناشی از ناآگاهی افراد باشد. به عبارت دیگر افراد به دلیل نداشتن اطلاعات کافی به شکلی عمل کنند که موجب بروز اختلافات ملکی شود.
دعاوی ملکی بر سر تصرف مال چیست؟
کسی که ملکی را در اختیار دارد و ممکن است این ملک برای او باشد یا نباشد، متصرف نام دارد. دعوای تصرف عدوانی دو بخش کیفری و حقوقی دارد. در این دعاوی مدعی میتواند به شکل حقوقی یا کیفری برای دریافت حق خود اقدام کند. گاهی ممکن است این دعاوی بسیار پیچیده باشند. زمانی که در مورد تصرف مال اختلافی وجود داشته باشد دعاوی ملکی بر سر تصرف مال مطرح میشود.
دعاوی ملکی برای صورت مجلس تفکیکی
گاهی ممکن است دعاوی ملکی برای صورت مجلس تفکیکی ایجاد شود. به عبارت دیگر بعد از اتمام کار و دریافت گواهی پایان کار صورت مجلس داده میشود. در نتیجه بدون گواهی پایان کار این صورت مجلس داده نمیشود. در همین راستا ممکن است دعاوی ملکی بر سر صورت مجلس تفکیکی مطرح شود.
بیشتر بخوانیم: مراحل طلاق توافقی چیست؟
دعوای ملکی حقوقی، کیفری و ثبتی چه تفاوتی با هم دارند؟
دعاوی ملکی براساس موضوع دعوا به سه نوع ثبتی، حقوقی و کیفری تقسیم میشود.
- دعاوی حقوقی ملکی: این نوع از دعاوی یکی از رایجترین دعاوی ملکی هستند. هر فردی حق هرگونه دخل و تصرف در اموالش را دارد با این حال ممکن است درمورد املاک دعاوی حقوقی ایجاد شود. لازم به ذکر است که در این نوع دعاوی بحث ارتکاب جرم مطرح نیست. در ادامه به تعدادی از دعاوی ملکی حقوقی اشاره شده است:
- الزام به فک رهن
- الزام به تنظیم سند رسمی
- مطالبه ی اجرت المثل
- دریافت پایان کار برای ساختمان
- الزام به اخذ صورت مجلس تفکیکی
- تعدیل اجاره بها
- سرقفلی
- موقوفات
- دعاوی ثبتی ملکی: کلیت دعاوی ثبتی ملکی مربوط به فعالیتهای حوزه ثبت اسناد و املاک میباشد. معمولا این نوع از دعاوی زمانی ایجاد میشود که بعد از خرید و یا انتقال سند یا در زمان خرید و بررسی سند، ایرادی در سند وجود داشته باشد. عموما این نوع از دعاوی ناشی از سهلانگاری و عدم آگاهی است. نکته حائز اهمیت این است که این اشتباهات میتواند منجر به ورود خسارتهای زیادی شود. درنهایت خوب است بدانید که دعاوی ثبتی به نوعی حقوقی هستند اما بعد ثبتی آنها برجسته است و به دلیل اهمیتی که دارند معمولا به طور جداگانه بررسی میشوند. این دعاوی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ابطال سند رسمی
- دعوای ثبت در خصوص ابطال اجرائیهی ثبتی برای املاک
- ابطال سند مالکیت معارض
- ابطال ساز و کار و مراحل ثبتی کمسیونهای گوناگون ثبتی
- ابطال نظریه هیات حل اختلاف اداره ثبت و اسناد کشور ارائه کرده
- افراز ملک
- اجرای ثبت
- توقیف عملیات اجرایی در مراحل مختلف کار
- الزام به سند رسمی
- دعاوی کیفری ملکی: این دعاوی برخلاف دعاوی حقوقی آمیخته با جرم هستند و گاهی حتی با کلاهبرداری همراه هستند. پروندههای کیفری با شکایت مدعی العموم یا شاکیان خصوصی آغاز میشوند. موارد زیر در دسته دعاوی کیفری ملکی قرار میگیرند:
- جعل اسناد ملکی برای فریب و کلاهبرداری
- کلاهبرداری در خرید و فروش و معاملات املاک
- خیانت در امانت
- فروش غیرقانونی اموال اشخاص به یک یا چند شاخص دیگر
- انتقال منافع ملک غیر به اشخاص دیگر یا خود
- زد و بند در خصوص خرید و فروشها و معاملات دولتی و ارتکاب فساد
- استفاده از سند جعلی
- تغییر کاربری اراضی کشاورزی بدون اخذ مجوز
- معامله معارض
چگونه یک وکیل ملکی خوب پیدا کنیم؟
معاملات ملکی در اغلب موارد ممکن است بسیار پیچیده باشد. علاوه بر این همانطور که میدانید این دسته از معاملات به دلیل ارتباط با املاک و داراییها ارزش زیادی دارند و درنتیجه در صورت کلاهبرداری و یا سهلانگاری در روند معامله ممکن است خسارتهای جبرانناپذیری به طرفین وارد شود. در همین راستا بسیار مهم و ضروری است که در تمام مراحل معامله ملکی از یک وکیل ملکی با تجربه راهنمایی و کمک بگیرید.
برای پیدا کردن بهترین وکیل ملکی تهران باید به تجربه و سابقه کاری وکیل و میزان دانش او توجه کنید. یکی از مسائل مهمی که باید به آن توجه داشته باشید حسن شهرت، حسن خلق، امانتداری و صداقت وکیل است.
/پایان رپورتاژ آگهی/