یکی از مناطق زیبا و دیدنی در استان سرسبز گیلان که همه ساله میزبان گردشگران و طبیعت گردانان زیادی چه در داخل کشور و چه در خارج است، روستای ییلاقی امامزده ابراهیم است.اگر از شلوغی این زندگی ماشینی خسته شده اید و اگر میخواهید از این دغدغهها رها شوید، پیشنهاد ما به شما این است که به استان سرسبز گیلان سفر کنید و قدم در روستای دنج و زیبای امامزاده ابراهیم بگذارید و از این آرامش و هوای دل انگیز بهره ببرید.
روستای امامزاده ابراهیم، از توابع بخش احمد سرگوراب شهرستان شفت در استان گیلان است که هر طور فکرش را بکنید، گزینه خوبی برای یک سفر آرام و بی دغدغه است. به خصوص اگر دنبال این هستید که چند روز با خودتان خلوت کنید یا بعد از ماه ها کار و تلاش، کمی آرامش داشته باشید. این روستا که در ۲۳ کیلومتری جنوب شرقی شهر شفت و ۵۷ کیلومتری شهر رشت قرار دارد از شمال به روستای طالقان، از شرق به روستای امامزاده هاشم و از غرب به روستای سیاه مزگی محدود میشود. رودخانه ای که از میان روستا عبور میکند آب و هوای آن را مرطوب کرده و موقعیت جغرافیایی آن باعث سرسبزی و خنکی منطقه شده است.
امامزاده ابراهیم یک امامزاده مدفون در شهرستان شفت استان گیلان است، که شهرت زیادی دارد، طوری که مردم آن را ابالفضل گیلان می نامند.آرامگاه امامزاده ابراهیم از جاذبه های زیارتی و تاریخی روستای امامزاده ابراهیم است و علت اصلی شکل گیری آن به شمار میرود. بنای امامزاده، در طی سالهای دراز، چندین بار بازسازی شده است. در حال حاضر این بنا، به مساحت ۳۰۰ متر، در چهار طبقه احداث گردیده و شامل مسجد، صحن، سرویس بهداشتی، مهمانپذیر و فضای باز است. از مهمترین جاذبه های طبیعی روستای امامزاده ابراهیم، جاده مسیر دسترسی به آرامگاه امامزاده است. این مسیر از جلگهای زیبا با شالیزارها، خانه ها، رودخانه ها و کوهپایه های جنگلی عبور میکند و در انتها به روستای امامزاده ابراهیم میرسد که بافت مسکونی جالب توجه و بسیار دیدنی دارد.
آب و هوای روستا معتدل کوهستانی است و میانگین بارندگی سالیانه آن۱۶۰۰ میلی متر است. رودخانه امام زاده ابراهیم از میان روستا عبور کرده و روستا را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم می کند. مردم روستا به زبان تالشی صحبت می کنند، مسلمان هستند و پیرو مذهب شیعه جعفری اند. این روستا نام خود را از نام یکی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) به نام امام زاده ابراهیم گرفته و رابینو در سفرنامه خود از آن یاد کرده است.
این روستا همه ساله مخصوصا در ایام تابستان با هوای خنک و طبیعت زیبا پذیرای مسافران زیادی است و قرار گرفتن بارگاه امامزاده ابراهیم(علیه السلام) و در فاصله ایی کم امامزاده اسحاق(علیه السلام) این منطقه را به قطب زیارتی غرب گیلان تبدیل کرده است.
سبک معماری روستا جاذبه گردشگری ویژه روستاست که از طبیعت و شکل زمین آن تبعیت می کند. موقعیت کوهستانی روستا، محدودیت زمین، ازدهام گردشگران بخصوص در فصول گرم سال و کاربری متفاوت مهمان پذیرهای چند طبقه نشان بارز این معماری است. شکل خانه ها و فضای درونی آن شبیه به هم است و تفاوت هایی در رنگ، نمای نرده ها، تعداد طبقات و نوع چیدمان چوب ها دیده می شود. طبقات اول یا همکف واحد تجاری است که قسمتی از آن برای سکونت خانوار در نظر گرفته شده است. طبقات دیگر به وسیله ستون های چوبی، به شکل شطرنجی به اتاق هایی تقسیم می شوند. سقف تمامی بناها به صورت شیروانی است.
در سرشماری سال ۱۳۸۵ این روستا ۳۸۰ نفر جمعیت داشته است. درآمد اکثر مردم از طریق زراعت، دامداری، خدمات زیارتی، گردشگری و صنایع دستی تامین می شود. برنج، چای، گندم، جو، لوبیا، سیر، سیب زمینی، سبزیجات، انگور و گردو از محصولات زراعی و باغی روستاست. دامداری و پرورش گاو و گوسفند در روستا سنتی متداول است و گوشت و لبنیات از محصولات دامی روستاست. پرورش طیور خانگی و کرم ابریشم نیز در این روستا رواج دارد.
چنین به نظر میرسد حضرت امامزاده ابراهیم(علیه السلام) یا شاهزاده ابراهیم(علیه السلام) از سادات موسوی بوده و به نوادگان و فرزندان امامموسی کاظم(علیه السلام) منسوب است. نقل شده که جناب ایشان، همراه آقاسیدجلالالدین اشرف (مدفون در شهرستان آستانه اشرفیه) و آقا سیدهاشم (مدفون در شهرکی به نام امامزادههاشم، واقع در کیلومتر ۳۰ جاده رشت به تهران) پس از شهادت امامرضا(علیه السلام) برای خونخواهی آن حضرت، از مدینه به ایران سفر کردند. آنان ابتدا به قم و از آنجا برای عزیمت به خراسان از بیراهه، راهی قزوین شدند تا از طریق گیلان و طبرستان به خراسان روند و انتقام خون آن امام همام را بگیرند، ولیکن این بزرگواران تحت تعقیب مزدوران «سرخاب» نامی که حاکم قزوین بود، قرار میگیرند و در ورودی استان گیلان ناچار از هم جدا و هر کدام به سویی روانه میشوند. در این میان، امامزاده ابراهیم(علیه السلام) همراه برادر و خواهرش به نامهای امامزاده اسحاق و خیرالنساء، به سمت فومنات در شفت رفته، و به مردم این سامان پناه میآورد. اما عوامل داخلی عباسیان ضمن جدایی بین آنان موجب شهادت هرکدام از این سه بزرگوار در نقطهای از شفت میشوند.
جاذبه های مربوط به امامزاده ابراهیم
قتلگاه
این محل در فاصله ۳۰۰ متری جنوب حرم مطهر قرار دارد و مردم معتقدند که حضرت امامزاده ابراهیم (ع) در اینجا به شهادت رسیده است.
چِـلچشمه
بر اساس باور مردم هنگامی که سم به بدن امامزاده ابراهیم (ع) اثر کرده بود از آب چند چشمه جوشان در قسمت شرقی حرم نوشیده است که امروزه به چل چشمه معروفند و گفته می شود خاصیت شفابخشی دارند.
چشمه میدان
طبق روایات سینه به سینه، پیکر مطهر امامزاده را با آب چشمه میدان در مرکز روستا غسل داده اند. آب شیرین و خنک این چشمه بسیار گواراست و گفته می شود پس از دورهای خشک شدن با معجزه امامزاده دوباره پرآب شده است.
مقبره بابارکاب
محل دفن خدمتکار و پیر همراه امامزاده است که در فاصله ۵ کیلومتری نرسیده به بقعه قرار دارد.
مقبره پیرزن ملعون
مقبره پیرزن قاتل، در فاصله ۱.۵ کیلومتری نرسیده به بقعه قرار گرفته و محل لعن و نفرین مردم است.
زمان مناسب برای سفر به روستای امامزاده ابراهیم
آب و هوای خنک امامزاده ابراهیم در تابستان، آن را به یکی از بهترین مقاصد سفرهای تابستانی تبدیل می کند؛ با این حال هر فصل این روستا ویژگی های خاص خود را دارد:
بهار: بارش باران و جوانه زدن درختان، ویژگی بهار است و امامزاده ابراهیم هم در این فصل رنگ و بوی تازه شدن سال را به خود می گیرد. هوا کم کم رو به گرمی می رود اما هنوز سوز زمستان در آن احساس می شود.
تابستان: اگر از داغی هوای تابستان در محل سکونت تان خسته شدید، در اولین فرصت کوله بار خود را برای سفر به امامزاده ابراهیم جمع کنید. هوای خنک و دلپذیر اینجا شما را حسابی سر حال می آورد.
پاییز: بازی هزار رنگ پاییز چیزی نیست که به این راحتی ها بشود از کنارش گذشت. امامزاده ابراهیم هم در این فصل در تن پوش رنگارنگ پاییز جلوه تازه ای پیدا می کند؛ اما سرمای هوا بسیاری از مسافران را از راه باز می دارد.
زمستان: اگرچه که طبیعت خداوند در همه فصول سال دیدنی است اما در زمستان ماندن در این روستا به دلیل برودت هوا و البته راهبندان، سخت می شود.
مسیر دسترسی
شهر شفت در فاصله یک ساعت از شهر رشت قرار گرفته،برای رسیدن به شاهزاده ابراهیم از شهر شفت به سمت جنوب حرکت کرده و پس از رسیدن به چهار راه احمدسرگوراب مسیر سمت چپ را تا «چوبر» ادامه میدهیم.(این شهر را با «چوبر» تالش اشتباه نگیرید)
با ادامه مسیر به سمت جنوب یک راه فرعی سمت راست از جاده منشعب میشود که با تابلو «امامزاده اسحاق» مشخص شده،مسیر سمت راست پس از ۱۵ کیلومتر به امامزاده اسحاق و مسیر مستقیم پس از ۲۰ کیلومتر و عبور از جنگل های زیبا و سر سبز گیلان به روستای شاهزاده ابراهیم میرسید.
فاصله این منطقه از تهران حدود ۳۶۰ کیلومتر و از شهر شفت ۳۵ کیلومتر است.چنانچه از تهران مستقیما قصد سفر به شاهزاده ابراهیم را دارید نیازی به گذشتن از شهر رشت نیست،در آزادراه قزوین-رشت بعد از امامزاده هاشم بعد از پلیس راه بلافاصله وارد جاده فومن شده و از این مسیر راهی شفت شوید.
ویدئوی معرفی روستای امامزاده ابراهیم
منابع
۱ – امامزاده ابراهیم، ییلاقی دیدنی در گیلان – اقامت ۲۴
۲- امامزاده ابراهیم شفت – گیلان ۱۰
۳- روستای امام زاده ابراهیم (شازده ابراهیم) – ایران واندرز
۴- امامزاده ابراهیم شفت نگینی در دل کوهستان – شبستان
۵- شاهزاده ابراهیم – گیلان – پرشین بلاک
۶- روستای امامزاده ابراهیم – کارناوال
متاسفانه روستایی که اهالی بسیار خشن و جنگجویی داره که امروز خودم شاهد دعوای بی دلیل اهالی فروشنده بومی اونجا بودم که بخاطر دست زدن جنس مغازشون ریختن سر زن مردم کلی کتک کاری راه انداختن و هر کی از مغازش چوب وچماق بلند میکرد انگار به یه مملکت دیگه پاگذاشته بودم پیشنهاد میکنم هیچگاه به این روستا سفر نکنید