طبیعت بکر طارم
معرفی
شهرستان طارم، یکی از شهرستانهای استان زنجان است. این شهرستان در شمال استان واقع شده با استان گیلان همسایه میباشد. این شهرستان به دلیل استعداد کشاورزی و دامپروری، حاصلخیزی اراضی و داشتن شرایط اقلیمی مناسب، به عنوان «هندوستان ایران» نامیده میشود. شهرستان طارم از مناطق زیبا و دیدنی ایران است که با وجود واقع شدن در منطقه ی کوهستانی، طبیعت زیبا و خاصی را داراست. جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی، برابر با ۴۳٬۹۶۴ نفر بودهاست. مرکز این شهرستان، شهر آببر میباشد.
تاریخ
شهرستان طارم دارای قدمتی به اندازه تاریخ بشر است و آثار موجود در آن نظیر آتشکدهها و قلعههای موجود در آن گواه این حقیقت است در دوران قبل از اسلام اقوام مختلف ساکن آن بودهاند و به دلیل اینکه در مسیر جاده و کاروانهای تجاری قرار نگرفته و از حوادث و اتفاقات تاریخی از جمله جنگها و نزاعها به دور بوده است و به ندرت نامی از آن در تاریخ ذکر شدهاست . ناصر خسرو در سفرنامه خود که از طارم نیز عبور کردهاست به انجیر طارم اشاره کرده و از آب و هوای آن به نیکی یاد کردهاست .
آبشار هشتر خان
آبشار هشترخان طارم در درهای سرسبز میان کوههای ناحیه طارم، در شرق شهر زنجان در نزدیکی روستای لار واقع است. سرچشمه آبشار هشتر خان چشمه جوشان است و آبشار پس از ریزش، رودخانه هشترخان را تشکیل میدهد. ارتفاع آبشار حدود ۳۰ متراست. برای دیدن آبشار زیبای هشتر خان باید از جاده زنجان- طارم وارد راه خاکی و ناهمواری شد و پس از عبور از امامزاده حسن مثنی و روستای امام بهآبادی لار رسید و از آنجا تا آبشار را حدود دو ساعت پیاده پیمود. از روستاهای دیگر نزدیک آبشار نیز میتوان به تماشای آبشار رفت. کوههای بلند و سرسبز، درهای بسیار عظیم، رودخانهای خروشان و پرآب، جنگل درختان فندق، هوای خوب و طبیعت بکر، آبشار و ناحیه هشترخان یا هشت چشمه را به یکی از نواحی زیبا و مناسب برای گردشگری، کوهنوردی و دوچرخه سواری در کوهستان تبدیل کردهاست. این آبشار حاصل تلاقی هشت چشمه جوشان است که منظره بدیعی را به وجود آوردهاست. در طول مسیر، جنگل درختان فندق متعلق به روستاییان، زیبایی خاصی به منطقه دادهاست. منظره عمومی رودخانه قزل اوزن و باغهای زیبای زیتون از جاده زنجان به طارم و قبل از سرخه دیزج، بسیار جذاب و دیدنی است. ارتفاعات جالب منطقه، باعث پدید آمدن این مناظر بدیع برای مسافران عبوری شدهاست.
- رود خانه لووان چایی از گردنه آق کدیگ ( ییلاق روستای جیا و ارشت ) و سندستان ( ییلاق روستای ایچ ) سرچشمه گرفته و روستاهای گمان، شیرمیشه، ایچ، جیا و ارشت را سیر آب میکند و در نزدیکی روستای ارشت به رود خانه قزل اوزن می پیوندد . دارای طبیعتی بکر و روح نواز در فصول مختلف سال میباشد .
- رودخانه آب بر که از قلههای سر سبز ییلاق آب بر در منطقه دیزاب و گرداب سرچشمه گرفته و از کنار شهر آب بر عبور میکند و داری مناطق سر سبز گردشگری مانند چشمه خانسر، باغات سر سبز جور کان و پیر همدان بوده و محوطه سر سبز امامزاده جعفر و هاشم و عوف (علیم السلام) در جوار این رودخانه واقع شدهاست.
- رودخانه باکلور که از کوههای باکلور و چشمههای مسیر سرچشمه میگیرد (چشمه اسپی خانی و چشمه لار و …) و با عبور از روستای باکلور و باغات گردو و روستای کرداباد وارد رود قزل اوزن میشود در مسیر این رود دو سد خاکی طبیعی مانع از خشک شدن رود در فصول گرم سال میشود.
- رود قزل اوزون که از کوههای چهل چشمه در کردستان سرچشمه میگیرد با طی مسیری طولانی وارد طارم شده و پس از عبور از آن در منجیل با خانچایی پیوند میخورد. سد بزرگ منجیل در محل پیوند این دو رود احداث شدهاست که این دورودخانه رودخانه سفیدرود را تشکیل میدهد.
از نظر وضعیت آب و هوایی این شهرستان دارای شرایط خاص است. چرا که بافت مکانی منطقه از حالت درهای برخوردار بوده و با ارتفاع متوسط ۴۰۰ متر از سطح دریا منطقه بطور نسبی به صورت دشت بوده لذا از نظر آب و هوایی تابستان گرم و زمستان معتدل در آن وجود دارد.