روستای هویه کردستان
معرفی
یکی از مکان های دیدنی و جذاب در استان کردستان، روستای هویه است. این روستا با طبیعت فوق العاده و آب و هوای دلپذیرش هر ساله میزبان گردشگران و طبیعت گران زیادی از داخل و خارج کشور است. اگر تا به حال از این روستا دیدن نکرده اید به شما پیشنهاد میکنیم حتما سری به این مکان دیدنی بزنید. حتی اگر امکان سفر برایتان فراهم نیست پس مجله گردشگری تاریخما را در این مقاله همراهی کنید تا با این روستا بیشتر آشنا شویم.
هویه (سنندج) ، روستایی از توابع بخش کلاترزان شهرستان سنندج در استان کردستان ایران است. همچنین این روستا در همسایگی روستاهای اویهنگ،بیساران،سرهویه،سالیان و…میباشد.
این روستا در دهستان ژاورود غربی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱٬۱۴۹ نفر (۲۹۰خانوار) بودهاست.
روستای هویه دارای محصولات کشاورزی فراوان و در عین حال متنوعی هستند محصولاتی همچون توت فرنگی(محصول اصلی صادره از روستا که منطقه ژاورود به تنهای۷۰%این محصول را در ایران تولید میکند)،گردو،البالو و گیلاس،زردالو،هلو،انگور،انجیر،سیب،به،بادام،گلابی و…و محصولات زراعی مانند گندم،جو و ذرت که به صورت ابی و دیم کشت میشوند.
توت فرنگی مهم ترین محصول کشاورزان هویه است و اگر در فصل این میوه به این روستا بروید می توانید مزارع را از نزدیک ببینید و شاهد عملیات برداشت آن باشید. البته طعم توت فرنگی هویه چیزی نیست که بتوانید از آن بگذرید و بهتر است برای خانواده تان هم از آن تهیه کنید.
روستایی واقع در۷۰کیلومتری شهرستان سنندج استان کردستان که دارای آب وهوای کوهستانی ،مناظری زیبا وبیاد ماندنی، با مردمی خون گرم ومهمان نواز زبان اصلی مردم اورامی ودارای لباسی محلی زیبا به نام کوا پانتول(برای مردان)وگجی(برای زنان).
کوههای معروف روستا:شاه نشین,رزده خانی(که در روبه روی روستا قرار دارد دارای غاری کوچک دروسط کوه به نام وله مچه که به نقل قدما غار دارای راهرویی به زیر روستا بوده است)
در میان مهم ترین کوه روستا یا همان زرده خانی، غاری کوچک وجود دارد که با نام وله مچه شناخته می شود و بر اساس گفته ساکنان قدیمی روستا، به وسیله یک راهرو به زیر روستا راه پیدا می کرده است. امروزه بررسی خاصی در مورد این ادعا انجام نشده و صحت آن همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد.
روستای هویه به دو بخش ورده گا و مله گا تقسیم می شود که به ترتیب به معنای جلو روستا و پشت روستا هستند و هر یک دیدنی های خاص خود را دارند.
به محض ورود به روستا نخستین چیزی که بسیار جالب به نظر می رسد، بافت پلکانی آن است. در این بافت شما خانه هایی را می بینید که پله پله بر روی یکدیگر ساخته شده و خودشان را در دامنه ی کوه جای داده اند. این ساختار متراکم وادارتان می کند تا برای لحظاتی به تماشای آن بنشینید و از جلوه زیبای آن لذت ببرید.
یکی از دلایل حیات این روستا چشمه هایی هستند که در نزذدیکی آن وجود دارند و آب گوارا را از قلب زمین به ساکنان این دیار هدیه می کنند. مهم ترین این چشمه ها هانو شیخه و هانو هواسی نام دارند و از اهیمت بسیاری برخوردار هستند.
آبشاری به نام سروزن نیز در نزدیکی روستا وجود دارد که جلوه خاصی به طبیعت منطقه بخشیده است.
در بین مردم رقص کردی(هه لپرکی)شایع است که در عروسی یاگاهی که مراسم شادی دارند زنها جداگانه از مردها به رقص وهه لپرکی میپردازند
یکی از مراسمهای زیبای روستا عروسی بی کس است که عروسی است کاملا سنتی ودر اول نوروز شروع شده وتا پایان سیزده بدر ادامه دارد.
خوشگذرانی در روستا
قدم زدن در میان این روستا شما را به دنیایی متفاوت می برد و مناظر تازه ای را پیش روی چشمان تان قرار می دهد. می توانید به گشت و گذار بپردازید و پس از کشف گوشه گوشه این روستا، لحظات سفرتان را در قاب دوربین ثبت کنید.
اطراف روستا طبیعت بکری دارد و می تواند مکان مناسبی بری برپایی یک پیک یک خانوادگی یا دوستانه باشد. کافیست وسایل مورد نیاز را همراه ببرید و ساعاتی را در آغوش طبیعت سپری کنید.
اگر اهل کوهنوردی هستید و با اصول آن آشنایی دارید، کوه های اطراف هویه می توانند مقصد خوبی برای شما باشند.
ادرس روستای هویه
استان کردستان، ۷۰ کیلومتری شهر سنندج
وارد جاده سنندج – مریوان شوید و پس از حدود ۵۷ کیلومتر با توجه به تابلوهای راهنما راه روستای هویه را در پیش بگیرید. به یاد داشته باشید که این روستا دارای جاده خاکی است و راه دسترسی به آن هنوز آسفالت نشده است.