مرور برچسب

دیو

دیو و دیوپرستی در باور ایرانیان باستان

دکتر علی نیکویی دیوان گروهی از خدایان آریایی بودند پس از جدائی ایرانیان از هندیان و ظهور زرتشت پیامبر؛ خدایان مشترک قدیمی یعنی دائوا که مورد پرستش هندوان بودند، نزد ایرانیان گمراه‌کنندگان و شیاطین خوانده شدند. در آيـين زردشتي…

یورش دوم اهریمن به دنیای نیکی

در پایان سه هزار دوم، یاران و همدستان اهریمن که از بیهوشی سرکردۀ خود در رنجند به ترغیب او می‌پردازند تا از این بی‌خبری به درآید. کوشش آن‌ها وقتی به نتیجه می‌رسد که جِه یا جَهی، دیوزن، به‌پیش می‌رود و اهریمن را به کارزار تشویق می‌کند. خطاب…

آفرینش مادی و پیش نمونه‌های گیتی

پس از بیهوشی اهریمن، اورمزد آفرینش گیتی را آغاز می‌کند. او از زمان بیکران زمان محدود یا کرانه مند را می‌آفریند تا در هنگام مناسب آفرینش را به حرکت درآورد و سپس آفرینش پدیده‌های گیتی را آغاز کند. او در یک سال و در شش نوبت پیش نمونه‌های شش…

 دنیای تاریکی‌ها و بدی‌ها (قلمرو اهریمن)

آفرینش دیوان و موجودات اهریمنی به‌وضوح آفرینش مینوی اورمزد و موجودات اهورایی، در اوستا و کتاب‌های پهلوی توصیف نشده است. نام دیوهای بسیاری در منتها آمده است، ولی آگاهی چندانی از آن‌ها نمی‌توان به دست آورد و گاهی تنها در حد یک نام است.…

ایزدان

پس از آفرینش امشاسپندان، اورمزد ایزدان را می‌آفریند که قوای منفی مقابل آن‌ها دیوان هستند. دیوان در دنیای اهریمنی قرار دارند و از آفریده‌های اورمزدند. شماری از ایزدان از خدایان باستانی هستند، یعنی پیش از زردشت نیز جنبۀ خدایی داشته‌اند…

لاماشتو / Lamaštu/

دیو _ زن بابلی دختر آنو، از او در بسیاری از تشریفات و دعاها یادشده است. در یکی از همین متنها، شرحی واضح از هیئت ظاهری و فعالیت او آمده است. این الهه مانند پلنگ وحشت‌انگیز است. پاهایش مانند پاهای آنزو دست‌هایش کثیف و چهره‌اش مانند شیر است.…

گالاها چه کسانی بودند؟

گالاها/ Galla/ _دیوان سومری در جهان فرودین گالاها در فرود اینانا و روایات مرگ دوموزی ظاهر شده و در آنجا، موجودات بی رحم نامیده می‌شوند و آنان هیچ یک از وابستگی ها و عادات موجودات زنده را ندارند و می خواهند اطمینان داشته باشید که…

سی بی تو، گروهی از دیوهای بابلی

سی بی تو /sibitu/ گروه دیوان بابلی موسوم به« هفت»( سومری ایمی نابی imina. bi) دو گروه سی بی تو وجود دارد. سی بی تو های خوب و سی بی تو های شریر. در متون عمدتاً، از مقولۀ دوم یادشده است. او سرنوشت وظیفه هر کدام را اعلام می‌دارد. اولی ها…

آنو، خدای بین النهرین

آنو/  Anu/ نام این خدای مهم بین‌النهرینی با علامتی نوشته می‌شود که به معنای «آسمان» است همچنین به‌جای نام خدا در سومری، اکدی و هیتیایی به کار می‌رود. در متون بابلی این خدا آنو نامیده شده است. قدمت آن An ، به‌عنوان یک شخصیت الهی در معرض…

آساگ ، دیو بین‌النهرینی

آساگ  /Asag/ دیو بین‌النهرینی؛ به اکدی اس / شاکو As/šakku  یعنی «کسی که به بازو  می‌زند». دیوی که باعث بیماری می‌شود. در اسطوره‌شناسی، او دشمن نی نورتا ninurtu در متن لوگال وملامبی نرگال Iugal  and melambi nergal   ، جاییکه، آساگ به‌عنوان…