مرور برچسب

مورخ

نقد و بررسی تاریخ هرودوت

مادها و هخامنشیان تا فرجام کورش کبیر مشهور است که برای اولین بار سیسرو -خطیب رومی- لقب »پدر تاریخ» را به هرودوت داد. کتاب تواریخ هرودوت، کهنه‌ترین متن منثور جهان است که به دست ما رسیده است که به 9 بخش تقسیم شده و بخش نخست آن «ایزدبانوی…

گذری بر تمدن اسلامی

تمدن اسلامی در نتيجه‌ی سفارش‌های اسلام به دانش‌اندوزی و بهره‌گيری از دانش تمدن‌های پيشين پديد آمد. اسلام در کمتر از يک سده به سراسر خاورميانه، شمال آفريقا و اسپانيا گسترش يافت و ميانه‌ی زمين، قلمرو جهان اسلام شد. در اين منطقه‌ی پهناور، که…

نظام برده داری در مصر باستان

اگر نظری به تاریخ اقتصادی و فرهنگی جهان باستان بیفکنیم ، متوجه می شدیم که برده داری در تاریخ بشر پیشینه ای بسیار کهن دارد. مصریان نیز از این قافله عقب نمانده و در سایۀ مهاجرت ها، مسافرت ها، جنگ ها و به ویژه تجارت های دریایی به این گردونه…

دوران پادشاهی جدید و امپراطوران این دوره مصر در آثار مورخان

نقشه مصر باستان در دوره پادشاهی جدید عبور هیکسوس ها را باید بزرگترین و دردناک ترین فاجعه در تاریخ مصر به شمار آورد. شاهزادگان و امرای تب خود نخستین کسانی بودند که پیشاپیش مردم قیام کرده و دربرابر این مهاجمان ایستادگی نمودند و خود را…

عهد قدیم و امپراطوری باستانی مصر

حدود بیست و نه قرن پیش از میلاد مسیح (2900 سال پیش از میلاد مسیح) سومین سلسلۀ مصر که خاستگاه آن بنا به مستندات تاریخی در ممفیس واقع در مصر سفلا بود شکل گرفت ودارای نظام دیوانی ، قضایی، سپاه و نظام تولید و اقتصاد شد و به همین دلیل و براساس…

عقلانیت در تاریخ

معمولا تصور می شود بهترین راه پرهیز از جانبداری در تاریخ این است که از مورخان بخواهیم هنگام بررسی شواهد برای یافتن پاسخ پرسش های خود، بی طرف و مستقل بمانند. ولی از آنجایی که استقلال و بی طرفی را نمی توان تضمین کرد، به نظر من بهترین روش…

پلوتارک ؛ پلوتارخس

پلوتارخس . (اِخ ) فلوطرخس پلوتارک ۞ . مورخ یونانی که تقریباً بین 50 تا 120م . می زیست . او علوم وقت را در آتن بیاموخت و پیرو فلسفه ٔ افلاطون گردید. بعد به مسافرتها پرداخته به ایطالیا رفت و طرف توجه رومیها شد. مدتی هم در مصر اقامت…