مرور رده
دین و آیین مانوی
در سده سوم میلادی در ایران شهر ، مانی پسر فاتک همدانی ، دین مانوی که آمیزه ای از دینهای مسیحی ، زرتشتی ، گنوسی و بودایی بود را به وجود آورد .جهان مادی در دین مانوی ، نماد ظلمت وو زشتی است . این آیین در مدت مان کوتاهی بر قسمت های وسیعی از جهان من جمله خاورمیانه ، اروپا ، هند ، شمال آفریقا ، چین و آسیای میانه گسترش یافت .
تقدس زیبایی در آیین مانوی
مانویت، آیین مانی، پیامبر ایرانی است. این آیین در قرن سوم پس از میلاد در بین النهرین ظهور یافت. زیبایی و تئوری های مربوط به آن در این آیین در قالب های متفاوتی همچون نقاشی، خوشنویسی، موسیقی، کتاب نگاری، شعر و سرود تجلی یافته است. زیبایی…
ادیان بزرگ ایران از آغاز تا کنون
میترائیسم
مِهر پرستی یا آیین مهر یا میترائیسم، آیینی راز آمیز بود که بر پایه پرستش مهر (میترا) ایزد ایران باستان و خدای خورشید، عدالت، پیمان و جنگ، در دوران پیش از آیین زرتشت بنیان نهاده شد. این آیین بعدها دگرگون شده و به سرزمینهای…
خط و کتابت مانوی
چکیده
خط و کتابت یکی از افتخارات ایران زمین است که از دیرباز تاکنون پیوسته مورد عنایت هنروران و صاحبنظران قرار گرفته است.
نگارنده در این مقاله سعی بر این دارد تا برگی از شاهکارهای هنر کتاب آرایی ایران عهد باستان را به روی آورده،مورد…
تاملی در شخصیت و آرای مانی نقاش
• مانی : فراتر از اسطوره گرایی
1- مانی در چه پایه ای از استدلال منطقی قرار میگیرد؟ شرق شناس آلمانی هانس هاینریش شیدر( 1 ) که تمام وقت خود را در دهه های 1920 و 1930 صرف تحقیق در مانویت کرده است در اثر خود کیفیت های ابتدایی نظام مانوی( 2 )…
جهان بینی مانی
مانى در راه بهره گیرى از منطق بودائى گرى فراتر هم رفت ، به حدى كه تولید مثل را بر خود و گروه برگزیدگان مانوى حرام كرد و احتراز از زناشویى را بر ازدواج برتر دانست ... مانى از زرتشت اندیشه تقسیم نیروهاى جهانى را به دو مبداء نیكى و بدى كه…
مانی نقاش
مانى ؟
مانى یا مانس از پدر و مادرى ایرانى در بابل به سال 215 میلادى متولد شد. پدر و مادر او با خاندان اشكانى خویشاوندى داشتند. نام پدر مانى فَتَكْ بود و نام مادرش نُوشیتْ یا پُوسیتْ یا مریم و از خانواده كمسركان بود. مانى بى شك ایرانى…
نظام طبقاتی زرتشتیان عامل اصلی ظهور مزدکیان و مانویان
آقای سعید نفیسی در تاریخ اجتماعی ایران در خصوص ظهور فرقه های انقلابی در عهد ساسانی می گوید: امتیاز طبقاتی و محروم بودن عده کثیر از مردم ایران از حق مالکیت ناچار اوضاع خاصی پیش آورده بود و به همین جهت جامعه ایرانی در دوره ساسانی هرگز متحد و…
مانویان
بنیان تفكر مانی
1-1- مانی ، یك روحانی زرتشتی بود كه مدعی وحی شد و مذهبی التقاطی پدید آورد. او آراء ادیان زرتشت و بودا و مسیحیت و عرفان سویی را در هم آمیخت. وی وجود شر را با نظریه دوئالیسم خود توجیه كرد. به نظر او،…