تاریخچه « کوای زی»، چوب غذاخوری مردم چین
حتما شما هم چوبی را که چینیها با آن غذا میحورند را دیدهاید اما نمیدانید که اسم آن « کوای زی » میباشد. این چوب برای غذاخوردن در کشورهایی چون چین،ژاپن و برخی کشورهای شرق آسیا استفاده میشود.
آنطور که آمارها نشان میدهد، نحوهی غذا خوردن در جهان سه روش است که حدود ۴۰ درصد از مردم جهان با استفاده از دست غذا میخورند. حدود ۳۰ درصد از کارد و چنگال استفاده کرده و ۳۰ درصد نیز از کوای زی استفاده میکنند. ” کوای زی ” از اختراعات چینیان است . در دوران ” شان ” چین در بیش از ۳۰۰۰ سال قبل ، مردم استفاده از چوبهای غذاخوری را آغاز کردند . اما در آن زمان این چوب ها ” کوای زی ” نامیده نمی شد .
در کتب تاریخی آمده است که در گذشته مردم جنوب رودخانه یانگ تسه آن را « جو» مینامیدند. کلمهی جو با کلمهی ایستادن به یک شکل تلفظ میشود. به همین خاطر کشتیرانان رودخانه از این اسم متنفر بودند لذا این چوب را « کوای» نامیدند که به معنی تند است. حدود قرن ۱۰ میلادی بود که مردم در دوران حکومت سون ، به کلمهی کوای، «زی» را اضافه کردند. زی ب معنی بامبو بوده و این چوب هم از بامبو درست شده است.
اما در رابطه با نحوهی اختراع این وسیله، عدهای باور دارند که در روزگار بسیار قدیم، وقتی مردم غذایی را برشته میکردند، با استفاده از شاخه های درخت بامبو آن را میخوردند و با این روش دیگر دست هایشان نمی سوخت.
گاهی بالای کوای زی را با نقره خاتم کاری میکردند تا با استفاده از آن سمی بودن غذا تشخیص داده شود. در برخی از روستاهای چین، در شب ازدواج، اقوام نزدیک عروس و داماد از پنجره به داخل اتاق کوای زی پرتاب میکردند تا زودتر صاحب فرزند شوند.
با این که این وسیله دو چوب ساده است اما همیشه توجه خارجی ها به مهارت مردم چین در استفاده از آن جلب شده است. . در کشورهای غربی حتی ” مرکز آموزش مهارت استفاده از کوای زی ” تاسیس شده است .