فنون پرورش کرم ابریشم چگونه به اروپا راه یافت؟
طبق داستانهایی که در کتب کهن چین آمده است، « لوا زو» همسر « هوانگ دی» ، ۵۰۰۰ سال پیش به مردم چین طریقهی پرورش پیله را آموزش داد. در نخستین دیوان شعر چین به نام « شی جینگ» یک قطعه شعر در رابطه با چیدن برگ توت و پرورش کرم ابریشم آمده است. این شعر چنین است:
خورشید در بهار درخشان است
آواز انجیر دلنشین است
دختر سبدی در دست دارد
تا برگ های بزرگ و تازه را بچیند.
آنچه که میتوان از این شعر استنباط کرد این است که مردم چین از گذشتههای بسیار دور به کار پرورش پیله و ابریشم مشغول بوده اند.
در دوران حکومت « هان غربی» محصولات ابریشمی مردم چین به اروپا فرستاده شد. مردم اروپا به ابریشمهای سبک و درخشان علاقهی زیادی پیدا کرده بودند و برای تهیهی آن مبالغ هنگفتی را پرداخت میکردند. روایت شده که « سزار» امپراتور رم با یک لباس ابریشمی به تماشای مراسم اپرا رفته و همگان را به تعجب واداشته است. گفته میشود که «کلمب» به تمام ملوانان خود گفته بود، کسی که زودتر از سایرین بتواند قاره جدید را کشف کند به او کت ابریشمی هدیه داده میشود.
در ابتدا اروپائیان از نحوهی تولید ابریشم و پرورش پیله چیزی نمیدانستند. آنها فکر میکردند که لایههای ابریشم از داخل درختان بیرون کشیده میشوند و پس از آن بافته میشود. امام پس از مدتی متوجه اشتباه خود شده و تلاش کردند تا این فن را بیاموزند.
یکی از پادشاهان رم به کشیش خود دستور داد تا برای سرقت فنون تولید ابریشم به چین سفر کند. کشیش به استان « یونن» رفته و درآنجا آگاه شد که برای پرورش پیله نیاز به درخت توت میباشد. کشیش پس از مدتی تخم های کرم و بذرهای درخت توت را سرقت کرده و به میهن برگشت. اما ،وی دچار اشتباه بزرگی شد. وی تخم های کرم را زیر خاک دفن کرده و بذرهای درخت توت را در آغوش گرفت،اما ابریشم حاصل نشد.
پادشاه مذکور، دو کشیش دیگر را در همین راستا به چین فرستاد. آنها روش کاشت درخت توت و پرورش پیله را حفظ کردند و تخمهای کرم ابریشم و درخت توت را با خود به رم بردند و به این صورت روش تولید ابریشم به اروپا راه پیدا کرد.