مذاهب مرموز یونان باستان ؛
این بخش از عقاید یونان قدیم در پرده اى از راز و به کلى مبهم است . یونانیان اعمالى سرى داشتند که به طور خصوصى به افراد خاصى تعلیم مى دادند. مؤ منان به این عقاید از شوق و ذوق دینى خاصى برخوردار بوده اند و در انجام مراسم عبادى خویش اصرار و تعقیب شدیدى داشتند. آنان در هر شرایطى از انجام مراسم و مناسک دینى خود دست بر نمى داشتند.
((این سلسله عقاید را از آن سبب مذهب مستور مى نامیدند که مراسم و آداب آن را باید جز از نوآموزان ، از دیگران مخفى مى داشتند. کاهن روحانى آن جماعت ، نوآموز تازه وارد را به امورى چند رهبرى مى کرد؛ یعنى به آنها تعلیم مى داد که اولا باید با مراسم خاصى همگى به ساحل رفته و در آب دریا مراسم تطهیر و تغسیل را به عمل آورند. از علوم مخفى ، تعلیماتى نهانى در تالارى در بسته تعلیم یابند. بعضى اشیاء مقدسه را زیارت کنند و…))
…دین یونان اثرات جاویدان در دنیا باقى گذاشت ؛ زیبائى گرانمایه شاهکارهاى هنرى را تولید کرد. معمارى و منبت کارى و ادبیات ایجاد کرد، بین افکار انسان و جادوى ابتدائى پیش از عصر هلن ها رابطه برقرار ساخت و با اجراى مراسم طبیعى مخصوص ((مادر زمین )) و تلقین هاى عالى ، ((عرفان )) اورفه اى را بر قرار ساخت . آزادى و کوشش فلسفه یونان در ((جستجوى حقیقت ))، چه در قلمرو مذهب و چه در غیر آن ، نمونه هائى از ((مقدمات علوم )) در دسترس انسان نهاد که هرگز فراموش شدنى نیست . ((زیبائى شناسى و کوشش در کشف حقیقت )) دو اصل اساسى است که ((ارنست رنان )) آن را در کتاب خود، ((معجزه یونان )) مى نامد.
کتاب شناسى ؛
براى دریافت عقاید و ادیان و خدایان یونان باستان . ن . ک : به :
به فارسى : ارسطو / سیاست / ترجمه دکتر عنایت . تهران . کتابهاى جیبى . ۱۳۵۸. چاپ دوم . خدایان ۴، ۳۳۶، ۲۰۱، ۷، ۳۸، ۱۶، ۱۱۱، ۱۱۷، ۱۱۸، ۲۸۸، ۳۱۴. دین : ۲۵۱، ۲۸۰، ۳۰۳، ۳۰۹، ۳۱۰ مایکل . ب . فاستر / خداوندان اندیشه سیاسى / ترجمه دکتر شیخ الاسلامى .
تهران . امیر کبیر ۱۳۵۸: خدایان یونان ۵۳، ۵۶، ۹۰، ۹۶، ۹۷، ۱۵۶، ۲۲۸، ۳۰۱، ۴۰۲، ۴۶۸، ۳۸۸، ۳۸۱. خدایگان : ۲۰۶، ۲۲۶، ۲۲۸، ۲۳۲، ۲۳۳، ۲۳۴، ۲۴۵، ۲۴۹ ۲۴۸، ۲۵۱، ۲۶۰، ۲۶۱. : جان ناس / تاریخ جامع ادیان فلیسین شاله / تاریخ مختصر ادیان بزرگ دکتر شریعتى / تاریخ و شناخت ادیان . جلد اول پیر کریمال / فرهنگ اساطیر یونان و روم / ترجمه دکتر بهمنش ، ۲ جلدى .