قدیمیترین سد قوسی جهان / سد کبار
با قدیمیترین سد قوسی جهان سد کبار بیشتر اشنا شوید
سد کبار
سد قوسی، وزنی «کبار» قم به عنوان یکی از قدیمیترین سدهای قوسی جهان شناخته میشود.
ارتفاع این سد ۲۶ متر و طول ۵۵ متر،دارای یک برج آبگیر است که هم اکنون کاملاً زیر آب رفته و از این طریق آب پشت سد در حال تخلیه است. گفتنی است در سال ۱۳۹۷ این سد به دلیل خشکسالی به مرز خشکی کامل رسیده بود که با بارندگی فراوان و سیل اوایل سال ۱۳۹۸ این سد به آب گیری کامل رسید.
سد کبار سدی قدیمی است که در دشت کبار در نزدیکی زنبورک از توابع جنت آبادقم قرار دارد.
این سد با تاریخچهای هزار و ۷۰۰ ساله همچنان دشت کبار را آبیاری میکند و کشاورزی منطقه را رونق بخشیده است. سد کبار به عنوان قدیمیترین سد قوسی دنیا که هنوز هم پا برجا میباشد قدمت آن به حدود ۱۳۰۰ میلادی میرسد و در ۲۴ کیلومتری شهرستان قم در نزدیکی نزدیکی زنبورک از توابع جنت آبادقم بر روی رودخانه کبار قرار دارد.
این سد با ارتفاع ۲۶ متر وطول ۵۵ متر از سنگ لاشه سخت بنا گردیدهاست. این سد دارای یک برج آبگیر است که آب از طریق آن به قسمت زیر آب منتقل میشود. درکنارحفره خروجی آب سد کانالی در دامنه صخرهای از کوه، در سطحی بالاتر از بستر رودخانه، کندهاند که آب را به سطوح مرتفعتری منتقل می کرده است. سد در کوه پیسازی شده و شالوده دیواره در شکاف به وجود آمده قرارگرفته که از آب بند ی مناسبی برخوردار است.
انتخاب محل مناسب برای برپایی سد و همچنین شکل قوسی آن، نشان دهند ه مهارت و دانش بالای مهندسین سازنده سد است. این مهارت سبب شده که دیواره سد در برابر فشار آب مخزنی به طول و عرض ۵۰۰ ×۱۰۰۰ متر به خوبی مقاومت کند.