ارمنستان اولیه یا اورارتو
سرزمین اورارتو که در متون باستانی به نام «خالدی» در تورات «پادشاهی وان یا آرارات» و در اسناد آشوری «بیاینیلی» نیز آمده است، تقریباً همان حیطه جغرافیایی ارمنستان امروزی به اضافه ناحیه وان را در بر میگرفت. آنچه به یقین دربارهٔ ارمنستان اولیه یا سرزمین اورارتو میدانیم این است که در این خطه مردمی هنرمند، مبارز و سختکوش میزیستند. آنها از نخستین اجتماعاتی بودند که در مقابل تهاجمات سهمگین آشوریها ایستادگی کردند و در بسیاری از مواقع موجبات شکست آنان را فراهم آوردند.
اورارتوییان در روزگار خود به سبب مهارت در فن فلزکاری مورد تحسین همسایگان بودند، زیرا میتوانستند مجسمه هائی در اندازههای طبیعی بسازند. هنر و فرهنگ اورارتویی بیشتر متکی بر کاوش هائی است که در سه محل توپراققلعه و کارمیر بلور و دژ اربونی در ارمنستان صورت گرفته است. یکی از فنونی که اورارتوییان را از اقوام مجاور هم عصر خود ممتاز میکرد، مهارت آنها در ساختن شبکههای آبیاری و آب بندها برای توسعه کشاورزی بود. آثار بر جای مانده بیانگر قدرت حیرتانگیز آنها در ایجاد کانالهای آبیاری و آبرسانی از فواصل بسیار دور بوده است. ساختن قوسهای کاذب، استفاده از سنگهای تیره و روشن مخصوصاً در ساختمان معابد و پنجرههای کور که جلوه و زیبائی خاصی در بنا ایجاد میکرد از ابتکارات معماری آنها به شمار میرود.
آرگیشتی اول بر تپه استان آرماویر منطقهای به نام آرگیشتی هینیلی ساخته شد. بسیاری از سنگنبشتههای اورارتو که در آنها از بنای دژها، پرستشگاهها و احداث کانالهای آبیاری سخن رفته از این ناحیه به دست آمدهاند. همچنین در ساحل دریاچه سوان دو دژ موجود است که به دست اورارتوییان بنا شدهاند، یکی از این دو دژ بر صخره بلندی برفراز شهر «نور بایزات» (گاوار) جای دارد. در ساحل جنوبی دریاچه سوان سنگ نوشته به خط میخی باقیمانده است که از بنای دژی به نام خدای تیشبا در این ناحیه سخن میگوید.