لوله فلکسی چیست و چه کاربردی دارد؟
لوله فلکسی از جنس آلومینیوم یا فولاد است که سیمهای برق در آن قرار داده میشود. این نوع لوله عمدتاً در نواحی خشک کاربرد دارد، مخصوصاً زمانی که استفاده از لولههای سفت و سخت یا دیگر لولههای انعطافپذیر امکانپذیر نیست. این نوع لولهها را در هر جهتی که بخواهید میتوانید خم کنید.
لوله فلاکسیبل چیست؟
لوله فلاکسیبل دارای یک ساختار مارپیچی مانند است که این امکان را فراهم میکند تا در هر دیوار و هر ساختاری بتوان از آن استفاده کرد. این نوع لوله از سیمهای برق در ساختمانهای تجاری و صنعتی محافظت میکند. لوله فلاکسیبل بهعنوان رسانای متصل به زمین نیز استفاده میشود که به آمپر مدار گنجانده شده در مجرای سیم بستگی دارد.
لوله فلزی فلاکسیبل مایع نیز نوع دیگری از لوله فلاکسیبل است که دارای پوشش پلاستیکی است. داخل آن مشابه لوله فلاکسیبل برقی است. این محصول ضد آب است.
تفاوت بین لوله فلزی و لوله فلاکسیبل
لوله فلزی جزء مهمی در اتصال لولهکشی تجهیزات صنعتی مدرن محسوب میشود. لولههای فلزی برای سیمها، کابلها و لولههای محافظ کابل و سیم برای سیگنالهای تجهیزات خودکار استفاده میشود. قطر آنها ۳ میلیمتر تا ۱۵۰ میلیمتر است. لولههای فلزی به قطر ۳ تا ۲۵ میلیمتر عمدتاً برای محافظت از خطوط حسگر استفاده میشوند.
لولههای فلاکسیبل نیز همانطور که از نامش پیدا است قابل انعطافپذیر هستند. قطر داخلی این لولهها هم ۳ تا ۲۵ میلیمتر است که عمدتاً برای محافظت از مدار برق استفاده میشود. این نوع لوله در برابر دمای بالا مقاومت خوبی نشان میدهد و قدرت کششی بالایی نیز دارد.
لولههای فلزی برای محافظت از خطوط سیگنالدهی مختلف، انتقال سیمها و کابلها و کابلهای فیبر نوری استفاده میشود. اما لولههای فلاکسیبل برای محافظت از سیم و کابلها برای سیگنالهای اتوماتیک استفاده میشوند.
ویژگیهای لوله فلاکسیبل
- مهمترین ویژگی لوله فلاکسیبل، حالت خمیدگی عالی آن است.
- نوار فلزی بیرونی لوله فلاکسیبل در برابر فرسودگی مقاوم است و از مقاومت کششی خوبی برخوردار است. همچنین در برابر ساییدگی نیز مقاومت خوبی نشان میدهد.
- دیواره داخلی لوله فلاکسیبل نیز در برابر دمای بالا مقاوم است.
- لوله فلاکسیبل را در هر مکانی که لوله سفت نصب میشود میتوان نصب کرد.
ویژگی انواع لولههای فلاکسیبل
انواع لولههای فلاکسیبل ویژگیهای منحصربهفردی دارند که در ادامه با هر کدام آشنا میشویم:
لوله فلاکسیبل فولادی نوع Ul
این نوع لوله در دمای بسیار بالا کاربرد دارد و دوام آن زیاد است. در برابر فرسودگی و زنگ زدن مقاومت نشان میدهد. همچنین نصب آن آسان است و انعطافپذیری آن باعث شده است تا موقعیتیابی سیمها راحتتر شود. در برابر له شدن نیز مقاوم است.
لوله فولادی فلاکسیبل نوع غیر Ul
این نوع لوله از پوشش روی گالوانیزه شده ساخته شده است. قسمت داخلی آن صاف است، به همین دلیل کشیدن سیم در آن راحت است. در برابر حرارت بالا مقاوم است و دوام زیادی در برابر له شدگی دارد. همچنین همانند لوله فلاکسیبل از نوع UL در برابر فرسایش مقاوم است. نصب این نوع لوله نیز راحت است و انعطافپذیری آن باعث شده است تا موقعیتیابی سیم در آن راحتتر شود.
لوله فلاکسیبل ضد آب نوع غیر UL
این نوع لوله فلاکسیبل در مسیرهای برق کاربرد زیادی دارد. مناسب موقعیتهای مرطوب است. از ویژگیهای مهم این نوع لولهها میتوان به مقاومت در برابر فرسودگی اشاره کرد. قسمت داخلی آن صاف است و کشیدن سیم در آن راحت است. در برابر نور خورشید، حرارت، نفت و مواد شیمیایی مقاوم است.
بهترین زمان استفاده از لوله فلاکسیبل
اگر بخواهیم لوله فلاکسیبل را با لوله سفت و سخت مقایسه کنیم، چون خمیدگی لوله سفت بسیار سخت است، بهنظر میرسد که کار کردن با لوله فلاکسیبل بهخاطر انعطافپذیری که دارد بسیار راحتتر است. اما این نوع لوله ضخامت نازکتری دارد و استحکام آن نسبت به لوله سفت کمتر است. بنابراین، در مکانهایی که سیمکشی پیچیدهتر است و نیاز به انعطافپذیری بیشتری است، لوله فلاکسیبل بهترین انتخاب است. برخی از لولههای فلاکسیبل ضد آب نیستند و اگر قصد دارید از لولههای فلاکسیبل ضد آب استفاده کنید، بهتر است قبل از استفاده از ضد آب بودن آن مطمئن شوید.
حرف آخر
لوله فلاکسیبل برای محافظت از سیمها و کابلها در برابر آسیب استفاده میشود. در این مقاله به معرفی این لوله پرداختیم و شما را با ویژگیهای این نوع لولهها آشنا کردیم. همچنین با سه نوع لوله فلاکسیبل آشنا شدیم و به ویژگیهای مهم هر کدام پرداختیم. با انتخاب بهترین نوع لوله فلاکسیبل میتوانید مطمئن شوید که سیمکشی برق منزلتان محافظت شده است. نصب سیستمهای صحیح برق میتواند اثربخشی برق را دو صد چندان کند.
منبع