ماهیت گناه؛ بسیاری از نویسندگان فمینیست بر این باورند که گناهانی مانند غرور، جاه طلبی و… در اصل سمت و سویی مردانه دارند؛ زیرا زنان فقدان غرور و جاه طلبی را گناه میدانند.
شخص مسیح؛ شماری از نویسندگان فمینیست بر این باورند که مسیح شناسی بنیاد بسیاری از تبعیضهای جنسی در مسیحیت است و مواردی را به عنوان نمونه بیان میکنند: گاه مرد بودن مسیح دلیلی برای این باور دانسته شده است که تنها مردان میتوانند به طور شایسته خدا را به تصویر کشند؛ یا اینکه گاه بر اساس مرد بودن مسیح چنین استدلال شده است که معیار بشریت، مرد است و زن تقریباً انسانی درجه دو و پایینتر از حد مطلوب است. (۱۹)
نمایش پی نوشت ها:
1. Voirien’s liberation.
2. پیدایش، ۲۶:۱.
3. کتابهایی از عهد عتیق (کتابهای قانونی ثانی)؛ ص۶۰۱. نسخه ولگات (نسخه لاتینی کتاب مقدس که مورد پذیرش کلیسای کاتولیک است) شامل کتابهایی است که از آنها با عنوان «قانونی ثانی» و یا «آپوکریفای عهد قدیم» یاد میشود. این بخش از کتاب مقدس را کلیسای کاتولیک و ارتدوکس معتبر میدانند؛ اما پروتستانها آنها را جزو کتاب مقدس نمیدانند. ترجمههای فارسی کتاب مقدس که اکنون در دسترس ما هستند، ترجمه گروههای پروتستان هستند و به همین دلیل این کتابها را دربر ندارند. کتابهای قانونی ثانی مشتمل بر هفت کتاب طوبیا، یهودیت، اول و دوم مکابیان، حکمت سلیمان، یشوع بن سیرا، باروک، و بخشهایی از کتابهای استر و دانیال است.
4. پیدایش، ۱۹:۲-۲۴.
5. برای آگاهی از برخی تفاوتها در نگاه به گناه نخستین در قرآن و کتاب مقدس ر.ک به: عبدالرحیم سلیمانی؛ «پیامد گناه آدم در عهدین و قرآن: سقوط، خروج یا هبوط؟»؛ هفت آسمان؛ شماره۳۳، بهار ۱۳۸۶.
6. پیدایش، ۷:۳۰.
7. همان، ۱۲-۱۸.
8. یشوع بن سیرا، ۲۴:۲۵/ کتابهایی از عهد عتیق (کتابهای قانونی ثانی)، ص۵۱۴.
9. همان، ۱۷:۴۲/ کتابهایی از عهد عتیق (کتابهای قانونی ثانی)؛ ص۵۷۳.
10. اول تیموتاتئوس، ۱۵:۲.
11. همان، ۱۲-۱۳.
12. اول قرنتیان، ۷:۱۱-۱۰.
13. همان، ۳-۴.
14. اشاره به خلقت حوا از دنده آدم. پیدایش، ۲۲:۲.
15. ویل دورانت: تاریخ تمدن، ج۴، ص۱۳۱۱/ الیستر مک گراث؛ درسنامه الهیات مسیحی؛ ص۲۲۴.
16. او کسی است که کتاب مقدس را از یونانی به لاتین ترجمه کرد که به نسخه ولگات مشهور است. کلیسا تنها همین ترجمه را معتبر میدانست. رهبران نهضت اصلاح به ترجمه کتاب مقدس به زبانهای دیگر اقدام کردند، اما کلیسای کاتولیک تا مدتها همچنان بر حجیت و اعتبار این نسخه پای فشرد.
17. به نقل از: مسلم نجفی؛ «فمینیسم»؛ ص۱۰۹-۱۱۰.
18. برتراند راسل؛ علم و مذهب؛ ص۷۱.
19. الیستر مک گراث؛ درسنامه الهیات مسیحی؛ ص۲۲۱-۲۲۴.
20. تونی لین؛ تاریخ تفکر مسیحی؛ ص۴۹۹.
21. رومیان، ۷:۱۶.
22. هانس کونگ؛ تاریخ کلیسای کاتولیک؛ ص۶۶.
23. مری جو ویور؛ درآمدی به مسیحیت؛ ص۴۰۱-۴۱۰.
24. مرتضی مطهری؛ نظام حقوق زن در اسلام؛ ص۳۰.
منبع مقاله :
حقانی فضل، محمد؛ (۱۳۹۳)، تاریخ مسیحیت جلد دوم از اقتدار پاپ تا تکثر معاصر، تهران: کانون اندیشه جوان، چاپ اول