آشنایی با کشور ارمنستان

ارمنستان کشوری که بعد از جدایی از روسیه استفلال پیدا کرد.

ارمنستان، کشوری خشکی‌گیر در ترانسکاسیا است که در جنوب رشته‌کوه قفقاز بزرگ قرار دارد و در شمال غربی انتهای غربی آسیا قرار دارد. از شمال و شرق، ارمنستان با گرجستان و آذربایجان همسایه است، در حالی که همسایگان جنوبی و غربی آن، ایران و ترکیه هستند. ناخچیوان، یک انکلاو آذربایجان، در جنوب غربی ارمنستان مرز دارد. پایتخت، ایروان (اروان) است.

ارمنستان مدرن، تنها بخشی از قدیم ارمنستان است که یکی از قدیمی‌ترین مراکز تمدن جهان است. در اوج خود، ارمنستان از ساحل مرکزی دریای سیاه تا دریای کاسپین و از دریای مدیترانه تا دریاچه ارومیه در ایران امروزی گسترده بود. ارمنستان قدیم به مدد تاثیرات خارجی دائماً آسیب دید و در قرن ۱۴م، از خودمختاری خود گماشت. حکومت‌های عثمانی و فارسی، وجود مردم ارمنی را در خطر قرار دادند. شرق ارمنستان در قرن ۱۹ در تحت حکومت روسیه بود، در حالی که غرب ارمنستان تحت حکومت عثمانی بود و در ۱۸۹۴-۹۶ و ۱۹۱۵، حکومت عثمانی، قتل عام و تبعید سیستماتیک ارمنیان را انجام داد.

از شوروی تا جمهوری ارمنستان

ارمنستان که قبلا در امپراتوری روسیه قرار داشت، در ۲۸ می ۱۹۱۸ استقلال اعلام کرد، اما در ۱۹۲۰ توسط نیروهای ترکیه و روسیه شوروی مورد حمله قرار گرفت. جمهوری شوروی ارمنستان در ۲۹ نوامبر ۱۹۲۰ تأسیس شد و در ۱۹۲۲ به جمهوری فدرال سوسیالیستی قفقاز تأسیس شد. در ۱۹۳۶، این جمهوری فدرال منحل شد و ارمنستان به جمهوری متحد اتحاد جماهیر شوروی تبدیل شد. ارمنستان در ۲۳ اوت ۱۹۹۰ استقلال اعلام کرد و در ۲۳ سپتامبر ۱۹۹۱ استقلال رسمی کرد.

وضعیت قره‌باغ (یا آرتساخ)، یک انکلاو ۱,۷۰۰ مایل مربع (۴,۴۰۰ کیلومتر مربع) در جنوب غربی آذربایجان است که به طور اصلی توسط ارمنیان ساکن است. از ۱۹۸۸، این منطقه منبع نزاع شدید بین ارمنستان و آذربایجان بود. تا اواخر دهه ۱۹۹۰، نیروهای ارمنی قره‌باغ، بسیاری از مناطق جنوبی غربی آذربایجان را اشغال کرد، اما در جنگ ویران‌کننده ۲۰۲۰، مجبور به انصراف از بیشتر از آن منطقه شدند.

اقلیم و آب‌و هوای این کشور

به دلیل موقعیت ارمنستان در مرکز ناحیه نیمه گرمسیر شمالی و احاطه شدن توسط کوهستان‌های بلند، آب و هوا خشک و قاره‌ای است. تغییر اقلیمی منطقه نیز قابل توجه است. در بیشتر روزهای سال، خورشید شدید است. تابستان، به جز در مناطق کوهستانی، طولانی و گرم است و دمای متوسط ژوئن و آگوست دره به ۲۵ درجه سانتیگراد می‌رسد و گاهی به حد حساسی می‌رسد. زمستان معمولاً سرد نیست و دمای متوسط ژانویه دره و دامنه‌های کوهستانی حدود -۵ درجه سانتیگراد است، در حالی که در کوهستان‌ها به ۱۲ درجه سانتیگراد می‌رسد. گاهی نیز هوای قطبی به سرعت دمای را کاهش می‌دهد و رکورد کمترین دمای -۴۶ درجه سانتیگراد است. زمستان در پلاتوهای شخم زده و بادآورنده به خصوص بد است.

رشته کوه‌های قفقاز کوچک مانع از نفوذ هوای مرطوب در مناطق داخلی ارمنستان می‌شود. در سطوح کوهستانی، در ارتفاع ۱,۴۰۰ تا ۲,۰۰۰ متر، بارندگی سالانه به ۸۰۰ میلی‌متر می‌رسد، در حالی که دره‌های داخلی و دره‌های پنهان فقط ۱۶ تا ۳۲ اینچ بارندگی سالانه دریافت می‌کنند. آب و هوا با ارتفاع تغییر می‌کند، از نوع آب و هوای نیمه گرمسیری خشک و قاره‌ای دره و دامنه‌های کوهستانی تا ارتفاع ۳,۰۰۰-۴,۶۰۰ متر تا نوع سرد در ارتفاع ۶,۶۰۰ متر و بالاتر.

تاریخچه دینی کشور ارمنستان

ارمنستان به حول ۳۰۰ بعد از میلاد مسیح به مسیحیت تبدیل شد، و نخستین کشور بود که این دین را پذیرفت پس از اینکه پادشاه آرساکید تیRIDATES III توسط اسقف مسیحی گریگوری رها بخش نجات یافت. از آن پس ارمنیان سنت ادبی و مسیحی باستانی و گرانبها ی تقلیدی دارند. امروز، مسیحیان ارمنستان بیشتر به کلیسای آپستولیک ارمنی یا کلیسای کاتولیک ارمنی تعلق دارند، که در اتحاد با روم هستند.

زندگی فرهنگی ارمنستان

نوشته های ارمنی از قرن پنجم پس از میلاد آغاز شد و کلیساهای بیشترین مرکز زندگی روشنفکری شدند. آثار اولیه تاریخی بودند، مانند تاریخ ارمنستان موسس خورن. اثر کلاسیک ارمنی، “(بازگشت به سکت‌ها) از ازنیک کوهباتسی است. شاعر بزرگ نخستین (قرن دهم) سانت گریگوری نره کازی بود، که برای اشعار و هیمان عرفانی مشهور بود. در قرن شانزدهم تا هجدهم، بارداران یا تروبادورها، یا آشوق ظاهر شدند؛ از میان آن‌ها می‌توان به ناهاپت کچاک و، به ویژه، آروتین سائیان، معروف به سایات-نوآ، اشاره کرد که هنوز هم آهنگ‌های عاشقانه او پاپولار است. در قرن نوزدهم و ابتدای قرن بیستم، حکوب پرانیان و ارواند اوتیان نویسندگان کمدی بودند، و گریگور زهرب نویسنده داستان‌های رئال بود. پرانیان همچنین نویسنده تئاتر کمدی بود که هنوز هم مخاطبان ارمنستان را سرگرم می‌کند. رومانویست برجسته‌ترین نویسنده، حکوب ملی-حکوبی، معروف به رافی بود، و شاید بهترین دراماتورگ، گابریل سوندوکیان (د ۱۹۱۲) بود.

کشور یک تئاتر دولتی اپرا و باله، چندین تئاتر درام، تئاترهای کودکان، اورکستری، شرکت ملی رقص، و استودیوهای سینمایی یروان را دارد، که فیلم‌های اصلی، مستند و علمی تولید می‌کنند. هنرهای فولکسی، به ویژه آواز، رقص و هنرهای دست باف، محبوب هستند. آهنگساز قرن ۲۰ ارام خاچاتوریان به رونوشتی جهانی رسید.

کتابخانه‌های عمومی شامل کتابخانه عمومی ای اف مایسنیکیان و بایگانی ماتناداران در یروان هستند، که ۱۰،۰۰۰ نسخه مانوسکрипت ارمنی را در خود دارند، که بزرگترین مجموعه در جهان است. همچنین چندین موزه، از جمله موزه تاریخی ایالت ارمنستان وجود دارد.

علوم ارمنستان، مانند فرهنگش، ریشه در باستان دارد، اما نهادهای تحقیقاتی یک توسعه قرن بیستم است. آکادمی علوم ارمنستان از چندین موسسه تحقیقاتی تشکیل شده که در مسائل علوم طبیعی و اجتماعی تحقیق می‌کنند.

سیستم رادیو در ۱۹۲۶ شروع به کار کرد و مرکز تلویزیونی یروان در ۱۹۵۶ شروع به کار کرد. پخش‌ها و پخش‌ها در ارمنی، روسی، آذری و کردی انجام می‌شوند. بسیاری از روزنامه‌ها و مجلات در ارمنستان منتشر می‌شوند، بیشتر آن‌ها در زبان ارمنی است.

جاذبه های گردشگری توریسمی

ارمنستان یکی از مقصدهای محبوب و پرطرفدار گردشگری در میان ایرانیان است. این کشور کوچک اما زیبا و دیدنی از دو جهت برای گردشگران میتواند جذاب باشد.

اول اینکه با توجه به اینکه ارمنستان در لیست پنج کشور تاریخی جهان قرار دارد، از آثار باستانی و تاریخی شکوهمند و ارزشمندی هم برخوردار است. و دوم اینکه به لحاظ آب و هوای مطبوع و مناسب دارای مناطقی با طبیعت بسیار زیبا و بکر است.

۱/ گوریس|Goris
گوریس یکی از شهرهای خاص و زیبای ارمنستان است که در استان سیونیک قرار گرفته است. این شهر که دومین شهر مهم استان سیونیک است، به دلیل داشتن صخره هایی سرسبز با اشکال منحصر به فرد و عجیب معروف شده است. جالب است بدانید که به دلیل وجود این صخره ها به گوریس “جنگل سنگی گوریس” هم میگویند.

برای تصور زیبایی گوریس میتوانید شهری را مجسم کنید که در امتداد رودخانه قراردارد؛ و توسط کوه های سرسبز قرون وسطی احاطه شده است. اگر به گوریس رفتید دیدن “کلیسای تاتو” را به هیچ عنوان از دست ندهید. این کلیسا ۳۰ کیلومتر با گوریس فاصله دارد؛ و بر روی صخره هایی با ارتفاع ۸۵۰ متر قرار دارد. برای رسیدن به آن میتوانید سوار بر تراموای برقی شوید. بدون شک، زمانی که به کلیسا تاتو میرسید، لذت تماشای شهری که زیر پای شما قراردارد خستگی شما را برطرف میکند.

۲/ سوان|Sevan
یکی از جاذبه های گردشگری جالب و معروف ارمنستان که حتما نام آن به گوشتان خورده است، دریاچه سوان است. دریاچه سوان در شهر سوان قرارگرفته است. شهر سوان مرکز استان گغارکونیک است. به همین خاطر است که برخی دریاچه سوان را با نام “دریای گغاما” یا “جواهر ارمنستان” میشناسند.

آب و هوای شهر سوان به دلیل حضور دریاچه سوان در آن و ارتفاعی که این شهر از سطح دریا دارد، همیشه خنک و مطبوع است.

پوشش گیاهی سرسبز، دریاجه آبی رنگ، کوه های سرسبز اطراف و ابرهایی در ارتفاع کمی قرار دارند، چنان منظره رویایی را به وجود می آوردند که کسی نمیتواند از آن چشم بردارد. اگر در تابستان به سوان میروید آب تنی و شنا در دریاچه را حتما در برنامه خودتان قرار دهید. همچنین خوردن ماهی های تازه صید شده و خوشمزه را فراموش نکنید.

۳/ کاپان|Kapan

کاپان از کلمه ای به معنای کاپل گرفته شده است. کاپل (kapel) در لغت به معنای قفل است که به رشته کوه های به هم چسبیده این شهر اشاره دارد. از این کلمه میتوانیم دریابیم که کاپان از چه ساختاری برخوردار است.

کوه های بلند سرسبز و دره های مرتفع که با پوشش گیاهی پوشانده شده اند، کاپان را به یکی از شهرهای بی نظیره ارمنستان تبدیل کرده است. کاپان شهری از توابع استان سیونیک است؛ که در حقیقت بزرگترین و مهم ترین شهر این استان شمرده میشود. در سفر به کاپان تا جایی که میتوانید از دیدن مناظر طبیعی و بکر، کافه های زیبا و رو باز، پارک های آرامبخش، آب و هوای تمیز و آسمان آبی رنگ کیف کنید و لذت ببرید.

۴/ دیلیجان|Dilijan
در استان تاووش شهری به نام دیلیجان قرار دارد که به لحاظ زیبایی مانند بهشت است. دیلیجان به قدری زیبا است که در میان مردم محلی و غیرمحلی به “سوئیس کوچک” شهرت گرفته است. چیزی که این شهر را از دیگر شهرهای سرسبز ارمنستان متمایز میکند، چشمه های آب معدنی آن است. این ویژگی باعث میشود تا سالانه گردشگران زیادی برای درمان و استفاده از آب های گرم به این شهر بیایند.

دیلیجان ترکیبی از طبیعت و تاریخ است؛ پارک ملی که در حومه آن قرار گرفته است و مکان های معماری و تاریخی، دیلیجان را به یک ترکیب دلنواز تبدیل کرده است.

۵/ جرموک|Jermuk
جرموک شهری بسیار چشم نواز و از توابع استان “وایوتس جور” است. در حقیقت شهرت جرموک به آب چشمه های معدنی آن است، که در سرتاسر شهر پراکنده شده اند. تعداد این چشمه به بیش از ۴۰ چشمه میرسند؛ که هرکدام از آنها دارای دمای متفاوتی هستند. از طرف دیگر، این چشمه ها به جز خاصیت درمانی در زیبایی شهر هم نقش به سزایی دارند.

همچنین در جرموک آبشاری قرار دارد؛ که جایگاه دوم بلندترین آبشار ارمنستان را به خود اختصاص داده است.

۶/ ادزون|Odzun
کلیسای ادزون یکی از جاذبه های گردشگری مشهور ارمنستان مربوط به قرن پنجم میلادی است؛ که در روستای ادزون قرارگرفته است. تفاوت این کلیسا با دیگر کلیساهای ارمنستان در نوع مصالح به کار رفته شده در ساخت آن است. چراکه بیشتر کلیساهای ارمنستان با سنگ های تیره ساخته شده اند، اما در ساخت کلیسای ادزون از سنگ های رنگ روشن با تناژ صورتی رنگ استفاده شده است.

در حقیقت، لذت بازدید از کلیسای منحصر به فرد ادزون، در روستای سرسبز و خوش آب و هوای آن، تجربه دیدن تاریخ و طبیعت در کنار هم را برای گردشگران همراه دارد.

۷/ تساغکادزور|Tesghkadzor

تساغکادزور شهری چهار فصل برای حضور توریست ها است، که تنها یک ساعت با ایروان فاصله دارد. در هر زمان از سال که به تساغکادزور بروید حوصله شما سر نمیرود. چراکه گل های رنگارنگ در بهار، جنگل های سرسبز در تابستان، طبیعت رنگارنگ در پاییز و تفریحات مهیج زمستانی است که این شهر را در هر چهار فصل زیبا میکند.

تساغکادزور تمام امکانات لازم برای مهمان هایش را فراهم کرده است. در این شهر امکانات ورزشی مانند اسکی، اسنوبورد، زیپ لاین و ماشین های باگی وجود دارد. همچنین هتل های مجلل و رستوران های شیک هم از دیگر امکاناتی است، که در این شهر برای مسافران در نظر گرفته شده است.

۸/ آشتارک|Ashtarak
اگر اهل تاریخ و دیدن آثار باستانی هستید، حتما در سفر به ارمنستان به آشتارک بروید. آشتارک از توابع استان آراگاتسوتن است؛ که از آن با نام موزه “روباز معماری کهن ارمنستان” یاد میکنند. مردم این شهر بسیار خوشرو و اهل مطالعه هستند؛ به طوریکه از دل این شهر تاریخی شاعران و نویسندگان زیادی بیرون آمده اند.

چرخ زدن در شهری با یادمان های تاریخی و معماری، در کنار مردمی مهربان و آگاه از اهمیت این یادمان ها، لذتی تکرار نشدنی است.

۹/ آرزاکان|Arzakan
آرزاکان، روستایی از توابع استان کوتایک است. آنچه آرزاکان را برای توریست ها جذاب میکند، وجود تفرجگاهی به نام آقوران (Aghveran) است. این تفرجگاه کوهستانی است، و حتی در فصول گرم سال از هوای پاک، تمیز و خنکی برخوردار است.

آرزاکان برای گردشگرانی که اهل آثار تاریخی هستند هم میتواند بسیار جذاب باشد. وجود بازمانده های دو صومعه با نام های نغوتسی وانک (Neghutsi VANK)، گوکی وانک (Ghuki Vank) که به ترتیب متعلق به قرن های ۱۰ و ۱۳ میلادی هستند، این روستای کوچک را محبوب تر کرده اند.

۱۰/ ایروان|Yeravan
ایروان بزرگترین شهر ارمنستان است، که به عنوان پایتخت این کشور نام گرفته است. ایروان شهری است که در هر چهار فصل سال جذابیت های ویژه ای برای گردشگران دارد. فصل بهار با شکوفه های رنگارنگ، تابستان با هوای خنک و پاک، پاییز با باران و رنگ های گرم و زمستان با تفریحات هیجان انگیز در روزهای برفی، این شهر را به قلب شهرهای توریستی ارمنستان تبدیل کرده است.

موزه ها، کلیساها، کافه ها و رستوران های رنگارنگ با موسیقی های زنده شبانه، مراکز خرید، و … تنها بخشی از تفریحات ایروان هستند.

عضویت
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد درون خطی
دیدن تمامی دیدگاه ها