آشنایی با مسجد آورنگزیب،واراناسی
مسجد اورنگزیب واراناسی نمونهای از معماری دوره گورکانی است که ترکیبی از سبکهای معماری هندی و اسلامی را به نمایش میگذارد.
واراناسی یکی از قدیمی ترین و مقدس ترین شهرهای هند است که به اورشلیم هند معروف است. این شهر بر کرانه چپ رود گنگ در جنوب شرقی ایالت اوتار پرادش قرار دارد و از مراکز دینی عمده هندوان است.واراناسی به عنوان شهر مردگان هند شناخته می شود، زیرا بسیاری از هندی ها برای مرگ و سوزاندن اجساد خود به این شهر می آیند. طبق اعتقاد هندی ها، مُردن در این مکان و پخش کردن خاکستر در آب های رود گنگ باعث می شود که چرخه تولد مجدد شکسته شده و شخص به رستگاری برسد. واراناسی بناهای تاریخی زیادی دارد که مسجد آورنگزیب یکی از آنهاست.
معماری زیبای مسجد آورنگزیب
مسجد اورنگزیب در واراناسی (بنارس) هند، یکی از آثار معماری دوره گورکانی است که در قرن هفدهم میلادی ساخته شد. این مسجد به دستور اورنگزیب، ششمین امپراتور گورکانی هند، بر روی ویرانههای یک معبد هندو بنا شده است.معماری مسجد اورنگزیب واراناسی نمونهای از معماری اسلامی در هند است که ترکیبی از سبکهای معماری هندی و اسلامی را به نمایش میگذارد. برخی از ویژگیهای معماری این مسجد عبارتند از:
نمای خارجی مسجد با سنگهای حکاکی شده تزئین شده و از طرحهای گللوتوس استفاده شده است.
لبههای بالایی دیوارها با کنگرههای زیبا آراسته شدهاند و سنگ مرمر بر زیبایی بنا افزوده است.
در تزئینات داخلی از گچکاریهای زیبا، تزئینات اسلیمی، منبتکاری و نقاشی روی دیوار استفاده شده است.
دیوارهای مسجد از آجرهای کورهای پخته شده و ساروج ساخته شده و روکشی از سنگ شنی قرمز دارند.
پایههای ستونها از سنگهای مرمر رنگارنگ هستند.
در مجموع، مسجد اورنگزیب واراناسی نمونهای از معماری دوره گورکانی است که ترکیبی از سبکهای معماری هندی و اسلامی را به نمایش میگذارد و با استفاده از مصالح و تزئینات زیبا، یکی از آثار برجسته معماری اسلامی در هند محسوب میشود.
معماری مسجد اورنگزیب واراناسی نمونهای از معماری اسلامی در هند است که ترکیبی از سبکهای معماری هندی و اسلامی را به نمایش میگذارد.
مسجد اورنگ زیب در بنارس یک مکان تاریخی قابل توجه است. این بنا توسط اورنگ زیب، امپراتور مغول، به جای معبد هندو ساخته شد. بنارس، یکی از قدیمی ترین شهرهای جهان، برای هندوها اهمیت مذهبی دارد و میزبان مراسم مذهبی مختلف است. ساخت مسجد نشان دهنده تنوع فرهنگی و مذهبی هند است، جایی که ادیان مختلف در کنار هم زندگی می کنند. تاریخ غنی این شهر که قدمتی هزاران ساله دارد، به جذابیت آن به عنوان یک مرکز فرهنگی و معنوی می افزاید. مسجد اورنگ زیب به عنوان شاهدی بر میراث معماری و تاریخی بنارس، ترکیبی از عناصر فرهنگ مغول و هندو است.
بخش های مهم مسجد زیبای آورنگزیب
مسجد اورنگزیب یا مسجد پادشاهی در لاهور، پاکستان یکی از بزرگترین مساجد جهان است که در سال ۱۶۷۳ میلادی به دستور اورنگزیب، ششمین پادشاه امپراتوری مغول ساخته شد. برخی از بخشهای مهم این مسجد عبارتند از:
گنبد مرکزی و دو گنبد جانبی
مسجد پادشاهی دارای یک گنبد مرکزی بزرگ به همراه دو گنبد جانبی است. گنبدها با معماری زیبا و ظریف طراحی شدهاند.
پنج مناره
این مسجد پنج مناره دارد که هر کدام ۵۰ متر ارتفاع دارند. منارهها از ویژگیهای بارز معماری مسجد هستند.
تالار اصلی و حیاط
تالار اصلی مسجد ظرفیت ۵۰۰۰ نمازگزار را دارد و حیاط آن میتواند ۹۵۰۰۰ نفر را در خود جای دهد. این فضاهای وسیع برای برگزاری نماز جماعت طراحی شدهاند.
کتیبههای فارسی
بالای درب ورودی مسجد کتیبهای فارسی به خط ثلث و نستعلیق وجود دارد که تاریخ پایان ساخت مسجد در سال ۱۰۸۴ هجری قمری را ذکر میکند. این کتیبهها نشاندهنده اهمیت زبان فارسی در دوره مغول هستند.مسجد پادشاهی با معماری باشکوه و ابعاد عظیم خود نمایانگر قدرت و شکوه امپراتوری مغول در اوج قدرت آنها است.