معرفی
یکی از اعجاب انگیزترین تنگهها که در روستای چاهوی شرقی جزیره قشم واقع شده است، تنگه چاهکوه است که دارای حفرهها و شکلهای شگفت انگیزی میباشد که چشم هر بیننده را به خود خیره میکند. در کشورهایی نظیر آلمان، انگلیس، چین و آلمان نیز چنین پدیدهی زیبایی دیده شده است.
تنگه چاهکوه، پدیده ای شگفت از فرسایش سنگ های رسوبی زمین، در جزیره قشم واقع شده است. دره یا تنگه چاهکوه، در بخش شهاب از توابع شهرستان قشم، دره ای به عمق ۱۰۰ متر، نمایشی از فرسایش سنگ های رسوبی است. این دره در ۷۰ کیلومتری شهر قشم و در کنار روستای چاهوی شرقی، در بخش غربی ساحل شمالی جزیزه قشم قرار دارد و یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری جزیره قشم است. این دره شگفت انگیز، در دل کوه سنگی یکپارچه که به شکل ضربدر برش خورده قرار دارد .
چاهکوه در ابتدا عریض و با دیواره های بلند در برابر دیدگان مخاطب ظاهر می شود، ولی به تدریج از عرض آن کاسته تا جایی که عبور از میان آن دشوار می شود، این در حالی است که ارتفاع دیواره ها همچنان زیاد است و به همین دلیل داخل دره نور کمی وجود دارد.
فلسفه نامگذاری
در تنگه ی چاهکوه چاله ها و حفره هایی به طور طبیعی شکل گرفته اند. مطابق با گفته های اهالی این منطقه به دلیل وجود ۴ حلقه چاه در نقطه آغاز آن باز می گردد که برای هدایت آب توسط ساکنان روستای نزدیک دره به نام چاهو حفر شده اند. این چاه محلی برای ذخیره نزولات آسمانی و همچنین منبعی برای آب شیرین منطقه بوده است. این حفره ها با نظم بسیار خاصی در کنار هم قرار گرفته اند و تصویر بسیار زیبایی را به ارمغان آورده است. این کانال ها و چاه ها، از قدمت زیادی برخوردار هستند و از ۴۰۰ سال پیش در این مکان قرا دارند.
مناطق دیدنی چاهکوه:
۱- شکلهای عجیب و حیرت آور
به محض قرار گرفتن در ورودی دره، تندیسی طبیعی را خواهید دید که به «سه سر نگهبان» شهرت دارند. سپس به چهار چاه می رسید که توسط ساکنان در میان دره حفر شده اند تا ذخیره گاهی برای آب شیرین باشند.
پس از گذر از کنار آنها، تندیس ها، حجم ها، کاسه ها و طاقچه ها بر دیواره دره به چشم می خورند. کم کم دیواره های عمودیِ نسبتا مرتفع، شما را از دنیای بیرون جدا می کنند و با اشکالی شگفت انگیز همچون شیارها و خطوط فرسایش موازی و عمیق و انواع حفره های نیمه کروی و بیضوی مواجه می شوید. در قسمت هایی از دیواره صدف ها نیز دیده می شوند و می توانند ردپایی از حضور آب دریا در گذشته باشند. جوی های سنگی در کف دره، بر اعجاز چاهکوه می افزایند و شما را محو تماشای زیبایی های این پدیده طبیعی می کنند.
۲-قدم زدن در دره شگفت انگیز
تنگ چاهکوه با زیبایی هایش شما را جادو خواهد کرد و مجبور خواهید شد برای کشف زیبایی های بیشتر کمی جلوتر بروید. با هر قدمی که بردارید، این پدیده طبیعی با جلوه ای تازه شما را غافلگیر می کند و تصویری تازه را به شما هدیه می دهد. بعد از مدتی با راهی فرعی مواجه می شوید و کنجکاوی امان تان را می برد. وسوسه کشف تصاویر و اشکال تازه شما را در این دره پیش می برد و هر لحظه بر حیرت تان می افزاید.
هنگامی که به چاهکوه قدم می گذارید این پدیده طبیعی با دره ای عریض و دیواره های بلند به استقبال شما می آید. دیواره ها از دو طرف شما را احاطه می کنند و حق تماشای آسمان را از شما می گیرند به همین دلیل است که در چاهکوه نور کمی وجود دارد.
این دره از چهار طرف، چهار تنگه دارد که دره اصلی و دره عمود بر آن راشامل می شود و شکلی مانند یک چهارراه را تشکیل می دهد. به این معنا که پس از ورود به دره، در مسیر پیمایش آن به دو شکاف در دو سوی خود برخورد می کنید که هر یک شما را به دره ای با ویژگی های تازه هدایت می کنند. اگر از سمت شمال وارد دره شمالی جنوبی شوید با دره ای عریض تر و کم شیب تر به شکل U مانند برخورد می کنید. با پیشروی به سمت جنوب، کاهش عرض و افزایش شیب را حس خواهید کرد تا حدی که در انتها، دره به شکل V در آمده و صعب العبور می شود و این تغییر شکل حکایت از سیلابی بودن دره دارد.
۳- عکاسی از مناظر منحصر به فرد
مناظر خاص این دره و اشکالی که در سراسر آن بساط خود را پهن کرده اند سوژه های نابی برای عکاسی هستند. اگر کمی خلاقیت را چاشنی کارتان کنید، قادر به ثبت تصاویری خارق العاده خواهید بود. فرصت را از دست ندهید، مگر چندبار می توانید این اعجاز طبیعت را ببینید و شگفتی هایش را ثبت کنید؟! عکس ها خاطره شیرین این سفر را برای همیشه ماندگار می کنند.
۴- سنگ نوردی
اگر از علاقه مندان به سنگ نوردی هستید و با اصول اولیه این فعالیت آشنایی دارید، در سفر به چاهکوه لوازم خود را در کوله بارتان جای دهید تا تجربه ای متفاوت از سنگ نوردی را برای خود رقم بزنید. یادتان باشد که تنها با سنگ نوردی می توانید به برخی قسمت های هیجان انگیز دره دسترسی پیدا کنید.
۵- تماشای آسمان شب
درست است که با قرارگرفتن در تنگه چاهکوه، تنها قسمت کوچکی از آسمان را می توانید ببینید؛ اما در شب همین تکه کوچک بسیار تماشایی می شود. درخشش ستارگان در شب جلوه خاصی به تنگه چاهکوه می دهد و وقتی از درون آن به آسمان نگاه می کنید چلچراغی را در بالای سرخود می بینید که شما را با خود به دنیایی دیگر می برد.
چه فصلی برای سفر به چاهکوه مناسب است؟
جزیره قشم یکی از مناطق گرمسیری ایران است و توصیه می شود که در پاییز و زمستان و یا ایام نوروز تا اواسط اردیبهشت به آنجا سفر کنید.
بهار: در ابتدای بهار این جزیره آب و هوای تقریبا مطبوعی دارد و مسافران زیادی را به ویژه در ایام نوروز به سوی خود می کشاند. تا اواسط اردیبهشت هم می توانید بر روی سفر به این جزیره حساب باز کنید اما پس از آن اگر طاقت گرما را دارید به سوی قشم بروید.
تابستان: در تابستان های داغ قشم، اهالی جزیره هم بیشتر به سفر می پردازند و کمتر کسی ترجیح می دهد در جزیره بماند اما این فصل فرصت خوردن خرچنگ های خوشمزه و برخی دیگر از آبزیان است.
پاییز و زمستان: با کاهش دما در این دو فصل، هوای قشم مطبوع تر خواهد بود و امکان سفر را برای شما فراهم می کند. به ویژه در دی و بهمن بازار سفر به قشم داغ داغ است.
مسیر دسترسی
آدرس: استان هرمزگان، شهرستان قشم، بخش غربی ساحل شمالی جزیره قشم، جنب روستای چاهوی شرقی
راه دسترسی: برای رسیدن به این پدیده طبیعی از میدان درگهان قشم، وارد جاده غربی شوید. بعد از طی ۲۰ کیلومتر به یک دو راهی موسوم به دو راهی دیرستان میرسید که باید راه مستقیم را انتخاب کنید. بعد از ۱۱ کیلومتر و رسیدن به یک میدان باید وارد اولین جاده سمت راست شوید. پس از ۳۹ کیلومتر قبل از آنکه به روستای چاهوی شرقی برسید، وارد راه سمت چپ شوید. بعد از حدود ۷/۱ کیلومتر تنگه چاهکوه را خواهید دید.
راه دسترسی به تنگه چاهکوه کاملا آسفالت شده و تنها دو کیلومتر پایانی آن خاکی است اما عبور و مرور در آن به راحتی صورت می گیرد.
منابع
۱- تنگه چاهکوه، منبعی برای آب شیرین در قشم – الی گشت
2- تنگه چاهکوه- کارناوال
3- تنگه چاهکوه یکی از جاذبه های گردشگری قشم – بیتوته
۴- چرا باید دره چاهکوه را حتما ببینیم؟- اسنپ تریپ