پناهگاه حیات وحش دره انجیر و نی باز
پناهگاه حیات وحش دره انجیر و نی باز
پناهگاه حیات وحش دره انجیر و نی باز در استان یزد قرار گرفته و دارای وسعت ۱۷۵۲۲۷ هکتار است. در تاریخ ۱۳۸۱/۳/۲۱ مطابق با مصوبه ۲۳۱ شورای عالی محیط زیست، این منطقه تبدیل به پناهگاه حیات وحش شد. پناهگاه حیات وحش دره انجیر و نی باز از سه منطقه دره انجیر، بوزوا، نی باز و همچنین دشتهای بین آنها تشکیل شده است.
وضعیت آب و هوا و میزان بارندگی سالانه
منطقه دره انجیر و نی باز دارای آب و هوای فراخشک معتدل است که دارای میانگین بارش سالانه ۷۵ میلی متری است.
دره انجیر و نی باز محل عبور یوزپلنگ آسیایی
یوزپلنگهای آسیایی از پناهگاه حیات وحش دره انجیر و نی باز، برای مهاجرت و تردد بین مناطق حفاظت شده کالمند، کوه بافق، سیاه کوه و نایبندان طبس استفاده میکنند.
چشمههای موجود در دره انجیر و نی باز
چشمه آب سوراخ، هومینو، خوشومی، سورک، کج لنگی، زیرآب احمد، نی باز، چاه سرخو و چادرملو از جمله مهمترین چشمههای طبیعی موجود در این پناهگاه محسوب میشوند. البته باید گفت که اکثر این چشمهها با خشکی در زمان خشکسالی مواجه هستند.
پوشش گیاهی
از جمله گونههای گیاهی موجود در این پناهگاه حیات وحش میتوان به آویشن، اسکنبیل، خارشتر، تلخه بیان، سمیسک، عجوه، درمنه، رندک، اشنان، انجیر وحشی، اردلک، بنه، بادام کوهی، گون، اسپند و کلاه میر حسن اشاره کرد.
گونههای جانوری
از جمله گونههای جانوری منطقه دره انجیر و نی باز میتوان یوزپلنگ، بز، کل، قوچ، میش، جبیر، کفتار، خرگوش، کاراکال، روباه معمولی، انواع جوندگان و همچنین گربه وحشی را نام برد. کبک، دلیجه، دودوک، زاغ بور، و تیهو نیز از جمله مهمترین پرندگان این منطقه محسوب میشوند.
ارتفاعات و کوه چاه جوله، کوه آدهرو، کوه ساغند، کوه سبوسی، کوه دره انجیر معروف به کوه هزار دره، دارای درّه های عمیق و فراوانی می باشد که زیستگاهی امن و بکر برای سه گونه جانوری ارزشمند یوزپلنگ، قوچ و میش، کل و بز ساخته است.
گونههای خزنده و دوزیست
منطقه دره انجیر و نی باز، زیستگاه خزندگان و دوزیستانی از جمله سوسمار خاردم ایرانی، آگامای چابک، بزمجه بیابانی و لاک پشت مهمیزدار به شمار میرود.