از این که چه کسی نخستین بار بر تخت پادشاهی بنشست پاسخی در دست نیست . اما چنین روایت است که کیومرث نخستین کسی بود که بر کوه جایی ساخت آیین پادشاهی بر جای نهاد و سر بخت و تختش از کوه بر آمد .
در پایان سه هزار دوم، یاران و همدستان اهریمن که از بیهوشی سرکردۀ خود در رنجند به ترغیب او میپردازند تا از این بیخبری به درآید. کوشش آنها وقتی به نتیجه میرسد که جِه یا جَهی، دیوزن، بهپیش میرود و اهریمن را به کارزار تشویق میکند. خطاب…
پس از بیهوشی اهریمن، اورمزد آفرینش گیتی را آغاز میکند. او از زمان بیکران زمان محدود یا کرانه مند را میآفریند تا در هنگام مناسب آفرینش را به حرکت درآورد و سپس آفرینش پدیدههای گیتی را آغاز کند. او در یک سال و در شش نوبت پیش نمونههای شش…
دورۀ پایانی سه هزار سال نخستین و آغاز سه هزار سال دوم، برخورد دو نیرو
در دنیای نیکی، اورمزد از همهچیز آگاه است و میداند که اهریمن و دنیای بدی وجود دارد؛ ولی اهریمن که مظهر نادانی مطلق است، در دنیای زشت خود از وجود دنیای اهورایی بیاطلاع…
آفرینش دیوان و موجودات اهریمنی بهوضوح آفرینش مینوی اورمزد و موجودات اهورایی، در اوستا و کتابهای پهلوی توصیف نشده است. نام دیوهای بسیاری در منتها آمده است، ولی آگاهی چندانی از آنها نمیتوان به دست آورد و گاهی تنها در حد یک نام است.…
ب ) تعالیم مزدک و مبنای فکری او :
مزدک هرچند از توان مالی و امکانات و شرایط اجتماعی مانی برخوردار نبود، ولی چون به علوم اجتماعی و ساختار جامعه ساسانی واقف بود و مشکلات و مسائل مردم و طبعاً جامعه ساسانی را دقیقاً می دانست، بر آن…