دیرینهپزشکی یکی از علوم جدید در حوزه بینارشتهای است که با توجه به دانستههای پزشکی، به بررسی تاریخ پرداخته و سعی میکند تا بر دانستههای تاریخی ما افزوده شود.
هرودوت نویسنده و جغرافی دان یونانی بود که به عنوان اولین مورخ شناخته می شود. وی در حدود سال 425 قبل از میلاد شاهکار خود را منتشر کرد.این کتاب شامل گزارشی طولانی از جنگ های یونان و ایران بود که او آن را "تواریخ، HISTORIES " نامید. (کلمه!-->…
مادها با شیوه معماری شهرسازی عظیم آشنا بودند.در این دوره ستون نقش مهمی در معماری داشت . ازآنجا كه بنای مادی سالمی شناسایی نشده برای بررسی هنر معماری مادی به بررسی گور دخمه های آنان میپردازیم كه بسیار فراوان است.
درابتدا بايد گفت که برخي از محقيقن معتقد هستند كه كوروش اصلا به فكر حمله به مصر نيافتاد ، چون حدود مرزهاي ايران بسيار وسيع بود وكوروش نيازي به كشور گشايي بيشتر نداشته است. حدود مرزهاي ايران ازطرف غرب شامل بحر الجزاير (درياي اژه) و درياي…
محمود فاضلی، پژوهشگر تاریخ: چندی پیش مراسم دو هزاروپانصدمین سالگرد نبردهای ترموپیل و سالامیس در شهر آتن (یونان) در حضور رئیسجمهور، نخستوزیر، شماری از وزرا، نمایندگانی از احزاب پارلمان، کلیسا و ارتش این کشور و با همکاری…
مقدمه
« دیاکو » کسی بود که حکومت مادها را تاسیس کرد. دیاکو به شیوههای گوناگونی در منابع آمده است؛ برای مثال هرودوت نام او را به شکل « دیوکس » آورده است. معنی لغوی دیاکو ، " سرزمین " است. پژوهشگران از روی نوشتههای هرودوت به این نتیجه…
پس از گذشت جنگهای سالامیس و پلاته ، نبرد میکال رخ داد. این جنگ که به عنوان دومین تهاجم ایران به یونان از آن یاد میشود، توانست به درگیریهای میان یونان و ایران پایان دهد. گفته میشود پس از آنکه ارتش ایران در جنگ پلاته با شکست مواجه شده و…
مردوک / Marduk/ _ خدای بابلی
نام او معمولاً به مخفف amar UD نوشته می و به ندرت بهصورتMES ŠA ZU، یا šú یعنی گونههای هجایی از دورههای مختلف خواندن آوایی مردوک را مجاز می داند ضمن آنکه معمولترین صورت اختصاری یعنی amar DU یا حالت genitive…
تصویر بالا نقاشی ای اثر ادوین لانگسدن لانگ است و «ضیافت مصری» نام دارد. در این نقاشی خدمتکاران یک مومیایی را در برابر مهمانان یک ضیافت بزرگ به دنبال خود می کشند. مومیایی واقعی به نظر می رسد. اما ماجرای آن چیست؟…
در قرن پنجم قبل از میلاد، در بخش شرقی لیبی، قبیلهای از مردان بی سر وجود داشته که چشمها و دهانشان روی سینه آنها قرار داشته است. حداقل نویسنده یونانی هرودوت اینطور ادعا میکند. هرچند او فقط آنچه مردم لیبی میگفتند را تکرار میکرده،…
مادها و هخامنشیان تا فرجام کورش کبیر
مشهور است که برای اولین بار سیسرو -خطیب رومی- لقب »پدر تاریخ» را به هرودوت داد.کتاب تواریخ هرودوت، کهنهترین متن منثور جهان است که به دست ما رسیده است که به 9 بخش تقسیم شده و بخش نخست آن «ایزدبانوی…
کوروش برای این که در چرخۀ تاریخی یونانیان جا بگیرد، باید از نظر پندار و کردار، از دیگر فرمانروایانی که از او شکست خوردند برتر باشد. بدین دلیل است که وقتی او را با فرمانروایانی مانند آخرین شاه لودیه، کروزوس، و آخرین پادشاه…
جدای گزنفون و هرودوت، دیگر مورخان یونانی ـ رومی هم دربارۀ موضوع انحطاط ایرانیان از نظر روحیه و شخصیت و منتقل شدن خصایص کوروش به یونانیان قلم زدهاند؛ مثلاً در کتاب «تاریخ اسکندر» به قلم «کویینتوس کورتیوس روفوس» که…
هرودوت هم دربارۀ شکوه شاهنشاهیای که کوروش برپا کرده قلم میزند و مانند گزنفون، با استفاده از توصیف خود دربارۀ شکوه شاهنشاهی ایران به این نتیجه میرسد که یونانیان چقدر قدرتمند بودند که رقیبی چنین قوی را شکست دهند.…
برای یونانیان، جایگاه والای کوروش ناشی از سازوکارهای فرهنگی پیچیدهتری بود. در اندیشۀ یونانی، شخصیتی مسیحایی و موعود وجود ندارد. در ثانی، بر خلاف عبرانیان که مورد عنایت خاص کوروش قرار گرفتند، یونانیان با کوروش برخورد…