مرور برچسب

تاریخ قاجاریه

با لقب شهرهای ایران در دوران قاجار آشنا شوید!

ایران دوره قاجار از سال‌ ۱۱۷۵ تا ۱۳۰۴ شمسی و حدود 130 سال از تاریخ ایران را شامل می شود که کشور تحت سلطه حکومت قاجار قرار داشت. نام‌های رسمی ایران در این دوره دولت عَلیّهٔ ایران و ممالک محروسه ایران بود و در جهان غرب مانند دوره‌های پیشین

با حاجی واشنگتن آشنا شوید/ اولین سفیر ایران در آمریکا

حسینقلی خان، پسر «میرزا آقا خان نوری» از کسانی بود که در قتل امیرکبیر مشارکت داشت. وی پس از میرزاتقی خان امیرکبیر صدراعظم ایران شد و در تاریخ ایران، فردی بدنام به شمار می رود. پسرش حسینقلی خان نیز چندان خوشنام نبود، ولی در سال ۱۲۶۷ شمسی

زندگینامه مظفر‌الدین‌شاه قاجار

پدر و پسر هر دو کاغذی حاوی سطرهای سیاه را امضا کردند. آن یک فرمان قتلی را و این دگر فرمان مشروطه. آن یک در اوج لذت شهوانی، حکم به پایان حیات امیرکبیر داد و این یک در اوج بیماری و ضعف جسمانی فرمانی را به امضا رساند که مشروطه از آن زاده شد.…

خوبی ها و بدی های حکومت قاجاریه

دوره قاجار را هر کسی با یک اتفاق یا ویژگی به یاد می آورد؛ برخی آن را با عهدنامه هایی که باعث جدا و تکه تکه شدن ایران شد به یاد می آورند و برخی دیگر با تصویر زنانی با ابروان پر پشت و سبیل. شاید هم عده ای به یاد سریال «کمال الملک» علی حاتمی…

نگاهی به یادگارهای قهرمانان جنبش ضد استبدادی

تبریز را قلب مشروطه‌خواهی ایران می‌دانند، چراکه اگر تهران پایتخت قاجار بود، آذربایجان نیز به دلیل اینکه اقامتگاه ولیعهدان قاجار بود و مراودات گسترده اقتصادی و فرهنگی با اروپا داشت، دارای طبقه متوسط پیشرو بود. روزنامه‌نگاری و بازرگانی و…

شکایت‌ نامه ‌های مردم در دوره قاجار

«انجی بیگم» به مجلس شکایت کرده که علیرضا خان، حاکم گروس، داماد او را که از سادات است مورد ضرب و شتم قرار داده و به خودش نیز صدمه زده است. «ام لیلی» شکایت نموده که تنها پسرش را حاکم گروس به دلیل کار با حاکم سابق دستگیر کرده و پسرش در اثر…

عادات اقتصادی ایرانیان در دوره مشروطه

مشروطه یکی از نقاط عطف تاریخ ایران است. زمانه‌ای که آن را می‌توان با بینش‌های متفاوتی دید و ارزیابی کرد. اما نمی‌توان مشروطه را از شرایط اقتصادی پیش و پس از آن جدا ساخت. در واقع این دوران را می‌توان نقطه شروع یا آغاز رسمی پیدایش نهادهای…

جرم های زنان در دوره قاجار

«شهر تهران شهر نسبتا آرامی به نظر می رسید. گاه در کوچه ها و منازل نزاع و دعوا سر می گرفت که با وساطت پلیس، که در شهر می گشت، فرو نشانده می شد. دزدی ها اغلب ناچیز بود ولی چون اکثر اشخاص مال باخته، خودشان هم فقیر بودند، از نظر آنها ناچیز…

سفرنامه سرتیپ دربار ناصرالدین شاه قاجار

«سفرنامه گیلان و مازندران» نوشته موسیو بهلر فرانسوی، سرتیپ دربار ناصرالدین شاه قاجار است. سفرنامه این فرانسوی در واقع شرح جست‌وجوهای نظامی او به شمار می‌آید که به واسطه مهارت‌اش در کارهای جغرافیایی، هندسی، نقشه‌کشی و اردوکشی، از…