مرور رده
تاریخ اکد باستان
اکدیان در شمال خاک میانرودان و در حوالی بغداد کنونی در سالهای (2500 ق،م 2300 ق،م) زندگی میکردند. حکومت اکدیان 300سال به طول انجامید که در نهایت سپاه کاسی به پادشاهی گانداش برای فتح اکد حمله کرد و پیروز شد .در نتیجه کاسی ها حکوت دولت اکد را گرفتند که حدود 500 سال به طول انجامید .
اکدی
اکدی /Akkadian/
در آغاز زبان اکد، در مقابل زبان سومری در استفاده کنونی اکدی برای گویش های گوناگون سامی های شرقی باستانی به کار میرود، که اسناد بابلی و آشوری بدان زبان نوشته میشد. اکدی باستانی به متون نوشته شدۀ در طی دورۀ سارگونی اشاره…
اکّد
اکّد /Akkad/ (آگاده Agade)
شهری در شمال بابل که تاکنون اثری از آن یافت نشده است. این شهر پایتخت یک امپراتوری بود که بهوسیلۀ سارگون (حدود 2334 – 2279) تأسیس شد. تا زمان اورسوم نیز نام ناحیۀ شمالی در مقابل ناحیۀ جنوبی بود که سومر نامیده…
مامی تو ، الهه اکدی
مامی تو/ Manitu/ _الهۀ اکدی
این نام از مامی توم Mamitum اکدی مشتق شده است که به معنای« سوگند» است و این الهه به نظر میرسد که در آغاز تجسم سوگند بود که ناقض سوگند را تعقیب و تنبیه میکند. سپس این الهه، جنبههای خدای جهان فرودین را به دست…
زابابا، خدای سومریان و اکدیان
زابابا / Zababa/_خدای سومری و اکدی (_ تصویر ۱۰)
ریشۀ نام او معلوم نیست و در دورۀ سومری کهن، مورد پذیرش است و در نامهای شخصی پیش _ سارگونی به چشم میخورد او شهر _ خدای کیش بود و یک خدای جنگجو به شمار میرفت که بعدها، با نین گیر سو نی…
ااِ ، خدای اکدی
اا /EA/ همچنین آی( ی) آ Ay(y)a؛ خدای اکدی
نام این خدا احتمالاً سامی است، هرچند هیچ ریشه شناسی قابلاعتمادی در دست نیست. دبیران بابل باستان آن را از ااِEa سومری به معنای « خانه آب» مشتق میدانستند. در متون ادوار سومری و سارگونی…
آمورّو خدای اکدی
آمورّو /Amurru/خدای اکدّی / Akkadian/
این نام ازلحاظ هجایی میتواند بهصورت اختصاری « MAR.TU» نوشته میشود که قرائت سومری را نشان میدهد.
قوم آمورو غالباً در کتیبههای بینالنهرینی بهعنوان «قومی از دشت» و بدوی یادشدهاند که از تپهها…
ساراگون کبیر اولین بنیانگذار اولین امپراتوری روی زمین
اولین تمدن های بشری در ناحیه بین النهرین در بین دو رود دجله و فرات پدیدآمدند.اولین تمدن بزرگی که به وجود آمد سومر نامیده شد که توسط تمدن دیگری فتح شد.سومری ها توانسته بودند نخستین خط نوشتاری و چرخ و سیستم آبیاری و کتابخانه ها را در طول…
سلسلۀ سوم اور و احیای مجدد سومـر
در حدود (220 ق.م) اکد و سومر مورد هجوم گوتی ها که اهالی میانرودان آن ها را « اژدهای کوهستان » می نامیدند، قرار گرفت. گوتی ها سرزمین اکد را با خاک یکسان کردند و شهرهای آن بویژه شهرهای شمالی را ویران ساختند و خراج سنگینی بر اهالی تحمیل کردند.…
داستان گیلگمش بخش۱ : فرارسیدن انکیدو (Enkidu)
بخش دوم داستان باستانی گیلگمش :
گیلگمش به جهان برون رفت. اما کسی را که در برابر بازوان او یارای ایستادن داشته باشد نیافت، تا به اروک بازگشت. اما مردان اروک در خانه خود زمزمه کردند:« گیلگمش ناقوس خطر را برای سرگرمی خویش می…
داستان گیلگمش بخش۲ : سفر جنگل
بخش دوم داستان باستانی گیلگمش :
اِن لیل کوهستان، پدر خدایان سرنوشت گیلگمش را تعیین کرده بود. از این رو گیلگمش خوابی دید و انکیدو گفت:« معنای خواب این است: پدر خدایان به تو فرمانروایی داده است و تقدیر این است. زندگی جاوید تقدیر تو…
داستان گیلگمش بخش۳ : ایشتر و گیلگمش و مرگ انکیدو
بخش دوم داستان باستانی گیلگمش :
گیلگمش طره های بلند گیسوانش را شست و سلاح هایش را تمیز کرد. موهایش را از روی شانه ها به پشت افکند. لباسهای لکه دارش را بدور افکند و جامه نو به تن کرد، ردای شاهی خود را پوشید و آن را محکم به خود پیچید. وقتی…
داستان گیلگمش بخش۴ : جستجوی زندگی جاوید
بخش چهارم داستان باستانی گیلگمش :
گیلگمش به تلخی برای دوستش انکیدو گریست. چون یک شکارچی آواره بیابان شده در دشتها خروشید و با آزردگی گفت:« چگونه می توانم بیارامم، چگونه می توانم در آرامش باشم. اندوه، در قلب من جای گرفته است. برادرم اکنون…
داستان گیلگمش بخش۵ : داستان طوفان
بخش پنجم داستان باستانی گیلگمش :
آیا تو شهر شروپک Shurrupak را که برحاشیه فرات بنا شده است می شناسی؟ شهری بسیار کهن بود و خدایانی که در آن می زیستند پیر بودند. در آنجا انو خداوندگار افلاک، پدرشان، و ان لیل جنگاور رایزنشان، نین اورتای…
سارگن اول، شاه اَکد
سارگن اول . (اِخ ) مؤسس دولت آکد بوده و در2637 تا 2582 ق .م . میزیسته است . (وبستر) . به سال 2750 ق .م . به شمال سوریه تاخت و آن سرزمین را به چنگ آورد. (فرهنگ ایران باستان پورداود ص 33). وی دولت خود را دربین النهرین سفلی بنیاد نهاد و…
کوتاهی از تمدن اکد
اکاد. آکاد. نام کشوری قدیم در محل بین النهرین . مردم آن در قدیم دولتی تشکیل دادند. شهرهای آن عبارت بوداز: سیپ پار، کیش ، بابل (در حدود 2800 ق. م .) مدتهاعیلام باجگزار اکد بود. (فرهنگ فارسی معین ). قسمت شمالی بابل در بین النهرین…