مرور رده
دین و آیین مزدک
مزدک از روحانیون زرتشتی بود که به دو اصل نور و ظلمت و رهایی نور معتقد بود و میگفت انسان باید از لذت های دنیوی دست بکشد . مزدک برخلاف اعتقاد مانی ، ازدواج را منع نمیکرد و عقیده اش داشتن یک همسر بود . مزدکیان گیاه خوار بودند و بر این عقیده پایبند بودند که با کردار نیک و بدون انجام امور ظاهری دینی میتوانند رستگار شوند .
قیام مزدک
تیسفون ، شهر بیكرانه ، مكعب ها و چهارگوش هائى از سنگ و گل تا بى نهایت ، میلیونها آبراهه ، كوى ها و كوچه هاى بیشمارش تا دل شب كشیده شده بود. شهر كاخ ها و آتشكده ها...
انبوه مردم ، به دور مكعب سیاهى گرد آمده اند كه آتشكده اى بسیار بزرگ و بى…
ظهور مزدک در شاهنامه فردوسی
ظهور مزدك
بیامد یكى مرد، مزدك بنام
سخنگوى با دانش و راءى و كام
گرانمایه مردى و دانش فروش
قباد دلاور بدو داد گوش
بنزد جهاندار دستور گشت
نگهبان آن گنج و گنجور…
آداب و عقاید و نحوه زندگی مذهب مزدکی
منبع :خدمات متقابل اسلام و ایران، صفحه 173-172
دین مانوی نظر آداب و مقررات، بر نوعی زهد و بدبینی به حیات و زندگی مبتنی بوده است.
کریستن سن در کتاب ایران در زمان ساسانیان می گوید:
... نزد این طایفه (مزدکیان)، چنانکه نزد مانویه، اصل آن…
نظام طبقاتی زرتشتیان عامل اصلی ظهور مزدکیان و مانویان
آقای سعید نفیسی در تاریخ اجتماعی ایران در خصوص ظهور فرقه های انقلابی در عهد ساسانی می گوید: امتیاز طبقاتی و محروم بودن عده کثیر از مردم ایران از حق مالکیت ناچار اوضاع خاصی پیش آورده بود و به همین جهت جامعه ایرانی در دوره ساسانی هرگز متحد و…
مزدکیان
مزدك كه بود؟
2-1- « مزدك كسی است كه در روزگار قباد ، پدر انوشیروان، ظهور كرد، و قباد را به مذهبش فراخواند و قباد دعوت او را اجابت كرد. و انوشیروان بر خواری و افتراء او آگاهی یافت، پس او را طلب كرد، او را یافت، او را كشت.…
اعتقادنامه وست مینستر
فقرات اعتقادى اى كه كیش پرسبیترى از طریق انجمن وست مینستر اعلام كرد. این انجمن در اصل براى این منظور تأسیس شد كه سى و نه اصل كلیساى انگلستان را با لحاظ گرایش پیوریتن مورد تجدیدنظر قرار دهد و با كمك گرفتن از فقرات الهیاتى لَمْبِث مربوط به…
اصول سى و نه گانه
(Thirty - Nine Articles)
به مجموعه اصول اعتقادى صورت بندى شده اى اشاره دارد كه سرانجام كلیساى انگلستان در تلاش براى تعیین موقعیت اعتقادى اش در كشمكش هاى قرن شانزدهم، پذیرفت.
مجموعه هاى قبلى به نام هاى اصول دهگانه (1536)، كتاب اسقف ها…
اعتقادنامه آتاناسیوسى
اعتراف نامه اى مسیحى در باب ایمان با حجمى نزدیك به 40 آیه. این اعتقادنامه در كلیساى كاتولیك روم و بعضى از كلیساهاى پروتستان معتبر شناخته مى شود و در دو بخش است، در بخش اول به بررسى مسئله تثلیث پرداخته شده و در بخش دیگر به موضوع تجسد. آغاز…
اعتقادنامه نیقیه
در حال حاضر دو اعتقادنامه به این نام خوانده مى شود كه باید از یكدیگر بازشناخته شوند: الف. اعتقادنامه نیقیه به معناى دقیق كلمه كه در سال 325م از سوى شوراى شهر نیقیه منتشر شد و نزد اهل فن با علامت اختصارى «N» شناخته مى شود. این اعتقادنامه به…
اعتقادنامه رسولان
اعتقادنامه رسولانِ مسیحى. این بیانیه درباره ایمان فقط در كلیساى غرب استفاده مى شد و مانند دیگر اعتقادنامه هاى باستانى در سه بخش تنظیم شده است: در باره خدا، عیسى مسیح و روح القدس. اعتقادنامه رسولان با آن كه در قالب عباراتى فشرده است، از نظر…
اعتراف نامه ایمان
(Confession of Faith)
بیان رسمى باورهاى اعتقادى كه هدف آن به طور معمول اظهار علنى از سوى فرد، گروه، جماعت، سینود یا كلیساست. اعتراف نامه ها شبیه به اعتقادنامه هاست، گرچه بیشتر آنها مبسوط ترند. این اعتراف نامه ها به ویژه به كلیساهاى اصلاح…
اعتقادنامه
وضیحى درباره اعتقادنامه هاى مسیحى:
بروزمناقشاتواختلافات فكرىوعقیدتى وظهورفرقه هاى بدعت گذار وجریان هاى دگراندیش، جامعه مسیحى را ناگزیر ساخت كه براى حفظ انسجامویكپارچگى درونى خود، اعتقادات و مبانى پذیرفته شده اش را در قالب بیانیه هایى فشرده…
میستى سیزم (عرفان)
Rufuse M. Jones
«میستى سیزم»، در كاربرد محاوره اى عمومى، كلمه اى است با دلالت بسیار نامتعیّن. در این اواخر میستى سیزم را به عنوان معادل دو واژه آلمانى، كه ویژگى هاى متفاوت دارند،به كار مى بردند: براى (Mystizismus)، كه خود بر سه چیز اطلاق مى…
آیین مزدک
آیین مزدك كه به خُرّم («شاد» و «خوش») یا درست دین نیز شهره است، در دوره حكومت قُباد ِ ]اول[ (488 ـ 531)، شاهنشاه ساسانى، در ایران شكوفا شد. نام این دین برگرفته از نام مزدك، بنیادگذار آن است. مفاهیم اجتماعى آیین مزدك مهم است، به ویژه به این…