مرور رده

دین و آیین مهر پرستی

 

مهرپرستی ، آیینی است که پایه آن پرستش میترا ، ایزد ایران باستان ، در زمان قبل از آیین زرتشت پایه گذاری شد . بعدها این آیین به شکل آیین رازوری در امپراتوری روم ترویج یافت و در سده های ( دوم و سوم پس از میلاد ) در تمام قسمت های روم ، اروپا ، شمال آفریقا و بریتانیا برپاشد و خدای آن میتراس نام داشت .

بقایاى آثار مهرپرستى در ایران و جایگاه آن در جهان

آثار مهرپرستى در ايران معاصر ديده مى شود. خرم آباد لرستان يكى از مركزى بزرگ و عمده مهرپرستى ايران باستان بوده است . در حال حاضر در جنوب غربى شهرستان خرم آبادى آثارى از دوران مهرپرستى به چشم مى خورد. در دره مشهور به ((بابا عباسى )) در كنار …

مهر پرستى و تقدس عدد (( هفت ))

قداست اعداد در بيشتر اديان كهن به چشم مى خورد. در ميترائيسم عدد((هفت )) مقدس است : هفت طبقه زمين ، هفت مقام ، هفت سياره و در معبد: هفت طاقچه ، هفت در، و... در مهر پرستى رسيدن به مقام بالا داراى مراسم و شرايطى بود و براى اين كار، فرد بايد…

افسانه پیدایش میترا خدایان مشترک ایرانیان و هندیان

دايره نفوذ ميترا فراتر از اديان ايرانى هندى است . ((مهر)) يا ((ميترا)) از خدايان مشترك ايرانيان و هنديان بوده است . او خداى روشنائى و حافظ نظم جهان و مدافع حق و حقيقت و ضامن تعهدات و سوگندها است .

اساس مهرپرستى و ریشه هاى تاریخى آن

اساس مهرپرستى يا ميترائيسم بر اين اعتقاد است كه مهر خداى بزرگ است و خدايان ديگر كوچكتر از او. متيرائيسم براساس پرستش آتش و پرستش قواى طبيعت ، مثل باد و طوفان ، خرمى و بهار، آسمان و كوه و جنگل و شب و... پرداختن به سحر و جادو است كه لازمه…

تاریخچه و عقاید مهرپرستی در ایران

یكى از اديان پر سابقه در ميان مردم ايران باستان ، آئين مهرپرستى بود. اين آئين را ارياها با خود به ايران آوردند، آنگونه كه به هند نيز بردند. اين آئين به مدت دو هزار سال ديگر آئينها را تحت الشعاع خود قرار داد و بر اديان يهود، مسيح و زرتشت…

تاریخچه شب یلدا

بار دیگر یلدا با آبشار گیسوان سیاه و شال قرمز اناری‌اش ، میهمان دوره‌همی‌ شب‌های سرد خانواده‌های ایرانی شده است و  گرما را به خانه‌ها هدیه کرده وصد البته نوید یک زمستان سرد و آبی دیگر را می‌دهد. یلدا می‌آید تا هق هق خداحافظی  پاییز در…

نقش کوه در اساطیر باستانی ایرانیان

دکتر علی نیکویی ali.nikoei1981@gmail.com واژه ی کوه از ایرانی باستان kaufa است که در پهلوی کوف بوده و در فارسی کوه شده است، این واژه تنها در شاخه­ی ایرانی-آریایی کاربرد داشته و در سانسکریت شبیه و نظیر ندارد؛ ظاهرا از همان ریشه kav است…

نقد روایت محلی از وجه‌تسمیه‌ی نامگذاری قلعه‌ی دختر کوهبنان کرمان

دکتر علی نیکویی ali.nikoei1981@gmail.com بر فراز قله کوه خانقاه (بالای تخت امیر) قلعه‌ای است مخروبه معروف به قلعه دختر؛ میراث فرهنگی در سایت‌های معرفی این قلعه در مورد وجه‌تسمیه‌ی این نام بر قلعه چنین آورده است که: قلعه دختر را به معنی…

نقد کتاب: تذکره الربیل (وقایع نامه‌ی آربلا)

«وقایع نامۀ آربلا» نام کتابی کهن از مؤلفی ناشناس است که موضوع آن سرگذشت اسقف‌ها و مطران‌های اربیل (دیار بکر)، در فاصلۀ سالهای ۱۰۴ تا حدود ۵۵۰ میلادی است. کتاب در بردارنده‌ی عقاید خرافی و باورهای تعصب آمیز مؤلف ناشناس از معجزات اسقف‌های…

آیین مهر و شب یلدا

مردم ایران از گذشته‌های دور شادی را از موهبت های اهورایی و غم را از اهریمن میدانستند. به همیت خاطر برای جلوگیری از ایجاد غم جشن های زیادی برپا می‌کردند. شب يلدا نيز يكی از اين موارد است. در دوران كهن، شب مظهر تاريكی و تباهی و وحشت بوده و…

مهرپرستی و کریسمس

کریسمس جشن سال جدید در میان مسیحیان است. بسیاری از پژوهشگران و مورخان، مبدا و سرچشمه این جشن بزرگ را در آیین مهر میدانند ، کیش رومیان پیش از گرویدن به مسیحیت بود، می‌دانند. کریسمس، جشنی که هر ساله نوید آغاز سال نو میلادی را به جهانیان…

معماری مهرابه‌های آیین مهر

مهرابه یا پرستشگاه پیروان آیین مهر، متشکل از یک اتاق بزرگ مستطیلی بوده است که طاق ضربی قوسی داشته است. از آنجایی که این غارها به نحوی نمایانگر گیتی و جهان بوده اند، به همین خاطر گاهی سقف آن را با نقشی از ستارگان طراحی می‌کردند. مهمترین قسمت…

معبد مهر مرجوی

آیین مهر یکی از قدیمی ترین ادیان ایرانی است که پیش از زرتشت و حتی پس از آن رواج داشته است. ایزد بزرگ آنان میترا نامیده می‌شد. این دین که پیش از آئین زرتشت در فلات ایران رواج داشت و رگه هایی از آن وارد آییئن مزدایی…

حلقه ی ازدواج ریشه در آیین مهر دارد

همانطور که میدانید پیش از آنکه زرتشت در ایران ترویج پیدا کند، آیین مهر در ایران رواج داشته و تا قرن‌ها مردمان ایران خدای واحد میترا را پرستش می‌کردند. امروزه مورخین متوجه شده اند که حلقه ازدواج که این روزها در تمام کشور‌های جهان رایج است و…

آیین مهر و تصوف

میترا بعد از آنکه با پیروان خود شام مقدس موسوم به شام آخر را صر نمود به آسمان ها از طریق گردونه چهار اسبه سعود می‌کند. در نقاشی های یافته شده دو ایزد به نامهای سُل و هلیوس گردونه را می رانند.میترا در آسمان نیز از یاری به مردمان و…