قنات تاریخی مون
عدهای از اهالی معتقدند که این قنات قبل از اسلام ایجاد شده و بانی حفر آن را کاوه آهنگر میدانند. برخی دیگر اظهار میدارند که در گذشتههای دور یکی از مقنیان خبره یزد از این منطقه به سوی زفرقند عبور میکرده که شب فرا میرسد و وی ناچار در اردستان میماند. شب هنگام وقتی که این مقنی در بستر خواب بوده گوش خود را روی زمین قرار داده و حرکت آبهای زیرزمینی را احساس میکند. فردای آن روز به اهالی اردستان سفارش میکند که در محل فعلی قنات مون قناتی ایجاد کنند و از آب زیرزمینی آن استفاده برند. اهالی نیز به سفارش او عمل کرده و قناتی حفر میکنند. پس از چندی که استاد کار یزدی مجدداً به آن حوالی آمده و از قنات بازدید میکند، تشخیص میدهد که حفر قنات طوری بوده که از همه آب زیرزمینی استفاده نشده است. مجددا دستوراتی برای ایجاد قنات دیگر که آب آن به موازات و در عمق همان مسیر حرکت میکرده میدهد تا بتوانند از همه آب زیرزمینی استفاده کنند. با این دستور حفر رشته دوم قنات آغاز شده و بدین ترتیب قنات دو طبقه مون زیر نظر این مقنی یزدی ایجاد میشود.
در هر حال قنات مون که در شهرستان اردستان قرار دارد، تنها قنات دو طبقه جهان است و آب هیچ یک از طبقات به دیگری نفوذ نمیکند. قنات وزوان نیز با ۲۵۰۰ سال قدمت یک سد ذخیره آب را نیز در خود جای داده است و قادر است ۴ ماه آب کشاورزی را در خود ذخیره کند.
این قنات چاههای مشترک دارد و مادرچاهها و مظهر قنات در آن متفاوت است. برای کاوش و حفر این قنات مقنیها چند شرط را در نظر گرفته بودند که اگر یکی از آن شرایط وجود نداشت امکان احداث و جاری کردن آب در دو قنات نیز ممکن نبود. داشتن شیب مناسب و لازم در هر دو طبقه قنات و بالاتر قرار گرفتن طبقات آبده از مظهر آنها در معماری این قنات موجب شده بود که جریان آب در آن پیوسته باشد. خاک هر دو قنات از لحاظ سختی و نرمی معتدل است و جنس آنها از خاک رس خوب، چسبنده و خوشبو است. متخصصانی که از نزدیک این قنات را دیدهاند آن را از لحاظ رعایت اصول حفاری یکی از شاهکارهای علم مهندسی در دوران کهن خواندهاند.