سفالگری در ایران باستان
زندگی در دشت و یک جا نشینی باعث شد تا انسان لوازم مورد نیاز خود را ، خود تهیه کند . ابزاری چون زیر انداز ، سبد ، و از همه مهمتر ظروف سفالین مثل خمره و پاتیل و ظروف کوچک و بزرگ .
از گذشتگان بیشترین اشیایی که به جا مانده ظروف سفالین است ان هم به خاطر خاصیت فاسد نشدنی ان . ظروفی که سازندگان ان ها به زیباترین نحو اندیشه ها ، تفکرات ، اعتقادات و … خود را با ایجاد نقوش بر روی ان ها به تصویر میکشیدند .
شاید بدون در نظر گرفتن نقوش ظروف سفالین مطالعه و پیدایش و اغاز خط میسر نمی گردید .
سفال و سفال گری از اقلامی بود که از ابتدا تا کنون و با توجه به موقعیت های اقلیمی ، حکومتی ، زیست محیطی و … تکامل یافت چنان که ابتدا با دست سپس با چرخ و بعدها به شکل مجسمه حیوانات و حجم های ترکیبی ساخته شدند .
تا ۶۰۰۰ سال ق.م ظروف سفالین با دست ساخته می شد اما پس از ان و با ابداع چرخ کند سفال گری ( ۵۵۰۰ ق.م ) ، سفال گران توانستند سفال هایی با فرم های پیچیده تری بسازند .
صفحه ای گلی یا سنگی که ان را روی قطعه ای از تنه درختی که در زمین قرار داشت می گذاشتند و یک نفر ان را می چرخاند و سفال گر گل سفال را روی ان فرم می داد .
در ۴۰۰۰ سال ق.م با ابداع چرخ سفال گری تند سفال گران توانستند خود به تنهایی چرخ را به حرکت در اورده و هنر سفال گری رفته رفته به اوج خود رسید . در همین زمان بود که ما شاهد مبادله ظروف سفالین بین مناطق مختلف بودیم .
ازدواج قبیله ای و مهاجرت ها یکی دیگر از دلایل انتقال هنر بومی سفال یک منطقه به منطقه دیگر بود . مثل سفال فلات مرکزی در مناطق کوهستانی زاگرس و یا ظروف منقوش فارس و خوزستان در کوهپایه های زاگرس .
سفالگری یا کوزه گری ایرانی سابقه طولانی در تاریخ ایران دارد. سفالگری یکی از اولین و مهم ترین اختراعهای ساخته شده توسط انسان است. برای مورخان و باستان شناسان از مهم ترین مظاهر هنری است. باستان شناسان از راه سفالگری با شرایط اجتماعی و اقتصادی یک دوره یا یک منطقه آشنا میشوند. با مطالعه سفالها در مورد زندگی، دین مردم و تاریخ٬روابط اجتماعی و نگرش جامعه را نسبت به همسایگان تفسیر میکنند
ساخت سفال در ایران دارای سابقه ای طولانی و درخشان است. با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص کشور ایران، که در محل تقاطع تمدنهای باستانی و در مسیرهای کاروانهای مهم واقع است، تقریباً در هر بخشی از ایران، در زمانهای مختلف درگیر ساخت سفال بودهاند. با این حال، حفاریهای اخیر و تحقیقات باستان شناسی نشان داد که چهار منطقه عمده در تولید سفال در فلات ایران وجود دارد: بخش نخست شامل غرب کوههای زاگرس و نواحی لرستان است. بخش دوم شامل نواحی جنوب دریای خزر است که استانهای گیلان و مازندران را در بر میگیرد. این دو منطقه نخستین نواحی در فلات ایران بودهاند که سفالگری را آغاز نمودهاند. بخش سوم شامل شمال غرب کشور و نواحی آذربایجان را شامل میشود. بخش چهارم در جنوب شرقی است و استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان را شامل میشود. افزون بر این ۴ منطقه نواحی کویری ایران را نیز میتوان به آن اضافه کرد که قدمت ساخت سفال در آن به ۸ هزار سال پیش از میلاد بر میگردد.
تاریخچه
سفال یکی از قدیمیترین ساختههای دست بشر است که در تمام طول عمر وی از قدیمیترین ایام تاکنون مورد استفاده قرار گرفتهاست. به این جهت درگاهنگاری دورانهای پیش از تاریخ نقش مهمی دارد. ساخت سفال با گذشت زمان به نسبت تغییر فرهنگهای پیش از تاریخی و تجربه اندوزی اقوام بشری از نظر جنس، فرم، رنگ و نقش دچار تغییراتی چشمگیر شدهاست. این تغییرات عاملی تعیین کننده در تقسیم بندی انواع سفالهای پیش از تاریخی و بعد از آن در مورد چگونگی ساخت اولین سفال بدست انسان نظرات مختلفی ارائه شدهاست. عدهای ریشه سفال را در صنعت سبد بافی میدانند و معتقدند برای اولین بار گلهای اندود کننده کف سبدهای گیاهی پس از خشک شدن و یا قرار گرفتن در آتش و سوختن چوبهای سبد، الهام بخش سفال سازی بوده است. عامل پیدایش صنعت سفال سازی هر چه باشد در این مورد شکی نیست که سفالهای اولیه دست ساز و خشن و ماده چسبندگی آنها شن و گیاهان خرد شده بود است.
در حدود ده هزار سال پیش که انسانهای ساکن بین النهرین زندگی غار نشینی و دوران جمع آوری غذا را پشت سر گذارده و به دوران تولید غذا شروع نموده بودند و در پهنه دشت بصورت اجتماعات اولیه کشاورزی مستقر شده بودند، تمدنی را بوجود آوردند که از مشخصات آن ساخت سفالهای ظریف و زیبای نخودی و قرمز رنگ است. این تمدن همراه با خصوصیات دیگر آن در این منطقه شکوفا گردید و به تدریج در دنیای پیش از تاریخ در منطقه وسیعی گسترش یافت. آثار و بقایای این نوع سفال از شرق دریای مدیترانه تا دره رود سند در حفاریهای باستانشناسی در مناطق باستانی آشکار گردیدهاست.
یکی از سنتهای مشخص سفالگری فلات ایران سفال قرمز رنگ منقوش است که در طول هزارههای ششم و پنجم ق. م. در حاشیه کویر در فلات مرکزی ایران شکل گرفت و متداول شد. این سفالها دست ساز و برنگ قرمز و دارای خمیری مخوط با پودر شن یا گیاهان خرد شده است. این نوع سفال طی حفریات باستانشناسی از محوطههای باستانی چشمه علی، قره تپه شهریار، اسماعیل آباد، تپه زاغه، سیلک و حصار شناسایی شدهاند.
«در این محل (سیلک کاشان) ظروف سفالین قرمز رنگی نیز پیدا کردهاند که از لحاظ صنعت نسبت به ظروف پیش تا حدی کاملتر به نظر میآید و معلوم میشود که آنها را در کورههای ابتدایی میساختند. در هزاره چهارم پیش از میلاد مردم دشتنشین فلات ایران در کار زندگی پیشرفت بیشتری کردند. در قریه سیلک نموداری از آن وجود دارد، ساکنین این محل ظروف سفالین ظریف میساختند و تصویر پرندگان و حیوانات وحشی را بر روی آنها با رنگ سیاه منقوش میکردند و به تدریج این ظروف شفافتر و شکل آنها منظمتر شد،از اینجا میتوان حدس زد که مردم آن ناحیه جهت انجام این عمل به اختراع چرخ نائل شده بودن، چرخ آنها تخته باریکی بوده است که بر زمین میگذاشتهاند و آنرا با دست میچرخاندند و به این ترتیب به ظروف خود شکل زیباتری میدادند. تاکنون شبیه اینگونه ظروف در هیچیک از کشورهای آن دوران به دست نیامده است. چنین میتوان نتیجه گرفت که ایرانیان در این صنعت سرآمد اقوام دیگر بودند و شاید اختراع مزبور ویژه آنها باشد. از ظروف سفالینی که در سیلک به دست آمده است تصاویر بز کوهی و اسب و خورشید و همچنین اشکال هندسی فراوان دیده میشود و از این اکتشافات نتیجه میگیریم که با وجود آنکه آهن ومفرغ در تهیه آلات و ادوات گوناگون به کار میرفته است صنایع کوزهگری و سفالسازی رونق خود را حفظ کرده است.»[۱]
مهمترین تحمل در صنعت سفالگری که این صنعت را به کلی دگرگون ساخت اختراع چرخ سفالگری است که در هزاره چهارم ق. م. اتفاق افتاده سفالگران ابتدا از چرخهای کند گردش یا بطئی استفاده کرده و سپس به چرخهای پرسرعت و تند گردش که امروز نیز مورد استفاده کارگاههای سفالگری سنتی است دست یافتند.
از اوائل هزاره سوم ق. م. نوع دیگری سفال از مناطق شمال فلات ایران به سمت داخل فلات نفوذ میکند که به سفال خاکستری معروف است. این نوع سفال چرخساز میباشد و از نظر سبک ساخت و تزیینات تحت تأثیر ظروف فلزی هم عصر خود قرار گرفتهاست. سفال خاکستری با تکنولوژی بالا و در کورهای مخصوصی که سفالگر بخوبی در آن کنترل حرارت و میزان اکسیداسیون فعال را اعمال میکردهاست پخته شدهاند. فرهنگ سفال خاکستری از اوائل هزاره سوم ق. م. در مناطق باستانی یانیک تپه اردبیل، تورنگ تپه گرگان، تپه حصار دامغان شناسایی شدهاست. سفال خاکستری براق در طول عصر آهن یعنی از اواسط هزاره دوم ق. م. به بعد در اکثر نقاط فلات ایران گسترش یافت و در همین دوره به اوج زیبائی، ظرافت و پیشرفت تکنیکی در ساخت و پخت و و تزیین رسید. از نیمههای هزاره اول ق. م. با رونق فلزکاری صنعت سفالگری رو به افول میرود به طوری که در دوران تاریخی سفالهای ساخته شده، عمدتاً بسیار خشن و بدون نقش هستند و از ظرافت سفالهای پیش از تاریخی خبری نیست.
دوره پیش از تاریخ
یکی از نخستین سایتهای شناخته شده در کاوشهای باستان شناسی ماقبل تاریخ تپه گنج دره در کرمانشاه است که پیشینه آن به هشت هزار سال پیش از میلاد بر میگردد یکی دیگر از مناطق کشف شده با قدمت پیش از تاریخ غارهای کمربند در منطقه جنوبی دریای خزر در نزدیکی بهشهر است.
مادها و هخامنشیان (۷۲۸-۳۳۰ پیش از میلاد)
از سفالگری در دوران ماد اطلاعات زیادی در دست نیست. آثار این دوره را میتوان در نزدیک ملایر و بیستون و همچنین استانهای کردستان و گیلان یافت. کاوشهای اخیر توسط مرکز تحقیقات باستان شناسی ایران در سایت زیویه نشان میدهد یکی از مهم ترین نوآوریها در فناوری سفالگری و سرامیک که دربرگیرنده ظروف لعاب دار میشود در این دوران رخ دادهاست.
با آمدن سلسله هخامنشی در سده ششم پیش از میلاد پیشرفتهای زیادی در ساخت سفال صورت گرفتهاست. در این دوران سفال ظریف با شکلهای تازه ساخته شدهاند. برای نمونه میتوان به ریتون یا تکوک اشاره کرد. سطوح سفالهای حکاکی و تزئین میشدهاند. کاوش و حفاری در تخت جمشید وشوش نشان دادهاست که دیوارهای کاخها با آجر لعاب، که شامل دکوراسیون استادانه درست شده بودند و با تصاویر حیوانات و سربازان پوشیده بودهاست.
اشکانیان (۲۴۸-۲۲۴ پیش از میلاد)
تاچندی پیش اطلاعات زیادی از هنراشکانی در دست نبود. پس از کاوشهای باستان شناسی پروفسور آرتور اوفام چندین سایت باستان شناسی وابسته به دوران اشکانی کشف، بررسی و شناخته شد. برخی از این سایتها فراتر از مرزهای کنونی ایران است برای نمونه نساء در آسیای میانه و یا دورا اروپوس د رسوریه را میتوان نام برد که آثار هنر اشکانیان در آنها وجود دارد. سایتهای باستان شناسی وابسته به دوران اشکانی در داخل ایران نیز بسیارند که میتوان به سایتهای کنگاور، صددروازه٬هگمتانه و سایتهای گوناگون در دشت گرگان، گیلان و سیستان اشاره کرد.
از اکتشافات جدید باستانی اصلاعات بسیاری از سفالگری و هنر اشکانیان به دست آمده و نشان میدهد که سفالگری در در سراسر امپراتوری اشکانی یکسان نبودهاست. سفال اشکانی را میتوان به دو گروه عمده تقسیم کرد: ظروف لعاب دار و بدون لعاب٬ سفالهای بدون لعاب بیشتر کاسه، فنجانهای کوچک و شیشههای بزرگ با پایگاههای محدب و بدون هیچ گونه تزیین سطح را شامل میشد.
ساسانیان (۲۲۴-۶۵۱ میلادی)
به طور کلی میتوان گفت که سفال ساسانی به بیان دقیق، با تفاوتهایی تداوم سنتهای اشکانی است. سفالهای دوران امپراتوری ساسانیان شامل دو دسته بدون لعاب که بیشتر کوزههای بزرگ، کوزهها، و انواع مختلف کاسه را شامل میشد. بیشاپور٬سیراف، کنگاور، دشت گرگان ٬تورنگ تپه٬تخت سلیمان٬تخت ابونصر در استان فارس و قابیرا در نزدیکی کرمان سایتهایی هستند که آثار هنر ساسانیان در آنها کشف شدهاند. در دوران ساسانی رنگ سبز فیروزهای یا آبی فیروزهای مهم ترین رنگ برای سفالهای میشود.
دوره اسلامی
در دوران پس از اسلام در ایران آثار سفالین گوناگونی به ویژه از سده دوازدهم میلادی تا هفدهم – به ویژه از دوران صفویان – یه یادگار مانده است. بسیاری از این آثار در کاشان، کرمان و اصفهان درست شدهاند. در این رابطه مقالهها و کتابهای گوناگونی منتشر شده است از جمله با عنوان «سفال ایرانی در نخستین دوره جهانی» (Persian Pottery in the First Global Age) در سال ۲۰۱۳ توسط انتشارت بریل و موزه سلطنتی انتاریو در کانادا به چاپ رسیده است.
منبع :
کتاب اشنایی با میراث فرهنگی , هنرهای سنتی و صنایع دستی نوشته شده توسط ارژنگ ربیعی
ویکی پدیا
سلام.ممنون از زحماتی که برای جمع اوری مطالب انجام دادید.این نوشته بسیار کلی بود و در برگیرنده اطلاعات خاصی نبود.با امید مطالب پر مغز تر.سپاس
درود
در اولین موقعیت سعی کنید مطلب رو غنی کنیم.